Как да си направим градинска супа от зеленчуци?

Настроени сме на зелена вълна и решихме да приготвим заедно градинска супа. Кръстихме я така, тъй като продуктите, които ще използваме, можем да ги открием в градината на двора или в близкия пазар, ако не разполагаме с такива.
Неслучайно градината е на баба – това ни напомня за времето, когато всички дворове бяха пълни с плодове и зеленчуци, с истинска храна, която можем да си откъснем свободно и да хапнем веднага.
Кето градинска супа от зеленчуци
Пригответе си вкусна и апетитна градинска супа със свежи зеленчуци. Тя е с много ниско съдържание на въглехидрати, което я прави чудесна опция за кето диета.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
45 минути | 5 | 2 г |
Необходими продукти:
- 50 г зеле, стъблата се отстраняват и след това се нарязват
- 40 г кейл
- 60 г спанак, стъблата се отстраняват и след това се нарязват
- 1 стрък зелен лук, ситно нарязан
- сол и черен пипер
- 2 с. л. масло Гхи
- 1 ч. л. чесън на прах
- зеленчуков бульон по избор
- сок от 1 лимон
Опции за гарниране:
- пресни билки
- сирене или кашкавал
- сметанов сос
Начин на приготвяне:
След като сте почистили зеленчуците, започнете с подготовката на запръжката.
- В дълбок тиган смесете кравето масло Гхи, зеления лук, солта и черния пипер. Запържете на бавен огън, докато лукът придобие златист цвят (за около 10-15 минути). Ако има нужда, добавете още масло, за да запазите лука влажен.
- Добавете чесън на прах към сготвения лук и разбъркайте, докато той се ароматизира за още около 1 минута. След това добавете зеленчуковия бульон (по избор) заедно с всички зеленчуци в голям съд за варене. Оставете супата да ври за поне 30 минути.
- Накрая опитайте на вкус и при нужда коригирайте със сол и черен пипер.
- Ако искате зеленчуците да са меки, оставете ги да се поварят още. Ако пък предпочитате да са по-стегнати, варете не повече от 45 минути.
- Добавете сок от изстискан лимон и лъжичка краве масло Гхи в края на варенето. Разбъркайте и свалете от котлона.
- Сервирайте с пресни билки и се насладете на вкусната градинска супа, докато е топла. По желание добавете сметанов или млечен сос, сирене или кашкавал.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Тъмнозелените листни зеленчуци
За тази градинска супа може да използвате различни сезонни зеленчуци, с които разполагате в момента. Най-важното е те да бъдат пресни и сезонни, за да вземете максимума от полезните съставки и елементи, които се съдържат в конкретното растение.
Ние ще ви предложим нашите изпитани зелени „приятели“, богати на различни витамини и минерали. Повечето от тях имат сходни хранителни профили, с изключение на някои, които са по-богати на антиоксиданти от други.
Тъмнозелените зеленчуци са чудесен източник на витамини К, А, С, магнезий, манган, калций и фосфор. В допълнение към микроелементите, тъмните листни зеленчуци са източник на много фибри.
Къдраво зеле – кейл
Къдравото зеле има много ползи за здравето, както повечето тъмнозелени зеленчуци, но това зеле има и други полезни свойства, идващи от семейство кръстоцветни зеленчуци. Това зеле е известно със своите мощни детоксикиращи свойства.
Честата му консумация намалява риска от някои видове ракови образувания, най-вече заради съдържащите се в него изотиоцианати – антиоксиданти, които различи изследвания определят като изключително ефикасни при борбата с рака.
Те също така подпомагат детоксикиращите свойства на кейла. За неговите противовъзпалителни свойства вероятно сте чували – препоръчваме го в грипните сезони.
Поточарка
Поточарката е зелено растение, известно и до днес в Англия като „хлябът на бедните„. То е по-силен антиоксидант от къдравото зеле, но по-малко популярно от него и не толкова широко използвано.
Вкусното растение е най-добре да се използва в суров вид, тъй като има деликатна текстура и леко земен и сладък вкус. Препоръчваме го за гарниране на супата.
Спанак
Спанакът съдържа специални фитонутриенти, за които е доказано, че помагат за намаляване на възпаленията в организма, той притежава и противоракови ползи.
Както при повечето плодове и зеленчуци, спанакът съдържа голямо количество фибри, които спомагат храносмилането, задържат ни сити за повече време и освобождават постоянен поток от енергия, който ни държи тонизирани и в кондиция.
В него се съдържа и голямо количество желязо, затова ако страдате от анемия, задължително го включвайте в менюто си, независимо под формата на градинска супа или пък в друга апетитна рецепта.
Целина
Целината е чудесен източник на витамин С, за който знаем, че помага за борбата със свободните радикали и предпазва клетките от увреждане.
Тъй като целината съдържа уникален вид влакно – пектин, който благоприятства храносмилателната система, благодарение на противовъзпалителните си свойства, тя видимо подобрява нашата храносмилателна система.
Витамините и минералите, съдържащи се в този зеленчук, подпомагат сърдечно-съдова система.
Посочените ползи от елементите, съдържащи се в обикновени тъмнолистни зеленчуци са една малка част от благоприятното им въздействие върху нашето тяло. Ето защо можете да добавите целина към зеленчуковата рецепта за градинска супа, която е лесна, бърза и вкусна.
Още от здравословната ни кухня

Ако сте любители на супите, пригответе си още едно вкусно предложение – крем супа от спанак и кейл.
Ако тези рецепта за кето градинска супа от зеленчуци ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Ако не сте опитвали Käsesuppe – немска супа с праз и кайма, днес ви споделяме рецептата за нея,
Супа от артишок е вкусно ястие, което освен че има приятна кремообразна текстура, има и много апетитен аромат.
Приготвянето на кето крем супа от спанак и кейл не изисква много усилия, а и не отнема много