Със смяната на сезоните е време да сменим и ястията в менюто си. Няма нищо по-прекрасно от пролетните и есенните плодове и зеленчуци, с които да зареждаме тялото си с витамини и полезни микроелементи. Идващата есен, обратно на очакванията, ни настрои на зелена вълна и решихме да приготвим заедно зеленчукова супа от градината на баба. Кръстихме я така, тъй като зеленчуците, които ще използваме може да ги открием в градинката на двора или в близкия пазар, ако не разполагаме с такава. Не случайно градината е на баба – това ни напомня за времето, когато всички дворове бяха пълни с плодове и зеленчуци, с истинска храна, която можем да си откъснем свободно и да хапнем  веднага.

 

Какво ни е нужно:

  • половин купа зеле, стъблата се отстраняват и след това се нарязват
  • половин купа къдраво зеле/кейл
  • половин купа спанак (около 2 чаши), стъблата се отстраняват и след това се нарязват
  • 1/2 супена лъжица лимонова кора
  • сок от 1 лимон
  • 2 супени лъжици масло гхи
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • сол и черен пипер
  • 3 скилидки чесън, накълцани или рендосани
  • зеленчуков бульон по избор

Опции за гарниране: пресни билки, сирене или кашкавал, сметанов сос.

 

Изпълнение на рецептата

  1. След като сме почистили зеленчуците стартираме с подготовката на запържката. В дълбок тиган смесваме маслото гхи, лука, солта и черния пипер. Запържваме на бавен огън, докато лукът придобие златист цвят (за около 10-15 минути). При нужда има нужда добавяме още масло, за да запазим лука влажен.
  2. Добавяме чесън към сготвения лук и разбъркваме, докато той се ароматизира за още около 2 минути. След това добавяме зеленчуков бульон (по избор) заедно с всички зеленчуци в голям съд за варене. Оставяме да ври поне 30 минути.
  3. Накрая опитваме вкуса и при нужда коригираме със сол и черен пипер.
  4. Ако искате зеленчуците да са меки, оставете ги да се поварят още. Ако пък предпочитате да са по-
    стегнати, варете не повече от 45 минути.
  5. Накрая добавете лимонен сок и лъжичка гхи в края на варенето. Разбъркайте и свалете от котлона.
    Сервирайте със зелена украса и се насладете на супата, докато е топла. По желание добавете сметанов или млечен сос.

 

Тъмнозелените листни зеленчуци

За тази супа може да използвате различни сезонни зеленчуци, с които разполагате в момента. Най-важното е те да бъдат пресни и сезонни, за да вземете максимума от полезните съставки и елементи, които се съдържат в конкретното растение. Ние ще ви предложим нашите изпитани зелени „приятели“, богати на различни витамини и минерали. Повечето от тях имат сходни хранителни профили, с изключение на някои, които са по-богати на антиоксиданти от други.

Тъмнозелените зеленчуци са чудесен източник на витамини К, А, С, магнезий, манган, калций и фосфор. В допълнение към микроелементите, тъмните листни зеленчуци са източник на много фибри, те са с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на протеини.

 

Къдраво зеле – кейл

 

 

Къдравото зеле има много ползи за здравето, както повечето тъмнозелени зеленчуци, но това зеле има и други полезни свойства, идващи от семейство кръстоцветни зеленчуци. Това зеле е известно със своите мощни детоксикиращи свойства.

Честата му консумация намалява риска от някои видове ракови образования, най-вече заради съдържащите се в него изотиоцианати – антиоксиданти, които различи изследвания определят като изключително ефикасни при борбата с рака. Те също така подпомагат детоксикиращите свойства на кейла. За неговите противовъзпалителни свойства вероятно сте чували – препоръчваме го в грипните сезони.

 

Поточарка

Поточарката е зелено растение, известно и до днес в Англия като „хлябът на бедните“. То е по-силен антиоксидант от къдравото зеле, но по-малко популярно от него и не толкова широко използвано. Вкусното растение е най-добре да се използва в суров вид, тъй като има деликатна текстура и леко земен и сладък вкус. Препоръчваме го за гарниране на супата.

 

Спанак

Спанакът съдържа специални фитонутриенти, за които е доказано, че помагат за намаляване на възпаленията в организма, той притежава и противоракови ползи. Както при повечето плодове и зеленчуци,
спанакът съдържа голямо количество фибри, които спомагат храносмилането, задържат ни сити за повече време и освобождават постоянен поток от енергия, който ни държи тонизирани и в кондиция. В него се съдържа и голямо количество желязо.

 

Целина

Целината е чудесен източник на витамин С, за който знаем, че помага за борбата със свободните радикали и предпазва клетките от увреждане. Тъй като целината съдържа уникален вид влакно – пектин, който благоприятства храносмилателната система, благодарение на противовъзпалителните си свойства, тя видимо подобрява нашата храносмилателна система. Витамините и минералите, съдържащи се в този зеленчук, подпомагат сърдечно-съдова система.

Посочените ползи от елементите, съдържащи се в обикновени тъмнолистни зеленчуци са една малка част от благоприятното им въздействие върху нашето тяло. Ето защо днес подбрахме тази зеленчукова рецепта – лесна, бърза и вкусна.

 

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти се присъединете към нашата кухня ТУК!