Свински котлети с розмарин + кето салата Цезар с кейл
Представяме ви рецепта за ароматни, сочни и крехки свински котлети. Запържени в тиган, след което изпечени на фурна, те придобиват вкусна коричка и още по-апетитен вид.
Ястието от свински котлети е чудесно допълнение към кето режима на хранене. Поднесете с хрупкава кето салата Цезар с кейл и домашен дресинг.
Рецепта за свински котлети с розмарин
Съдържанието на въглехидрати в една порция свински котлети с розмарин е по-малко от 1 грам. А за да ги приготвите, няма да ви отнеме много време. Нека разберем от какви продукти имаме нужда.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 1 г нетни въглехидрати, 33 г мазнини, 39 г протеин и 460 калории |
Необходими продукти за приготвяне на свински котлети:
- 4 свински котлета от филе
- 1 с. л. прясно смлян розмарин
- 1 ч. л. чесън на прах
- 100 г краве масло Гхи, разтопено + 1 с. л. за пържене
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на крехките свински котлети:
- Загрейте фурната до 190 градуса.
- Овкусете свинските котлети от двете страни със сол и черен пипер на вкус.
- В малка купа смесете разтопеното краве масло, розмарина и чесъна на прах. Разбъркайте и остaвете настрана.
- Загрейте маслото в тиган, който е подходящ за печене във фурна.
- Изпържете свинските котлети до златисто за около 4 минути от едната страна. След това обърнете и гответе и от другата страна за същото време.
- Намажете обилно котлетите с чесновото масло.
- Сложете тигана в предварително загрятата фурна. Гответе за около 10-12 минути или до готовност.
- Сервирайте крехките свински котлети с допълнително чесново масло и кето салата Цезар с кейл и авокадо.
Кето салата Цезар с кейл и авокадо
Популярната салата Цезар е любима на много от нас. Спазването на кето режим не ни пречи да си я приготвим, но с щипка здравословна промяна.
За целта използваме подходящи за кето режим продукти. Дресингът е също толкова вкусен и може да се използва за овкусяване на всяка една зеленолистна салата.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 11 г въглехидрати, 7 г фибри, 25 г мазнини, 3 г протеин и 267 калории |
Необходими продукти за приготвянето на кето салата Цезар:
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 200 г кейл
- 1 авокадо
- ¼ ч. л. черен пипер
За дресинга:
- 1 средно голямо авокадо
- 100 грама домaшна кето майонеза
- 2 с. л. сок от лимон
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 1 ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. сол
- 100 мл вода
За гарниране, по желание:
- ½ ч. л. конопени семена
- 1 с. л. настърган пармезан
- 100 г печено пилешко месо
- 1 с. л. натрошено фета сирене
- чери домати
Начин на приготвяне на кето салатата Цезар:
- Започнете с приготвянето на дресинга. За целта сложете в блендер или кухненски робот почистеното авокадо, домашната кето майонеза, лимоновия сок, дижонската горчица, чесъна на прах, солта и водата.
- Блендирайте до получаване на гладка смес.
- Добавете още вода, ако е необходимо, за да достигнете до желаната консистенция.
- Опитайте и подправете на вкус.
- Нарежете кейла в голяма купа. Овкусете с дресинга, черен пипер и разбъркайте.
- Гарнирайте с авокадо и настърган пармезан или някое от изброените по-горе предложения по ваш вкус.
- Поднесете кето салатата Цезар с кейл и авокадо като гарнитура към крехките свински котлети с розмарин.
Използвайте калкулатора за въглехидрати, за да изчислите стойностите, ако приготвяте рецептата по ваш вкус с други съставки. И не забравяйте, че отчитаме само нетните въглехидрати, без фибрите.
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии„ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Защо кейлът е полезен?
Вероятно сте чували за кейл многократно, но знаете ли, че той е един от най-здравословните зеленчуци?
Богат е на множество полезни хранителни вещества, необходими за извършването на важни функции в нашето тяло.
В една порция от 67 грама кейл се съдържат следните витамини и минерали:
- витамин A – 206% от дневната потребност*
- витамин K – 684%*
- витамин C – 134%*
- витамин B6 – 9%*
- манган – 26%*
- калций – 9%*
- мед – 10%*
- калий – 9%*
- магнезий – 6%*
Съдържа също малки количества (по-малко от 3% от дневната потребност) от витамините B1, B2, B3 и минералите желязо и фосфор.
В една порция има 6 грама въглехидрати, от които 2 грама са фибри. Зеленчукът е нискокалоричен – съдържа едва 33 калории, но и 3 грама протеин.
Кейлът е богат източник на антиоксидантите бета-каротин и витамин C, както и различни флавоноиди (кверцетин и кемпферол) и полифеноли. Те противодействат на окислителното увреждане, причинено от свободните радикали в тялото ни.
Понижават кръвното налягане и защитават сърцето. Антиоксидантите имат противовъзпалителни, антивирусни, антидепресантни и противоракови свойства.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептите за крехки свински котлети с розмарин и кето салата Цезар с кейл са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес приготвяме пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле (кейл). Тя е ароматна, апетитна и засищаща. Подходяща
Свинското е сред най-обичаните и употребявани видове меса, затова днес сме ви подготвили бърза и изключително вкусна рецепта
Готвенето със свинско бонфиле е изключително бързо, затова ви предлагаме 3 рецепти, които да имате подръка за бърз