Високо кръвно – помислете как живеете

Обновена: 06.03.2024|

Мразите ли звуците, които прекъсват съня ви, независимо дали стигат до вас чрез часовника, телефонното приложение, уличното движение или ранобудните ви съседи? Щом отговаряте с „да“, значи не си доспивате и непрекъснато се тревожите, че времето напредва и задачите ви притискат.

В такива случаи надбъбречните жлези изливат в кръвта огромно количество адреналин. Под влияние на този хормон сърдечният мускул започва да работи усилено, кръвоносните съдове се свиват и се покачва артериалното налягане. Така организмът активира ресурсите си, за да се справи с напрегнатата ситуация.

В съвременния свят обаче стресиращите проблеми ни връхлитат всекидневно и многократно. И високото кръвно налягане се превръща от мобилизиращ механизъм в риск за здравето. Първоначално заплахата е почти безсимптомна. Ето защо болестта, популярна като „високо кръвно“, се нарича в медицината „тихият убиец“.

 

Високо кръвно или „тихият убиец“

Това е най-краткото определение на артериалната хипертония, която подмолно блокира работата на почти всички жизненоважни човешки органи. От нея са засегнати над 1,13 милиарда души по света, но само една пета от тях контролират състоянието си, сочат статистики на Световната здравна организация.

Много обезпокоителни са и данните на Българската лига по хипертония, според които 60% от хората в страната ни страдат от високо кръвно налягане.

При липса на лечение високото кръвно налягане може да причини:

 • сърдечна недостатъчност
 • атеросклероза
 • инфаркт на миокарда
 • мозъчен инсулт
 • бъбречна недостатъчност
 • зрителни проблеми
 • обменни и други нарушени

Така че е разумно да се знаят симптомите на хипертонията, за да се открива и овладява още в начален стадий.

Обикновено хората не обръщат внимание на нейните първи прояви:

 • отпадналост
 • сънливост
 • сутрешно главоболие
 • замъглено зрение
 • гадене
 • общо неразположение

Приемат ги за израз на преумора или лека настинка. Но още при тези оплаквания е правилно да се започне редовно измерване на кръвното налягане.

 

Редовно измерване на кръвното налягане

Високо кръвно.

За силата, с която циркулиращата кръв действа върху артериите, се съди по два показателя:

 • Първият (т.нар. систолно налягане) представя колко е мощен кръвният натиск върху съдовете при свиване на сърцето. Нарича се горна граница на кръвното налягане.
 • Вторият показател (т.нар. диастолно налягане) говори за интензивността на кръвния натиск при отпускане на сърдечния мускул. Определя се като долна граница.

И двете стойности се измерват в милиметри живачен стълб (mm/Hg). Според последната актуализация на нормата за кръвно налягане, максималната горна граница е 130 mm/Hg за хората до 65-годишна възраст и 139 mm/Hg за навършилите 66 и повече години.

Долната граница обаче не бива да надхвърля 80 mm/Hg, твърдят кардиолози от страниците на „European Heart Journal“. Разбира се, еднократната оценка на кръвното налягане не е достатъчна.

За хипертония може да се мисли, ако превишаването на посочените норми се задържи известно време. При измерване у дома, данните трябва да се записват, за да може по-късно лекар да прецени с какво е свързано покачването на кръвното налягане.

 

 

Как да изберем правилния апарат за кръвно налягане?

В медицината тези апарати се наричат сфигмоманометри. При избора на определен вид от тях трябва да се имат предвид условията, в които е поставен конкретният пациент, както и неговите особености.

Смята се, че т.нар. ръчни апарати с манометър, механизъм за надуване и слушалка, са доста точни (особено, ако манометърът е живачен), но те изискват помощ от друг човек, подготвен за отчитане на резултатите.

За самостоятелно измерване в домашна обстановка по-подходящи са цифровите сфигмоманометри, които чрез сензори показват на екран стойностите на кръвното налягане и пулса.

Някои цифрови апарати отчитат и количеството на кислород в кръвта. Повечето устройства записват направените измервания.

Най-съвременните сфигмоманометри могат да изпращат данните на пациента директно до компютъра на лекаря чрез SMS, което ги прави подходящи за хора с риск от тежки усложнения поради хронични съдречно-съдови заболявания, диабет, бременност, затлъстяване и други проблеми.

Значение има ритъмът на живот. Ако често пътувате, за вас ще е по-удобен компактен и лек апарат за измерване на кръвното налягане, като например леснопреносима гривна.

Стандартните сфигмоманометри са по-подходящи за хора, които предпочитат да следят стойностите на кръвното си налягане у дома. Добре е да сте наясно с обиколката на горната част на ръката си. Когато тази обиколка е повече от 42 см, по-приемливи се оказват апаратите за поставяне на китката.

Разумно е да избирате марки и модели с доказано качество, от надеждни доставчици.

Другият въпрос, който е важен, колкото и самият апарат за кръвно налягане, е точното измерване. Грешките идват от пренебрегване на някои фактори.

Подготовката

 

Високо кръвно, апарат за кръвно налягане.

 

Правилно е половин час преди измерване на кръвното налягане да не се пие чай, кафе или алкохол, да не се извършват дейности, водещи до тежки физически натоварвания.

Тютюнопушенето също може да опорочи резултатите. Ако се ползват капки за нос или за очи, добре е да се спрат поне три часа преди процедурата.

Апаратът

Обикновено стойностите са различни, когато кръвното налягане не се отчита с един и същ уред. Разумно е електронните и механичните устройства да се сравняват периодично с живачен апарат. Той е най-точният.

Маншетът

Той трябва да покрива поне 2/3 от мишницата, а ръката да лежи на опора (отнася се за апаратите с маншет). Правилно е средата на мишницата да бъде на нивото на сърцето.

Позата

Може да лежите или да седите при измерване на кръвното налягане, но се препоръчва да оставате в едно състояние поне 5 минути, без да говорите и да правите резки движения. Ако седите, краката ви не бива да бъдат кръстосани. Най-добре е да са опрени плътно на пода, без да висят, а гърбът да облегнат на възглавница.

Имайте предвид, че всяко мускулно напрежение по време на процедурата причинява временно повишаване на кръвното налягане. Стойностите, отчетени в преходни положения (между изправяне и сядане или сядане и лягане) не са точни.

Емоции и високо кръвно

Не бива да се подценяват. Често кръвното налягане, отчетено в лекарския кабинет, се оказва по-високо от стойностите, измерени у дома. Това може да се дължи на феномен, наречен „хипертония на бялата престилка“. Състоянието възниква при по-притеснителни хора и ги подлага на риск от свръхлечение. Затова е важно кръвното налягане да се следи в спокойна обстановка.

 

Високо кръвно и диагноза „хипертония“

Тя се поставя след различен брой изследвания, съобразени с оплакванията на всеки отделен пациент:

 • тестване на кръвта и урината
 • проверка на очните дъна
 • анализ на електрокардиограма
 • ехокардиография
 • артериография и др.

Преди да се прие­ме, че даден човек е хипертоник и да се започне лечение с таблетки, повишените стойности на кръвното налягане трябва да бъдат потвърдени поне при три отделни посе­щения в кабинета на общопрактикуващия лекар или кардиолога, през период от шест месеца.

Това поз­волява да се установи дали кръвното налягане се с нормализирало след промяна в начина на живот и необходима ли е в действителност медикаментозна терапия. Тя включва няколко групи лекарства: диуретици; бета-блокери; калциеви антагонисти; АСЕ-инхибитори и др. Таблетките следва да се приемат редовно, при стриктно спазване на лекарските предписания.

 

Пет домашни лека за сваляне на кръвното

 

Студени крайници. Високо кръвно. Билки за раздразнено гърло.Златно мляко. woman holding a cup of warm tea while relaxing on the sofa with eyes shut

 

Ако в даден момент нямате връзка с личния си лекар и не разполагате с предписания за профилактика и лечение на хипертонията, обаче кръвното ви налягане се повиши, съществуват начини за самопомощ бец лекарства.

1. Направете си гореща вана

Изсипете в леген вода с температура около 45 °С и потопете в нея краката си. Останете  така в продължение на 10 минути. Топлината ще разшири кръвоносните ви съдове. Ще усетите, че към пръстите ви нахлува кръв. По този начин нейното налягане леко ще се понижи.

2. Сваляне на кръвно с топъл ментов чай

За сваляне на високо кръвно налягане сварете щипка ментови листа в 500 мл вряща вода за 10 минути. Охладете течността и я изпийте бавно, на глътки. Този подход ще понижи плавно артериалното ви налягане.

3. Ще ви помогне отвара от валериана

Растението е известно още като лечебна дилянка и ще ви помогне за сваляне на кръвно в домашни условия.

Поставете в 300 мл вода една супена лъжица наситненни корени от валериана. Разбъркайте сместа и я варете в продължение на 10 минути. Оставете я да престои под похлупак за 2 часа. Прецедете отварата. Разделете на три части. Трябва да ги изпиете в рамките на един ден (най-добре – сутрин, обед и вечер).

4. Пригответе настойка от глог

Поставете в съд една супена лъжица цветове или плодове от глог. Залейте ги с 50 грама ракия. Затворете съда и го оставете на тъмно място за една седмица. След това прецедете течността през марля. Можете да приемате от настойката по 20-25 капки, разтворени в малко вода, три пъти дневно преди хранене.

5. Увийте краката си с мека кърпа, напоена с ябълков оцет

Това е народен метод за бързо сваляне на високо кръвно, чиято ефективност днес се потвърждава експериментално. Изследователи твърдят, че в чистия ябълков оцет се съдържат вещества, които понижават кръвното налягане.

 

 

Защо активният начин на живот е от съществена важност?

 

Високо кръвно, апарат за кръвно налягане.

 

Изследвания в различни медицински области показват, че рисковете от висок лош холестерол, хипертония, инфаркт и инсулт се понижават чувствително, когато хората са физически и социално активни.

Според известния наш невролог акад. Лъчезар Трайков, изключително здравословно е да се организират групови разходки сред природата поне 5 пъти седмично. Движенията подобряват както мускулния тонус, така и самочувствието.

С течение на времето умерените натоварвания, съчетани с правилно хранене, водят до нормализиране на телесното тегло, което е благотворно на кръвното налягане.

Активностите облекчават емоционалното напрежение, прогонват лошите мисли, създават условия за пълноценен сън. Неслучайно повечето спортуващи, дейни и общителни хора изглеждат по-млади от паспортната си възраст.

Неотдавнашни проучвания сочат, че физическата активност забавя стареенето на целия организъм, включително на кръвоносните съдове и на сърдечния мускул.

Осигурете си достатъчно движения чрез:

 • гимнастика
 • разходки
 • джогинг
 • плуване
 • танци

Отделяйте поне 30 минути на ден за тези дейности.

Ограничете калоричните храни, без да се стремите към драстично отслабване. Включете във всекидневното си меню зърнени ястия, зехтин, маслини, ядки, кисело мляко, риба. Наблегнете на повече плодове и зеленчуци.

Така ще си осигурите полезните за сърдечно-съдовата система мазнини, белтъчини, витамини и микроелементи. Към подсладените напитки, бонбоните, чипса, кроасаните и т.н. сладкарски изделия  подхождайте с предубеждение. Те ви носят ненужни калории, които е добре да сведете до минимум.

Повече за захарта и нейното влияние върху организма вижте в статията Диета без въглехидрати и захар – от кои заболявания предпазва.

Специално внимание изисква алкохолът. Когато се дозира, той разширява кръвоносните съдове и води до понижаване на кръвното налягане. Но този ефект е обратен при хронична алкохолна злоупотреба.

Дневният прием на сол на бива да надхвърля 3 грама.

Според данни на Световната здравна организация, ако хората намалят наполовина количеството сол, която приемат, за една година, близо 2,5 милиона души ще  се спасят от високо кръвно налягане.

Не забравяйте, че високо кръвно се провокира от стресовите ситуации. Прогонете ги с приятни занимания и емоции.

Какви са границите на нормалното кръвно налягане?

Според последната актуализация на нормата за кръвно налягане, максималната горна граница е 130 mm/Hg за хората до 65-годишна възраст и 139 mm/Hg за навършилите 66 и повече години. Долната граница обаче не бива да надхвърля 80 mm/Hg, твърдят кардиолози.

Как да изберем правилния апарат за кръвно?

Смята се, че т.нар. ръчни апарати с манометър, механизъм за надуване и слушалка, са доста точни (особено, ако манометърът е живачен), но те изискват помощ от друг човек, подготвен за отчитане на резултатите. За самостоятелно измерване в домашна обстановка по-подходящи са цифровите сфигмоманометри, които чрез сензори показват на екран стойностите на кръвното налягане и пулса.

Какви домашни лекове за сваляне на високо кръвно помагат?

За сваляне на високо кръвно в домашни условия помагат гореща вана, ментов чай, отвара от валериана и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.11.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:01 | Публикувана: 3 ноември 2020 в 12:19 | Категория: Здраве