Рецепта за капустница – зелева супа със свинско и наденица

Обновена: 11.03.2024|
Зелева супа със свинско и наденица.

Капустница е ароматна словашка гозба, която представлява зелева супа със свинско и наденица. Киселото зеле, комбинирано със свинско месо, е истинско пиршество за ценителите на наситените с аромати и вкусове ястия.

Освен това продуктите в рецептата не само са нисковъглехидратни, но и много полезни за храносмилането – като киселото зеле, което е една от най-добрите пробиотични храни, които запазват свойствата си заради студената ферментация.

 

Рецепта за зелева супа със свинско и наденица

Необходимо е малко повече време, за да приготвите добре месото, но пък ястието си заслужава да му отделите внимание и да се насладите на резултата.

Ето какво ще ви бъде необходимо за приготвянето на зелева супа със свинско – капустница.

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
около 3 часа 5 5,86 г

Необходими продукти:

  • 500 г кисело зеле
  • 500 мл зелев сок
  • 250 г свинска плешка
  • 350 г свински врат, без кост
  • 200 г наденица (препоръчителна е домашната)
  • 1.5 л бульон (от варенето на свинския врат)
  • 30 г сушени манатарки
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 стръка зелен чесън
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. куркума на прах
  • 1 ч. л. чили пипер
  • ½ ч. л. индийско орехче на прах
  • сол и смлян черен пипер, на вкус
  • 200 мл готварска сметана

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Измийте добре свинския врат и в тенджера налейте вода достатъчно, за да го покрие. Гответе го около един час, докато месото се сготви добре и стане крехко. Извадете го от тенджерата и го заделете настрана.
  2. Оставете бульона малко да изстине, след което добавете към него нарязаното кисело зеле, сока, свинската плешка и наденицата (цяла). Добавете подправките (без червения пипер) гъбите, зелените лук и чесън.
  3. Оставете да заври и гответе на среден огън за 45 минути.
  4. Когато месото и наденицата са добре сварени, извадете ги и ги нарежете – свинското на кубчета, наденицата на кръгчета. Нарежете и вече сварения и охладен свински врат.
  5. Върнете месата обратно в тенджерата, добавете червения пипер и варете още 30 минути. Ако супата изглежда много гъста, долейте вода.
  6. Имайте предвид, че традиционната словашка капустница трябва да е толкова гъста, че ако сложите лъжица в средата, да стои изправена.
  7. Накрая налейте течната сметана, като я темперирате преди това с малко бульон от супата.
  8. Оставете да заври, подправете на вкус със сол, пипер и, ако е необходимо, подсладител.
  9. Поднесете на трапезата ароматната и много вкусна зелева супа със свинско – капустница.

Други подобни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„, както и нейното продължение „Кето фантазии 2„.

Съвети при готвене:

  • За по-силен вкус можете да сотирате наденицата, преди да я добавите към супата със свинското месо.
  • Допълнете рецептата за зелева супа със свинско месо с доматено пюре или бланширани и обелени домати, нарязани на кубчета. Но не прекалявайте, тъй като те ще придадат допълнителна киселинност на ястието.

Кето хляб за вашата зелева супа с наденица и свинско

Зелева супа със свинско и наденица.

 

Колко популярна е рецептата за зелева супа със свинско?

Рецептата за капустница е известна в руската, полската, словашката и украинската кухня. Среща се под имена като kapuśniak или kwaśnica на полски, kapustnica на словашки и kapusnyak (kapusniak) на украински.

Среща се също в чешката (zelňačka или zelná polévka), немската (kohlsuppe или krautsuppe), френската (soupe aux choux), финландската (kaalikeitto) и шведската (kålsoppa) кухни.

Шведската зелева чорба обикновено се приготвя от прясно зеле, което се сотира, преди да бъде сварено, и се подправя с обилни количества бахар, понякога се сервира с варени кюфтета.

Разновидност на супата, наречена shchi (на руски: щи) е национално ястие на Русия. Макар че обикновено се прави от зеле, за ястия със същото име може да се използва лапад, спанак или коприва. Супата от кисело зеле се нарича „кисел щи„.

В по-голямата част от Латвия супата от кисело зеле (на латвийски: skābu kāpostu zupa) се приготвя с кисело зеле, картофи, моркови и ориз, но в региона в Латгале се използва само кисело зеле и бекон.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Телешко задушено. Зелева супа със свинско.

Още едно питателно и нисковъглехидратно ястие – телешко задушено с алабаш и целина.

 

Ако нашето предложение за зелева супа със свинско и наденица ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Да ви е вкусно!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 16.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 17:20 | Публикувана: 16 февруари 2022 в 15:58 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф