Колаген – всичко за състава и ползите му

Обновена: 15.01.2024|

Колаген – неговият полезен състав и ползи са известни на всички нас в най-общи линии. Но какво представлява колагенът, какво съдържа в себе си от биологична гледна точка и как влияе на човешкото тяло – това ще разкрием днес.

Красивата кожа и здравето на нашите стави се дължат именно на един от най-важните елементи, влизащи в състава им. За да поддържаме гъвкавостта и здравето си, обаче, е нужно да запълваме липсващите депа в организма. Ето защо сме отделили специално място на колагена, в което да разкажем подробно за неговите различни видове и влиянието им върху човешкото тяло. Но и не само – какъв е правилният прием на колаген и различен ли е колагенът за стави, кожа и лице.

 

hialur 400
hialur 600

Какво представлява колагенът?

Колагенът е белтък. В най-голямо количество той се среща в хората, а след това – в бозайниците. Погледнат под формата на пропорция, той е 1/4 от всички белтъци в нашето тяло. Колагенът е твърд белтък, неразтворим, но много еластичен. Именно това му свойство ни помага в движението през годините.

Ползите му са съсредоточени най-вече в здравето на нашите стави, кожа, зрение и дори чревно здраве. В науката са познати 28 вида колаген, но най-важните за нас са колаген тип I, II и III. Именно те отговарят за гореспоменатите ползи. За тяхната липса в организма може да познаем по болки в ставите, проблеми с кожата и липса на нейната еластичност, както и проблеми с костите и понякога с венците.

Освен популярните му функции, колагенът способства подобряването на съня, забързването на метаболизма, заздравяването на чревните тъкани и по-лесното усвояване на хранителните вещества.

Хубавата новина е, че всички тези полезни свойства се случват в човешкото тяло от зародиш до средна възраст, защото в този период, колагенът се синтезира естествено в организма ни.

Разбира се, има фактори, които влияят неблагоприятно на неговия естествен синтез:

 • тютюнопушене
 • консумацията на големи количества захар
 • силната пряка и продължителна слънчева светлина

 

За щастие съществуват богати на колаген храни, от които можем да си набавим така нужния за цялостното ни здраве белтък. Включете в менюто си продукти, като костен бульон, яйца, стриди, както и спирулина, бери плодове, тъмни зеленолистни зеленчуци, авокадо, ядки и маслини.

След периода на естествено синтезиране на колаген, както вече стана ясно, тялото ни се нуждае от набавянето му чрез допълни източници. Но за да запълним нуждите на организма, първо трябва да разберем какви са различните видове колаген. Така ще знаем от кой тип точно да си набавим.

 

Типове колаген

Както говорихме и по-рано има 28 форми на колаген, но най-важните са само няколко. Така той се съдържа най-вече във влакнестите тъкани на тялото, с изключение на роговицата на окото. Там, той е с кристална структура. А други типове колаген откриваме в ставите, кожата, костите и сухожилията. Нека разгледаме отделните видове колаген.

Колаген тип I

Колаген тип I откриваме в най-големи количества в кожата, кръвоносните съдове и сухожилията. Той е най-разпространен в тялото, което го прави жизненоважен компонент на всяка диета.

В най-общ план, колаген тип I се съдържа във всички структури на тялото, където тъканта трябва да е гъвкава. В добро здравословно състояние, този колаген може да представлява 60% от цялото количество на белтъка в тялото.

Еластичността на кожата и младежкия й вид се дължат на високото съдържание на колаген в нея. Подпомага бързото заздравяване на раните и предотвратява появата на стрии. Често е избиран като добавка от жените, които се стремят към млада и красива кожа. Нивата на колаген тип I обаче започват да намаляват около 25-годишна възраст.

Този тип колаген е разпространен в съединителните тъкани. Затова можем да наблюдаваме понижаването на нивата му, когато кожата започне да увисва, появяват се фини линии, ноктите стават чупливи, а косата тънка.

Колаген тип II

Друг често срещан вид колаген, който може да се намери в хранителните добавки, е колаген тип II. Представлява фибриларен протеин, съставен от 3 дълги вериги аминокиселини, образуващи плътна мрежа от фибрили и влакна.

Макар и не чак толкова разпространен в организма от колаген тип I, той също е изключително важен. Oсновна съставна част e на ставния хрущял и особено полезен за костната система. Придава на хрущяла здравина и еластичност, като по този начин му позволява да поддържа ставите здрави.

Хрущялът е твърда, но гъвкава съединителна тъкан. В тялото има различни видове хрущяли, всеки със специфична функция.

Хрущялът, открит в ставите, има няколко функции, като например да:

 • Свързва костите
 • Поема удари
 • Позволява на тъканите да понасят механичното напрежение
 • Позволява на свързаните кости да се движат, без да се трият

 

Хрущялът се състои от хондроцити – специални клетки, които създават това, което е известно като „извънклетъчен матрикс“, съдържащ протеогликан, еластинови влакна и колагенови влакна тип II.

Колагеновите влакна тип II са основното колагеново вещество, намиращо се в хрущяла. Те играят изключително важна роля. Образуват мрежа от фибрили, които помагат да се свържат протеогликановите и еластиновите влакна в здрава, но гъвкава тъкан. Основният проблем с хрущяла е, че той е особено податлив на износване.

Това отчасти се дължи на факта, че е „аваскуларен“, което означава, че няма кръвоснабдяване за директното доставяне на хранителни вещества. Въпреки че тялото е в състояние да достави някои хранителни вещества до хрущяла чрез процес, известен като „дифузия“. Тоест хранителните вещества се разпространяват през околната съединителна тъкан.

Тази недостатъчност означава, че нараняванията на хрущяла се лекуват по-бавно, тъй като тялото не може да достави адекватно количество на хранителните вещества, необходими за възстановяването на клетките на хондроцитите.

В някои случаи увреждането на хрущяла се счита за необратимо поради разграждането на колаген тип II. Така че има все по-голям брой хора, които търсят добавки колаген за да удължат живота на хрущялите си, както и да подобрят състоянието на ставите си.

Едновременният прием на колаген тип I с тип III може да доведе до объркване на тялото, което да не разпознае колагена и съответно да не го усвои правилно. Затова трябва да не се приемат заедно.

Колаген тип III

Колаген тип III също се намира в графата от жизненоважни протеини. Обикновено се среща в ретикуларните влакна, като например в костния мозък. Намира се заедно с колаген тип I в тялото.

Този тип влияе по-силно от тип I върху кожата и ноктите. При дефицита му се наблюдават проблеми с кръвоносните съдове.

Каква е разликата между колаген тип I и тип II?

Докато колаген тип I и тип II са често срещани форми и важни за активните индивиди, има доста разлики, които трябва да се вземат предвид.

Те изглеждат еднакви, като и двата типа имат тройна спирала, съставена от три дълги вериги от аминокиселини. На молекулярно ниво обаче имат важна разлика. Тип I е по-разпространен в съединителната тъкан, костите и кожата. Играе важна роля в съставната част на сухожилията, органите и костите.

От друга страна, колаген тип II е основната съставна част на хрущяла и помага за оптимизиране на скелетната система.

Колаген тип V и тип X

Колагенът тип V е един от второстепенните колагенови компоненти. Образува интерстициални колагенови влакна – заедно с колаген тип I. Играе значителна роля в регулирането на развитието на колагеновите влакна на съединителната тъкан.

Колаген тип V съществува съвместно с колаген тип II в ставния хрущял, като същевременно поддържа здрави колагенови влакна от колаген тип II. Колагенът тип V също подпомага в създаването на клетките на плацентата на бременните жени. Плацентата е органът, който се прикрепя към лигавицата на утробата. Колагенът тип V също помага за образуването на клетъчни повърхности и косата.

Колаген тип X, който се намира в колагена на мембраната на яйчената черупка, е протеин, който обикновено присъства в нормалния ставен хрущял.

 

Видове колаген като добавка

Добавките с колаген се предлагат в различни форми, всяка от които е съобразена с различни предпочитания и нужди.

Най-често употребяваните са следните:

 • Колаген на прах/колагенови пептиди: Известни още като хидролизиран колаген, колагеновите пептиди са най-често срещаната форма на колагенови добавки. Те обикновено се извличат от говежди, морски (риба) или свински източници. Колагеновите пептиди са с висока бионаличност и лесно се усвояват от тялото, което ги прави популярни за насърчаване на здравето на кожата, ставите и костите.
 • Колагенови капсули/таблетки: За тези, които предпочитат по-удобен и преносим вариант, добавките с колаген се предлагат под формата на капсули или таблетки. Тези предварително измерени дози улесняват включването на колаген в ежедневието ви.

 

Добавките с колаген обикновено се добиват от различни животински и морски източници, всеки от които предлага уникални предимства.

Ето основните източници на колаген, използвани в добавките:

 • Говежди (кравешки) колаген. Говеждият колаген е един от най-разпространените източници на колагенови добавки. Извлича се от кожата, костите и съединителната тъкан на крави. Говеждият колаген е богат на колаген тип I и III, които са особено полезни за кожата, косата, ноктите и здравето на костите.
 • Морски (рибен) колаген. Морският колаген се извлича от кожата, люспите и костите на риба, като треска, сьомга или тилапия. Той е богат на колаген тип I, който е най-разпространеният тип колаген в човешкото тяло и е от съществено значение за еластичността и хидратацията на кожата. Морският колаген често се предпочита от хора, които избягват продукти, получени от говеждо месо, или които търсят устойчиви и етични източници.

 

Вземете под внимание всички диетични ограничения или предпочитания, когато избирате източник на колаген, като например избор на морски колаген, ако избягвате продукти от говеждо месо.

 

Ползи за здравето от колаген

Ползите от колагена, както сами се убедихте дотук, не са никак малко. Като най-разпространен протеин в нашето тяло, той е обвързан с много системи в него, както и с някои от ежедневните ни дейности. Метафорично, често го наричаме „фонтанът на младостта и на красотата“ – ако контролираме запасите от него в тялото си, напредването на възрастта няма да се отрази неприятно на подвижността и младежкото ни излъчване.

 

Колаген за здрави стави

 

Колаген за здрави стави, който отговаря за ставния хрущял.

 

След като изяснихме как се синтезира колагенът и до каква възраст естествено присъства в нашето тяло, е време да обърнем по-задълбочено внимание върху влиянието му върху ставите и кожата. Това са двете части на тялото ни, които се влияят най-силно от количеството колаген в тялото ни.

Това е така, защото колагенът е основен протеин в нашето тяло, заемащ между 70 и 95 % от хрущяла на ставите ни. Много лесно е да се обясни, защо с изчерпването му в тялото, започва изсносването на ставните връзки. Това пречи на способността ни да спортуваме активно и да се движим като цяло.

Ролята на хидролизираният колаген в грижата за ставите

Проблемите със ставите и кожата ни настъпват със започването на стареенето на тялото, но всъщност – те са обратими. Най-добрият колаген за стави е хидролизираният. Той съдържа аминокиселини, които играят ключова роля в създаването на колаген. Както споменахме и по-горе, колаген тип II отговаря именно за ставния хрущял.

Ставите имат ставни капсули, които свързват костите в човешкия организъм. Именно благодарение на тях костите в тялото се движат. Колагенът спомага и поддържането на стабилността в ставните съчленения.

Колаген за здрава кожа и сияйно лице

 

Мъж и жена, показани в две форми при естествен синтез на колаген и във възраст, в която не се синтезира колаген.

 

Може би най-известното свойство на колагена е способността му да придаде на кожата гладък вид, да увеличи защитните й свойства и да забави появата на бръчки. Като за най-добрия колаген за кожата се смята тип I.

Колагеновите влакна могат да се считат за „скелет“ на нашата кожа: нейната еластичност, твърдост и здравина зависят от тях. Благодарение на този протеин кожата изглежда по-млада, здрава и сияйна.

В допълнение, колагенът изравнява тонуса си и стабилизира овала на лицето. Също така насърчава естественото заздравяване на тъканите при различни наранявания. Например, ако имате драскотини, ожулвания, изгаряния или рани – колагенът ще ускори заздравяването им с няколко пъти.

Обратно, при липса на колаген кожата става по-отпусната, тънка и суха. Губи еластичност, неравномерно „провисва“ и избледнява. Поради това се появяват и първите признаци на стареене, които са особено забележими по лицето. Ето защо е толкова важно да се поддържа високо ниво на колаген в организма

Група немски учени провеждат проучване, включващо 69 жени на възраст от 35 до 55 години. В продължение на два месеца ежедневно 46 участници са получавали хидролизиран колаген. На останалите се прилага плацебо. Кожата на жените, които са пили колаген, става по-еластична и овлажнена. Прочете подробно за влиянието на различните видове колаген за кожа.

Как колагенът помага в борбата срещу целулита ?

Според друго проучване, колагенът може да намали стриите и целулита. Този проблем се среща при 80–90% от жените по света. За да разберат как колагенът засяга подкожния мастен слой, 105 жени на възраст 24-50 години започват да приемат предложените лекарства.

Всеки от тях има умерено ниво на целулит. Колагенови пептиди от тип I са назначени на 53 участници, а на останалите отново се прилага плацебо ефектът. Шест месеца по-късно учените установяват, че в основната група жени целулитът е намалял с 9%, а външните му прояви под формата на „груба“ кожа – с 11,1%. Освен това, в сравнение с плацебо групата, при изследваните хора се увеличава плътността на кожата.

Ако обичате движението и спорта, също трябва да се замислите дали и как колагенът ще ви помогне да тренирате по-ефикасно тялото си. Много проблеми, като тези, свързани с чревното здраве, често лекуваме с пробиотици, а всъщност колагенът може да е нашето решение. Винаги имайте едно наум за липсата на колаген, когато изникне някой от споменатите проблеми.

Колаген – тайното оръжие в борбата за младост и красота

За да имаме здрава кожа, копринено мека коса, красиви нокти и свеж външен вид, приемът на колаген се оказва от решаващо значение.

Включването на хранителна добавка колаген за младост и красота може да повлияе на здравето и визията ни. Колагенови пептиди стимулират тялото ни да произвежда колаген, като по този начин забавят процесите на стареене. Освен това може да предотврати образуването на бръчки, акне и кожни заболявания.

Редовното спортуване и добре балансираната диета също са ключови фактори за поддържането на добро състояние на кожата ни.

Колаген за здрава кожа и стави

Колагенът, както вече споменахме неведнъж, е от изключителна важност за здравето и визията ни. Приемът на колаген за здрава кожа и стави е особено необходим след 25-годишна възраст, когато естественото производство на протеина в тялото започва да намалява.

Колагенът е този, който ни прави да изглеждаме по-млади, тъй като има anti-age ефект. Съдържа се в големи количества в дермата, ставите и хрущялите. Набавянето му чрез хранителни добавки може да облекчи болките в ставите и да подобри движението.

Ползи за чревното здраве от употребата на колаген

Богатият аминокиселинен състав на колагена е много полезен за чревното здраве и справянето с проблеми в стомашно-чревния тракт. Глицинът, глутаминът и пролинът подобряват храносмилането и подпомагат за абсорбирането на хранителни вещества. Често срещани здравословни проблеми като стомашна язва или синдром на раздразненото черво също могат да се третират с колаген, за по-бързо възстановяване.

Много хора продължават да гледат на колагена като на „протеин на красотата“, но това далеч не е така. В днешно време консумираме все повече преработени храни, рафинирани захари, газирани напитки, а това, особено в комбинация, се отразява пагубно на храносмилателната ни система.

Колкото повече се информираме за онези елементи, които ще ни помогнат да я поддържаме и възстановяваме, толкова по-малко проблеми ще имаме с напредване на възрастта. Колагеновите пептиди отново са най-приемливата и успешна форма на колагена при проблеми със стомашно-чревния тракт.

Връзката между понижените нива на колагена и възпаленията на червата е нещо, за което трябва да бъдем информирани и за което да следим редовно.

Колаген при спорт – ползи

Когато тренираме редовно, за нас е много важно костите и ставите ни да са в добра форма, да имаме бърз метаболизъм и, най-вече – да увеличим мускулната си маса. Спортуването, само по себе си, подобрява изброеното дотук, но когато го комбинираме с подходящите хранителни вещества и протеини, всяка наша тренировка ще е „заредена“ и тялото ни ще се справя още по-успешно с натоварването и промените. Освен това и ще постига по-добри резултати – силово и като форма.

Колагенът дава и повече енергия при изпълнение на упражненията, тъй като има способността да превръща глюкозата в енергия за мускулите. Тази функция изпълнява глицинът, съдържащ се в колагена.

Колаген и мускулна маса

Като най-разпространеният протеин в тялото, колагенът е важен компонент на скелетните мускули. Добавките с колаген помагат за увеличаване на мускулната маса при хора със саркопения – загуба на мускулна маса, която се случва с възрастта.

Колаген и кости

Това, заради което главно спортуващите хора използват протеин като колагена, е че влияе благоприятно на костите и ставите. Колагенът повишава минералната плътност на костите, подобрявайки подвижността на ставите като цяло.

Колагеновите пептиди са за предпочитане в този случай. При редовни тренировки консумираме повече течности, здравословни шейкове и смутита, а това е чудесен вариант да разтворим и дневната си доза колаген в тях.

Подобно на друга съединителна тъкан, костите са метаболитно активни през целия живот. С напредването на възрастта балансът между костната резорбция и образуването е компроментиран, което води до загуба на костна тъкан.

Доказано е, че приемът на колаген стимулира образуването на остеобласти и помага за изграждането на нови кости и възстановяването на загубата на костна плътност.

Колаген и липса на енергия

Колагенът е жизненоважна част от поддържането на процесите, които балансират нашите енергийни нива.

Приемът му може да помогне за намаляване на умората по три начина:

 • Подобряване на съня – Понякога умората е резултат от липса на достатъчно сън или от некачествен такъв. Използването на добавки колаген хидролизат доказано помагат за повишаване на енергията и бдителността, вследследствие на по-добър сън.
 • Балансира метаболизма – Колагенът е съществена част от метаболитния баланс и използването му за контрол на апетита и загуба на тегло е добре установено. Той е ефективен протеин, осигуряващ приблизително 40% повече ситост.
 • Понижава болките в ставите – Набавянето на аминокиселини, съдържащи се в колагеновия протеин, може да помогне за възстановяване на ставния хрущял, понижаване на болката и възпалението в ставите.

 

Колаген и безсъние

Изненадваща полза от приема на колаген е положителното въздействие, което може да има върху безсъние. Това е така, защото колагенът е зареден с аминокиселината глицин, инхибиторен невротрансмитер, който успокоява централната нервна система и ни помага да се отпуснем и да заспим.

Поддържа здравето на сърцето

Колагенът участва в структурата на артериите, които поддържат притока на кръв към и от сърцето. Приемът на добавки колаген хидролизат може да намали втвърдяването на артериите и да повиши нивата на добрия HDL холестерол в тялото. Това означава, че може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания, поддържайки здравето на сърцето.

Колаген и зрение

Дефицитът на колаген в очите е една от водещите причини за глаукома и катаракта. Катарактата представлява помътняване на лещата на очите, при което нарушава зрението. Глаукомата е състояние, което води до повишено очно налягане в очите. И в двата случая е доказано, че повишеният прием на колаген има значителни ползи в борбата с тези проблеми, свързани с очите.

Тези състояния са най-често срещани при хора над 50 години. Това може да се дължи на факта, че тялото забавя производството на колаген естествено с напредването на възрастта.

Следователно, постоянният прием на колаген има важна роля за здравето на очите, но и за цялостното здраве.

Колаген и чупливи нокти

Колаген тип I е един от основните протеини, намиращи се в ноктите. Той поддържа нокътната структура и когато тялото ни се нуждае от по-големи количества от него и не му ги доставим, ноктите ни ще станат чупливи.

Приемът на колагенови пептиди може да насърчи растежа на ноктите с 12% и да намали честотата на счупването им с 42%.

 

Колаген и изтощена коса

Колагенът неутрализира свободните радикали, които се отделят по време на метаболитния процес. Те увреждат космените фоликули и водят до загуба на коса. Протеинът помага на косата да расте нормално. В комбинация с хиалуронова киселина подхранва кожата и скалпа и създава благоприятна среда за възстановяване на изтощената коса.

Освен това поддържа и кръвоносните съдове, което насърчава по-добрата дифузия на хранителни вещества към космените фоликули. По този начин колагенът овлажнява, укрепва и подобрява еластичността на косата.

 

Кога тялото сигнализира, че има нужда от колаген?

След 25-годишна възраст тялото ни започва да произвежда по-малко колаген.

Следствие на това можем да започнем да усещаме някои от сигнализиращите симптоми за намаляването му, като:

 • Болки и скованост в ставите
 • По-трудна подвижност
 • Суха и набръчкана кожа
 • Чупливи нокти и коса
 • Целулит
 • Проблеми със стомашно-чревния тракт

 

Кога се повишават нуждите от прием на колаген?

Когато сме изложени на фактори, които влияят негативно върху наличието на колаген в организма ни, тогава се повишават нуждите от приема му.

Един от тях тези фактори е тютюнопушенето, което разрушава и уврежда съдържащия се в тялото ни колаген. Това води до поява на бръчки и кожа с лош вид. Алкохолът и захарта също вредят на състоянието на кожата ни. Излагането на UV слънчева светлина разгражда колагена, особено при хора, които прекарват дълго време на слънце и имат слънчево изгаряне.

Добрата новина е, че при нужда от колаген, можем да си го набавим чрез прием на допълнителни източници под формата на хранителна добавка – колаген хидролизат.

 

Хранителни вещества в синтеза на колаген

Както споменахме по-рано, до определена възраст нашето тяло синтезира колаген по естествен път. Това става с помощта на различни витамини и минерали чрез множество сложни процеси.

При неправилен синтез или липса на такъв, в тялото започват да се забелязват проблеми с гъвкавостта на ставните връзки, болки в ставите, остаряване на кожата (поява на бръчки), заслабване на мускулите, проблеми с храносмилателния тракт и храносмилането.

Ето защо е важно да елиминираме всички фактори, които могат да попречат на производството на колаген в тялото. За да засилим и спомогнем този процес е важно да знаем кои витамини и минерали са ключови за производството на колаген.

Такива са:

 • витамин С – той участва в реакциите на хидроксилиране, които са важни, за да може молекулата на колагена да се конфигурира в тройна спирала, т.е в неговата нормална структура.
 • желязо – в процеса на хидроксилиране, желязото се окислява и по този начин играе ролята на кофактор. Така активира въздействието на витамин С и процесът се задвижва. Витамин С и желязо са взаимозависещи в синтеза на колаген.
 • цинк – и докато желязото и витамин С са ключови за синтеза на колаген, то цинкът е изключително важен за усвояването на колагена от тялото.

 

Правилен прием на колаген

 

Възрастите, в които се синтезира колаген.

 

За разлика от повечето хранителни добавки, при колагена е важно да изберем правилната форма, под която да го приемаме, както и типът колаген в съответствие с проблема, пред който сме изправени. При колагена имаме 5 основни типа, като всеки отговаря конкретно за определена структура в тялото ни.

Тях вече ги разгледахме по-горе в статията и вероятно вече сте наясно кой тип колаген каква възстановителна функция изпълнява. Това може да послужи за отправна точка, за да може да третираме правилно проблемите, които са свързани с дефицита на колаген.

Всеки един от петте типа колаген отговаря за определени системи, органи и структури в тялото ни. Те имат различен аминокиселинен състав и действието им, в тази връзка, е насочено към определени точки в организма. Най-разпространени са тип I, II и III, които се срещат и по-често при производителите на колагенови добавки.

Тип I се приема за възстановяване и растеж но косата, кожата и ноктите. Но и за подобряване на костната структура, както и в сухожилията и кръвоносните съдове.

Колаген тип II отговаря за възстановяването на хрущялите, а колаген тип III – отново се среща в кръвоносните съдове и кожата. Не е препоръчително различните типове да се комбинират, а освен на тези конкретни места, различните типове колаген се срещат и във венците, дори зад очната ябълка.

Изненадващо е колко много функции има колагенът и как, избирайки правилния протеин, можем да помогнем на организма си да се възстановява по-бързо и да е много по-енергичен. За да си дадете отговор на въпроса Какъв колаген да пия, прочетете статията по темата в блога ни.

Правила при приема на колаген

Те включват следните неща: 

 1. Не смесвайте приема на колаген тип 1 и 3, с колаген тип 2. Тоест, ако сте пили например говежди колаген – това са тип 1 и 3, тогава не можете да използвате препарати с хиалуронова киселина, съдържаща колаген тип 2, в същата тази комбинация. Между приемите им трябва да има поне 1 час разлика. Защо? Така аминокиселинните профили на различни видове колаген не се смесват и тялото ни правилно разпознава добавката.
 2. Приемайте колаген поне 30 минути преди хранене на празен стомах или, ако предпочитате да го използвате преди лягане, то не по-рано от два часа след последното хранене.
  Защо? Както колагенът, така и храната, постъпваща в организма, съдържат определен набор от аминокиселини, които, когато се приемат едновременно, се смесват и тялото не разпознава колагена в добавката.
 3. Курсът на прием на колаген от типове 1 и 3 е три месеца, след това следва почивка от три месеца и отново прием от 3 месеца, след което почивка. Приемът се редува през 3 месеца. За жени, които са навлезли в периода на менопаузата, когато настъпи активно стареене или ако имате проблеми със ставите, курсът може да се определи, както следва: шест месеца – прием колаген, 2 месеца – почиваме.

 

Какво засилва ефекта на колагена?

Някои препоръки, с които да комбинираме колагена за по-добро усвояване и синтез.

Витамин С

Витамин С засилва ефекта на колагена. Без него синтезът на протеина в организма е невъзможен. Само при наличието на витамин С аминокиселините могат да се свързват и да образуват правилно колагеновите влакна.

Дефицитът на витамин С спира синтеза. Всички знаем, че скорбутът е основното заболяване с недостиг на витамин С, което се проявява като язви по венците, но знаете ли, че тези язви са само следствие от факта, че тялото не може да синтезира колаген, а следователно и съединителна тъкан в цялото тяло.

Хиалуронова киселина

Подобно на колагена, той е важна част от междуклетъчната матрица. Следователно той играе важна допълваща роля за възстановяването чрез задържане на водни молекули в матрицата.

Когато става въпрос за грижа за кожата и подвижността на ставите, част от темата са две много важни съединения в организма – комбинацията между хиалуронова киселина и колаген. Колагенът е важен протеин, който се среща в косата, ноктите, кожата, костите, сухожилията и хрущялите.

Участва в изграждането на роговицата и лещата на окото. Хиалуроновата киселина е позната като съставка на синовиалната течност – известна още като междуставна. Благодарение на нея се движим без болка при търкането на ставите, което се случва при най-малкото движение. Хиалуронова киселина откриваме и в епидермиса и стъкловидното тяло на окото.

Колагенът и хиалуроновата киселина се намират в множество системи в тялото ни. А своеобразният тандем помага на организма ни да работи ефикасно. Колагенът откриваме в ставите, костите, сухожилията и мускулите, а хиалуроновата киселина им помага да се движат като добре смазана машина чрез наличието си в тъканите между тях.

Мултивитаминни комплекси

Нашето тяло е едно цяло и всички процеси, протичащи в него, са, разбира се, взаимосвързани. Недостигът на поне един от елементите заплашва провал в асимилацията и синтеза на други, така че витамините и микроелементите на тези комплекси ще бъдат много полезни.

Силиций

Колагенът е доставчик на градивни аминокиселини за синтеза на собствен колаген, а силицият стимулира този процес, като е негов задължителен участник.

 

Може ли да се приема колаген с топли напитки?

Поради неутралния си вкус колагенът може да се добави към храни и напитки, без да променя значително вкуса им. Но дали се разрушава под въздействието на топлина?

Протеините се денатурират, като леко променят структурата си при излагане на високи температури или киселинни и алкални разтвори. Добавките колаген са в денатурирана форма, което подобрява усвояването им в храносмилателния тракт.

Ако колагеновите протеини са изложени на много високи температури, може да настъпи процес на разлагане – допълнително разграждане на протеина. В този случай протеинът няма да има същите полезни свойства.

Установено е, че разграждането на колагеновите протеини настъпва при температура около 150 градуса. Кафето обикновено се приготвя при 90-96 градуса – много по-нисък температурен диапазон. По този начин добавянето на колаген към кафето няма да навреди на свойствата на добавката.

 

Как да добавим правилно колаген към топли напитки?

Следвайте следните стъпки : 

 1. Пригответе кафе, чай или друга топла напитка по обичайния начин.
 2. Измерете една доза колаген хидролизат, която е 6 грама. Изсипете я в напитката и разбъркайте, докато се разтвори напълно.
 3. Колагенът може да се добави и към други топли или студени храни и напитки, включително смутита, чай, сок, супи, десерти и други.
 4. Препоръчително е да добавите колаген към горещи храни и напитки в края на готвенето, след като леко изстинат, за да избегнете разграждане на протеините. Колагенът се разтваря малко по-трудно, добавен към студени храни и напитки.
 5. Може да добавите колаген или MCT масло от кокос към топли напитки. MCT маслото има свойството до потисне апетита, да насърчи загубата на тегло и да подобри концентрацията. Добавянето на MCT масло към кафето може да помогне на хората, следващи нисковъглехидратна диета, да останат в кетоза.

 

С какво колагенът на прах е по-добър от колаген на таблетки?

Разреден в напитка колаген на прах се абсорбира от тялото по-бързо и това е важно за добавките, приемани на празен стомах. Таблетката ще се разтвори в храносмилателната система за около 30 минути, докато през това време ще трябва да се усвои. Ето защо дневната доза колаген в таблетки трябва да се приема в 2 разделени дози (сутрин и вечер)колаген на прах се приема веднъж дневно.

 

Значение на големината на молекулата на колагена

Най-голямата молекула в човешкото тяло е тази на колагена. Трудно се разгражда и абсорбира в кръвния поток при поглъщане, защото е твърде голяма.

Храните, богати на протеина, като костния телешки бульон, също съдържат колаген с твърде голяма молекула, която трудно се разгражда от организма.

Хидролизата е процес, който разгражда молекулата на колагена (която е около 300 000 далтона) до малки пептиди с размер 3000-5000 далтона. Именно в този размер, колагеновите пептиди могат да се разградят и усвояват ефективно от тялото.

 

Колаген на изгодни цени от Forlife.bg

Говежди колаген хидролизат на прах от forlife.bg е чист протеин от тип 1, който се приема лесно за период от 3 месеца. Със своята прахообразна формула, може да бъде приеман разтворен във вода, вкусен шейк или йогурт. Той е богат на аминокиселини, които образуват градивните елементи на протеините.

Специфичните аминокиселини и бързата абсорбция гарантират положителен ефект върху множество метаболитни процеси в тялото. Спомага за поддръжката на здрави сухожилия, кости и кожа.

Извлечен от рибна кожа, рибеният колаген е мощен източник на красота и укрепващи здравето свойства. Богат на аминокиселини, жизненоважни за здравето на кожата, косата и ноктите, той подхранва производството на колаген и намалява признаците на стареене. Като устойчива алтернатива на говеждия колаген с етичен произход, той е предпочитана опция в грижата за кожата и добавките, обещавайки сияен, младежки тен.

Нашият комплекс от рибен колаген разполага със 7 активни съставки за поддържане на ежедневните нужди на косата, кожата и ноктите. Всяка порция съдържа 1350 мг рибен колаген тип I, обогатен с хидратираща хиалуронова киселина. С добавени витамини C и E за поддържане на функцията на кожата, както и мед, цинк и йод за борба с оксидативния стрес и поддържане на здравето на кожата.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 28.05.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Румяна Йорданова 07.12.2021 at 23:06

  Здравейте , бих искала да попитам защо трябва да се прави почивка от 3 месеца , защо не може да се взема постоянно ?

  • For Life 13.12.2021 at 10:56

   Здравейте,

   Когато се приема с постоянен характер, може да се правят паузи по 3 месеца, защото колагенът е с постоянно натрупване в организма. :)

Comments are closed.

Обновена: 15 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 28 май 2020 в 12:03 | Категория: Витамини и минерали, Здраве