Крехко свинско бонфиле – 3 апетитни рецепти
Готвенето със свинско бонфиле е изключително бързо, затова ви предлагаме 3 рецепти, които да имате подръка за бърз обяд или вечеря по време на кето диета.
Цяло бонфиле на фурна, приготвено на тиган с къри сос, както и рецепта за поднесено с маслинова тепенада бонфиле.
Слагайте престилката, запретнете ръкавите и да започваме.
Свинско бонфиле на фурна с ароматна коричка
Печено на фурна крехко свинско бонфиле с ароматна коричка от подправки. Масленият сос прави ястието още по-вкусно и апетитно.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 0,4 г |
Необходими продукти:
- 900 г свинско бонфиле
- 6 с. л. краве масло Гхи
- 1 с. л. морска сол
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. сушен босилек
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. сушен магданоз
- ½ ч. л. градински чай
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Смесете в малка купа сушените подправки: босилек, риган, мащерка, магданоз и градински чай. Разбъркайте и заделете настрани.
- Подправете свинското бонфиле със сол и черен пипер.
- Загрейте в голям тиган 2 супени лъжици краве масло Гхи и запържете месото от всички страни, докато стане златистокафяво на цвят.
- Прехвърлете месото в тава за печене и го овкусете отгоре с ароматния микс подправки.
- Поставете няколко парченца масло върху свинското месо, увийте във фолио и изпечете за около 25 минути или до достигане на температура 65 градуса в най-широката и дебела част на бонфилето.
- Когато достигне желаната температура, извадете го и оставете да почине, покрито с фолио, за поне 5 минути, за да не изтекат соковете.
- Нарежете и поднесете веднага.
Бележка: Свинското бонфиле може да изглежда розово в центъра. Ако термометърът показва 62-63 градуса в центъра, то е напълно готово, независимо от цвета.
Съвети за съхранение:
- Съхранете остатъците в хладилник до 3 дни, като ги сложите в херметически затварящ се съд.
- Замразете до 3 месеца като ги поставите в найлонова торбичка или увийте в стреч фолио. Оставете месото да се размрази естествено в хладилник за 1 нощ и изпечете на 180 градуса във фолио, докато се затопли.
Свинско бонфиле на тиган с къри сос
Превърнете обикновеното свинско в изключително вкусно ястие с кремообразен къри сос. Ароматът и визията на свинското бонфиле възбуждат не по-малко апетита ни, колкото и отхапването на първата хапка. Поднесете със сотирано в масло зеле.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 9 г |
Необходими продукти:
- 650 г зеле, настъргано
- 110 г краве масло (или Гхи), разделено
- 650 г свинско бонфиле
- 1 стрък праз
- 1 с. л. къри на прах
- 300 мл кокосово мляко 17-35% (или готварска сметана)
- сол и млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Зелето:
- Нарежете зелето на тънки ивици.
- Загрейте маслото в тиган на средно силен огън и запържете зелето, като разбърквате от време на време, докато омекне и стане леко златисто.
- Подправете със сол и черен пипер.
- Оставете настрана, като го покриете, за да го запазите топло, докато приготвите останалата част от ястието.
Свинското бонфиле:
- Нарежете свинското бонфиле на филийки с дебелина 1-1,5 см.
- Загрейте краве масло в тиган и запържете местото за 3-4 минути на страна или до готовност.
- Овкусете със сол и черен пипер и извадете от тигана.
Къри соса:
- Изплакнете и настържете на ситно праза. Сотирайте за 2 минути в същия тиган, който сте използвали за готвенето на свинското месо.
- Добавете кокосовата сметана (или готварската сметана) и кърито на прах и оставете сместа да заври.
- Намалете котлона и оставете да къкри за 5-10 минути, докато сосът се сгъсти.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Добавете месото към соса и леко затоплете.
- Сервирайте сочното свинско бонфиле с къри сос заедно със запърженото в масло зеле.
Свинско бонфиле с маслинова тепенада
Обичаме да готвим със свинско бонфиле, защото месото е крехко, сочно, има страхотен вкус, а и се приготвя изключително бързо и лесно. Маслиновата тепенада извежда ястието на друго ниво.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 6 | 2 г |
Необходими продукти:
- 900 г свинско бонфиле
- сол и млян черен пипер на вкус
- 12 големи кралски маслини, без костилка
- 55 г каламата маслини, без костилка
- 14 г сушени домати
- 2 с. л. каперси
- 4 листа пресен босилек
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло от авокадо
За сервиране:
- 85 г зеленолистни зеленчуци
Начин на приготвяне:
- Овкусете свинските бонфиленца със сол и черен пипер и оставете настрана.
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Смесете двата вида маслини, сушените домати, каперсите, босилека, лимоновия сок и зехтина в кухненски робот и пулсирайте, докато се наситнят.
- Загрейте маслото от авокадо в голям тиган, устойчив на фурна, на средно силен огън. След като се сгорещи тигана, добавете свинските бонфилета и ги изпържете, докато покафенеят от двете страни, около 4 минути на страна.
- Прехвърлете тигана във фурната и изпечете за 15 минути или до готовност.
- Извадете тигана след това от фурната и оставете да почине месото за 10 минути, преди да го нарежите. Това ще му помогне да запази соковете си.
- Сервирайте свинските медальони и гарнирайте с маслиновата тепенада и няколко листа пресен босилек. Поднесете със салата от зеленолистни зеленчуци.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня
Пригответе си мини киш с прошуто за вкусен обяд или вечеря с ниско съдържание на въглехидрати.
Ако нашите предложения за рецепти със свинско бонфиле са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Свински ролета в бял сос – вкусно ястие, предоставящо ни и разнообразни текстури.
Вижте как да си приготвите свински джолан с хрупкава коричка - гарантираме, че цялото семейство ще се влюби във вкуса му.
Днес даваме предложение за една елементарна и същевременно питателна рецепта – свински ребра с кисело зеле. Чудесна комбинация