Крехко свинско бонфиле – 3 апетитни рецепти

Обновена: 09.08.2024|
Свинско бонфиле. Патешко месо с гъби.

Готвенето със свинско бонфиле е изключително бързо, затова ви предлагаме 3 рецепти, които да имате подръка за бърз обяд или вечеря по време на кето диета.

Цяло бонфиле на фурна, приготвено на тиган с къри сос, както и рецепта за поднесено с маслинова тепенада бонфиле.

Слагайте престилката, запретнете ръкавите и да започваме.

 

Свинско бонфиле на фурна с ароматна коричка

Печено на фурна крехко свинско бонфиле с ароматна коричка от подправки. Масленият сос прави ястието още по-вкусно и апетитно.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
35 минути 6 0,4 г

Необходими продукти:

  • 900 г свинско бонфиле
  • 6 с. л. краве масло Гхи
  • 1 с. л. морска сол
  • 1 ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. сушен босилек
  • 1 ч. л. сушен риган
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. сушен магданоз
  • ½ ч. л. градински чай

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Смесете в малка купа сушените подправки: босилек, риган, мащерка, магданоз и градински чай. Разбъркайте и заделете настрани.
  3. Подправете свинското бонфиле със сол и черен пипер.
  4. Загрейте в голям тиган 2 супени лъжици краве масло Гхи и запържете месото от всички страни, докато стане златистокафяво на цвят.
  5. Прехвърлете месото в тава за печене и го овкусете отгоре с ароматния микс подправки.
  6. Поставете няколко парченца масло върху свинското месо, увийте във фолио и изпечете за около 25 минути или до достигане на температура 65 градуса в най-широката и дебела част на бонфилето.
  7. Когато достигне желаната температура, извадете го и оставете да почине, покрито с фолио, за поне 5 минути, за да не изтекат соковете.
  8. Нарежете и поднесете веднага.

Бележка: Свинското бонфиле може да изглежда розово в центъра. Ако термометърът показва 62-63 градуса в центъра, то е напълно готово, независимо от цвета.

 

Съвети за съхранение:

  1. Съхранете остатъците в хладилник до 3 дни, като ги сложите в херметически затварящ се съд.
  2. Замразете до 3 месеца като ги поставите в найлонова торбичка или увийте в стреч фолио. Оставете месото да се размрази естествено в хладилник за 1 нощ и изпечете на 180 градуса във фолио, докато се затопли.

 

Свинско бонфиле на тиган с къри сос

 

Свинско бонфиле- 3 рецепти.

 

Превърнете обикновеното свинско в изключително вкусно ястие с кремообразен къри сос. Ароматът и визията на свинското бонфиле възбуждат не по-малко апетита ни, колкото и отхапването на първата хапка. Поднесете със сотирано в масло зеле.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 4 9 г

Необходими продукти:

  • 650 г зеле, настъргано
  • 110 г краве масло (или Гхи), разделено
  • 650 г свинско бонфиле
  • 1 стрък праз
  • 1 с. л. къри на прах
  • 300 мл кокосово мляко 17-35% (или готварска сметана)
  • сол и млян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Зелето:

  1. Нарежете зелето на тънки ивици.
  2. Загрейте маслото в тиган на средно силен огън и запържете зелето, като разбърквате от време на време, докато омекне и стане леко златисто.
  3. Подправете със сол и черен пипер.
  4. Оставете настрана, като го покриете, за да го запазите топло, докато приготвите останалата част от ястието.

Свинското бонфиле:

  1. Нарежете свинското бонфиле на филийки с дебелина 1-1,5 см.
  2. Загрейте краве масло в тиган и запържете местото за 3-4 минути на страна или до готовност.
  3. Овкусете със сол и черен пипер и извадете от тигана.

Къри соса:

  1. Изплакнете и настържете на ситно праза. Сотирайте за 2 минути в същия тиган, който сте използвали за готвенето на свинското месо.
  2. Добавете кокосовата сметана (или готварската сметана) и кърито на прах и оставете сместа да заври.
  3. Намалете котлона и оставете да къкри за 5-10 минути, докато сосът се сгъсти.
  4. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  5. Добавете месото към соса и леко затоплете.
  6. Сервирайте сочното свинско бонфиле с къри сос заедно със запърженото в масло зеле.

 

Свинско бонфиле с маслинова тепенада

Обичаме да готвим със свинско бонфиле, защото месото е крехко, сочно, има страхотен вкус, а и се приготвя изключително бързо и лесно. Маслиновата тепенада извежда ястието на друго ниво.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 6 2 г

Необходими продукти:

  • 900 г свинско бонфиле
  • сол и млян черен пипер на вкус
  • 12 големи кралски маслини, без костилка
  • 55 г каламата маслини, без костилка
  • 14 г сушени домати
  • 2 с. л. каперси
  • 4 листа пресен босилек
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 с. л. масло от авокадо

За сервиране:

  • 85 г зеленолистни зеленчуци

Начин на приготвяне:

  1. Овкусете свинските бонфиленца със сол и черен пипер и оставете настрана.
  2. Загрейте фурната до 220 градуса.
  3. Смесете двата вида маслини, сушените домати, каперсите, босилека, лимоновия сок и зехтина в кухненски робот и пулсирайте, докато се наситнят.
  4. Загрейте маслото от авокадо в голям тиган, устойчив на фурна, на средно силен огън. След като се сгорещи тигана, добавете свинските бонфилета и ги изпържете, докато покафенеят от двете страни, около 4 минути на страна.
  5. Прехвърлете тигана във фурната и изпечете за 15 минути или до готовност.
  6. Извадете тигана след това от фурната и оставете да почине месото за 10 минути, преди да го нарежите. Това ще му помогне да запази соковете си.
  7. Сервирайте свинските медальони и гарнирайте с маслиновата тепенада и няколко листа пресен босилек. Поднесете със салата от зеленолистни зеленчуци.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.

Още от здравословната ни кухня

 

Свинско бонфиле. Мини киш с прошуто.

Пригответе си мини киш с прошуто за вкусен обяд или вечеря с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Ако нашите предложения за рецепти със свинско бонфиле са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

  • Свински ролета в бял сос - рецепта.

    Свински ролета в бял сос – вкусно ястие, предоставящо ни и разнообразни текстури.

  • Свински джолан.

    Вижте как да си приготвите свински джолан с хрупкава коричка - гарантираме, че цялото семейство ще се влюби във вкуса му.

  • Свински ребра с кисело зеле.

    Днес даваме предложение за една елементарна и същевременно питателна рецепта – свински ребра с кисело зеле. Чудесна комбинация […]

Оставете коментар