Крехко свинско бонфиле – 3 апетитни рецепти
Готвенето със свинско бонфиле е изключително бързо, затова ви предлагаме 3 рецепти, които да имате подръка за бърз обяд или вечеря по време на кето диета.
Цяло бонфиле на фурна, приготвено на тиган с къри сос, както и рецепта за поднесено с маслинова тепенада бонфиле.
Слагайте престилката, запретнете ръкавите и да започваме.
Свинско бонфиле на фурна с ароматна коричка
Печено на фурна крехко свинско бонфиле с ароматна коричка от подправки. Масленият сос прави ястието още по-вкусно и апетитно.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 0,4 г |
Необходими продукти:
- 900 г свинско бонфиле
- 6 с. л. краве масло Гхи
- 1 с. л. морска сол
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. сушен босилек
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. сушен магданоз
- ½ ч. л. градински чай
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Смесете в малка купа сушените подправки: босилек, риган, мащерка, магданоз и градински чай. Разбъркайте и заделете настрани.
- Подправете свинското бонфиле със сол и черен пипер.
- Загрейте в голям тиган 2 супени лъжици краве масло Гхи и запържете месото от всички страни, докато стане златистокафяво на цвят.
- Прехвърлете месото в тава за печене и го овкусете отгоре с ароматния микс подправки.
- Поставете няколко парченца масло върху свинското месо, увийте във фолио и изпечете за около 25 минути или до достигане на температура 65 градуса в най-широката и дебела част на бонфилето.
- Когато достигне желаната температура, извадете го и оставете да почине, покрито с фолио, за поне 5 минути, за да не изтекат соковете.
- Нарежете и поднесете веднага.
Бележка: Свинското бонфиле може да изглежда розово в центъра. Ако термометърът показва 62-63 градуса в центъра, то е напълно готово, независимо от цвета.
Съвети за съхранение:
- Съхранете остатъците в хладилник до 3 дни, като ги сложите в херметически затварящ се съд.
- Замразете до 3 месеца като ги поставите в найлонова торбичка или увийте в стреч фолио. Оставете месото да се размрази естествено в хладилник за 1 нощ и изпечете на 180 градуса във фолио, докато се затопли.
Свинско бонфиле на тиган с къри сос
Превърнете обикновеното свинско в изключително вкусно ястие с кремообразен къри сос. Ароматът и визията на свинското бонфиле възбуждат не по-малко апетита ни, колкото и отхапването на първата хапка. Поднесете със сотирано в масло зеле.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 9 г |
Необходими продукти:
- 650 г зеле, настъргано
- 110 г краве масло (или Гхи), разделено
- 650 г свинско бонфиле
- 1 стрък праз
- 1 с. л. къри на прах
- 300 мл кокосово мляко 17-35% (или готварска сметана)
- сол и млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Зелето:
- Нарежете зелето на тънки ивици.
- Загрейте маслото в тиган на средно силен огън и запържете зелето, като разбърквате от време на време, докато омекне и стане леко златисто.
- Подправете със сол и черен пипер.
- Оставете настрана, като го покриете, за да го запазите топло, докато приготвите останалата част от ястието.
Свинското бонфиле:
- Нарежете свинското бонфиле на филийки с дебелина 1-1,5 см.
- Загрейте краве масло в тиган и запържете местото за 3-4 минути на страна или до готовност.
- Овкусете със сол и черен пипер и извадете от тигана.
Къри соса:
- Изплакнете и настържете на ситно праза. Сотирайте за 2 минути в същия тиган, който сте използвали за готвенето на свинското месо.
- Добавете кокосовата сметана (или готварската сметана) и кърито на прах и оставете сместа да заври.
- Намалете котлона и оставете да къкри за 5-10 минути, докато сосът се сгъсти.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Добавете месото към соса и леко затоплете.
- Сервирайте сочното свинско бонфиле с къри сос заедно със запърженото в масло зеле.
Свинско бонфиле с маслинова тепенада
Обичаме да готвим със свинско бонфиле, защото месото е крехко, сочно, има страхотен вкус, а и се приготвя изключително бързо и лесно. Маслиновата тепенада извежда ястието на друго ниво.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 6 | 2 г |
Необходими продукти:
- 900 г свинско бонфиле
- сол и млян черен пипер на вкус
- 12 големи кралски маслини, без костилка
- 55 г каламата маслини, без костилка
- 14 г сушени домати
- 2 с. л. каперси
- 4 листа пресен босилек
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. зехтин
- 2 с. л. масло от авокадо
За сервиране:
- 85 г зеленолистни зеленчуци
Начин на приготвяне:
- Овкусете свинските бонфиленца със сол и черен пипер и оставете настрана.
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Смесете двата вида маслини, сушените домати, каперсите, босилека, лимоновия сок и зехтина в кухненски робот и пулсирайте, докато се наситнят.
- Загрейте маслото от авокадо в голям тиган, устойчив на фурна, на средно силен огън. След като се сгорещи тигана, добавете свинските бонфилета и ги изпържете, докато покафенеят от двете страни, около 4 минути на страна.
- Прехвърлете тигана във фурната и изпечете за 15 минути или до готовност.
- Извадете тигана след това от фурната и оставете да почине месото за 10 минути, преди да го нарежите. Това ще му помогне да запази соковете си.
- Сервирайте свинските медальони и гарнирайте с маслиновата тепенада и няколко листа пресен босилек. Поднесете със салата от зеленолистни зеленчуци.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за рецепти със свинско бонфиле са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Свински ролета в бял сос – вкусно ястие, предоставящо ни и разнообразни текстури.
Вижте как да си приготвите свински джолан с хрупкава коричка - гарантираме, че цялото семейство ще се влюби във вкуса му.
Днес даваме предложение за една елементарна и същевременно питателна рецепта – свински ребра с кисело зеле. Чудесна комбинация […]