Печен чипс от кейл (къдраво зеле)

Обновена: 27.02.2024|

Знаете ли кое е уникалното на този домашно изпечен на фурна хрупкав чипс от кейл? Това, че можете да си го хапвате, без да се чувствате виновни по-късно, тъй като е напълно подходящ за спазване на кето диета. С ниско съдържание на въглехидрати е, но е богат на полезни хранителни вещества.

Пригответе здравословен чипс като смесите набързо няколко прости съставки – кейл, зехтин и подправки. За по-малко от 20 минути ще имате чудесно хрупащо удоволствие.

 

Печен чипс от кейл (къдраво зеле)

Този хрупкав чипс от кейл, изпечен на фурна, е страхотна лека закуска, приготвена буквално за минути. Включете любимия си филм и вместо купа с пуканки пригответе купа с чипс от кейл. За по-голямо удоволствие поднесете с любимия си сос.

keto 02
keto banner site 01

 

keto 02
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати 1 за порция
20 минути 4 0,95 г

 

Необходими продукти:

  • 1 връзка кейл (около 200 г)
  • 2 с. л. зехтин или кокосово масло, разтопено

Подправки по желание:

  • 1 ч. л. куркума
  • 1 с. л. микс от сушени билки (къри, чили, кимион, черен пипер, червен пипер или др.)
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната да загрее до 120 градуса с вентилатор.
  2. Накъсайте листата на кейла.
  3. Смесете в купа зехтина или разтопеното кокосово масло с куркумата и подправки по избор. Овкусете със сол на вкус.
  4. Изсипете листата от кейл в купата с ароматна мазнина и внимателно разбъркайте, за да се овкусят равномерно.
  5. Подредете кейла в тавичка, покрита с хартия за печене.
  6. Изпечете за точно 10 минути, след което извадете тавата от фурната, обърнете листата от кейл обратно и отново изпечете за още 10 минути. Внимавайте да не изгори. Отваряйте фурната от време на време да наглеждате.
  7. Оставете готовият чипс от кейл да изстине и поднесете на трапезата по желание с кето млечен сос.

 

Пикантен чипс от кейл с лайм

Хрупкав чипс от кейл с пикантни подправки и леко кисела нотка, идваща от лайма.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
20 минути 4 0,50 г

 

Необходими продукти:

  • 1 връзка кейл (200 г)
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. лют червен пипер
  • 2 ч. л. сок от лайм
  • ¼ ч. л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в купа зехтина, лютия червен пипер, сока от лайм и солта. Добавете накъсаните на листа кейл и разбъркайте.
  2. Изпечете чипса от кейл по същия начин като първата рецепта.

 

Хрупкав чипс от кейл с оцет и сол

Ароматът на оцет в чипса е любим на много от нас. А опитвали ли сте чипс от кейл с оцет? Хрупкав, запленяващ и нисковъглехидратен – идеален избор за спазващите кето диета.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
20 минути 4 0,18 г

 

Необходими продукти:

  • 1 връзка кейл (200 г)
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. оцет
  • ¼ ч. л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Смесете в купа зехтина, оцета и солта.
  2. Изсипете листата от кейл в купата и внимателно разбъркайте, така че да се овкуси равномерно.
  3. Нека постои така за 5 минути, докато абсорбира вкусовете.
  4. Подредете овкусените листа кейл върху тавичка, покрита с хартия за печене, като внимавате да не се застъпват едно върху друго.
  5. Изпечете в предварително загрятата до 175 градуса фурна за 15 минути.
  6. Използвайте щипки, за да обърнете кейла и да изпечете от другата страна до хрупкавост за още около 5 минути.
  7. Прехвърлете готовия чипс в чиния, а по-големите листенца, които не са готови, изпечете на интервали от 2 минути до желаната готовност.

 

Съвет

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Съвети за приготвяне на хрупкав чипс от кейл

 

keto chips kale

 

Колкото и лесно да се приготвя чипс от кейл, все още има някои тънкости, които трябва да имате предвид, за да получите най-добри резултати. Ето нашите ценни съвети:

  • Изсушете напълно листата на кейла

Ключът към хрупкавия чипс от кейл е да се уверите, че сте изсушили добре листата на зеленчука. Използвайте хартиени кърпи или суха кърпа за съдове, за да остраните всички капки вода, които остават след измиване на кейла. В противен случай останалата вода може да попречи на чипса да стане достатъчно хрупкав при изпичане.

  • Не прекалявайте с мазнината

Не прекалявайте с овкусяването на кейла с мазнина, тъй като чипсът никога няма да стане достатъчно хрупкав.

  • Не слагайте листата едно върху друго

Използвайте достатъчно голяма тава, покрита с хартия за печене, така че всяко листо кейл да бъде поставено едно до друго на един слой.

Листата, които са поставени едно върху дръго или са прегънати, няма да хрупкат равномерно. Изпечете чипса на партиди, ако е нужно.

  • Не препичайте чипса

Кафявите петна при препичането на чипс от кейл имат горчив вкус, затова не прекалявайте с времето за печене. Може да е малко трудно да разберете кога е готов чипсът, ако следите по цвета като единствен фактор.

Извадете чипста от фурната, преди да покафенеят листата му. Те може да са все още леко меки в центъра, но не се притеснявайте. Ще станат хрупкави, след като изстинат.

Кой вид кейл е най-подходящ за приготвяне на чипс?

Къдрав или плосък, няма значение кой вид кейл ще изберете, и двата вида са подходящи за приготвяне на хрупкав чипс. Опитайте и вижте кой ще ви хареса най-много.

 

Как да съхраним чипс от кейл, за да го запазим хрупкав?

  • Оставете го да изстине напълно

Печеният чипс от кейл, току-що изваден от фурната, все още отделя влага, която може да го овлажни. Оставете го да изстине напълно, преди да го съхраните.

  • Съхранете в херметически затворен съд

Повечето рецепти за печен чипс от кейл, които са овкусени със сол или други сухи подправки, могат да се съхраняват в херметически затворен съд при стайна температура до една седмица. Най-добре е да се консумират в рамките на два до три дни.

Изпеченият чипс от кейл, подправен с продукти, които са по-нетрайни, като сирене например, трябва да се съхранява в херметически затворен съд в хладилник.

 

Идеи за кето хрупкав чипс

 

Още от здравословната ни кухня

 

Чипс от кейл. Кето хрупкав чипс от тиквички.

Пригответе си вкусен и хрупкав чипс от тиквички, който също е с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Ако тази рецепта за нисковъглехидратен кето хрупкав чипс от кейл ви харесва, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 11:23 | Публикувана: 8 април 2022 в 11:02 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф