Лъвска диета – какво представлява?

Обновена: 14.03.2024|
Лъвска диета-какво представлява.

Чували ли сте някога за набиращата огромна скорост в много страни лъвска диета?

Тя е популяризирана от Микайла Питърсън и нейния баща, популярният психолог Джордан Питърсън, и обещава не само загуба на тегло, но и много други ползи за здравето.

В тази статия ще разгледаме произхода на този режим, клиничната наука зад възможните му ползи, заедно с рисковете и опасенията на експерти, за които трябва да внимавате.

 

Лъвска диета – какво не знаем за нея?

Изключително строга и рестриктивна, лъвската диета позволява само консумация на месо от преживни животни, обикновено говеждо. Единствените други добавки към този хранителен режим са сол и вода.

kolagen 02 400
chrevno 600
kolagen 02 400
chrevno 600

Според Микайла Питърсън, водеща популярен подкаст за здраве и уелнес, хиляди нейни последователи съобщават за пълна ремисия на автоимунни разстройства, храносмилателни заболявания и психологически проблеми.

Много от спазвалите този режим посочват огромни подобрения във физическото и когнитивното си здраве. Въпреки тези положителни отзиви, много диетолози поставят под въпрос безопасността и устойчивостта на т. нар. лъвска диета.

 

Произход на лъвската диета

 

Лъвска диета-какво представлява.

 

Микайла Питърсън разработва лъвската диета в опит да преодолее множество хронични заболявания.

По думите й до 22-годишна възраст тя е приемала повече от 10 различни медикамента, за да се бори с различни психологически и физически проблеми.

Била е на антидепресанти от 5-ти клас, а до 17-годишна възраст има тежки проблеми с тазобедрена и глезенна става поради ювенилен ревматоиден артрит.

На 22 тя е диагностицирана с биполярно разстройство, хиперсомния, лаймска болест, псориазис и екзема.

В началото Питърсън споделя, че не е вярвала диетата да може да лекува сериозни проблеми. Но това се променя, след като тя спира глутена, за да излекува обрив.

Тази малка победа води до експериментиране с кетогенната диета. След това тя се натъква на историята на жена, използвала режима на месоядни животни, за да излекува своята лаймска болест.

Питърсън твърди, че след стриктно спазване на лъвска диета всичките й многобройни симптоми са в ремисия.

Станал свидетел на това колко успешна е лъвската диета за дъщеря му, Джордан Питърсън също я изпробва.

Той споделя, че е свалил близо 23 кг и апетитът му е намалял със 70%. Освен това свидетелства, че е успял да овладее кръвната си захар и се нуждае от много по-малко сън.

Мъжът също така твърди, че тревожността и депресията му са изчезнали, умът му е по-бистър, а следването на лъвска диета е елиминирало измъчващата го болест на венците.

 

Лъвска диета – хранителният режим на нашите предци

 

Лъвска диета. Какво представлява.

 

Въпреки че т.нар. лъвска диета е най-рестриктивната версия от месоядния или карнивор режим, това хранене има своите пламенни поддръжници.

Нови изследвания показват, че в продължение на почти 2 милиона години човешка хранителна еволюция, нашите предци, пещерните хора, са били свръхмесоядни хищници. Всъщност те са се изхранвали почти изключително от месото на големи животни.

По същество зеленчуците, ядките и плодовете, които консумираме днес, не са съществували тогава. Зърнените храни се появяват на сцената едва преди около 7000 години.

В нашето съвремие, с прекомерен прием на захар и преработени продукти, има пик на състояния като диабет, сърдечни проблеми, рак, остеопороза и други „болести на цивилизацията“.

Именно всички тези силно възпалителни храни са в основата на здравословните неволи според защитниците на лъвската диета. Те считат, че това, което смятаме за нормално да ядем сега, е крайно отклонение от това, които сме еволюирали да ядем.

И още – че елиминирането на храните, които нашите предци не са консумирали, и прием само на богато на хранителни вещества месо, е начин за нулиране на метаболизма.

 

Храни, позволени при лъвска диета

 

Лъвска диета. Сурово месо.

 

Списъкът с разрешени храни всъщност е много кратък.

Въпреки че всяко месо от преживни животни е позволено, поради удобство, повечето хора на този режим разчитат изцяло на телешкото.

Може да се консумира още месо от елен, антилопа, говеждо, бизонско, козе и агнешко, а сол и вода са единствените други позволени при този режим.

Всички останали групи храни, освен съставките, изброени по-горе, са забранени в строгата лъвска диета. Това включва не само храни като плодове, зеленчуци, ядки и семена, но и месо от непреживни животни, домашни птици и морски дарове.

 

Лъвска диета – здравни ползи

Към днешна дата не са провеждани проучвания, разглеждащи ползите за здравето от нашумялата напоследък лъвска диета.

Тъй като тя е напълно лишена от въглехидрати, ще споделим обширни данни за здравните ефекти на нисковъглехидратните режими.

Клинични проучвания вече са установили, че диета с много ниско съдържание на въглехидрати може да осигури на организма множество ползи, включително:

 • води до значителна загуба на тегло
 • подобрява инсулиновата чувствителност
 • намалява тежестта и улеснява контрола на диабет тип 2
 • потиска симптомите и може да доведе до ремисия на синдром на поликистозните яйчници
 • забавя прогресията на неврологични заболявания, епилепсия, болести на Алцхаймер и Паркинсон
 • намалява пристрастяването към въглехидрати и желанието за нездравословни преработени храни
 • бори възпалението в тялото и повишава имунитета
 • подобрява нивата на кръвните липиди
 • води до подобрено усвояване на мастноразтворимите витамини
 • защитава гликокаликса – мембрана, покриваща повърхността на всяка клетка, която е свързана с много области на здравето, но въпреки това лесно се уврежда от приема на захар
 • възстановява микробиома на червата и подобрява здравето им, като облекчава храносмилателни проблеми

 

 

Лъвска диета – какви рискове крие?

 

Хипертиреоидизъм. Задължителни прегледи за жени. Напълняване от хормонален дисбаланс. Хипотиреоидизъм. Щитовидна жлеза

 

Според противниците на тази диета тя не е лишена от сериозни рискове, особено в дългосрочен план.

Тези рискове включват:

 • протеиново отравяне (причинява се от прекомерен белтъчен прием и липса на въглехидрати и мазнини)
 • недостиг на витамини
 • излишък на фосфор
 • намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)

Един от основните проблеми на този режим е, че е изключително ограничаващ и му липсват много ключови витамини и минерали.

Всъщност той напълно елиминира много здравословни храни, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена. Това затруднява получаването на хранителните вещества, от които тялото се нуждае.

Нелекуваните хранителни дефицити причиняват различни опасни състояния, включително слабост, нарушена имунна функция, загуба на костна маса, болка, синини, анемия и неврологични проблеми.

Лъвската диета също така не съдържа фибри – важно съединение, намиращо се в растителните храни. Хранителните фибри имат изобилие от здравни ползи, сред които контрол над кръвната захар и защита на сърдечното здраве.

Нещо повече – този вид хранене може да причини сериозни странични ефекти, включително умора, главоболие, гадене и световъртеж.

Друго притеснение на лекарите е, че месото е с много високо съдържание на наситени мазнини. Въпреки че те могат да бъдат част от здравословна диета, трябва да бъдат консумирани умерено.

При някои хора наситените мазнини водят до завишени нива на LDL (лошия) холестерол, което е рисков фактор за сърдечни заболявания.

 

Лъвска диета – заключение

 

Лъвска диета.Лъв яде месо.

 

Въпреки че силно рестриктивните режими могат да бъдат ефективни при определени здравословни състояния, лъвската диета е трудна за спазване и й липсват важни хранителни вещества.

Ако изпитвате признаци на възпалителни или храносмилателни заболявания и искате да изпробвате елиминираща диета, помислете за временно изключване на една хранителна група наведнъж. Така ще можете да определите дали този тип има някакъв ефект върху вашите симптоми.

Ако подозирате, че имате хранителна алергия или чувствителност, е добре да се консултирате със здравен специалист, който да ви назначи необходимите изследвания.

Така ще определите най-добрия курс на лечение за вас и дали можете да се възползвате от промени в хранителния си режим.

Лъвската диета е много трудна за спазване и е неустойчива в дългосрочен план, тъй като предлага малка или никаква гъвкавост. Макар тя да е напълно способна да ви вкара в състояние на кетоза и да подпомогне бързото сваляне на килограми, все пак препоръчваме да се насочите към кето диета.

При нея въглехидратният прием е сведен до минимум, но има изобилие от полезни мазнини, зеленчуци, горски плодове, а протеините обхващат около 20-25% от дневния хранителен прием.

Какво е лъвска диета?

Това е строг режим, при който единствените позволени храни са месо от преживни животни, вода и сол.

Защо набира голяма популярност?

Защото обещава освен отслабване, и елиминиране на физически и психически проблеми, както и справяне с алергии.

Защо някои лекари не препоръчват лъвска диета?

Поради опасност от дефицит на важни хранителни вещества като витамини и минерали, както и заради риск от протеиново отравяне.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:36 | Публикувана: 18 август 2022 в 14:52 | Категория: Здраве