Диета срещу хранителен режим за отслабване

Обновена: 06.03.2024|
Грешни твърдения за кето диетата.

Режим за отслабване или диета за отслабване – кое е правилното? Все още повечето хора възприемат понятията „хранителен режим“ и „диета“ като синоними, но всъщност между тях има няколко основни разлики.

Те съответно водят и до различни резултати. Основната причина да прибягваме до тях обаче си остава отслабването. Това е една нелека задача, особено ако се стараем то да е здравословно, трайно и без йо-йо ефект.

А тази статия ще ви помогне да разберете основните разлики между „режим“ и „диета“, както и насоки как да постигнете желаните резултати.

 

Какво представлява хранителният режим за отслабване?

Здравословният хранителен режим обикновено намалява плавно калориите, не лишава тялото от важни хранителни вещества, не води до вредни странични ефекти като главоболие, отпадналост, проблеми със съня и стомаха. За съжаление обаче не води и до бързи резултати.

Ефектът от хранителния режим обикновено е забавен, но затова пък е траен и най-важното – постигнат по-възможно най-естествен начин. Отслабването без лишения и създаване на излишен стрес за организма е все по-предпочитан вариант от хората, които държат на здравето си.

Затова и те се доверяват на подходящ хранителен режим, вместо на драстична диета за 3 дни. Основно негово предимство е, че може да се персонализира, ако се обърнете за помощ към специалист.

Така ще можете да го съобразите със собствените си вкусове, цели, здравословни проблеми (ако имате такива) и физическата си активност, за да може максимално да отговори на вашите нужди.

 

Съществува ли здравословна диета за отслабване?

 

Отслабване през лятото. Кето и хормонът на стреса. Отслабване без захар. Колко време на кето.

 

Дискусията за това до колко са вредни диетите никога няма да излезе от мода. Една част от хората ги предпочитат заради бързите резултати. Други нямат волята да ги спазват, колкото и да имат желание, а трети напълно ги заклеймяват.

Но къде е златната среда и заслужава ли си изобщо да подлагате здравето си на риск с поредната „диета на звездите“ в интернет?

Днес съществуват много и различни видове диети – от изключително строги до по-лесно изпълними. Това, което обикновено ги обединява е, че се базират основно на 3 неща – ограничаване, еднообразно хранене и малко калории.

Ако тези критерии са изключително завишени и диетата трябва да се спазва за по-дълъг период от време, могат да се появят последици за здравето.

Все пак трябва да се има предвид и фактът, че всеки организъм е различен. На едни хора по-драстичните диети за отслабване биха се отразили благоприятно, за други, напротив – биха били опасни.

При всички положения е добре да се консултирате със специалист, преди да спазвате каквато и да е диета или хранителен режим за отслабване.

Здравословното хранене, според Световната здравна организация, независимо под каква форма, трябва да осигурява над 40 съществено важни хранителни вещества – аминокиселини, витамини и минерали.

Затова по-добрият вариант би бил да заложите на балансиран хранителен режим за отслабване, вместо на трудна за изпълнение диета.

 

 

Какво са различните видове диети?

Отслабването не е лесно пътуване, но става малко по-ясно, когато знаете какво да правите и как да го правите. Има много диети за намаляване на теглото, които обещават бърз и осезаем ефект, а изборът между тях може да бъде доста объркващ.

Трябва да разберем, че всички видове диети са различни и ще бъдат ефективни при различни типове тяло. Диета за отслабване, която е показала резултати при ваш приятел, може да не е правилната диета за вас.

Доказано най-ефективните не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план, са тези с ниско съдържание на въглехидрати.

Други залагат на калориен дефицит, при който следят броя на калориите, приемани от храната.

Популярни също така са също и монодиетите, основани на прием на един вид храна на ден (например само кисело мляко). Обикновено те дават бързи резултати по време на спазването им, но ефектът им е нетраен.

 

Какви са техните предимства и недостатъци?

Всеки хранителен план има своите плюсове и минуси. Важното е да се гледа в дългосрочен план, а не в краткосрочен, защото много диети водят до бърза загуба на тегло, но веднага след спирането им се стига до възвръщане на свалените килограми.

Много често причината се крие в това, че всъщност изгубените килограми не са натрупани мазнини, а изхвърлено количество вода от организма.

Също така доста от тези диети водят до забавяне на метаболизма, което допълнително възпрепятства опитите за отслабване на хората.
Ще разгледаме някои от най-популярните начини за сваляне на килограми, както и кои са техните предимства и недостатъци.

 

Кето диета

 

Въглехидрати по време на кето диета

 

Кето режимът е една от най-популярните диетични тенденции и има причина за това.

Основава се на ниско съдържание на въглехидрати, но с високо на мазнини. В резултат на това тялото преминава през състояние на кетоза и изгаря натрупаните в тялото тлъстини.

Това в крайна сметка води до загуба на тегло и сваляне на сантиметри.

Храни като авокадо, риба, зехтин, ядки, кокосово масло, яйца и сирене са ваш спътник в тази диета. Ще трябва да се откажете от хляба, сладкишите, сладоледа и други храни, богати на въглехидрати.

Тази диета за отслабване не се препоръчва за бременни жени, които обаче могат да заимстват някои здравословни нейни принципи.

 

Палео диета

Тази диета се фокусира върху естествени и непреработени храниплодове и зеленчуци, протеини, ядки и семена, както и месо и яйца. С други думи, такива, които нашите предци са си набавяли.

Много хора намират палео за трудна за спазване, но тя също показва ефективни резултати при доста изпробвали я. Тази диета е особено добра за хора с проблеми с кръвната захар, хипертония и висок холестерол, но също не се препоръчва за бременни.

 

Периодично гладуване (фастинг)

Има два най-популярни вида периодично гладуване – 16:8 и 5:2.

Типът 16/8 означава, че трябва да гладувате всеки ден в продължение на 16 часа и да имате прозорец за хранене от 8 часа. В съотношение 5:2 трябва да ядете стандартна здравословна храна пет дни в седмицата и да намалите приема на калории за два дни.

Тази диета за бързо отслабване също има немалко последователи, но не е добър вариант за хора, които имат хранителни разстройства, спортисти и пациенти с нарушено психично здраве.

 

Веганска/ веган диета

 

Веган източници на протеин. Алкална диета. Хормонален дисбаланс. Веган кето диета. Дефицит на витамин B12.

 

Тя стриктно ограничава консумацията на животински продукти и субпродукти. Повечето хора я избират като начин на живот поради екологични и етични причини, но други – поради опасения за здравето.

При мнозина този хранителен план намалява теглото, а някои проучвания са установили, че веган диетата е ефективна за предотвратяване на сърдечни заболявания и диабет.

Ако сте готови да се откажете от животинските продукти, тя може да е правилният избор за вас. Все пак обаче лекарите не я препоръчват на бременни, както и на подрастващи.

 

Средиземноморска диета

Тази диета за отслабване следва хранителните навици в средиземноморските страни.

Те имат кулинарен модел, включващ повече зеленчуци, ядки и зехтин; консумацията на месо е намалена, а млечните продукти са ограничени.

Десертите, рафинираните масла и преработеното месо са забранени в рамките на тази диета.

Освен за отслабване, някои експерти я препоръчват и за хора с диабет тип 2 и сърдечни заболявания, но не и на такива, страдащи от дефицит на калций и протеини.

 

Суровоядство

При него се допускат само органични и растителни храни. Това означава, че не трябва да се консумират такива, подложени на топлинна обработка. Суровоядците вярват, че готвенето убива здравословните хранителни вещества, присъстващи в плодовете и зеленчуците.

Плодове, ядки, зеленчуци, кълнове, семена и сурови яйца формират основата на тази диета. Тя показва ефективни резултати за отслабване и е доста популярна сред вегетарианците.

Все пак обаче специалистите са разединени в мненията си за нея и някои категорично не я препоръчват на хора със стомашни проблеми и заболявания.

 

Няколко насоки в правилния режим на хранене

 

Здравословни продукти и жена на заден план, избрани за хранителен режим за отслабване

 

Независимо дали решите да спазвате диета или определен хранителен режим за отслабване, ще трябва да промените и своите навици. Така ще сте сигурни, че ще постигнете възможно най-добри резултати.

Днес ще ги допълним с още няколко ценни съвета, които ще ви помогнат в борбата с килограмите и ще ви осигурят достатъчно енергия, за да се чувствате бодри и здрави.

 

 

Избягвайте храненето вечер

Храненето късно вечер отдавна се асоциира с наддаване на тегло. Обикновено причината хората да посягат към хладилника по това време няма нищо общо с глад. Често всичко е заради задоволяване на желанието за сладко, от скука или заради стрес.

Най-лошото е, че тогава човек се контролира и най-малко – позволява си големи порции висококалорични храни, обикновено седейки пред телевизора или компютъра.

Това са допълнителни ненужни калории, които се трупат и могат да попречат не само на отслабването, но и да доведат до лошо храносмилане и проблеми със съня, дори да спазвате най-подходящия хранителен режим за отслабване.

 

Приготвяйте си домашна храна

Всеки ще ви каже, че няма нищо по-вкусно и здравословно от домашно приготвената храна.

Според изследванията хората, които ядат домашно приготвени ястия, консумират по-малко захар и преработени храни, което може да доведе до по-високи нива на енергия и по-добро физическо и психично здраве. Освен това, те се радват на по-дълъг и щастлив живот.

Когато приготвяте храната си у дома, знаете и точно какви продукти използвате, можете да контролирате порциите си и да изпълнявате по-прецизно хранителния си режим за отслабване.

 

Следете за продуктите, които купувате

Друго много важно условие за спазването на здравословен хранителен режим за отслабване, е правилният избор на продукти. За целта трябва да се уверите в доброто им качество.

Тъй като потребителите вече са по-предпазливи, някои производители използват подвеждащи трикове, за да убедят хората да купуват продукти, които претендират за здравословни ползи, но всъщност са високо преработени и нездравословни.

Затова винаги четете списъка със съставките. Ако той съдържа рафинирани продукти, захари или хидрогенирани масла, значи продуктът определено не е много здравословен.

Не забравяйте да обърнете внимание и на включените консерванти, оцветители и подсладители, или така наречените „Е-та“ – колкото повече са те, толкова по-изкуствено подобрен е продуктът.

 

 

Приемайте повече течности

 

Отслабване с вода в кана, пълна с лимони и свежи краставици за режим за отслабване

 

Един от най-често срещаните съвети при отслабване е да пием повече течности и в частност вода. Тя е жизненоважна за изхвърляне на вредните вещества от тялото, за регулиране на телесната температура и за нормалната мозъчна функция.

Освен това е основен компонент на слюнката и подпомага разграждането на твърдата храна. Подобрява и циркулацията на кислорода в кръвта. Дава енергия и подпомага физическата активност.

Хидратацията е ключова за много фактори, които играят роля при загуба на тегло, включително храносмилането и мускулната функция.

Повече течности в тялото винаги означават по-малко глад, по-бързо горене на калории, по-лесно горене на мазнини.

 

Спортът – неизменна част от режима за отслабване

Време е да наблегнем на нещо много важно. Това, с което се храните, може да ви помогне да постигнете целите си, но комбинацията от избор на здравословен хранителен режим и редовни тренировки е ключът към успеха.

Колкото и да тренирате, няма как да надвиете лошо подбрания хранителен режим за отслабване.

Здравословното хранене е основен елемент, от който зависи да подобрите представянето си във фитнеса. Важи и обратното – колкото и балансирано да се храните, добре подбраните упражнения няма как да не подобрят резултатите ви.

Най-добре подберете такива, които включват тежести и кардио и помнете – спортът е здраве.

 

Примерна диета за отслабване

 

Трайно отслабване, методи, съвети.

 

Ще ви представим примерно едноседмично меню за отслабване, което следва принципите на нисковъглехидратното хранене. Закуската във всички дни е от бронирано кафе, което засища глада.

Разбира се, за трайно отслабване е необходим по-продължителен период на спазване. Не се колебайте да импровизирате в кухнята с нисковъглехидратни продукти, а резултатите сами ще дойдат.

1 ден

Обяд: кюфтета на фурна с кашкавал и сос Маринара

Вечеря: сочни свински пържоли на скара или риба на скара

 

2 ден

Обяд: запеканка с броколи и козе сирене

Вечеря: кето лазаня с пилешко и карфиол

 

3 ден

Обяд: пълнени чушки с яйца и сирене

Вечеря: пълнен алабаш с гъби и кайма

 

4 ден

Обяд: омлет със зеленчуци

Вечеря: кето пица Маргарита с кокосово брашно

 

5 ден

Обяд: яйца с тиквички и авокадо

Вечеря: яхния от пилешки воденички

 

6 ден

Обяд: кето такос с авокадо

Вечеря: крем супа от гъби

 

7 ден

Обяд: зелен фасул с бекон

Вечеря: зелева супа със свинско и наденица

Хранителен режим срещу диета за отслабване – кое да изберем?

Здравословният хранителен режим обикновено намалява плавно калориите, не лишава тялото от важни хранителни вещества. Много диети, особено краткосрочни и нискокалорийни, лишават организма от необходимите за пълноценното му съществуване нутриенти.

Какви видове диети има?

Съществуват стотици видове диети за отслабване, но сред най-доказаните са тези с ниско съдържание на въглехидрати. В дългосрочен план те са по-добри от строгите диети, които обещават много килограми за няколко дни, но често водят до йо-йо ефект.

Как да отслабнем успешно и трайно?

Изборът на правилния за личните нужди хранителен режим е важен, но са важни също физическата активност и приемът на много течности, особено вода.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 16.04.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 17:06 | Публикувана: 16 април 2020 в 10:49 | Категория: Хранене и видове храни