Екзема – същност и симптоми

Обновена: 24.01.2024|
Хиалуронова киселина. Екзема, причини, лечение.

Сърбящата, лющеща се и суха кожа може да бъде признак на екзема. Тя е често срещано състояние, но е необходима добра експертиза, за да се приложи безопасно и ефективно лечение.

Въпреки че е възможно заболяването да се контролира, могат да се появят периодични пристъпи, които да влошат качеството на живот. Днес ще ви разкажем подробно за състоянието, какво го причинява и как се лекува.

 

Какво представлява екземата?

Милиони хора по света имат някаква форма на екзема. Тя може да започне в детството, юношеството или в зряла възраст, и да варира от лека до тежка. Новородените бебета също могат да получат екзема през първите седмици и месеци след раждането.

Сърбежът по кожата е най-честият симптом на заболяването, като могат да се появят и обриви, люспести петна, мехури и кожни инфекции.

Има седем различни вида екзема:

 • Атопичен дерматит – най-често срещаният тип екзема, резултат от свръхактивна имунна система, която причинява суха и сърбяща кожна бариера.
 • Контактен дерматит – зачервена, раздразнена кожа, с дебела, люспеста област, която е причинена от реакция към вещества, които докосваме.
 • Дисхидротична екзема – причинява образуването на малки мехури по ръцете и краката.
 • Нумуларна екзема – състояние на кожата, което причинява кръгли, надигнати петна. Nummular идва от латинска дума за „монета“, каквато е формата на раздразнението. Лезиите често са сърбящи, понякога отделят бистра течност и могат да хванат корички.
 • Себореен дерматит – причинява люспести, мазни петна по кожата, които произвеждат подобни на пърхот люспи. Тези петна често се появяват там, където има повече мастни жлези по тялото. Това включва линията на косата, скалпа, горната част на гърба, носа и слабините.
 • Стазисен дерматит – кожно възпаление, което се развива при хора с лошо кръвообращение, най-често в долната част на краката.

Много хора със състоянието често съобщават за съпътстващи симптоми като сенна хрема, алергична астма и хранителни алергии. Правилната, последователна грижа за кожата е от съществено значение за превенцията и управлението на заболяването.

Екземата не е заразна. Не можете да я „прихванете“ от някой друг.

Въпреки че точната причина за състоянието е неизвестна, специалистите са установили, че това може да е свързано с взаимодействие между гените и факторите на околната среда.

 

По-подробно за симптомите на състоянието

 

Екзема, причини, лечение.

 

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че екземата и нейните симптоми са различни за всеки. Рутината за грижа за кожата на отделния човек също ще повлияе по различен начин върху засегнатите области на кожата.

Различните видове екзема могат дори да се появят в различни части на тялото по различно време. Някои хора бъркат симптомите на псориазис за екзема, въпреки че двете състояния са напълно различни.

Както споменахме, заболяването почти винаги включва сърбеж на кожата. Научният термин за сърбеж е „пруритус“. За много хора сърбежът може да варира от лек до умерен. Понякога той става толкова силен, че хората се разчесват до степен на кожно раздразнение. Това се нарича цикъл на сърбеж-драскане“.

Ако трябва да обобщим – при екзема можете да се сблъскате със следните симптоми:

 • Сърбеж
 • Суха, чувствителна кожа
 • Възпалена, обезцветена кожа
 • Груба, на люспести петна кожа
 • Образуване на корички
 • Зони на подуване

Може да изпитате всички тези симптоми или само няколко от тях. Възможно е да имате пристъпи на етапи или симптомите ви да изчезнат напълно след лечение за дълъг период от време.

Най-добрият начин да разберете дали имате екзема, е да се консултирате с дерматолог, който компетентно ще разчете признаците на заболяването. Интересно е, че хората с по-тъмна кожа съобщават за по-тежки симптоми, свързани със заболяването.

 

Допълнителни фактори, които влияят върху развитието на заболяването

 

Екзема. Лупус, обрив на лицето.

 

Много фактори могат да допринесат за заболяването, включително взаимодействието между околната среда и гените. Когато дразнител или алерген отвън или отвътре на тялото „включи“ имунната система, тя предизвиква възпаление на повърхността на кожата.

Това възпаление причинява симптомите, характерни за повечето видове екзема. Съществува и потенциален генетичен компонент на екземата, който включва протеин, наречен филагрин, който помага за поддържане на влагата в кожата. Дефицитът на филагрин може да доведе до по-суха и сърбяща кожа.

Допълнителните общи причини за екзема могат да бъдат:

 • Продължително излагане на сух въздух, екстремна топлина или студ
 • Някои видове козметика
 • Перилни препарати и омекотители с химически добавки
 • Някои тъкани като вълна или полиестер
 • Почистващи препарати и дезинфектанти за повърхности
 • Аромати
 • Метали, особено никел, в бижута или прибори
 • Формалдехид, който се намира в домакинските дезинфектанти, някои ваксини, лепила и др.
 • Изотиазолинон, антибактериално средство, което се намира в продукти за лична хигиена
 • Кокамидопропил бетаин, който се използва за сгъстяване на шампоани и лосиони
 • Парафенилендиамин, който се използва в бои за кожа и временни татуировки

Стресът също може да предизвика обостряне на състоянието. При хронично и тежко нервно натоварване в организма се отделя значително количество кортизол, който влияе на имунната система и предизвиква възпалителен отговор от страна на кожата.

Симптомите и пристъпите на екзема при някои хора се влошават, когато се чувстват „стресирани“. Други могат да се притеснят просто защото имат заболяването, и това да възпламени затихналите „огнища“ от екзема по кожата.

 

Как се лекува състоянието?

 

Екзема, причини, лечение.

 

Няма универсален лек за екзема, но има определени терапии. В зависимост от възрастта и тежестта на състоянието, те могат да включват:

 • Медицински овлажняващи кремове
 • Локални лекарства с рецепта
 • Фототерапия
 • Имуносупресори
 • Инжекционни биологични продукти

Много хора с екзема също постигат успех в овладяването на симптомите с алтернативни лечения като криотерапия, медитация и акупунктура.

Когато говорим за деца, много често екземата изчезва от само себе си с възрастта. Възрастните също могат да развият екзема, дори ако никога не са я имали като деца. Всичко е строго индивидуално.

 

Свързани с екзема заболявания

Когато в организма едновременно съществуват две хронични заболявания, те се наричат съпътстващи“ или свързани състояния. Хората с екзема, по-специално атопичен дерматит, могат да имат няколко съпътстващи заболявания.

Атопичният дерматит е част от група алергични състояния, известни като „атопичен марш“, която включва астма, сенна хрема и хранителни алергии.

Ако човек има едно от тези заболявания, вероятността от развитие на друго атопично такова се увеличава.

Контактният дерматит също се счита за атопичен, въпреки че връзката му с астма и сенна хрема не е доказана.

 1. Астма

Около 20% от възрастните с атопичен дерматит също имат астма – алергично състояние, което причинява възпаление на дихателните пътища. То затруднява дишането, което води до стягане в гърдите, кашлица и хрипове.

Астмата обикновено се появява за първи път в детството и може да продължи през целия живот на човека. Някои хора със заболяването изпитват симптомите само от време на време, други се нуждаят от непрекъсната терапия, за да го държат под контрол.

 1. Алергичен ринит

 

Екзема. Остър синузит - преглед при лекар, уточняване на проблемите.

 

Известен още като „сенна хрема“, алергичният ринит е възпаление на носа и синусите, причинено от алергени като цветен прашец, прахови акари и домашни любимци. Симптомите на сенна хрема могат да включват:

 1. Хранителни алергии

Около 15% от децата на възраст от 3 до 18 месеца с атопичен дерматит имат алергия към един или повече видове храни. Най-честите хранителни алергии при децата са към мляко, яйца, фъстъци, пшеница и соя.

Симптомите обикновено се появяват в рамките на 30 минути след прием на хранителен алерген и включват:

 • Сърбеж в устата и подуване
 • Повръщане, диария, стомашни спазми
 • Копривна треска или зачервяване на кожата
 • Спадане на кръвното налягане
 1. Кожни инфекции

Поради проблеми с целостта на кожата, хората с екзема са предразположени към инфекции, причинени както от бактерии, така и от вируси.

Симптомите за такава инфекция включват:

 • Зачервяване
 • Топла/гореща на допир кожа
 • Пълни с гной подутини (пустули)
 • Херпеси или мехури

Херпетична екзема

Този вид екзема засяга хора с атопичен дерматит и други възпалителни кожни заболявания. Инфекцията може да бъде много сериозна, особено когато се разпространи върху широки участъци от кожата.

Стафилококови инфекции

Хората с екзема са по-склонни да имат „колонизирани“ бактерии Staphylococcus aureus („стафилококи“), което ги прави по-податливи на стафилококови инфекции.

Фурункулите, известни още като циреи, започват от космения фоликул и се причиняват както от бактерии, така и от гъбички. Те обикновено са червени, топли и нежни на допир.

Импетигото е често срещан и силно заразен вид стафилококова инфекция. Може да се появи при засегната от екзема кожа, която е отворена и „сълзяща“.

Ако имате импетиго, коричките с цвят на мед могат да се образуват по отворените участъци на кожата и да станат болезнени и червени. За щастие, състоянието се лекува лесно.

 1. Психични проблеми

 

Екзема. Първата седмица на кето диета. Главоболието. Умората след карантинаЖена с мигрена, как конопеното масло помага при мигрена. Хронична болка. Катаракта.

 

Хората с екзема, особено атопичен дерматит, имат по-висок процент на депресия, тревожност и поведенчески разстройства. Връзката между тези състояния още не е добре изяснена. Съществена е ролята на безсънието при обострена екзема, както и на пътищата, по които тялото комуникира с мозъка по време на възпалителния отговор.

За всеки случай, ако имате екзема и забележите някой от следните симптоми, трябва да се свържете със специалист заради съмнения за депресия:

 • Чувство на празнота и/или тревожност
 • Усещане за безнадеждност
 • Загуба на интерес към хобита
 • Намалена енергия
 • Затруднено концентриране
 • Проблеми със съня
 • Промяна на теглото
 • Мисли за смърт или самоубийство

Това е най-важното, което трябва да знаете за екземата. Ако изпитвате тежки симптоми на състоянието, които са постоянни и чести, трябва да посетите дерматолог. Той най-добре ще прецени какво да се предприеме, защото, както разбрахте, заболяването протича изключително индивидуално при всеки.

Бъдете здрави!

Какво представлява екземата?

Сърбежът по кожата е най-честият симптом на заболяването, като могат да се появят и обриви, люспести петна, мехури и кожни инфекции.

Какви са симптомите на екзема?

При екзема можете да се сблъскате със следните симптоми – сърбеж, суха, чувствителна кожа, възпалена, обезцветена кожа, груба, на люспести петна кожа, образуване на коричк, зони на подуване.

Как се лекува екзема?

Няма универсален лек за екзема, но има определени терапии, които могат да включват медицински овлажнуващи кремове, фототерапия, имуносупресори, криотерапия и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 03.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 3 февруари 2022 в 15:13 | Категория: Здраве