Кои са най-популярните видове диети?

Обновена: 14.03.2024|
Най-популярните видове диети.

По света има много диети за отслабване, а броят им непрекъснато се увеличава. В тази статия ще разгледаме кои са най-популярните видове диети и какво да очакваме от всяка.

 

Какво представлява понятието диета?

Зад това понятие се крие практика на хранене по регулиран начин за намаляване, поддържане или увеличаване на телесното тегло или за предотвратяване и лечение на заболявания като диабет и затлъстяване.

Първата популярна диета е „Бантинг„, кръстена на Уилям Бантинг. В своя брошура от 1863 г. той описва подробностите за конкретна нисковъглехидратна и нискокалорична диета, довела до личната му загуба на тегло.

Повечето лекари по света препоръчват диета за отслабване за хора със здравословни проблеми, свързани с теглото. В съвременния свят все повече хора се сблъскват с такива поради изобилието от висококалорични, преработени и пълни със захар храни.

Поднорменото тегло обаче също е проблем, както и свързаните с него заболявания от типа на анорексия. За хората, които искат да качат килограми по здравословен начин, има някои полезни съвети, които да следват.

 

Какви видове диети има?

Както споменахме, неизброими са различните видове диети. Някои от тях се фокусират върху намаляване на апетита, докато други ограничават калориите, въглехидратите или мазнините.

Част от хранителните режими се опират на сериозни научни доказателства, докато други могат да бъдат дори опасни за здравето, особено при дългосрочно спазване.

Преди да се потопим в разглеждането на някои от най популярните видове, ще направим малка вметка – хората имат различен организъм и понякога диета, която действа много добре при едни, може да няма същия ефект върху други.

 

Кои са най-популярните видове?

 

Свалените килограми при кето диета. Най-популярните видове диети.

 

Днес ще се спрем на 5 диети за отслабване, за които спокойно бихме могли да кажем, че са най-нашумели в последните години:

  • Кетогенна/ кето диета
  • Палеолитна/ палео диета
  • Средиземноморска диета
  • Веган диета
  • Интермитентно хранене/фастинг

 

Как работят?

Те действат чрез различни механизми, но общото между повечето от тях е, че са с ниско съдържание на въглехидрати. Именно този принцип на ограничен въглехидратен прием се е доказал като най-успешната стратегия за дългосрочна загуба на тегло.

В последно време все повече учени развенчават мита, че виновник за пандемията от затлъстяване и болести като диабет са мазнините. Всъщност прекомерният прием на захар и въглехидрати стои в основата на нарастващия брой хора с наднормено тегло в световен мащаб.

 

Какви са техните предимства и недостатъци?

Всички диети имат своите плюсове и минуси. Важно е да изберем този режим, който работи добре за нас и ни помага да отслабнем, но без да вреди на здравето.

По-долу в статията ще разгледаме по-подробно всяка от гореизброените диети и ще обсъдим техните предимства и недостатъци.

 

Кето диета

 

Кето диета. Повторно спазване на кето режим.

 

През последните години кетогенната диета със сигурност е една от най-обсъжданите диети. Тя дава приоритет на мазнините (70-75% от дневните калории), с умерена консумация на протеини (20-25%) и много малко въглехидрати (5%).

Какво се яде: месо, яйца, сирена, риба, зехтин, авокадо, нескорбялни зеленчуци и горски плодове

Как работи: Основната й цел е да принуди тялото да използва повече мазнини за гориво вместо въглехидрати. Това метаболитно състояние е известно като кетоза.

Предимства: диети с ниско съдържание на въглехидрати са изключително полезни за сваляне на килограми. Кетогенният режим е ефективен за намаляване на опасните висцерални мазнини по корема, които могат да се натрупат около органите.

Освен това потиска апетита, а това води до автоматично намаляване на приема на калории. Тази диета може да доведе до подобряване и в редица показатели като триглицериди в кръвта, нива на холестерол и кръвна захар, инсулин и високо кръвно налягане.

Недостатъци: През първите дни или седмици е възможен т.нар. кето грип. Характеризира се със симптоми като гадене, стомашни проблеми, главоболие и силни пориви за сладко. Те се дължат на прехода на тялото към режим с високо съдържание на мазнини и ниско на въглехидрати.

Поради това кето в чистия си вид не се препоръчва на бременни и кърмещи жени. Хора с ниско кръвно и ниска кръвна захар също трябва да бъдат внимателни и да се посъветват с лекар.

 

Палео диета

Зад нея стои тезата, че трябва да консумираме същите храни като нашите предци ловци-събирачи преди развитието на селското стопанство.

Теорията е, че повечето съвременни заболявания могат да бъдат свързани със западния начин на хранене и консумацията на зърнени храни, млечни и преработени храни.

Какво се яде: месо, яйца, зеленчуци, плодове, ядки и семена. Някои по-гъвкави версии на режима също позволяват грудки (картофи и сладки картофи).

Как работи: Тя забранява преработени храни, захар, зърнени и млечни продукти. По същество е нисковъглехидратна като кетото, но двете диети имат и разлики.

Предимства: Няколко проучвания показват, че палео може да доведе до значителна загуба на тегло и намален размер на талията. Освен това при нея автоматично се консумират много по-малко въглехидрати, повече протеини и се приемат по-малко калории дневно. Палеолитната диета изглежда ефективна за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Недостатъци: Елиминират се напълно пълнозърнестите храни, бобовите и млечните продукти, които са здравословни и питателни. Може да доведе до дефицит на калций в организма.

 

Средиземноморска диета

 

Гръцка кухня-сувлаки-салата.

 

Както подсказва името, тя е вдъхновена от хранителните навици на хората, живеещи близо до Средиземно море. В страни като Гърция, Италия и Испания очакваната продължителност на живота е по-висока в сравнение, например, със САЩ.

Какво се яде: Зеленчуци, риба, морски дарове, плодове, зехтин и ядки. Червеното месо е намалено, а приемът на млечни продукти е умерен и се състои от висококачествени източници като кисело мляко и сирена.

Как работи: Приемът на местни, непреработени и качествени храни води до намаляване на възпалението в организма и до загуба на тегло.

Предимства: Тя е богата на здравословни за сърцето храни, а освен това е сравнително лесна за спазване. Повечето здравни специалисти я поставят сред най-добрите и полезни диети за отслабване. Немалко данни сочат, че тя има способността да обръща симптомите на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Недостатъци: Според някои тя може да доведе до наддаване на тегло, ако се прекали с консумация на ядки и мазнини. Също така е възможно да се стигне до дефицит на желязо от понижената консумация на месо и на калций заради по-малкото млечни продукти.

 

Веган диета

Диетата на веганите ограничава всички животински продукти по етични, екологични или здравословни причини. Тя е най-строгата форма на вегетарианство.

Какво се яде: Плодове и зеленчуци, ядки и семена, варива, зърнени храни, тестени изделия. Елиминират се месо, млечни, яйца и продукти от животински произход като желатин и мед.

Как работи: Доста изследвания свързват този тип хранене с по-ниско телесно тегло и Индекс на телесна маса в сравнение с други диети.
Тази диета е с ниско съдържание на мазнини и високо на фибри, което според мнозина помага за по-дълго засищане и понижен прием на калории.

Предимства: Диетите на растителна основа са свързани с намален риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и преждевременна смърт. Ограничаването на преработеното месо може също да намали риска от болест на Алцхаймер и и рак.

Недостатъци: Тъй като се елиминират напълно животинските храни, е възможно да се стигне до хранителни дефицити в организма. Сред тях са недостиг на витамин B12, витамин D, йод, желязо, калций, цинк и омега-3 мастни киселини.

 

Интермитентно хранене/фастинг

 

Кога да използваме екзогенни кетони. Сваляне при кето диета, гладуване.

 

Това не е толкова диета, колкото хранителна стратегия, при която човек приема всичките си калории за определен период от време.

Какво се яде: Позволени са всякакви храни.

Как работи: Фастинг обикновено се използва за отслабване, тъй като води до относително лесно ограничаване на калориите. Най-популярните начини за периодично гладуване са: хранене в 8-часов прозорец и гладуване през останалите 16 часа или 24-часов фаст веднъж или два пъти седмично в непоследователни дни.

Предимства: Периодичното гладуване обикновено е много успешно за загуба на тегло. В допълнение при него има по-малка загуба на мускулна маса и също така се ускорява обмяната на веществата в краткосрочен план.

Може също да намали маркерите на възпаление, холестерола, триглицеридите и кръвната захар. Свързва се и с повишени нива на човешки растежен хормон и подобрена инсулинова чувствителност.

Недостатъци: Въпреки че периодичното гладуване е безопасно за здрави хора, то не е подходящо за всеки. Някои проучвания отбелязват, че не е толкова полезно за жените, колкото за мъжете.

Някои хора трябва да избягват гладуването, включително тези, които са чувствителни към спадове в нивата на кръвната захар, бременни и кърмещи жени и подрастващи.

 

Само диета достатъчна ли е, за да отслабнем?

Можете да отслабнете, като спазвате диети, но добавянето на физическа активност позволява да изгорите повече калории. Всеки план за отслабване, включващ редовни упражнения, е не само по-успешен, но и по-полезен.

Като се храните здравословно и спортувате, поддържате костите, мускулите и сърцето си здрави.

 

Заключение

Освен споменатите по-горе диети, съществуват още много други: карнивор, лъвска диета, както и множество други, базирани на разделно хранене. При него се комбинират определени хранителни групи с цел отслабване.

Всеки човек трябва да избере такава, която отговаря на личния начин на живот и вкусове. Най-добрият режим е този, който може да се спазва в дългосрочен план и не вреди на здравето.

Какви видове диети има?

По света има много и различни видове диети. Някои от тях се фокусират върху намаляване на апетита, докато други ограничават калориите, въглехидратите или мазнините. Има не само диети за отслабване, но и такива за качване на тегло.

Кои са най-популярните диети за отслабване?

В последните години има няколко най-коментирани диети: кето, палео, средиземноморска и фастинг. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци.

Коя е най-добрата диета?

Хората имат различен организъм и понякога диета, която действа много добре при едни, може да няма същия ефект върху други. Всеки човек трябва да избере такава, която отговаря на личния начин на живот и вкусове. Най-добрият режим е този, който може да се спазва в дългосрочен план и не вреди на здравето.

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 13.12.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:58 | Публикувана: 13 декември 2022 в 16:58 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни