Псориазис – какво знаем за него и какви видове има?

Обновена: 08.03.2024|
Маска Видове автоимунни заболявания.

Всеки знае, че псориазисът представлява кожно заболяване, което причинява появата на релефни, червени, люспести петна по кожата.

Обикновено засяга външната страна на лактите, коленете или скалпа, въпреки че може да се появи на всяко друго място по тялото. При някои хора може да се появи сърбеж и пареща болка.

Това, което може би не знаете е, че заболяването често е свързано с други сериозни здравословни състояния, като диабет, сърдечни заболявания и депресия. В тази статия ще ви информираме подробно какво е хубаво да знаете за псориазиса, дори никога да не се сблъскате с него.

 

Как се появява псориазисът?

До голяма степен това заболяване си остава загадка. Специалистите все още не могат да кажат със сигурност какво точно причинява псориазисът, но със сигурност имунната система и генетичните фактори играят основна роля в неговото развитие.

Обикновено нещо „задейства“ състоянието. След това кожните клетки започват да растат с необичайно бърза скорост, което причинява натрупването на лезии.

За успокоение – псориазисът не е заразен. Това не е нещо, което можете да „прихванете“ от друг човек. Лезиите не са инфекциозни.

Мъжете и жените развиват заболяването в еднаква степен. Среща се и във всички расови групи, но с различна скорост. Около 2% от афро-американците имат псориазис, в сравнение с 3,6% от европейците.

125 млн. души по света, т.е. около 2-3% от общото население, се сблъскват с този проблем. Той често се развива на възраст между 15 и 35 години, но може да се развие и във всяка друга.

Около 10-15% от хората с псориазис го получават преди 10-годишна възраст. Някои кърмачета също го развиват, въпреки че това се счита за голяма рядкост.

 

Кои са видовете?

 

Псориазис. Млада жена, която изпитва болка в стъпалото - симптом за диабетно стъпало

 

Съществуват пет вида. Диагностицирането на правилния тип е важен при определяне на най-подходящото лечение за конкретния случай.

Всъщност няма специални кръвни изследвания или инструменти за диагностициране. Дерматолог или друг специалист обикновено изследва засегнатата кожа и определя дали това е псориазис.

Може да се разгледа парче кожа под микроскоп. Тази с псориазис изглежда по-плътна и възпалена в сравнение с кожата с екзема например. Но да преминем към конкретните видове, които всеки опитен специалист ще разпознае:

  • Псориазис на плаки

Това е най-честата форма на заболяването и се проявява като червени петна, покрити със сребристобяло натрупване на мъртви кожни клетки.

Тези плаки най-често се появяват на скалпа, коленете, лактите и долната част на гърба. Те често са сърбящи и болезнени и могат да се напукат и да кървят.

  • Точковиден (гутатен)

Този вид се проявява като малки, точковидни лезии. Често това става в детска или тийнейджърска възраст, и може да бъде предизвикан от стрептококова инфекция.

Това е вторият най-често срещан вид псориазис. Около 10% от хората, които имат заболяването, развиват гутатен такъв.

  • Обратен (инвертен)

Обратният псориазис се проявява като много червени лезии в телесните гънки. Например зад коляното, под мишницата или в слабините. Кожата може да изглежда гладка и лъскава.

Интересното тук е, че същевременно много хора имат и друг вид псориазис някъде по тялото.

  • Пустулозен

Този вид се характеризира с бели пустули (мехури от неинфекциозна гной), заобиколени от зачервена кожа. Гнойта се състои от бели кръвни клетки. Не е инфекция, нито е заразна.

Пустулозният псориазис може да се появи на всяка част на тялото, но се появява най-често на ръцете или краката.

  • Еритродермален

Това е особено тежка форма на псориазиса, която води до широко разпространено, огнено зачервяване на голяма част от тялото. Той може да причини силен сърбеж и болка, и да накара кожата да се откъсне на големи парчета.

Но е рядък вид, среща се при около 3% от хората. Обикновено се появява при хора, които имат вече такъв на плаки. Това е животозастрашаващо състояние.

 

Колко сериозен може да бъде?

Може да бъде лек, умерен или тежък. Възможностите за лечение могат да зависят от това колко сериозно е състоянието.

Тежестта се основава на това каква част от тялото е засегната от псориазис. Например цялата ръка (дланта, пръстите и палеца) е равна на около 1% от повърхността на тялото ви.

Сериозността му обаче се измерва и от това как болестта влияе върху качеството на живота на човек. Например псориазисът може да окаже сериозно влияние върху ежедневните дейности, дори ако включва малка площ, като дланите на ръцете или ходилата на стъпалата.

  • Лек псориазис – обхваща по-малко от 3% от тялото.
  • Умерен псориазис – обхваща между 3 до 10% от тялото.
  • Тежък псориазис – обхваща повече от 10% от тялото.

Локално лечение, чрез овлажнители, без рецепта или специално изработени кремове и шампоани, обикновено се използват за лек псориазис.

Лечението на умерен до тежък обикновено включва комбинация от терапевтични стратегии. Освен локално лечение, може да се прибави фототерапия и системни лекарства, особено ако псориазисът значително влияе върху качеството на живот.

 

Кога се развива псориатичен артрит?

Около 30% от хората, които имат псориазис, развиват и псориатичен артрит, който причинява болка, скованост и подуване в и около ставите.

Когато се появява псориатичен артрит, част от имунната система на организма е свръхактивна и създава възпаление в ставите и сухожилията. Смята се, че гените и факторите на околната среда играят роля за появата на състоянието.

Важно е заболяването да се разпознае, диагностицира и лекува още в началото. Това може да помогне за облекчаване на болката и възпалението, като същевременно и да забави или спре прогресивното увреждане на ставите.

Хората, живеещи с псориатичен артрит, са изложени на по-висок риск от развитие на други състояния (съпътстващи заболявания), включително диабет, сърдечни заболявания и депресия.

Хората с тежък псориазис имат 58% по-голям шанс за развитие на сърдечно заболяване и 43% по-вероятно е да получат инсулт, според проучванията.

Водещата причина за смърт при хората с тежък псориатичен артрит са именно сърдечно-съдовите заболявания. Хората с тежък псориазис и псориатичен артрит са с 30% по-склонни да развият и диабет тип 2.

Състоянията могат да причинят и значителни емоционални страдания, включително ниска самооценка и депресия.

 

Псориазис при деца

 

Псориазис при деца.

 

За съжаление, всяка година приблизително 20 000 деца под 10 години са диагностицирани с псориазис.

При кърмачета е рядко срещан, но все пак се среща. Само внимателно наблюдение може да определи дали кърмаче наистина има заболяването.

Ако един родител е диагностициран с него, има около 10% вероятност детето да го наследи. Ако и двамата родители имат псориазис, шансът се увеличава с до 50%.

При някои деца се поява и след инфекция, особено стрептокок в гърлото.

Една трета до половината от всички младежи със заболяването могат да получат симптоми от две до шест седмици след болки в ушите, стрептокок в гърлото, бронхит, тонзилит или респираторна инфекция.

Областите на кожата, които са ранени или травмирани, понякога са местата на псориазис, известни като феномен на Кьобнер. Въпреки това не всеки, който го има, го развива на мястото на нараняване.

Никой обаче не може да предвиди със сигурност кой ще развие заболяването. Според специалистите поне 10% от общата популация наследява един или повече от гените, които създават предразположение към заболяването.

За щастие само 2-3% от населението развива болестта.

Категории: Здраве|Публикувана: 19.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:47 | Публикувана: 19 август 2020 в 10:06 | Категория: Здраве