Инсулинова резистентност – какво представлява?

Един на всеки трима от световното население (като половината са на възраст над 60 години) имат проблем с кръвната захар, известен като инсулинова резистентност. Това състояние не е за пренебрегване, защото увеличава риска от преддиабет, диабет тип 2 и множество други сериозни заболявания.
Днес ще ви разкажем какво представлява инсулиновата резистентност, по какви симптоми да я разпознаете и може ли да бъде предотвратена. Ще разберете за всичко подробно в следващите редове.
Това може да доведе до преддиабет, който да прогресира в диабет тип 2.
Глюкозата, известна още като кръвна захар, е основният източник на енергия за тялото. Получаваме глюкоза от зърнени храни, плодове, зеленчуци, млечни продукти и напитки, които се разграждат до въглехидрати.
Когато се развие инсулиновата резистентност, тялото се бори с проблема, като произвежда повече инсулин. В продължение на месеци и години бета-клетките в панкреаса, които работят толкова усилено, за да увеличат секрецията на инсулин, се увреждат и не могат да отговорят на търсенето на повече инсулин.
Обикновено инсулиновата резистентност започва без никакви признаци и чак след години кръвната захар може да започне да се повишава и да доведе до преддиабет или диабет тип 2. Може също да се развие неалкохолна мастна чернодробна болест, която повишава риска от увреждане на черния дроб и сърдечни заболявания.
Първи признаци за наличие на проблем с кръвната захар
Да разгледаме трите най-често срещани специфични признаци, които са индикация, че сме на път да развием инсулинова резистентност.
-
Голяма обиколка на талията
Експертите казват, че най-добрият начин да разберем дали сме изложени на риск от инсулинова резистентност включва редовно измерване на талията.
Талия с размери над 88 см за жени и над 100 см за мъже увеличава шансовете за инсулинова резистентност и метаболитен синдром, който също е свързан с инсулиновата резистентност.
-
Метаболитен синдром
Съществуват симптоми, които подсказват, че вероятно страдаме от метаболитен синдром, който е предпоставка за инсулинова резистентност. Такива са:
- Високи триглицериди – нива от 150 или по-високи.
- Нисък HDL („добър”) холестерол – нива на липопротеини с висока плътност под 50 за жените и 40 за мъжете.
- Високо кръвно налягане – показания от 130/85 или по-високи.
- Висока кръвна захар на гладно – нива от 100 до 125 мг/дл (предиабетен диапазон) или над 125 (диабет).
Тези показатели ще ни насочат дали да предприемем стъпки за намаляване на риска от развитие на инсулинова резистентност.
-
Тъмни кожни петна
Ако инсулиновата резистентност е тежка, могат да се появят видими кожни промени. Те включват тъмни петна по кожата на гърба, шията или лактите, коленете, глезените или подмишниците. Тази хиперпигментация се нарича акантозис нигриканс.
Диагностициране на инсулинова резистентност
Лекарите обикновено не тестват хората за инсулинова резистентност, вместо това се търси наличие на преддиабет, като се използват кръвни тестове, които измерват нивото на захарта (глюкоза) в кръвта.
Двата най-често използвани теста са стандартен тест за кръвна захар на гладно и кръвен тест A1c (наричан още hbA1c или гликиран хемоглобин), който измерва средното количество глюкоза в кръвта за период от три месеца.
A1c се отразява в проценти:
- под 5,7% се счита за нормален резултат
- между 5,7 и 6,4% предполага преддиабет
- а по-висок от 6,5% – диабет
Тези тестове предоставят важна информация за състоянието на кръвната захар в организма, което помага за ранното откриване на преддиабет и намаляване на риска от развитие на диабет тип 2 чрез подходящи промени в начина на живот и медицинска интервенция.
Кой е по-склонен да развие инсулинова резистентност?
Някои фактори могат да увеличат риска от развитие на инсулинова резистентност или преддиабет.
Сред тях са:
- Наднормено тегло, затлъстяване или увеличена обиколка на талията
- Възраст над 35 години – макар че дори деца и тийнейджъри могат да развият инсулинова резистентност, рискът нараства с възрастта
- Фамилна обремененост с диабет
- Принадлежност към определени етнически групи – като афроамериканци, американски индианци, азиатски американци, испанци/латиноамериканци или жители на тихоокеанските острови
- Липса на физическа активност
- Пушене – както на традиционни тютюневи изделия, така и на електронни цигари, както и излагане на пасивно пушене
- История на гестационен диабет по време на бременност или раждане на бебе с тегло над 4 кг
- Наличие на определени здравословни състояния – като синдром на поликистозни яйчници (PCOS), синдром на Кушинг, акромегалия, сънна апнея или прекарани вирусни инфекции като COVID-19
- Продължителен прием на някои лекарства – например глюкокортикоиди, някои антипсихотици или медикаменти за ХИВ
Някои от тези рискови фактори не могат да бъдат променени – като възраст, генетична предразположеност или етнически произход. Въпреки това можете да намалите риска чрез промени в начина на живот – като поддържане на здравословно тегло, редовна физическа активност и отказ от тютюнопушене.
Заболявания, свързани с инсулинова резистентност
Според изследванията между 30 и 50% от хората с преддиабет развиват диабет тип 2. В допълнение, до 80% от хората с диабет тип 2 имат неалкохолна мастна чернодробна болест. Но това не са единствените заплахи от инсулиновата резистентност.
Дългогодишните високи нива на инсулин, последвани от вредите на повишената кръвна захар, са причина хората с инсулинова резистентност, преддиабет и диабет тип 2 да са изложени на голям риск от сърдечно-съдови заболявания. Инсулиновата резистентност удвоява риска от сърдечен удар и инсулт, и утроява шансовете те да бъдат смъртоносни.
Междувременно инсулиновата резистентност и метаболитният синдром също са свързани с по-висок риск от рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, шийката на матката, панкреаса, простатата.
Хората с инсулинова резистентност е по-вероятно да натрупат мастни клетки и да не могат да ги разградят. Последиците се изразяват в наддаване на тегло, възпаление и хормонални нарушения, които повишават риска от близо 13 вида рак.
Високите нива на инсулин изглежда стимулират растежа на тумори и потискат способността на организма да се защитава от злокачествени клетки.
Изследванията също така установяват силна връзка между инсулиновата резистентност и влошаването на функцията на паметта, което увеличава риска от болест на Алцхаймер.
Управление и лечение на инсулинова резистентност
Тъй като фактори като генетика и възраст не могат да бъдат повлияни, промените в начина на живот остават основната и най-ефективна стратегия за управление на инсулиновата резистентност.
Отслабването, редовните упражнения и качественият сън могат да помогнат за подобряване на чувствителността към инсулин. Една от първите стъпки е спирането на бялата захар и заместването и с естествени подсладители, като стевиола на прах например.
Според изследванията, хората с наднормено тегло, които го намаляват с около 10% чрез диета и тренировки, могат да забележат подобрение на чувствителността си към инсулин с до 80%.
Не трябва да пренебрегваме и качеството на съня. Според проучвания на хора със затлъстяване, дори само една нощ лишаване от сън повишава инсулиновата резистентност толкова, колкото консумирането на храни с високо съдържание на мазнини в продължение на шест месеца.
Ето и няколко конкретни съвета:
- Намаляване на телесните мазнини. Загубата на телесното тегло се свързва пряко с по-добро здраве. Това включва и по-добър контрол на инсулиновата резистентност, диабета и хипертонията. Както споменахме, ако премахнем 10% от телесните мазнини, ще видим значително подобрение при всички тези хронични състояния.
- Включване на редовна физически активност. Важно е да се стремим към поне 150 минути умерени упражнения или 75 минути енергични упражнения всяка седмица, и да практикуваме силови тренировки поне два пъти седмично. Дори и да не отслабнем, физическата активност ще ни помогне да стабилизираме кръвната си захар и инсулина.
- Наблягане на растителна диета. Диетата наистина има значение, когато става въпрос за борба с възпалението и управление на кръвната захар и инсулина. Важно е тя да бъде с ниско съдържание на добавена захар и наситени мазнини. Идеален избор в този случай е да наблегнем на зеленчуците.
- Редовни профилактични изследвания. Периодичните тестове за кръвна захар и A1c могат да помогнат за ранното откриване на преддиабет и инсулинова резистентност, което дава възможност за навременни действия.
- Добавки за намаляване на инсулинова резистентност. За подобряване на инсулиновата чувствителност и баланса на кръвната захар се препоръчват берберин, магнезий, омега-3 мастни киселини, алфа-липоева киселина, витамин D и екстракт от канела. Тези добавки подпомагат метаболизма, намаляват възпалението и регулират нивата на глюкоза, но е важно да се приемат след консултация с лекар.
- Медикаменти – популярният Оземпик, лекарство, изписвано с рецепта, чиято активна съставка е семаглутид, също води до намаляване на инсулиновата резистентност при пациенти с диабет тип 2. В проучванията SUSTAIN 1-3 (Semaglutide Unabated Sustainability in Treatment of Type 2 Diabetes) е установено, че семаглутид значително намалява инсулиновата резистентност.
Разбира се, не можем да предотвратим или избегнем рискови фактори като раса, възраст и наследствено предразположение.
Важно е да се отбележи, че подобрението на инсулиновата резистентност е основно медиирано от намаляването на телесното тегло
Може да използваме естествени подсладители като стевиола таблетки в диетата си, за да контролираме приема на захар.
В случай на гестационен диабет, инсулиновата резистентност обикновено изчезва след раждането. Въпреки това тези жени са изложени на по-голям риск да бъдат диагностицирани с диабет тип 2 след време. Това трябва да е предупреждение за навременна промяна в диетата и начина на живот.
Примерна диета при инсулинова резистентност
Храненето при инсулинова резистентност трябва да приоритизира протеините, продуктите без добавена захар и умерените въглехидрати за здравословни нива на кръвната захар.
Този хранителен план за хора с инсулинова резистентност предлага седем дни с лесни за приготвяне ястия и закуски. Рецептите са опростени, без сложни съставки, и поставят акцент върху постни протеини, контролирани количества въглехидрати, ниско съдържание на наситени мазнини и умерен прием на натрий.
Целта е умерени въглехидрати, добър прием на протеин и фибри, стабилно кръвно чрез балансирани хранения.
Ден | Закуска | Късна закуска | Обяд | Следобедна закуска | Вечеря |
---|---|---|---|---|---|
Ден 1 | Кисело мляко с ягоди и бадеми | 100 г боровинки | Пилешко руло със салата | Моцарела + ядки | Супа с пуешко + зелена салата |
Ден 2 | Авокадо + яйце върху пълнозърнест (или кето) хляб + боровинки | Банан с тахан или | Пилешка супа и безглутенов хляб, по желание | 30 г кашу | Печено пиле със зеленчуци на фурна |
Ден 3 | Кето гранола (без глутен и добавена захар) с кисело мляко или растително, по избор | Кисело мляко с ягоди/бадеми | Салата „Коб“ с пилешко | Ябълка и 100 г извара | Скариди с киноа и песто |
Ден 4 | Денвърски омлет (с бекон) | 30 г орехи | Френска салата Нисоаз (с яйца, риба тон, чери домати) | Черници + бадеми | Сьомга със зеленчуци на фурна |
Ден 5 | Зелено смути | 30 г бадеми | Спагети конджак Карбонара + салата с карфиол | Хумус (в кето вариант – хумус от карфиол) | Яхния с телешко и бамя |
Ден 6 | Лодки от авокадо с бекон и яйце | 30 г кашу | Яхния от пилешки воденички | 100 г боровинки/къпини/малини | Пиле с броколи и карфиолен ориз (или кафяв ориз) |
Ден 7 | Безглутенови тиганици (с хуск, яйце и кисело мляко) | Моцарела + горски плодове, по избор | Крем супа от грах и тиквички + безглутенов хляб (кето) | 30 г кашу/бадеми | Бурито с пилешко месо |
Можете да разменяте хранения между дните, според вкуса ви.
Много вариации на рецепти по зададените примери ще откриете и в кулинарния ни блог, както и в авторските ни книги „Кето фантазии“.
Заключение
Инсулиновата резистентност е все по-често срещана и то не само при възрастни. Важно е при диагностицирането й да се вземат навременни мерки, защото състоянието може да постави началото на редица сериозни здравословни усложнения.
Стремете се към здравословен начин на живот и следете нивата на кръвната си захар, особено ако сте изложени на риск. Така ще успеете да държите нещата под контрол.
Бъдете здрави!
Често задавани въпроси
Какво представлява глюкозата?
Глюкозата, известна още като кръвна захар, е основният източник на енергия за тялото. Получаваме глюкоза от зърнени храни, плодове, зеленчуци, млечни продукти и напитки, които се разграждат до въглехидрати.
Какво е инсулинова резистентност?
Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките започнат да се съпротивляват или да игнорират сигналите на инсулина.
Как се диагностицира инсулинова резистентност?
Лекарите обикновено не тестват хората за инсулинова резистентност, вместо това се търси наличие на преддиабет, като се използват кръвни тестове, които измерват нивото на захарта (глюкоза) в кръвта. Отслабването, редовните упражнения и качественият сън могат да помогнат за подобряване на чувствителността към инсулин.
Източници
- Marchetti, P., et al. Pancreatic Beta Cell Identity in Humans and the Role of Type 2 Diabetes, National Library of Medicine, Published online 2017 May 23
- Wilcox, G.. Insulin and Insulin Resistance, National Library of Medicine, Published: 2005 May
- Lebovitz, H. E.. Insulin resistance: definition and consequences, Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, Exp Clin Endocrinol Diabetes 2001
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
В статията ще ви разкажем за едно значимо откритие на миналия век – хормонът инсулин и защо е толкова важен за нашето тяло.
Диабет тип 2 е едно от най-често срещаните заболявания по света. Около 8,5% от възрастните по целия свят
Въглехидратите са едни от основните хранителни вещества - разкриваме всички познати и непознати техни страни.
5 коментара
Много добре написан материал. Поздравления.
Здравейте много ми високо инсулиновата ризитантност е 662.80
Благодаря ви прочетох статията на учих много отново благодаря от все сърце Анелия Станчева 06.11.2024
Стефка Толева 06.07.2024г.
Впечатлена съм от толкова професионално написаната статия.
Беше удоволствие да я прочета и запозная с проблема на инсулиновата резистентност.
Благодаря Ви!Пожелавам Ви много успехи и професионално дълголетие.!
Благодаря Ви от сърце за тази изчерпателна информация! Бъдете здрави!