Кюфтета в бял сос без брашно

Обновена: 12.04.2024|

Чудесни за обяд или вечеря, тези кюфтета в бял сос не съдържат глутен, а са приготвени с бадемово брашно вместо бяло и сметана в соса, вместо повторно добавяне на брашно.

Така са не само по-питателни, но и с ниско съдържание на въглехидрати, което ни помага, ако сме на кето или друга диета за сваляне на излишните килограми.

 

Рецепта за кето кюфтета в бял сос без брашно

Какво ще ни бъде необходимо за приготвянето на рецептата за кето кюфтета в бял сос, нека видим в следващите редове.

husk 400
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна информация в 1 порция
40 минути 4 (24 кюфтета, по 6 в порция) 5 г въглехидрати, 24 г протеин, 49 г мазнини, 553 калории

Необходими продукти

husk 400
keto banner site 01

За кюфтенцата:

  • 450 г телешка кайма
  • 2 стръка зелен лук
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 40 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 яйце
  • 2 с. л. краве масло Гхи

 

За кремообразния сос:

  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 240 мл телешки бульон
  • 120 мл готварска сметана, 20%
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • ½ ч. л. индийско орехче на прах
  • ½ ч. л. хуск фибри
  • 1 с. л. магданоз, пресен

 

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Поставете всички съставки за кюфтетата в купа, без зехтина, и смесете добре.
  2. Оформете кюфтетата, като загребвате по 2 с. л. от сместа за всяко. Трябва да получите около 24 броя.
  3. Сложете тигана на висока температура и добавете кравето масло Гхи. Сотирайте кюфтетата по няколко наведнъж, като ги обръщате постоянно, докато покафенеят от всички страни и се сготвят.
  4. Когато са готови, прехвърлете ги върху кухненска хартия, за да попият мазнината.
  5. В същия тиган, без да го чистите от остатъците от кюфтенцата, добавете кравето масло Гхи от съставките за соса. Когато се разтопи, налейте телешкия бульон, сметаната, добавете горчицата, солта, пипера и индийското орехче. Разбъркайте.
  6. Оставете да кипне и добавете хуска. Намалете леко температурата и оставете да къкри докато се сгъсти, между 8 до 12 минути.
  7. След това добавете кюфтетата и оставете да се готвят в соса около 3 минути.
  8. При сервиране поръсете всяка порция кюфтета в бял сос с пресен магданоз.

 

Още нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2“ с още 111 кето рецепти.

 

Обикновеното масло има ниска точка на димене (177°C), докато пречистеното масло Гхи издържа на много по-високи температури – до 250°C.

Освен това маслого Гхи е по-концентрирано на мазнини, тъй като неговите водни и млечни твърди частици са отстранени. То е създадено, за да предотврати развалянето на обикновеното масло при топло време в индийската кухня.

Ако предпочитате пилешкото месо, направете си пилешка кайма, като сварите филе и го смелите през месомелачка. Овкусете каймата с подправки, подходящи за този вид месо, като:

  • паприка
  • мащерка
  • розмарин
  • чесън на прах
  • кимион
  • кориандър

 

За да увеличите въглехидратната стойност на ястието кюфтета в бял сос, добавете:

  • Настърган пармезан, една минута преди да махнете кюфтетата от котлона. В 100 г пармезан се съдържат само 3,22 г въглехидрати.

Можете да съхранявате ястието в хладилник до 3 дни или да замразите до 3 месеца. Кюфтенцата могат да се замразяват както сурови, така и сготвени, със и без сос.

Идеи за допълнения към вашите кюфтета в бял сос

 

Кюфтета в бял сос. Кашкавален карфиолен ориз - кето.

 

Кето хляб, който да добавите към кремообразното ястие:

Още рецепти за кюфтенца с ниско съдържание на въглехидрати:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кюфтета в бял сос. Кето плодов пай. Кето кекс с кокосово брашно.

За десерт опитайте парче кето кекс с бадемово брашно.

 

Ако тази рецепта за кюфтета в бял сос без брашно ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:32 | Публикувана: 15 октомври 2021 в 17:51 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф