5 рецепти с Халуми за кето режим на хранене

Обновена: 07.03.2024|
Рецепти с Халуми за кето.

Днес споделяме с вас няколко страхотни рецепти с халуми – сиренето, което е национален продукт на Кипър. То наподобява моцарелата, но е по-солено и с по-плътна консистенция и вкус.

В 100 г се съдържат само 1,8 г въглехидрати, което го прави чудесен кето и нисковъглехидратен продукт като цяло.

 

  1. Сирене халуми, обвито в бекон

Да започнем с първата от 5-те рецепти с халуми, която е само с 2 продукта и се приготвя бързо – в 4 стъпки.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна информация в порция
20 минути 2 4 г нетни въглехидрати, 52 г протеин, 57 г мазнини, 748 калории

Необходими продукти:

  • 230 г сирене халуми
  • 170 г бекон на слайсове

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 225 градуса.
  2. Нарежете сиренето халуми на 10 правоъгълни ленти.
  3. Увийте всяка в слайс бекон.
  4. Поставете върху хартия за печене в тавичка и печете около 10-15 минути, като на половината време ги обърнете, за да се изпекат равномерно.

Ако не искате да използвате фурна, можете да запържите пръчиците с бекон и халуми в краве масло Гхи на средна температура.

 

  1. Рецепти с Халуми: „Сандвич“ с бекон

Втората от 5-те рецепти с халуми наподобява на сандвич с бекон, маруля, бекон и домат. Изключително бърза за приготвяне рецепта и особено вкусна.

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в порция
10 минути 1 5 г нетни въглехидрати, 38,6 г протеин, 54,7 г мазнини

Необходими продукти:

  • 140 г сирене халуми
  • 2 слайса бекон
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 домат
  • 2 листа маруля/айсберг
  • ½ с. л. черен пипер, смлян

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Сложете маслото в тиган на средна температура, добавете слайсовете бекон и запържете от двете страни, докато станат хрупкави и златисти.
  2. Загрейте грил тигана, разполовете сиренето по дължина и овкусете с черен пипер. Поставете сиренето върху грила и гответе около 2-3 минути от всяка страна до златисто.
  3. За да наредите вашия „сандвич“, поставете едното парче халуми, отгоре – лист маруля/айсберг, след това сложете бекона и домата. Завършете с второто парче сирене.

По желание добавете към сандвича с Халуми:

 

  1. Кюфтенца с тиквички и Халуми

Третата от арсенала ни с рецепти с халуми е за кюфтенца, приготвени с настъргани тиквички и ароматни подправки.

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в порция (в 1 кюфтенце)
55 минути 12 1 г нетни въглехидрати, 1 г фибри, 4 г протеин, 4 г мазнини, 55 калории

Необходими продукти:

  • 2 средни тиквички
  • 120 г сирене Халуми
  • 1 стрък зелен лук
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 1 яйце
  • 3 с. л. пресно накълцан босилек
  • 1 с. л. прясно накълцан магданоз
  • 2 ч. л. прясно изцеден лимонов сок
  • 3 с. л. ленено семе, натрошено (не се препоръчва при хора с тиреоидит на Хашимото)
  • ¼ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер, смлян
  • 2-3 с. л. краве масло Гхи за запържване

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Настържете тиквичките и ги сложете в гевгир да се отцедят за десетина минути.
  2. След това ги прехвърлете в чиста кърпа или тензух и ги отцедете добре, докато останат почти сухи.
  3. Нарежете сиренето халуми на ситно, до размерите на грахови зърна.
  4. В голяма купа смесете всички съставки, без маслото Гхи. Разбъркайте добре и оформете 12 кюфтенца, като ги редите върху чиния, табла или друг удобен съд.
  5. Приберете ги в хладилника за 30 минути до 1 час.
  6. След като мине това време, загрейте маслото в тиган и изпържете кюфтенцата на порции, до златистокафяв цвят.

Съвет

  • Можете да ги съхранявате в хладилник до 5 дни.

 

  1. Рецепти с Халуми: Кето салата с чери домати

 

Рецепти с Халуми за кето.

 

Хубавото на всички рецепти с халуми е, че са много различни и могат да се извисят на съвсем ново ниво, ако само се смени една от съставките им или се промени начина на приготвяне.

Вижте как да си направите тази кето салата с халуми и чери домати.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в порция
10 минути 1 5 г нетни

Необходими продукти:

  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 100 г сирене халуми
  • 6 чери домати
  • 150 г микс салата (спанак, рукола, кейл, маруля)
  • 1 с. л. прясна мента

За дресинга:

  • 2-4 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. лимонов сок, прясно изстискан
  • 1 ч. л. пресен/сушен босилек
  • сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Нарежете сиренето халуми на хапки и го запържете в загрято масло за 2-3 минути.
  2. Направете дресинга за салата, като смесите зехтин, лимонов сок, босилек, сол и пипер и разбъркайте.
  3. Наредете микса салати в чиния, заедно с нарязаните на половинки чери домати, наредете хапките халуми и залейте с дресинга.

Съвет:

  • По желание можете да добавите сотирани гъби.

 

  1. Средиземноморски карфиолен ориз с халуми

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в порция
20 минути 4 8 г нетни въглехидрати, 19,3 г протеин, 34,4 г мазнини, 422 калории

Последната от всички рецепти с халуми е с карфиолен ориз, чери домати и босилеково песто.

Необходими продукти:

  • 1 глава карфиол
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 с. л. чесън на прах (по желание)
  • 1 ч. л. сушен риган
  • 3-4 сушени чери домати
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 с. л. домашно песто (рецепта ще откриете в нашия блог)
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • 2-3 ч. л. пресен магданоз
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 320 г сирене Халуми
  • 1-2 резена лимон, за сервиране

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Изчистете карфиола от листата и кочана. Разделете го на дребни цветчета и пасирайте на висока скорост, до консистенцията на оризови зърна.
  2. Сгответе го на пара, като в тенджера налеете около 3 см вода от дъното. Поставете ориза в метален гевгир и го закачете на ръбовете на тенджерата, над водата.
  3. Когато водата закипи, запарете карфиола за 7-8 минути. По-бързият вариант е да го сложите в микровълновата с 1 с. л. вода за около 3-5 минути.
  4. Когато е готов, оставете да се охлади и прехвърлете в кърпа или тензух, за да отцедите добре отделената вода.
  5. Загрейте 1 с. л. кокосово масло в тиган, добавете наситнения зелен лук и чесъна на прах, сотирайте около 3 минути.
  6. Намалете температурата, добавете още 1 с. л. кокосово масло, заедно с ориза, ригана, нарязаните сушени чери домати, червения пипер, пестото и зехтина. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.
  7. Отделно загрейте 1 с. л. масло Гхи, нарежете сиренето Халуми на слайсове и запечете по 2 минути на страна, докато добие златист цвят.
  8. Сложете карфиолен ориз в центъра на чинията, наредете отгоре парченца халуми, поръсете с по-едро нарязан магданоз и гарнирайте с 1-2 резена лимон.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепти с Халуми. Рецепза за целувки без захар.

За десерт бързо и лесно можете да си приготвите няколко ефирни кето целувки без захар.

 

Ако нашите рецепти с Халуми са ви харесали, можете да разгледате още здравословни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар