5 рецепти с Халуми за кето режим на хранене
Днес споделяме с вас няколко страхотни рецепти с халуми – сиренето, което е национален продукт на Кипър. То наподобява моцарелата, но е по-солено и с по-плътна консистенция и вкус.
В 100 г се съдържат само 1,8 г въглехидрати, което го прави чудесен кето и нисковъглехидратен продукт като цяло.
-
Сирене халуми, обвито в бекон
Да започнем с първата от 5-те рецепти с халуми, която е само с 2 продукта и се приготвя бързо – в 4 стъпки.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | 4 г нетни въглехидрати, 52 г протеин, 57 г мазнини, 748 калории |
Необходими продукти:
- 230 г сирене халуми
- 170 г бекон на слайсове
Начин на приготвяне на рецептата:
- Загрейте фурната на 225 градуса.
- Нарежете сиренето халуми на 10 правоъгълни ленти.
- Увийте всяка в слайс бекон.
- Поставете върху хартия за печене в тавичка и печете около 10-15 минути, като на половината време ги обърнете, за да се изпекат равномерно.
Ако не искате да използвате фурна, можете да запържите пръчиците с бекон и халуми в краве масло Гхи на средна температура.
-
Рецепти с Халуми: „Сандвич“ с бекон
Втората от 5-те рецепти с халуми наподобява на сандвич с бекон, маруля, бекон и домат. Изключително бърза за приготвяне рецепта и особено вкусна.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в порция |
---|---|---|
10 минути | 1 | 5 г нетни въглехидрати, 38,6 г протеин, 54,7 г мазнини |
Необходими продукти:
- 140 г сирене халуми
- 2 слайса бекон
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1 домат
- 2 листа маруля/айсберг
- ½ с. л. черен пипер, смлян
Начин на приготвяне на рецептата:
- Сложете маслото в тиган на средна температура, добавете слайсовете бекон и запържете от двете страни, докато станат хрупкави и златисти.
- Загрейте грил тигана, разполовете сиренето по дължина и овкусете с черен пипер. Поставете сиренето върху грила и гответе около 2-3 минути от всяка страна до златисто.
- За да наредите вашия „сандвич“, поставете едното парче халуми, отгоре – лист маруля/айсберг, след това сложете бекона и домата. Завършете с второто парче сирене.
По желание добавете към сандвича с Халуми:
-
Кюфтенца с тиквички и Халуми
Третата от арсенала ни с рецепти с халуми е за кюфтенца, приготвени с настъргани тиквички и ароматни подправки.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в порция (в 1 кюфтенце) |
---|---|---|
55 минути | 12 | 1 г нетни въглехидрати, 1 г фибри, 4 г протеин, 4 г мазнини, 55 калории |
Необходими продукти:
- 2 средни тиквички
- 120 г сирене Халуми
- 1 стрък зелен лук
- 1 с. л. чесън на прах
- 1 яйце
- 3 с. л. пресно накълцан босилек
- 1 с. л. прясно накълцан магданоз
- 2 ч. л. прясно изцеден лимонов сок
- 3 с. л. ленено семе, натрошено (не се препоръчва при хора с тиреоидит на Хашимото)
- ¼ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер, смлян
- 2-3 с. л. краве масло Гхи за запържване
Начин на приготвяне на рецептата:
- Настържете тиквичките и ги сложете в гевгир да се отцедят за десетина минути.
- След това ги прехвърлете в чиста кърпа или тензух и ги отцедете добре, докато останат почти сухи.
- Нарежете сиренето халуми на ситно, до размерите на грахови зърна.
- В голяма купа смесете всички съставки, без маслото Гхи. Разбъркайте добре и оформете 12 кюфтенца, като ги редите върху чиния, табла или друг удобен съд.
- Приберете ги в хладилника за 30 минути до 1 час.
- След като мине това време, загрейте маслото в тиган и изпържете кюфтенцата на порции, до златистокафяв цвят.
Съвет
- Можете да ги съхранявате в хладилник до 5 дни.
-
Рецепти с Халуми: Кето салата с чери домати
Хубавото на всички рецепти с халуми е, че са много различни и могат да се извисят на съвсем ново ниво, ако само се смени една от съставките им или се промени начина на приготвяне.
Вижте как да си направите тази кето салата с халуми и чери домати.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в порция |
---|---|---|
10 минути | 1 | 5 г нетни |
Необходими продукти:
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 100 г сирене халуми
- 6 чери домати
- 150 г микс салата (спанак, рукола, кейл, маруля)
- 1 с. л. прясна мента
За дресинга:
- 2-4 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 с. л. лимонов сок, прясно изстискан
- 1 ч. л. пресен/сушен босилек
- сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на рецептата:
- Нарежете сиренето халуми на хапки и го запържете в загрято масло за 2-3 минути.
- Направете дресинга за салата, като смесите зехтин, лимонов сок, босилек, сол и пипер и разбъркайте.
- Наредете микса салати в чиния, заедно с нарязаните на половинки чери домати, наредете хапките халуми и залейте с дресинга.
Съвет:
- По желание можете да добавите сотирани гъби.
-
Средиземноморски карфиолен ориз с халуми
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в порция |
---|---|---|
20 минути | 4 | 8 г нетни въглехидрати, 19,3 г протеин, 34,4 г мазнини, 422 калории |
Последната от всички рецепти с халуми е с карфиолен ориз, чери домати и босилеково песто.
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол
- 2 с. л. кокосово масло
- 1 връзка зелен лук
- 1 с. л. чесън на прах (по желание)
- 1 ч. л. сушен риган
- 3-4 сушени чери домати
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 с. л. домашно песто (рецепта ще откриете в нашия блог)
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- сол и смлян черен пипер на вкус
- 2-3 ч. л. пресен магданоз
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 320 г сирене Халуми
- 1-2 резена лимон, за сервиране
Начин на приготвяне на рецептата:
- Изчистете карфиола от листата и кочана. Разделете го на дребни цветчета и пасирайте на висока скорост, до консистенцията на оризови зърна.
- Сгответе го на пара, като в тенджера налеете около 3 см вода от дъното. Поставете ориза в метален гевгир и го закачете на ръбовете на тенджерата, над водата.
- Когато водата закипи, запарете карфиола за 7-8 минути. По-бързият вариант е да го сложите в микровълновата с 1 с. л. вода за около 3-5 минути.
- Когато е готов, оставете да се охлади и прехвърлете в кърпа или тензух, за да отцедите добре отделената вода.
- Загрейте 1 с. л. кокосово масло в тиган, добавете наситнения зелен лук и чесъна на прах, сотирайте около 3 минути.
- Намалете температурата, добавете още 1 с. л. кокосово масло, заедно с ориза, ригана, нарязаните сушени чери домати, червения пипер, пестото и зехтина. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.
- Отделно загрейте 1 с. л. масло Гхи, нарежете сиренето Халуми на слайсове и запечете по 2 минути на страна, докато добие златист цвят.
- Сложете карфиолен ориз в центъра на чинията, наредете отгоре парченца халуми, поръсете с по-едро нарязан магданоз и гарнирайте с 1-2 резена лимон.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите рецепти с Халуми са ви харесали, можете да разгледате още здравословни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето предложение за свежа салата с халуми и печени чушки - подходяща за предястие или леко основно.
В сезона на барбекютата ви предлагаме няколко рецепти за вегетариански кето шишчета.
Рецептата за зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми е подходяща за вегетарианци на