Пригответе си вкусно ястие – кюфтенца от патладжан с ниско съдържание на въглехидрати. Ако се чудите защо патладжанът да присъства в менюто ви, то знайте, че той е богат на над 80 полезни хранителни елементи.
Не толкова традиционно използван, но неразделна част от българската кухня, той е зеленчук, който може да се приготви като гарнитура към месно ястие или в период на пости – като основно.
Декември месец е посветен на по-различен начин на хранене – месните продукти са изключени от менюто на много хора, затова днес сме решили да ви представим нестандартно ястие, което може да приготвите и за празнична вечеря.
Кюфтенца от патладжан
Време е да пристъпим към приготвянето на рецептата за кюфтенца от патладжан. Тя не е нищо по-различно от стандартното готвене на кюфтенца. Но нека първо видим какви продукти са ни нужни.
Необходими продукти:
- 2 патладжана
- 2 с. л. чесън на прах
- 1 яйце
- 1 връзка магданоз
- 12 бр. бейби моцарела
- 50 г кашкавал от овче мляко
За панировката на кюфтенца от патладжан:
- 2 яйца
- 100 г бадемово брашно
- мазнина за пържене*
- сол и черен пипер на вкус
*Ние използваме краве масло Гхи, но ако постите, може да използвате кокосово масло или друга растителна мазнина.
Начин на приготвяне:
- Започваме с почистването на патладжаните. Както знаете, те имат горчив вкус, ако не се отцедят. Затова първо обелваме и нарязваме на шайби патладжаните, след което ги посоляваме и оставяме да се отцедят добре. Накрая се измиват добре и се подсушават.
- Загряваме фурната на 150 градуса, като през това време подреждаме шайбите в тава, предварително омазнена с краве масло Гхи, за да не залепнат. Задължително е да включим и вентилатора във фурната.
- Патладжаните оставяме в нея за около 40 минути, като идеята е да се изсушат добре.
- След като са добре изсушени, оставяме настрана да изстинат и накрая ги блендираме.
- Почистваме магданоза и го нарязваме на ситно. Настъргваме и кашкавала на средно едро
ренде. Тези съставки прибавяме при блендираната смес от патладжан заедно с чесъна на прах. Разбъркваме ги в голям съд, като добавяме яйцето и 50 г бадемово брашно. Накрая овкусяваме със сол и пипер. - От готовата смес оформяме кръгли кюфтенца, както в средата на всяко слагаме по една топчица моцарела.
- Готовите кюфтенца овалваме в купа с брашно, в съд с разбити яйца и накрая още веднъж в купата с брашно.
- Изпържваме в тиган нашите кюфтенца от патладжан с масло Гхи или мазнина по ваш избор.
- Воала – нашите вкусни кюфтенца от патладжан са готови!
Време е за подготовката на соса
За него са ни нужни:
- 150 г краве сирене
- 100 г майонеза, която може да си приготвите сами
- 1 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. заквасена сметана
Приготвяне:
- Смесете в купа натрошеното сирене с чесъна на прах.
- Към тях прибавяме домашната кето майонеза и заквасената сметана и разбъркваме до получаването на еднородна смес.
Сосът се приготвя лесно и бързо, а е изключително подходящ за вкусното ни ястие от хрупкави кюфтенца от патладжан.
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Патладжан – полезни свойства
Както споменахме, патладжанът е богат на много хранителни вещества. Част от тях са фибри, магнезий, манган, молибден, витамин К, калий, мед, витамин С и много други.
Той не съдържа почти никакви калории и е подходящ за хора, спазващи хранителни режими или диети. Допълнителен плюс са съдържащите се в него антиоксидантни вещества, които извеждат от тялото ненужните и вредни токсини.
Насунинът е един от основните антиоксиданти в патладжана, който отговаря за защитата на клетъчните мембрани на клетките.
Той е полезен също така за мозъка, както и за кръвоносната система – подобрява кръвообращението, снижава холестерола в кръвта и спомага за метаболизма.
Как да изберем правилния патладжан?
Когато избираме патладжани е задължително да следим за неговия вид. Какво имаме предвид? Цветът на този зеленчук не трябва да е преобладаващ в няколко нюанса, а наситен – лилав, зелен или бял.
Ако е по-мек от обикновеното – това определено не е добър индикатор. Но и прекалено неозрелите не са добър избор. Те не са така богати на витамини и минерали.
Лесно може да се провери дали един патладжан е готов за консумация – когато с натиск проверим неговата твърдост, лекият отпечатък от пръста ни трябва да се възстанови веднага. Ако остане вдлъбнатина – той е или презрял или все още зелен.
Още от здравословната ни кухня

Пригответе си за десерт вкусна кето шоколадова торта с крем маскарпоне.
Ако нашето предложение за кюфтенца от патладжан ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!
Ще се пробват… задължително