Кюфтенца от патладжан – ястие за празничната трапеза

Обновена: 13.03.2024|

Пригответе си вкусно ястие – кюфтенца от патладжан с ниско съдържание на въглехидрати. Ако се чудите защо патладжанът да присъства в менюто ви, то знайте, че той е богат на над 80 полезни хранителни елементи.

Не толкова традиционно използван, но неразделна част от българската кухня, той е зеленчук, който може да се приготви като гарнитура към месно ястие или в период на пости – като основно.

Декември месец е посветен на по-различен начин на хранене – месните продукти са изключени от менюто на много хора, затова днес сме решили да ви представим нестандартно ястие, което може да приготвите и за празнична вечеря.

 

keto baner 011
keto 01

Кюфтенца от патладжан

Време е да пристъпим към приготвянето на рецептата за кюфтенца от патладжан. Тя не е нищо по-различно от стандартното готвене на кюфтенца. Но нека първо видим какви продукти са ни нужни.

keto baner 011
keto 01

Необходими продукти:

mozarella 3521 640 1

  • 2 патладжана
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 1 яйце
  • 1 връзка магданоз
  • 12 бр. бейби моцарела
  • 50 г кашкавал от овче мляко

За панировката на кюфтенца от патладжан:

  • 2 яйца
  • 100 г бадемово брашно
  • мазнина за пържене*
  • сол и черен пипер на вкус

*Ние използваме краве масло Гхи, но ако постите, може да използвате кокосово масло или друга растителна мазнина.

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с почистването на патладжаните. Както знаете, те имат горчив вкус, ако не се отцедят. Затова първо обелваме и нарязваме на шайби патладжаните, след което ги посоляваме и оставяме да се отцедят добре. Накрая се измиват добре и се подсушават.
  2. Загряваме фурната на 150 градуса, като през това време подреждаме шайбите в тава, предварително омазнена с краве масло Гхи, за да не залепнат. Задължително е да включим и вентилатора във фурната.
  3. Патладжаните оставяме в нея за около 40 минути, като идеята е да се изсушат добре.
  4. След като са добре изсушени, оставяме настрана да изстинат и накрая ги блендираме.
  5. Почистваме магданоза и го нарязваме на ситно. Настъргваме и кашкавала на средно едро
    ренде. Тези съставки прибавяме при блендираната смес от патладжан заедно с чесъна на прах. Разбъркваме ги в голям съд, като добавяме яйцето и 50 г бадемово брашно. Накрая овкусяваме със сол и пипер.
  6. От готовата смес оформяме кръгли кюфтенца, както в средата на всяко слагаме по една топчица моцарела.
  7. Готовите кюфтенца овалваме в купа с брашно, в съд с разбити яйца и накрая още веднъж в купата с брашно.
  8. Изпържваме в тиган нашите кюфтенца от патладжан с масло Гхи или мазнина по ваш избор.
  9. Воала – нашите вкусни кюфтенца от патладжан са готови!

 

Време е за подготовката на соса

 

Сос за патладжан.

 

За него са ни нужни:

  • 150 г краве сирене
  • 100 г майонеза, която може да си приготвите сами
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 с. л. заквасена сметана

Приготвяне:

  1. Смесете в купа натрошеното сирене с чесъна на прах.
  2. Към тях прибавяме домашната кето майонеза и заквасената сметана и разбъркваме до получаването на еднородна смес.

Сосът се приготвя лесно и бързо, а е изключително подходящ за вкусното ни ястие от хрупкави кюфтенца от патладжан.

Патладжан – полезни свойства

 

Патладжан

 

Както споменахме, патладжанът е богат на много хранителни вещества. Част от тях са фибри, магнезий, манган, молибден, витамин К, калий, мед, витамин С и много други.

Той не съдържа почти никакви калории и е подходящ за хора, спазващи хранителни режими или диети. Допълнителен плюс са съдържащите се в него антиоксидантни вещества, които извеждат от тялото ненужните и вредни токсини.

Насунинът е един от основните антиоксиданти в патладжана, който отговаря за защитата на клетъчните мембрани на клетките.

Той е полезен също така за мозъка, както и за кръвоносната система – подобрява кръвообращението, снижава холестерола в кръвта и спомага за метаболизма.

 

Как да изберем правилния патладжан?

Когато избираме патладжани е задължително да следим за неговия вид. Какво имаме предвид? Цветът на този зеленчук не трябва да е преобладаващ в няколко нюанса, а наситен – лилав, зелен или бял.

Ако е по-мек от обикновеното – това определено не е добър индикатор. Но и прекалено неозрелите не са добър избор. Те не са така богати на витамини и минерали.

Лесно може да се провери дали един патладжан е готов за консумация – когато с натиск проверим неговата твърдост, лекият отпечатък от пръста ни трябва да се възстанови веднага. Ако остане вдлъбнатина – той е или презрял или все още зелен.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шоколадова торта с маскарпоне.

Пригответе си за десерт вкусна кето шоколадова торта с крем маскарпоне.

 

Ако нашето предложение за кюфтенца от патладжан ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Ненка 21.12.2018 at 11:04 - Отговор

    Ще се пробват… задължително

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 17:29 | Публикувана: 20 декември 2018 в 22:32 | Категория: Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Кето рецепти