Кюфтенца от патладжан със сос от краве сирене

Обновена: 22.05.2024|
Кюфтенца от патладжан.

Пригответе си вкусно ястие – кюфтенца от патладжан с ниско съдържание на въглехидрати. Ако се чудите защо патладжанът да присъства в менюто ви – той е богат на над 80 полезни хранителни елементи.

Не толкова традиционно използван, но неразделна част от българската кухня, той е зеленчук, който може да се приготви като гарнитура към месно ястие или в период на пости – като основно.

 

Кюфтенца от патладжан

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
90 минути 10 5,62 г нетни въглехидрати
5,02 г фибри
196 калории
9,16 г протеин
14,01 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 2 патладжана (~1,2 кг)
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 1 яйце
  • 1 връзка магданоз (~75 г)
  • 125 г бейби моцарела
  • 50 г кашкавал

 

За панировката на кюфтенца от патладжан:

  • 2 яйца
  • 100 г бадемово брашно
  • 2 с.л. краве масло Гхи
  • сол и черен пипер на вкус

*Ние използваме краве масло Гхи, но ако постите, може да използвате кокосово масло или друга растителна мазнина.

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с почистването на патладжаните. Както знаете, те имат горчив вкус, ако не се отцедят. Затова първо обелваме и нарязваме на шайби патладжаните, след което ги посоляваме и оставяме да се отцедят добре. Накрая се измиват хубаво и се подсушават.
  2. Загряваме фурната на 150 градуса, като през това време подреждаме шайбите в тава, предварително омазнена с краве масло Гхи, за да не залепнат. Задължително е да включим и вентилатора във фурната.
  3. Патладжаните оставяме в нея за около 40 минути, като идеята е да се изсушат добре.
  4. След като са добре изсушени, оставяме настрана да изстинат и накрая ги блендираме.
  5. Почистваме магданоза и го нарязваме на ситно. Настъргваме и кашкавала на средно едро
    ренде. Тези съставки прибавяме при блендираната смес от патладжан заедно с чесъна на прах. Разбъркваме ги в голям съд, като добавяме яйцето и 50 г бадемово брашно. Накрая овкусяваме със сол и пипер.
  6. От готовата смес оформяме кръгли кюфтенца, както в средата на всяко слагаме по една топчица моцарела.
  7. Готовите кюфтенца овалваме в купа с брашно, в съд с разбити яйца и накрая още веднъж в купата с брашно.
  8. Изпържваме в тиган нашите кюфтенца от патладжан с масло Гхи или мазнина по ваш избор.
  9. Воала – нашите вкусни кюфтенца от патладжан са готови!

 

Сос от краве сирене

 

Сос за патладжан.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
5 минути 10 1,56 г нетни въглехидрати
121,8 калории
2,48 г протеин
11,9 г мазнини

Необходими продукти:

Приготвяне:

  1. Смесете в купа натрошеното сирене с чесъна на прах.
  2. Към тях прибавяме домашната кето майонеза и заквасената сметана и разбъркваме до получаването на еднородна смес.
malinovi 01 400
vitc 600 1
malinovi 01 400
vitc 600 1

Сосът се приготвя лесно и бързо, а е изключително подходящ за вкусното ни ястие от хрупкави кюфтенца от патладжан.

 

Патладжан – полезни свойства

 

Патладжан

 

Както споменахме, патладжанът е богат на много хранителни вещества. Част от тях са фибри, магнезий, манган, молибден, витамин К, калий, мед, витамин С и много други.

Той не съдържа почти никакви калории и е подходящ за хора, спазващи хранителни режими или диети. Допълнителен плюс са съдържащите се в него антиоксидантни вещества, които извеждат от тялото ненужните и вредни токсини.

Насунинът е един от основните антиоксиданти в патладжана, който отговаря за защитата на клетъчните мембрани на клетките.

Той е полезен също така за мозъка, както и за кръвоносната система – подобрява кръвообращението, снижава холестерола в кръвта и спомага за метаболизма.

 

Как да изберем правилния патладжан?

Когато избираме патладжани е задължително да следим за неговия вид. Какво имаме предвид? Цветът на този зеленчук не трябва да е преобладаващ в няколко нюанса, а наситен – лилав, зелен или бял.

Ако е по-мек от обикновеното – това определено не е добър индикатор. Но и прекалено неозрелите не са добър избор. Те не са така богати на витамини и минерали.

Лесно може да се провери дали един патладжан е готов за консумация – когато с натиск проверим неговата твърдост, лекият отпечатък от пръста ни трябва да се възстанови веднага. Ако остане вдлъбнатина – той е или презрял или все още зелен.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шоколадова торта с маскарпоне.

Пригответе си за десерт вкусна кето шоколадова торта с крем маскарпоне.

 

Ако нашето предложение за кюфтенца от патладжан ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Ненка 21.12.2018 at 11:04 - Отговор

    Ще се пробват… задължително

Оставете коментар