Патладжанът е зеленчук, който е богат на над 80 полезни хранителни елементи. Не толкова традиционно използван, но неразделна част от българската кухня, той е зеленчук, който може да се приготви като гарнитура към месно ястие или в период на пости – като основно.

Декември месец е посветен на по-различен начин на хранене – месните продукти са изключени от менюто на много хора, затова днес сме решили да ви представим нестандартно ястие, което може да приготвите и за празничната вечеря.

 

Кюфтенца от патладжан

Време е да пристъпим към приготвянето на рецептата. Тя не е нищо по-различно от стандартното
приготвяне на кюфтенца. Но нека първо видим с какво ще я приготвим.

Какво ни е нужно:

  • 2 патладжана
  • 2 скилидки чесън
  • 1 яйце
  • 1 връзка магданоз
  • 12 бр. бейби моцарела
  • 50 гр кашкавал от овче мляко

За панировката на кюфтенцата от патладжан:

  • 2 яйца
  • брашно за овалване – предлагаме ви то да бъде бадемово
  • мазнина за пържене – ние използваме масло Гхи, но ако постите, може да използвате растителна мазнина
  • сол и черен пипер на вкус
  1. Започваме с почистването на патладжаните. Както знаете, те имат горчив вкус, ако не се отцедят. Затова първо обелваме и нарязваме на шайби патладжаните, след което ги посоляваме и оставяме да се отцедят добре. Накрая се измиват добре и се подсушават.
  2. Загряваме фурната на 150 градуса, като през това време подреждаме шайбите в тава, предварително омазнена, за да не залепнат. Задължително е да включим и вентилатора във фурната.
  3. Патладжаните оставяме в нея за около 40 минути, като идеята е да се изсушат добре.
  4. След като са добре изсушени, оставяме настрана да изстинат и накрая ги блендираме.
  5. Почистваме магданоза и чесъна и ги нарязваме на ситно. Настъргваме и кашкавала на средно едро
    ренде. Тези съставки прибавяме при блендираната смес от патладжан. Разбъркваме ги в голям съд, като добавяме яйцето и 50 гр бадемово брашно. Накрая овкусяваме със сол и пипер.
  6. От готовата смес оформяме кръгли кюфтенца, както в средата на всяко слагаме по една топчица моцарела.
  7. Готовите кюфтенца овалваме в купа с брашно, в съд с разбити яйца и накрая още веднъж в купата с брашно.
  8. Изпържваме в тиган с масло Гхи или мазнина по ваш избор и воала – нашите вкусни патладжанови кюфтенца са готови.

 

Време е за подготовката на соса

 

Сос за патладжан.

 

За него са ни нужни:

  • 150 грама Рокфор сирене
  • 100 грама майонеза, която може да си приготвите сами
  • 3 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици заквасена сметана

Първо счукваме старателно чесъна и натрошаваме сиренето. Към тях прибавяме останалите съставки и разбъркваме до получаването на еднородна смес. Сосът се приготвя лесно и бързо, а е изключително подходящ за вкусното ни ястие.

 

Патладжан – полезни свойства

 

Патладжан

 

Както споменахме, той е богат на много хранителни вещества. Част от тях са фибри, магнезий, манган,  молибден, витамин К, калий, мед, витамин С и много други. Той не съдържа почти никакви калории и е подходящ за хора, спазващи хранителни режими или диети. Допълнителен плюс са съдържащите се в него антиоксидантни вещества, които извеждат от тялото ненужните и вредни токсини.

Насунинът е един от основните антиоксиданти в патладжана, който отговаря за защитата на клетъчните мембрани на клетките. Той е полезен също така за мозъка, както и за кръвоносната система – подобрява кръвообращението, снижава холестерола в кръвта и спомага за метаболизма.

 

Как да изберем правилния патладжан?

Когато избираме патладжани е задължително да следим за техния вид. Какво имаме предвид? Цветът на този зеленчук не трябва да е преобладаващ в няколко нюанса, а наситен – лилав, зелен или бял. Ако е по-мек от обикновеното – това определено не е добър индикатор. Но и прекалено неозрелите не са добър избор. Те не са така богати на витамини и минерали.

Лесно може да се провери дали един патладжан е готов за консумация – когато с натиск проверим неговата твърдост, лекият отпечатък от пръста ни трябва да се възстанови веднага. Ако остане вдлъбнатина – той е или презрял или все още зелен.

 

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!