Кюфтета с кашкавал, увити в бекон

Обновена: 03.09.2024|
Кюфтета с кашкавал, увити в бекон.

Една обикновена рецепта, но с няколко добавени акцента за супер вкус – кюфтета с кашкавал, увити в лентички бекон.

Хрупкави отвън, крехки и кашкавалени отвътре, тези кюфтета са подходящи за нисковъглехидратни обяд или вечеря, с гарнитура по желание.

Идеални са за включване в кето режим. Вижте стъпките за приготвянето им.

 

Произход на кюфтетата

Вкусни и любими на малки и големи, кюфтетата представляват малки топки от смляно месо. Към тях обикновено се включват и други съставки, като например галета, лук, яйца и подправки.

Трябва да отбележим, че рецепти, наподобяващи кюфтета, има още в древноримски готварски наръчници.

Познати са и от ранните персийски книги, като обикновено тогава са включвали подправено агнешко, глазирано с яйчен жълтък и понякога шафран. Методът се пренася и на запад и е известен като „позлатяване“.

 

Рецепта за кюфтета с кашкавал, увити в бекон

Неустоимо ароматни и много хранителни, тези кюфтета с кашкавал, облечени в хрупкав бекон, със сигурност ще си спечелят редовно място на вашата трапеза.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция (2 кюфтета)
55 минути 4 2 г въглехидрати, 790 калории, 59 г протеин, 57 г мазнини, 1 г фибри

Необходими продукти:

  • 600 г кайма по избор (за сочност използвайте смесена)
  • 2 с. л. лук на прах (или зелен лук)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 1 яйце
  • 16 лентички бекон (около 200 г)
  • 100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 175 градуса. Подгответе тавичка с лист хартия за печене.
  2. В купа смесете каймата, лука и чесъна, солта и пипера, заедно с яйцето. Разбъркайте много добре.
  3. Разделете получената смес на 8 равни порции.
  4. Нарежете кашкавала на 8 кубчета и увийте всяка порция кайма около кубче кашкавал, като притискате добре, за да го запечатате.
  5. Оформете стегнати кюфтета и увийте по 2 парчета бекон, напречно едно на друго, около тях.
  6. Поставете кюфтетата с отворения край на лентичките бекон надолу върху тавичката.
  7. Печете 30-40 минути или докато беконът добие хубав, златистокафяв, цвят.

Можете да използвате метална решетка, която да поставите в тавичката, и върху нея да наредите ароматните кюфтета с кашкавал, за да може мазнината от месото да се отцежда по време на печенето.

Подобни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„, в която сме събрали 111 нисковъглехидратни рецепти за вашия режим, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

Кулинарни съвети за вашите кюфтета с кашкавал

 

Кето чийзкейк без печене с ягоди и лимон

 

Ето и какво включват съветите:

  • Вместо кашкавал, можете да използвате и настъргана моцарела или сирене чедър.
  • Добавете любимите си сушени подправки към каймата – чубрица, джоджен, магданоз.
  • Без проблем могат да се приготвят и без лентичките бекон, ако не разполагате с такива в момента. Тъй като беконът им придава сочност, ако ги правите без него, препоръчваме да ги запържите на тиган с масло Гхи.
  • Използвайте кюфтетата, за да си направите кето бургер. Рецептата за питки за кето бургер също ще откриете при нас.
  • Направете по-малки кюфтенца и ги сервирайте с дървени клечки като хапки, когато имате повод да сложите празнична трапеза.
  • За пикантност добавете чили пипер към каймата в началото.

Беконът е богат на протеини, мазнини и калории – в 100g от него се съдържат 35,73 г протеин, 43,27 г мазнини и 548 калории.

Предложения за гарнитура към кюфтета с кашкавал

Вижте с какво може да гарнирате топлите и ароматни кюфтета с кашкавал, за да се насладите на съвършена нисковъглехидратна вечеря:

 

Кои са най-популярните видове кюфтета в България?

 

Как да намалим апетита си. Кюфтета по чирпански. Кюфтета с кашкавал.

 

Това вкусно изделие от кайма, подправки и зеленчуци е сред фаворитите на всяко българско семейство. Водени от това, ви предлагаме изобилие от рецепти за кюфтета, които можете да си приготвите. Някои от тях са класически месни, а други – подходящи за вегетарианци.

Кюфтета на фурна, печени на скара, пържени или задушени в сос – има много различни варианти, едни от други по-вкусни.

Дали ще са свински, телешки, агнешки, пилешки, смес или пък рибни – разнообразието при тази храна е наистина огромно. Терминът понякога се разширява до версии без месо, базирани на зеленчуци.

На почит в България са пикантните версии от типа на нервозни кюфтета, които съдържат много люто чили. Много хора обичат и т.нар. татарски кюфтета, които са с по-голям размер и имат доста подправки и кашкавал.

Сред фаворитите на българската трапеза са обикновените пържени кюфтета, които обикновено вървят с гарнитура от туршия, зелена салата, лютеница и др. Особено харесвани са също и миниатюрните цариградски кюфтенца, сервирани върху картофено пюре.

 

Други рецепти за кето кюфтета, които ще откриете при нас

 

kiuftenca tikvichki

 

 

С малко количество въглехидрати, но вкусни и богати на витамини, минерали и различни аминокиселини, представяме ви още идеи за кето кюфтета, освен тази за изкусителните кюфтета с кашкавал.

Ето няколко примера:

 

За любителите на морската кухня:

 

Вегетариански опции:

 

Съдържащите се в кюфте калории и хранителен състав

 

Кюфтета на фурна-рецепта

 

Ще разгледаме накратко съдържащите се в 100 грама свинско кюфте калории и хранителни стойности:

  • Калории: 166
  • Мазнини: 6,98 г
  • Протеин: 19,83 г
  • Холестерол: 83 мг

 

Разбира се, съставките в храната варират, с което и стойностите могат да бъдат по-различни. Нашите кюфтета с кашкавал, например, са с намалено съдържание на въглехидрати, за да паснат добре в кето режим.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кюфтета с кашкавал. Кето мъфини със спанак и сирене.

Когато ви се хапва нещо вегетарианско и солено, опитайте тези лесни и ароматни мъфини със спанак и сирене, всеки от които съдържа само 3 г въглехидрати.

Ако тази рецепта за кюфтета с кашкавал, увити в бекон, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар