Битербален – кето рецепта за кюфтенца по холандски

Обновена: 19.09.2024|
Битербален, кето рецепта.

Кюфтенцата по холандски, известни като битербален (bitterballen), са класически за страната специалитет с размер на хапка.

Името им в превод означава „горчиви топчета“, но това няма нищо общо с вкуса им. Тези холандски кюфтенца са с мека и сочна вътрешност и хрупкава обвивка.

Приготвяме си ги нисковъглехидратни, за да са подходящи за кето режима.

Ето какво ще ви бъде необходимо.

 

Рецепта за битербален

Време за приготвяне Проции Нетни въглехидрати в 1 порция
1 час и 45 минути 30 кюфтенца 1,4 г

Необходими продукти:

  • 100 г краве масло Гхи
  • 100 г бадемово брашно
  • 150 мл телешки бульон (или друг, по избор)
  • 1-2 стръка пресен магданоз
  • 2-3 стръка зелен лук
  • 300 г телешка кайма
  • ½ ч. л. индийско орехче
  • Сол и пипер на вкус

 

За панировката:

  • 100 г бадемово брашно или хуск (можете да ги смесите 50/50)
  • 3 яйца
  • Краве масло Гхи за пържене

Изпълнение на рецептата:

  1. В широк тиган разтопете маслото и изсипете бадемовото брашно, като разбърквате постоянно, за да се получи хомогенна смес.
  2. Бавно налейте към сместа телешкия бульон. Уверете се, че разбърквате добре, за да не останат бучки от брашното.
  3. Оставете сместа да къкри няколко минути, след това добавете накълцания магданоз, зелен лук и каймата. Разбъркайте добре.
  4. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
  5. Преместете сместа в съд с капак или покрийте с фолио и приберете в хладилника за 3-4 часа, за да се охлади и стегне.
  6. Върху тавичка поставете лист хартия за печене. В една купичка разбийте яйцата, в друга сложете бадемовото брашно/хуска.
  7. Правете малки топчета от сместа, овалвайте ги в брашното/хуска, след това в яйцата и пак в брашното. Подреждайте ги върху хартията за печене.
  8. Загрейте маслото Гхи в тиган и пържете кюфтенцата около 6 минути, до златист загар.

 

Сервирайте с домашна майонеза или към запечено сирене бри.

По желание към бульона можете да добавите и бадемово или друго ядково мляко, за да се получи консистенция като на сос Бешамел.

 

Колко стара е рецептата за битербален?

Първото доказателство за приготвяне на холандските кюфтенца е от времето на батавияните, живели в Нидерландия през 200-ната г. пр. Н. е., в провинция Гелдерланд.

Те често ядяли печено волско месо със зеленчуци. След хранене жените смесвали остатъците от месото с хляб и вода, правейки подобие на яхния, която да засища ловците по време на пътуванията им.

Битербален, кето рецепта.

Римляните продължават хранителните навици на батавияните, когато завладяват района.

През 16-ти век рецептата е модифицирана, като остатъците от месо са панирани в яйце, брашно, галета и след това изпържвани.

В края на 18 век в Амстердам Ян Баренц забелязва, че клиентите в кръчмата му огладняват, докато пият бира или джин.

За да ги накара да консумират повече, той въвежда finger food („храна за пръсти“) с името schenks: малки порции сирене, хляб и крокети, въведени от испанците.

Съпругата му пък използвала остатъците от пълнежа на крокетите, за да прави битербален – малки топчета, които овалвала в яйце и галета, и след това запържвала в горещо олио.

 

Кратък наръчник на холандските „бирени“ предястия – borrelhapjes

  1. Frites – пържени картофи, подправени с пикантен червен пипер.
  2. Frikandel – вид хот-дог.
  3. Kaasstengels – пръчици моцарела, увити в оризови кори (като пролетни рулца).
  4. Kipnuggets – пилешки хапки.

 

Знаете ли, че…

Wilhelmus van Nassouwe, по-известен като Wilhelmus, е националният химн на Нидерландия. Въпреки че става официален химн едва през 1932 г., музиката датира поне от 1572 г., което я прави най-старата мелодия, използвана в химн – на около 400 г.

Написан е между 1568 и 1572 г. по време на Нидерландското въстание срещу Испания, посветен на водача на въстаниците, Вилхелм Орански. Предполагаемият автор е Филип ван Марникс.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Битербален. Цедено кисело мляко, кето десерти.

Ако си падате повече по десертите, винаги можете да си спретнете един бърз, нисковъглехидратен такъв с цедено кисело мляко.

 

Ако тази рецепта за битербален ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар