Битербален – кето рецепта за кюфтенца по холандски
Кюфтенцата по холандски, известни като битербален (bitterballen), са класически за страната специалитет с размер на хапка.
Името им в превод означава „горчиви топчета“, но това няма нищо общо с вкуса им. Тези холандски кюфтенца са с мека и сочна вътрешност и хрупкава обвивка.
Приготвяме си ги нисковъглехидратни, за да са подходящи за кето режима.
Ето какво ще ви бъде необходимо.
Рецепта за битербален
Време за приготвяне | Проции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 45 минути | 30 кюфтенца | 1,4 г |
Необходими продукти:
- 100 г краве масло Гхи
- 100 г бадемово брашно
- 150 мл телешки бульон (или друг, по избор)
- 1-2 стръка пресен магданоз
- 2-3 стръка зелен лук
- 300 г телешка кайма
- ½ ч. л. индийско орехче
- Сол и пипер на вкус
За панировката:
- 100 г бадемово брашно или хуск (можете да ги смесите 50/50)
- 3 яйца
- Краве масло Гхи за пържене
Изпълнение на рецептата:
- В широк тиган разтопете маслото и изсипете бадемовото брашно, като разбърквате постоянно, за да се получи хомогенна смес.
- Бавно налейте към сместа телешкия бульон. Уверете се, че разбърквате добре, за да не останат бучки от брашното.
- Оставете сместа да къкри няколко минути, след това добавете накълцания магданоз, зелен лук и каймата. Разбъркайте добре.
- Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
- Преместете сместа в съд с капак или покрийте с фолио и приберете в хладилника за 3-4 часа, за да се охлади и стегне.
- Върху тавичка поставете лист хартия за печене. В една купичка разбийте яйцата, в друга сложете бадемовото брашно/хуска.
- Правете малки топчета от сместа, овалвайте ги в брашното/хуска, след това в яйцата и пак в брашното. Подреждайте ги върху хартията за печене.
- Загрейте маслото Гхи в тиган и пържете кюфтенцата около 6 минути, до златист загар.
Сервирайте с домашна майонеза или към запечено сирене бри.
По желание към бульона можете да добавите и бадемово или друго ядково мляко, за да се получи консистенция като на сос Бешамел.
Колко стара е рецептата за битербален?
Първото доказателство за приготвяне на холандските кюфтенца е от времето на батавияните, живели в Нидерландия през 200-ната г. пр. Н. е., в провинция Гелдерланд.
Те често ядяли печено волско месо със зеленчуци. След хранене жените смесвали остатъците от месото с хляб и вода, правейки подобие на яхния, която да засища ловците по време на пътуванията им.
Римляните продължават хранителните навици на батавияните, когато завладяват района.
През 16-ти век рецептата е модифицирана, като остатъците от месо са панирани в яйце, брашно, галета и след това изпържвани.
В края на 18 век в Амстердам Ян Баренц забелязва, че клиентите в кръчмата му огладняват, докато пият бира или джин.
За да ги накара да консумират повече, той въвежда finger food („храна за пръсти“) с името schenks: малки порции сирене, хляб и крокети, въведени от испанците.
Съпругата му пък използвала остатъците от пълнежа на крокетите, за да прави битербален – малки топчета, които овалвала в яйце и галета, и след това запържвала в горещо олио.
Кратък наръчник на холандските „бирени“ предястия – borrelhapjes
- Frites – пържени картофи, подправени с пикантен червен пипер.
- Frikandel – вид хот-дог.
- Kaasstengels – пръчици моцарела, увити в оризови кори (като пролетни рулца).
- Kipnuggets – пилешки хапки.
Знаете ли, че…
Wilhelmus van Nassouwe, по-известен като Wilhelmus, е националният химн на Нидерландия. Въпреки че става официален химн едва през 1932 г., музиката датира поне от 1572 г., което я прави най-старата мелодия, използвана в химн – на около 400 г.
Написан е между 1568 и 1572 г. по време на Нидерландското въстание срещу Испания, посветен на водача на въстаниците, Вилхелм Орански. Предполагаемият автор е Филип ван Марникс.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за битербален ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кюфтенца от риба тон - защото неведнъж сме писали колко са полезни и важни
Пригответе си вкусно ястие – кюфтенца от патладжан с ниско съдържание на въглехидрати. Ако
Желязото е един от най-важните елементи, които се съдържат в нашето тяло, затова днес