Магданозени кюфтенца в кето вариант + „каубойски“ сос и салата с чедър
Днес си приготвяме едно леко хапване, заредено с полезни съставки и нисковъглехидратно – кето магданозени кюфтенца с каубойски сос и свежа салата с чедър. Богата на аромати, тази комбинация ще ви засити и ще влезе във вашето редовно кето меню.
Започваме с приготвянето на кюфтенцата.
Рецепта за магданозени кето кюфтенца с печурки
В едно кюфтенце се съдържат около 2 г въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
40 минути | 4 (по 4 кюфтенца) | 8 г |
Необходими продукти:
- 4 с. л. зехтин
- 300 г гъби печурки
- 1 с. л. чесън на прах
- 1 връзка пресен лук
- 150 г смлени орехи
- 2 връзки пресен магданоз
- 4 с. л. кокосово брашно
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 с. л. хуск
- 2 ч. л. сол
- 1 ч. л. сушен риган
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Загрейте в тиган половината от зехтина. Добавете нарязаните печурки, чесън на прах, нарязания зелен лук, смлените орехи и наситнения магданоз. Сотирайте, докато гъбите омекнат.
- Преместете сотираните зеленчуци в блендер, добавете кокосовото брашно, доматеното пюре, хуска, солта и ригана. Пасирайте и преместете сместа в купа.
- Загрейте останалата част от зехтина в тиган. С ръце оформете кюфтенцата – от сместа трябва да получите около 15-17 броя.
- Запържете ги на тигана за около 5 минути, като ги въртите с шпатула.
- Преместете ги върху хартия за печене и ги сложете в предварително загрятата фурна за около 15 минути.
- Вашите магданозени кюфтенца трябва да са кафеникави и хрупкави отвън.
Можете да ги направите и с панировка от яйце със смесени хуск и бадемово брашно.
Вижте също:
- Кюфтенца от тиквички с чедър
- Запечени кюфтенца с риба тон
- Спаначени кюфтенца с бадемово брашно
- Кюфтенца от патладжан
- Пилешки кето кюфтета със сметанов сос и броколи
Следва рецептата за соса към вашите кето магданозени кюфтенца.
Рецепта за сос „Каубой“
Необходими продукти:
- 200 г краве масло
- 1 връзка зелен лук
- 1 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. горчица
- 2-3 стръка магданоз
- Няколко стръка див лук
- 1 с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. хрян (по желание, придава пикантен вкус)
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. червен пипер
- Пипер на вкус
- Щипка лют чили пипер
- 2 с. л. сметана за готвене
Приготвяне:
- Разтопете маслото на средна температура в по-малък съд. Добавете към него всички съставки, без сметаната. Бъркайте, докато се освободят ароматите и омекнат лука и магданоза.
- Преди да сервирате, добавете сметаната и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Можете да използвате и блендер за целта.
Ако сосът ви не се сгъстява, можете да приложите техниката, както при приготвянето на домашна майонеза. Чукнете едно яйце в по-тесен и висок съд (буркан или др.) и докато пасирате яйцето с една ръка, с другата наливайте бавно соса на тънка струя.
Каубойският сос е изключително подходящ и за фланк стек, пиле терияки или свинска пържола.
Защо добавихме хрян в соса?
Добавянето на хрян към ястията им придава приятна пикантност. Сушеният корен се използва като силно възбуждащо средство за храносмилателното система.
Изключително богат е на витамин С, калий, калций, натрий, сяра, фосфор и други микроелементи.
От корена на хряна също може да се направи и компрес за успокояване на симптомите на артрит или дерматити.
Вегетарианска кето салата с чедър и чери домати
Необходими продукти:
- 2 с. л. заквасена сметана
- 2 с. л. майонеза (за предпочитане – домашна)
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. лук на прах
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 3 сварени яйца
- 100 г сирене чедър
- 1 маруля
- 10-15 бр чери доматчета
- 1 краставица
- 1 с. л. горчица
Приготвяне:
- Първо пригответе дресинга. Смесете заквасената сметана, майонезата, сухите подправки и наситнения магданоз.
- Накъсайте с ръце марулята и я поставете в купа. Нарежете яйцата, чери доматчетата, чедъра и краставицата на кубчета. Наредете ги по ваш вкус върху марулята. В средата сложете горчицата.
- Залейте с дресинга при сервиране.
Предложения за традиционни салати ще откриете в раздела „Кето рецепти“ в нашия блог.
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за кето магданозени кюфтенца със сос и свежа салата ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеленчукови кюфтета и сос от синьо сирене - как да ги приготвим и защо са толкова добра комбинация?
Кюфтенцата по холандски, известни като битербален (bitterballen), са класически за страната специалитет с размер
Хапва ви се нещо вкусно, но лесно за приготвяне? Имаме чудесно предложение за вас!