Рецептите, които познаваме от детството, са ни любими – като кюфтета по чирпански. Не е известно каква е причината името им да се свързва с гр. Чирпан, но рецептата е апетитна и емблематична за нашите ширини.

Затова решихме да си приготвим нисковъглехидратен неин вариант и да се насладим на любимите кюфтета по чирпански, без да вредим на кето режима си. И понеже рецептите са много близки – включихме и стъпки за кюфтенца в доматен сос. Вижте как да си приготвите двете ястия в следващите редове:

 

Кето вариант на кюфтета по чирпански

Град Чирпан е известен главно с две неща: като родното място на поета и революционер Пейо Яворов, и с класическата рецепта за чирпанските кюфтета. Сега да сътворим малко поезия в кухнята, като си приготвим сочни и ароматни кюфтета по чирпански:

За приготвянето им ще ви бъдат необходими:

  • 500 г кайма
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. чубрица
  • Сол и черен пипер на вкус

За панировката:

  • 3 с. л. пармезан
  • 1 с. л. хуск
  • 1 с. л. бадемово брашно

Сосът за вашите кюфтета по чирпански:

  • 1 глава броколи
  • 1 връзка пресен лук
  • 50 г целина, стъбла
  • 2 бр. чушки по избор
  • 2 домата
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1 с. л. червен пипер
  • Сол на вкус

Приготвяне на кето кюфтета по чирпански:

 

Кюфтета по чирпански

 

  1. В тенджера сложете на котлона около 1.5 л вода и я оставете да заври.
  2. В купа смесете съставките за кюфтетата. Разделете ги на 13 равни части и оформете на топчета. Смесете в чиния съставките за панировката и оваляйте добре всяко кюфтенце в нея. Пуснете ги във врящата вода.
  3. Добавете още малко мазнина в тигана, ако не е останала достатъчно. Сложете дребно нарязаните чушки, целина, лук. Бъркайте около 5 минути до омекването им. Настържете двата домата и добавете розичките от броколи. Сложете червения пипер и сол на вкус. Когато броколите поомекнат, изсипете сместа при кюфтетата.
  4. Оставете да къкри, като разбърквате на 2-3 минути. Сервирайте с поръсена чубрица и прясно нарязан магданоз. Ако ви е останал пармезан – поръсете всяка порция с него.

 

Бонус: Кюфтенца в доматен сос с продуктите за кюфтета по чирпански

За тази рецепта използваме абсолютно същите продукти от кюфтетата по чирпански. Приготвянето е малко по-различно:

  1. Оформените кюфтенца се запържват на тиган. Когато са запечатани и от двете страни, се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят на кухненска хартия, която да попие мазнината.
  2. За соса – приготвя се по същия начин, както при чирпанските кюфтета. Когато броколите омекнат, в соса се слагат полуготовите кюфтенца и се оставят да покъкри още 10-15 минути.

 

Още от здравословната ни кухня

 

И за десерт – тарталети с крем маскарпоне. Рецептата ще откриете в нашата кулинарна секция.

 

Ако тази рецепта за кето кюфтета по чирпански ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!