Рецептите, които познаваме от детството, са ни любими – като кюфтета по чирпански. Не е известно каква е причината името им да се свързва с гр. Чирпан, но рецептата е апетитна и емблематична за нашите ширини.
Затова решихме да си приготвим нисковъглехидратен неин вариант и да се насладим на любимите кюфтета по чирпански, без да вредим на кето режима си. И понеже рецептите са много близки – включихме и стъпки за кюфтенца в доматен сос. Вижте как да си приготвите двете ястия в следващите редове:
Кето вариант на кюфтета по чирпански
Град Чирпан е известен главно с две неща: като родното място на поета и революционер Пейо Яворов, и с класическата рецепта за чирпанските кюфтета. Сега да сътворим малко поезия в кухнята, като си приготвим сочни и ароматни кюфтета по чирпански:
За приготвянето им ще ви бъдат необходими:
- 500 г кайма
- 1 връзка пресен лук
- 1 яйце
- 1 ч. л. чубрица
- Сол и черен пипер на вкус
За панировката:
- 3 с. л. пармезан
- 1 с. л. хуск
- 1 с. л. бадемово брашно
Сосът за вашите кюфтета по чирпански:
- 1 глава броколи
- 1 връзка пресен лук
- 50 г целина, стъбла
- 2 бр. чушки по избор
- 2 домата
- 3 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. чубрица
- 1 с. л. червен пипер
- Сол на вкус
Приготвяне на кето кюфтета по чирпански:
- В тенджера сложете на котлона около 1.5 л вода и я оставете да заври.
- В купа смесете съставките за кюфтетата. Разделете ги на 13 равни части и оформете на топчета. Смесете в чиния съставките за панировката и оваляйте добре всяко кюфтенце в нея. Пуснете ги във врящата вода.
- Добавете още малко мазнина в тигана, ако не е останала достатъчно. Сложете дребно нарязаните чушки, целина, лук. Бъркайте около 5 минути до омекването им. Настържете двата домата и добавете розичките от броколи. Сложете червения пипер и сол на вкус. Когато броколите поомекнат, изсипете сместа при кюфтетата.
- Оставете да къкри, като разбърквате на 2-3 минути. Сервирайте с поръсена чубрица и прясно нарязан магданоз. Ако ви е останал пармезан – поръсете всяка порция с него.
Бонус: Кюфтенца в доматен сос с продуктите за кюфтета по чирпански
За тази рецепта използваме абсолютно същите продукти от кюфтетата по чирпански. Приготвянето е малко по-различно:
- Оформените кюфтенца се запържват на тиган. Когато са запечатани и от двете страни, се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят на кухненска хартия, която да попие мазнината.
- За соса – приготвя се по същия начин, както при чирпанските кюфтета. Когато броколите омекнат, в соса се слагат полуготовите кюфтенца и се оставят да покъкри още 10-15 минути.
Още от здравословната ни кухня
И за десерт – тарталети с крем маскарпоне. Рецептата ще откриете в нашата кулинарна секция.
Ако тази рецепта за кето кюфтета по чирпански ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Оставете коментар