Кето кюфтета по чирпански + кюфтета в доматен сос

Обновена: 27.03.2025|
Кето кюфтета по чирпански.

Рецептите, които познаваме от детството, са ни любими – като кюфтета по чирпански. Не е известно каква е причината името им да се свързва с гр. Чирпан, но рецептата е апетитна и емблематична за нашите ширини.

Затова решихме да си приготвим нисковъглехидратен неин вариант и да се насладим на любимите кюфтета по чирпански, без да вредим на кето режима си. И понеже рецептите са много близки – включихме и стъпки за кюфтенца в доматен сос. Вижте как да си приготвите двете ястия в следващите редове:

 

Кето вариант на кюфтета по чирпански

Град Чирпан е известен главно с две неща: като родното място на поета и революционер Пейо Яворов, и с класическата рецепта за чирпанските кюфтета. Сега да сътворим малко поезия в кухнята, като си приготвим сочни и ароматни кюфтета по чирпански.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
35 минути 4 12 г нетни въглехидрати
333,75 калории
39,6 г протеин
12,01 мазнини

 

Необходими продукти:

  • 500 г кайма
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. чубрица
  • Сол и черен пипер на вкус

 

За панировката:

  • 40 г пармезан, настърган
  • 1 с. л. хуск
  • 1 с. л. бадемово брашно

 

За соса:

  • 1 глава броколи (~600 г)
  • 1 връзка пресен лук (~60 г)
  • 50 г целина, стъбла
  • 2 бр. чушки по избор (~240 г)
  • 2 домата (~300 г)
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. чубрица
  • 1 с. л. червен пипер
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера сложете на котлона около 1,5 л вода и я оставете да заври.
  2. В купа смесете съставките за кюфтетата. Разделете ги на 13 равни части и оформете на топчета. Смесете в чиния съставките за панировката и оваляйте добре всяко кюфтенце в нея. Пуснете ги във врящата вода. След 10-15 минути ги извадете върху кухненска хартия.
  3. Отделно добавете малко мазнина в тиган. Сложете дребно нарязаните чушки, целина, лук. Бъркайте около 5 минути до омекването им. Настържете двата домата и добавете розичките от броколи. Сложете червения пипер и сол на вкус. Когато броколите поомекнат, добавете кюфтетата.
  4. Оставете да къкри, като разбърквате на 2-3 минути. Сервирайте с поръсена чубрица и прясно нарязан магданоз.

Ако ви е останал пармезан – поръсете всяка порция с него.

 

Бонус: Кюфтенца в доматен сос с продуктите за кюфтета по чирпански

 

Кюфтета по чирпански

 

За тази рецепта използваме абсолютно същите продукти от кюфтетата по чирпански. Приготвянето е малко по-различно:

  1. Оформените кюфтенца се запържват на тиган. Когато са запечатани и от двете страни, се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят на кухненска хартия, която да попие мазнината.
  2. За соса – приготвя се по същия начин, както при чирпанските кюфтета. Когато броколите омекнат, в соса се слагат полуготовите кюфтенца и се оставят да покъкри още 10-15 минути.

 

Още от здравословната ни кухня

 

strawberry hrani afrodoziaci keto

И за десерт – тарталети с крем маскарпоне. Рецептата ще откриете в нашата кулинарна секция.

 

Ако тази рецепта за кето кюфтета по чирпански ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

018ba040926593a000cf2942d4d3f99a7e39bc22a776b127615554aa7ed1089f?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар