Спаначени кюфтенца с бадемово брашно

Обновена: 13.03.2024|

Желязото е един от най-важните елементи, които се съдържат в нашето тяло, затова днес сме приготвили една здравословна рецепта за спаначени кюфтенца. Приемаме желязото основно чрез храната, като спанак, което го прави задължителен елемент като част от менюто ни.

 

Рецепта за кето спаначени кюфтенца

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
35 минути 6 12 г 

Необходими продукти:

  • 1 кг пресен спанак
  • 2 бр. яйца
  • 2 с. л.  чесън на прах
  • 60 г бадемово брашно
  • 2 г сол
  • 2 г черен пипер
  • 250 г сирене
  • 4 с. л. краве масло Гхи
keto 02
keto 01

За соса:

keto 02
keto 01
  • 400 г кисело мляко
  • 70 г домашна кето майонеза
  • 2 с. л. чесън на прах
  • ½ връзка пресен копър
  • 2 г сол

 

Начин на приготвяне:

 

Спаначени кюфтенца. Започваме с приготвянето на нашия кето пай.

 

  1. Като за начало е нужно да измием добре спанака и да го отцедим, след което го нарязваме на ленти.
  2. Приготвяме си тигана, в който сме разтопили и сгорещили масло Гхи. В него запържваме чесъна, нарязан на филийки.
  3. След като омекне добавяме и спанака. Накрая ги отцеждаме от сока, който са пуснали при пърженето и ги отделяме в отделна купа.
  4. Спанака и чесъна пасираме на пюре и към тях прибавяме натрошеното сирене, брашното и разбитото яйце.
  5. Посоляваме, като тук могат да се добавят и подправки по избор.
  6. Разбъркваме всичко, докато получим стегната смес, от която оформяме кюфтенца. Запържваме на тиган, като предварително сме ги оваляли в брашно.
  7. Готовите кюфтета изваждаме и поставяме върху кухненска хартия, за да се отцедят.
  8. Приготвяме соса от разбърканото кисело мляко, майонезата, чесъна, солта и ситно нарязания копър.

Нашите вкусни постни спаначени кюфтенца са готови и можем да ги поднесем с удоволствие на трапезата. 

 

Защо е важен приемът на желязо за организма?

Това е елементът необходим за изграждането на хемоглобин, който отговаря за пренасянето на кислород в тялото.

Хемоглобинът е изграден от желязосъдържащото вещество хема и белтъка глобин. Хема има пряка роля в свързването с кислорода и пренасянето му в тялото.

Белтъкът и хема силно си влияят, като по този начин се улеснява свързването на общата им структура хемоглобин с кислорода. Хемата действа като защита на глобина от ензими, киселини, температура и други фактори, оказващи влияние.

Именно желязото прави стабилната връзка между хемоглобина и кислорода, който трябва да бъде разпространен в цялото тяло, до всяка клетка и тъкан. Ролята на хемоглобина е да се свърже с кислорода, постъпил в организма чрез дишането, и да го пренесе в кръвта от белите дробове.

Ниското съдържание на желязо води до ниски нива на хемоглобин в тялото, при което се нарушава преноса на кислород към клетките, което пък от своя страна води до тяхното увреждане.

Нормалното количество на желязото в организма е около 49 г, от които 32 г се намират в кръвта.

Сами разбирате колко жизненоважно е балансирането на желязото в тялото. По тази причина включихме спанака в днешната рецепта.

 

 

Малко предистория

 

Спаначени кюфтенца. Богати на магнезий. Купа със спанак на дървена маса.

 

Смята се, че родината на спанака е Персия, като едва през 15 век е внесен в Европа. Въпреки това, днес той е толкова популярен, че се използва в почти всяка държава. Приготвя се лесно и е подходящ да бъде добавян към почти всяко ястие.

Освен много вкусен, този зеленчук съдържа малко калории, изключително богат е на желязно, минерали, фибри и витамини. Листата на зеленчука са много богати на белтъчини, въглехидрати, витамини В1, В2, В6, РР и по-малки количества витамин К. Но и не само – 200 грама приготвен спанак засища половината от дневната нужда на организма от витамин С.

В спанака също се съдържат големи количества фолиева киселина, както и минерални вещества, изключително важни за организма – натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед.

Решихме да подготвим рецепта за спаначени кюфтенца, които са подходящи както за официални вечери, така и за по-обикновени поводи. Те се приготвят лесно и не отнемат много време, а в същото време са изключително вкусни и полезни.

Ако ви е харесала рецептата и желаете да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня.

Приятен апетит от екипа на Фор Лайф!

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

  1. Николова 15.12.2018 at 10:35 - Отговор

    Здравейте, не успях да разбера след като оформим кюфтенцата с яйцето, сиренето, брашното и подправките какво ги правим?
    Пекат ли се или се пържат?
    Предполагам че се обработват термично след като има яйце и брашно.

  2. Николова 15.12.2018 at 10:33 - Отговор

    Не успях да разбера след като оформим кюфтенцата с яйцето, сиренето, брашното и подправките какво ги правим?
    Пекат ли се или се пържат?
    Предполагам че се обработват термично след като има яйце и брашно.

  3. Роси Занева 15.12.2018 at 9:17 - Отговор

    Здравейте! Прекрасна рецепта, както винаги! Само не разбрах дали се пържат или изпичат. Може би нещо не е прочетох. :)

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 17:34 | Публикувана: 13 декември 2018 в 23:56 | Категория: Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Кето рецепти