Кето равиоли – безглутенови, с пълнеж от сирена
Меки като възглавнички, тези кето равиоли са сочни и подходящи за специални поводи или ако искате да изненадате семейството с различно ястие. Защо не и да поглезите сами себе си?
Отделете си един час време, съсредоточете се малко повече и създайте перфектните кето равиоли.
Да започваме!
Рецепта за кето равиоли със сирена
За улеснение използвайте нож за рязане на пица и форма за равиоли.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 равиола |
---|---|---|
60 минути | 20 броя равиоли | 2.6 г въглехидрати, 4 г протени, 6 г мазнини, 1.5 г фибри |
Необходими продукти
За тестото:
- 95 г бадемово брашно
- 25 г кокосово брашно
- 3 ч. л. хуск фибри
- ¼ ч. л. сол
- 2 ч. л. ябълков оцет
- 1 яйце
- 3-5 ч. л. вода
За пълнежа:
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. чесън на прах
- 300 г спанак
- 200 г рикота
- 40 г пармезан, настърган
- 30 г кедрови ядки
- ¼ ч. л. настъргано индийско орехче
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 яйчен жълтък
За сервиране:
- 50 мл краве масло Гхи
- 1 ч. л. чесън на прах
- 3-4 стръкчета мащерка
- 10 чери доматчета
- 2-3 с. л. настърган пармезан
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
Изпълнение на рецептата за кето равиоли
Приготвяне на тестото:
- Смесете добре бадемовото и кокосовото брашна, заедно с хуска, в блендер или с миксер, за да се комбинират добре.
- Докато разбивате сухата смес, добавяйте бавно оцета. Когато се смеси добре, изсипете и разбитото яйце. Добавяйте водата постепенно, по една лъжица, докато се оформи топка тесто.
- Тестото трябва да е твърдо, но лепкаво при допир и без гънки – ако са се образували такива означава, че тестото и сухо и трябва да добавите още вода.
- Увийте тестото в стреч фолио и го месете с него няколко минути. Оставете го да почине за 15 минути пристайна температура и приберете в хладилника за още 45 минути.
Приготвяне на пълнежа:
- Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Добавете чесъна и спанака, и сотирайте няколко минути, докато спанака омекне. Изключете котлона и, когато се охлади, с решетъчна лъжица извадете спанака върху дъска за рязане и го наситнете.
- Смесете го с рикотата, пармезана, кедровите ядки и индийското орехче. Овкусете със сол и пипер. Разбийте жълтъка и го добавете към сместа.
Сглобяване на кето равиолите:
- Разточете тестото върху хартия за печене възможно най-тънко, почти прозрачно, когато го насочите към светлина. Можете да използвате и преса за паста, ако разполагате с такава.
- Разрежете тестото на две равни части.
- Започнете с поставянето на по-малко от 1 с. л. пълнеж върху едната половина от тестото, на отстояние около 3 см. След което покрийте с другата половина, като притиснете добре с палци около пълнежа така, че да затворите отделните равиоли. След това ги отделете с нож или форма за равиоли.
- Приберете ги в хладилник за 15 минути.
Готвене на равиолите:
- Загрейте маслото Гхи, добавете чесъна и мащерката. Когато подправките отпуснат ароматите си, добавете охладените равиоли.
- Гответе, докато добият златист цвят.
- Сервирайте върху разполовени чери доматчета, овкусени със сол и черен пипер. Поръсете с пармезан и напръскайте с малко зехтин.
Още нисковъглехидратни предложения ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Според дневния ви прием на въглехидрати можете да определите колко равиоли ви е позволено да включите в една порция:
- Печени и натрошени кедрови ядки чудесно допълват вкусовете в пълнежа. Имайте предвид, че това ще повиши въглехидратите, тъй като в 100 г от ядките се съдържат 13.08 г от тях.
- Към пълнежа можете да добавите и кайма или друго месо по избор.
Предложения за сервиране
- С пилешки бутчета на фурна
- Към пилешки крилца със спаначен сос
- С кето рибно къри
- С гарнитура от салата табуле с карфиол
- С домашни кисели краставички или лютеница без захар
- Заедно с кето гуакамоле
За още кето рецепти посетете и кулинарния ни блог, секция „Кето рецепти“.
Още от здравословната ни кухня
Ако предложението ни за кето равиоли със сирена ви е харесало, присъединете се към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеленчукови кюфтета и сос от синьо сирене - как да ги приготвим и защо са толкова добра комбинация?
Днес приготвяме един по-особен специалитет от сицилианската кухня – аранчини, но в нисковъглехидратен и здравословен вариант. Тези апетитни […]
Вероятно много от вас са хапвали калцоне – при посещение в Италия, в ресторант или домашно приготвено. Това […]