Кюфтенца от тиквички с топящ се чедър
Хапва ви се нещо вкусно, но лесно за приготвяне? Имаме чудесно предложение за вас! Днес ще ви покажем една любима наша рецепта, която освен оригинална, е и супер кето. Направете си кюфтенца от тиквички, наподобяващи сандвич с течен център от чедър. Звучи вкусно, нали?
За да добавим още една здравословна нотка, използвахме и хуск – подробно за полезните му свойства прочетете в страницата по темата. Нека видим и какво ще ни е необходимо за приготвянето на кюфтенца от тиквички.
Рецепта за кюфтенца от тиквички с топящ се чедър
Хрупкави, полезни и много вкусни кюфтета от тиквички и топящ се в устата чедър. Обещаваме ви, че ще ви станат любими. Поднесете по желание с кисело мляко отстрани и свеж магданоз.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 9 г |
Необходими продукти:
- 400 г тиквички, настъргани
- 1 яйце
- 100 г пармезан, настърган
- 2 стръка зелен лук, нарязан на кръгчета
- 2 с. л. хуск
- сол и черен пипер на вкус
- краве масло Гхи
- 400 г чедър, настърган
Начин на приготвяне:
- Тиквичките се настъргват на едро ренде, след което се изцежда водата от тях с помощта на кърпа или в гевгир. Уверете се, че са добре подсушени.
- В средно голяма купа смесете настърганите тиквички, с едно яйце, подготвения пармезан, зеления лук и хуска. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте сместа добре.
- Омазнете с 1-2 с. л. краве масло Гхи тиган и поставете на котлона, докато се сгорещи мазнината.
- Отделете ¼ от сместа, оформете на малко квадратче с размери 7-8 см и поставете в тигана да се пържат. Обърнете и от другата страна. Повторете процедурата с още едно парче. Пържете до леко златисто и от двете страни за около 4 минути за всяка страна.
- След като са готови и двете половинки на „сандвича“, поставете ги върху хартия за печене, за да се отцедят от мазнината.
- Разпределете останалта смес на още 2 половинки и повторете пърженето. Почистете тигана.
- Първите две половинки поставете в чист тиган на среден огън. Поръсете едната от тях със сирене чедър. Поставете втората половинка над сиренето и запържете за около 2 минути, докато чедъра започне да се топи. Повторете процедурата и за втория „сандвич“.
- Нашите кюфтенца от тиквички или „сандвичи“ са готови за консумация. Комбинирайте със зелена салата и сервирайте с усмивка!
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Полезни свойства на тиквичките
Тиквичката е изключително полезна на витамини и минерали зеленчук. Тя съдържа в себе си витамините К, С, А, В6 и минералите магнезий, фосфор и тиамин. Освен това има и високо съдържание на фибри. Съдържа и малки количества желязо, калций, цинк и няколко други витамини от група В.
По-специално, любимите ни тиквички са богати специално на витамин А. Количествата на витамина в тях са достатъчни да поддържат зрението и имунната ни система.
Суровите тиквички предлагат подобен хранителен профил като варените тиквички, но са с по-малко съдържание на витамин А и витамин С. Тези зеленчуци се гордеят и с няколко антиоксиданта, които могат да осигурят различни ползи за здравето. Най-високите нива се намират в кората на тиквичките.
Когато говорим за ползи от честата консумация на тиквички, няма как да не споменем за фибрите, калият и каротеноидите. Те могат да понижат кръвното налягане, холестерола и други рискови фактори за сърдечни заболявания.
Най-добрата новина е, че освен полезни и вкусни, те могат да бъдат приготвени по всякакъв начин и включени като гарнитура или основно в нашето ежедневно меню. Днес решихме да ви ги представям в една позната светлина – под формата на кюфтенца. Но, разбира се, вмъкнахме доза оригиналност в поднесеното ястие. Ако хускът ви е заинтригувал като съставка, можете да прочетете повече за него в статията по темата в нашия блог.
Полезна ли е рецептата при отслабване и кето диета?
Хрупкавите кюфтета от тиквички с топящ се чедър са напълно подходящи за поднасяне, ако сте на кето диета. Тази рецепта е адаптирана за режима чрез използване на нисковъглехидратни продукти. Ястието е богато на протеини, благодарение на съдържащите се в състава му яйца, сирене чедър и пармезан, както и фибри от хуска, които ни дават по-голямо чувство за ситост.
Въпреки че можем да ги поднесем като предястие, кюфтенцата са подходящи и за лек обяд или вечеря. Хапвайте умерено, не прекалявайте с количествата, тъй като все пак съдържат въглехидрати. Поднесете със свежа гарнитура от зеленчукова салата.
Благодарение на богатия си хранителен състав, ниското съдържание на въглехидрати и съдържанието на високопротеинови продукти в рецептата, ястието е подходящо за отслабване и кето диета.
Подобни рецепти
Приготвили сме ви още 6 подобни рецепти с кюфтенца – зеленчукови, с месо и най-важното – много хрупкави и вкусни.
Ето как да си приготвите:
- Битербален – кето рецепта за кюфтенца по холандски
- Запечени кюфтенца с риба тон и пармезан + видео рецепта
- Рецепта за кюфтенца от риба тон по два начина (пържени и изпечени във фурна)
- Кюфтенца от патладжан – ястие за празничната трапеза
- Магданозени кюфтенца в кето вариант + рецепта за „каубойски“ сос и салата с чедър
- Спаначени кюфтенца с бадемово брашно и чеснов сос с кисело мляко и копър
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за кюфтенца от тиквички с топящ се чедър ви е харесала, можете да разгледате още много подобни нови рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кюфтета от коприва – лесна и вкусна рецепта, подходяща за вегани, а тези, които хапват всичко, могат да се поглезят и с един сметанов сос.
Кюфтенца от пилешки дроб – изключително лесно и бързо ястие, което ни предлага както вкусови облаги, така и такива за организма ни, благодарение на прекрасния състав на пилешкия дроб.
Зеленчукови кюфтета и сос от синьо сирене - как да ги приготвим и защо са толкова добра комбинация?
3 Коментара
В рецептата за кюфтенца от тиквички ме впечатли грамажа на продуктите. – 400 гр тиквички / това са две по -малки/ в последствие се добавя 400 гр чедър. Според мен е прекалено много чедъра за получените бройки кюфтенца.
Привет, 6 порции смятаме по 3 кюфтенца в порция също така рецептата е малко по-нестандартна, и чедъра се използва за спойка между 2 кюфтенца, така че можете да го намалите по Ваше усмотрение. :)
Здравейте. Искам да попитам, купите с какъв размер са? И като грамаж, бихте ли определили продуктите? Благодаря!