Хапва ви се нещо вкусно, но лесно за приготвяне? Имаме чудесно предложение за вас! Днес ще ви покажем една любима наша рецепта, която освен оригинална, е и супер кето. Направете си кюфтенца от тиквички, наподобяващи сандвич с течен център от чедър. Звучи вкусно, нали? За да добавим още една здравословна нотка, използвахме и хуск – подробно за полезните му свойства прочетете в страницата по темата. Нека видим и какво ще ни е необходимо за приготвянето на кюфтенца от тиквички.
Нужни продукти
- 400 г настъргани тиквички
- 1 яйце
- 100 г настърган пармезан
- 2 стръка зелен лук, нарязан на малки слайдове
- 2 с. л. хуск
- сол
- черен пипер
- гхи масло
- 400 г настърган чедър
Начин на приготвяне:
- Изцедете водата от тиквичките с помощта на кърпа, докато се уверите, че те са добре подсушени.
- В средно голяма купа смесете настърганите тиквички, с едно яйце, подготвения пармезан, зеления лук и хуска. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте сместа добре.
- Омазнете с 1-2 с. л. краве масло гхи тиган и поставете на котлона, докато се сгорещи мазнината.
- Отделете ¼ от сместа, оформете на малко квадратче с размери 7-7см и поставете за пържене в тигана. Обърнете и от другата страна. Повторете процедурата с още едно парче. Пържете до леко златисто и от двете страни за около 4 минути за всяка страна.
- След като са готови и двете половинки на „сандвича“ поставете върху хартия за печене, за да се отцедят от мазнината.
- Разпределете останалта смес на още 2 половинки и повторете пърженето. Почистете тигана.
- Първите две половинки поставете в чист тиган на среден огън. Поръсете едната от тях със сирене чедър. Поставете втората половинка над сиренето и запържете за около 2 минути, докато чдъра започне да се топи. Повторете процедурата и за втория „сандвич“.
- Нашите кюфтенца от тиквички или „сандвичи“ са готови за консумация. Комбинирайте със зелена салата и сервирайте с усмивка!
Полезни свойства на тиквички
Тиквичките са изключително полезни на витамини и минерали зеленчук. Те съдържат в себе си витамини К, С, А, В6, магнезий, фосфор и тиамин. Освен това имат и високо съдържание на фибри. Те съдържат и малки количества желязо, калций, цинк и няколко други витамини от група В.
По-специално, любимите ни тиквички са погати специално на витамин А, който се намира в по-големи количества. Те са достатъчни да поддържат зрението ни и имунната ни система.
Суровите тиквички предлагат подобен хранителен профил като варените тиквички, но са с по-малко съдържание на витамин А и витамин С.
Тези зеленчуци се гордеят и с няколко антиоксиданта, които могат да осигурят различни ползи за здравето. Най-високите нива се намират в кората на тиквичките.
Когато говорим за ползи от честата консумация на тиквички, няма как да не споменем за фибрите, калият и каротеноидите. Те могат да понижат кръвното налягане, холестерола и други рискови фактори за сърдечни заболявания.
Най-добрата новина е, че освен полезни и вкусни, те могат да бъдат приготвени по всякакъв начин и включени като гарнитура или основно в нашето ежедневно меню. Днес решихме да ви ги представям в една позната светлина – под формата на кюфтенца. Но, разбира се, вмъкнахме доза оригиналност в поднесеното ястие. Ако хускът ви е заинтригувал като съставка, можете да прочетете повече за него в статията по темата в нашия блог.
Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
Здравейте. Искам да попитам, купите с какъв размер са? И като грамаж, бихте ли определили продуктите? Благодаря!