Хапва ви се нещо вкусно, но лесно за приготвяне? Имаме чудесно предложение за вас! Днес ще ви покажем една любима наша рецепта, която освен оригинална, е и супер кето. Направете си кюфтенца от тиквички, наподобяващи сандвич с течен център от чедър. Звучи вкусно, нали?

 

Нужни продукти

  • 400 г настъргани тиквички
  • 1 яйце
  • 100 г настърган пармезан
  • 2 стръка зелен лук, нарязан на малки слайдове
  • 2 с. л. хуск
  • сол
  • черен пипер
  • гхи масло
  • 400 г настърган чедър

Начин на приготвяне:

 

продукти за подготовката на кюфтенца от тиквички, напълно кето приготвени.

 

  • Изцедете водата от тиквичките с помощта на кърпа, докато се уверите, че те са добре подсушени.
  • В средно голяма купа смесете настърганите тиквички, с едно яйце, подготвения пармезан, зеления лук и хуска. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте сместа добре.
  • Омазнете с 1-2 с. л. краве масло гхи тиган и поставете на котлона, докато се сгорещи мазнината.
  • Отделете ¼ от сместа, оформете на малко квадратче с размери 7-7см и поставете за пържене в тигана. Обърнете и от другата страна. Повторете процедурата с още едно парче. Пържете до леко златисто и от двете страни за около 4 минути за всяка страна.
  • След като са готови и двете половинки на „сандвича“ поставете върху хартия за печене, за да се отцедят от мазнината.
  • Разпределете останалта смес на още 2 половинки и повторете пърженето. Почистете тигана.
  • Първите две половинки поставете в чист тиган на среден огън. Поръсете едната от тях със сирене чедър. Поставете втората половинка над сиренето и запържете за около 2 минути, докато чдъра започне да се топи. Повторете процедурата и за втория „сандвич“.
  • Нашите кюфтенца от тиквички или „сандвичи“ са готови за консумация. Комбинирайте със зелена салата и сервирайте с усмивка!

Полезни свойства на тиквички

Тиквичките са изключително полезни на витамини и минерали зеленчук. Те съдържат в себе си витамини К, С, А, В6, магнезий, фосфор и тиамин. Освен това имат и високо съдържание на фибри.  Те съдържат и малки количества желязо, калций, цинк и няколко други витамини от група В.

По-специално, любимите ни тиквички са погати специално на витамин А, който се намира в по-големи количества. Те са достатъчни да поддържат зрението ни и имунната ни система.

 

Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

 

Суровите тиквички предлагат подобен хранителен профил като варените тиквички, но са с по-малко съдържание на витамин А и витамин С.

Тези зеленчуци се гордеят и с няколко антиоксиданта, които могат да осигурят различни ползи за здравето. Най-високите нива се намират в кората на тиквичките.

Когато говорим за ползи от честата консумация на тиквички, няма как да не споменем за фибрите, калият и каротеноидите. Те могат да понижат кръвното налягане, холестерола и други рискови фактори за сърдечни заболявания.

Най-добрата новина е, че освен полезни и вкусни, те могат да бъдат приготвени по всякакъв начин и включени като гарнитура или основно в нашето ежедневно меню. Днес сме решили да ви ги представям в една позната светлина – под формата на кюфтенца. Но разбира се, сме вмъкнали доза оригиналност в поднесеното ястие.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg