Опитвали ли сте да си направите пълнен хляб, но в безглутенов вариант? Не е невъзможно, дори рецептата се получава чудесно и вкусно, и най-важното: здравословно. А както знаем, хлябът е неизменна част от повечето трапези по нашите ширини, независимо дали са традиционни или диетични.

Дори на кето диета можем да си приготвим различни варианти на хляб – вече сме споделяли с вас рецепта за такъв с кисели краставички и рецепта за облачен хляб. Вижте как да си приготвите и днешната рецепта за пълнен хляб с няколко вида месо и сирене чедър.

 

Кето вариант на рецепта за пълнен хляб

Споделяме с вас какви продукти сме използвали за плънката, но там можете да направите любимата си комбинация без проблем, дори да е коренно различна от нашето предложение. Ако решите, все пак, да се придържате към нашето предложение, ето го и него:

За тестото:

  • 100 г бадемово брашно
  • 150 г натрошено сирене моцарела
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер
  • 1 яйце
  • Подправки по избор

 

Приготвяне на тестото за пълнен хляб:

 

Пълнен хляб. Кето пай. Кето хляб. Бадемово брашно с разпръснати около него бадеми.

 

  1. Загрейте моцарелата в микровълновата, на интервали от 30 секунди, докато се разтопи и разтегли.
  2. В купа смесете моцарелата, бадемовото брашно и бакпулвера. Разбъркайте ги с дървена лъжица, докато се смесят напълно.
  3. Добавете яйцето и разбъркайте до хомогенност.
  4. С мокри ръце замесете тестото, за да се получи еднороден цвят. Не трябва да има бели или жълти части. Колкото повечето омесвате тестото, толкова по-лесно ще го разточите.
  5. Разточете до желаната от вас дебелина и размери. Можете да го разделите и на по-малки части, в зависимост от повода, за който го приготвяте. Оформете равномерен правоъгълник (или правоъгълници).

За плънката:

  • 50 г шунка
  • 50 г пуешко месо
  • 50 г печено говеждо
  • 2 парчета бекон, сварен и нарязан
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 връзка пресен лук
  • 100 г натрошено сирене чедър
  • 1 яйце
  • 1 с. л. разтопено масло Гхи

 

Приготвяне на пълнен хляб:

  1. Загрейте фурната на 175 градуса. Застелете тава с лист хартия за печене и оставете настрани.
  2. След като сте разточили тестото, което приготвихте по-рано, е време да подготвите и плънката за него.
  3. В купа смесете всички съставки за плънката, нарязани на дребно. Разбъркайте добре.
  4. Разпределете я върху едната половина на тестото, като си оставите една ивица по края, за да можете да го завиете.
  5. Захлупете сместа с едната страна на тестото, като притиснете леко краищата. Загънете и в двата края, за да се получи формата на хляб.
  6. Направете 2-3 разреза отгоре, за да може топлината да циркулира при печене.
  7. Можете да намажете вашия пълнен хляб с масло и разбит жълтък.
  8. Печете 10-15 минути или до златистокафяво.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Облачен хляб и тапенада. Пълнен хляб.

Облачният хляб придоби световна известност в последно време, тъй като е подходящ за повечето диетични режими. Рецептата е изключително лесна – вижте я в кулинарния ни блог.

 

Ако нашето предложение за пълнен хляб в кето вариант ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!