Кето кекс с бадемово брашно и канела

Обновена: 27.02.2024|
Кето чийзкейк без печене. Кето кекс.

Избирайки ястията за тази седмица, осъзнахме, че досега не сме приготвяли рецепта за кето кекс. Кексът е един от най-класическите десерти за българската кухня, затова запретваме ръкави, за да запълним този пропуск. Приготвяме си алтернативна версия – без захар и с бадемово брашно.

 

Кето кекс с канела и заливка от шоколад със стевиола

Необходими продукти за 8 порции:

  • 400 г бадемово брашно
  • 4 яйца
  • 100 г домашна майонеза (рецептата ще откриеш в нашия кулинарен блог)
  • 100 г стевиола на прах
  • 50 г канела на прах
  • 100 г шоколад със стевиола
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер
  • 200 мл вода
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • щипка сол
  • 1 с. л. масло Гхи за намазняване на формата за кекс.
  • 1 с. л. кокосово масло

 

Изпълнение на рецептата за кето кекс:

 

Кето кекс.

  1. Включете предварително фурната на 175 градуса. Намазнете формата за кекс и оставете настрани.
  2. Смесете сухите съставки в купа. Използвайте бъркалка, за да разбиете бучките, ако има такива.
  3. Добавете яйцата, майонезата и стевиолата с ванилия, разбийте добре. Бавно добавете водата, докато напълно се комбинират съставките.
  4. Изсипете във формата за кекс и печете около 30 минути. Проверявайте за изпичането с клечка за зъби. Ако е необходимо повече време, печете още 3 до 5 минути, докато клечката не излиза чиста от тестото.
  5. Когато вашият кето кекс е готов, оставете го да изстине, преди да го извадите.
  6. Разтопете на водна баня шоколада със стевиола и кокосовото масло, и залейте готовия кекс.

По желание можете да обогатите вашия кето кекс с любимите си ядки или бери плодове.

 

Знаете ли, че…

Канелата, освен да придава приятен и мек аромат и вкус на ястията и напитките, се слави и с многобройни ползи за организма. Консумацията на канела може да благоприятства храносмилането, има антимикробни свойства и може да послужи за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

В Древен Египет канелата е била високо ценена съставка, в един момент е била дори по-ценна от златото, подобно на шафрана в днешно време. Използвана е в редица различни процеси, от храна и напитки до балсамиращо средство.

Освен това освежава дъха и е полезна за косата. Подробно за всички тези свойства можете да разберете от статията Канелата – 8 изненадващи ползи за здравето.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Мъфини с канела. Кекс с бадемово брашно.

В духа на есенните аромати, които се носят от кухнята, можете да видите и тази лесна рецепта за мъфини с канела в нашата кулинарна секция.

 

Ако нашето предложение за кето кекс ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 17:00 | Публикувана: 23 октомври 2020 в 14:44 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти