Кето кекс с бадемово брашно и канела
Избирайки ястията за тази седмица, осъзнахме, че досега не сме приготвяли рецепта за кето кекс. Това е един от най-класическите десерти за българската кухня, затова запретваме ръкави, за да запълним този пропуск. Приготвяме си алтернативна версия – кето кекс без захар и с бадемово брашно.
Кето кекс с канела и заливка от шоколад със стевиола
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 8 | 544.1 калории 4.2 г нетни въглехидрати 16.3 г протеин 55.1 г мазнини |
С аромат и вкус на уют, перфектен за чаша кафе или приятен, сладък завършек на деня и то без захар и излишни въглехидрати. Ако не успеете да откриете кето майонеза в магазините, които посещавате, добавили сме рецепта и начин на приготвяне за домашна кето майонеза.
Необходими продукти:
- 400 г бадемово брашно
- 4 яйца
- 100 г домашна майонеза
- 100 г стевиола на прах
- 50 г канела на прах
- 100 г шоколад със стевиола
- 1 и ½ ч. л. бакпулвер
- 200 мл вода
- 1 ч. л. стевиола ванилия
- 1 с. л. масло Гхи за намазняване на формата за кекс.
- 1 с. л. кокосово масло
- Щипка сол
За кето майонезата:
- 1 яйце (~50 г), на стайна температура
- 1 с. л. лимонов сок (~15 г)
- ½ чаша зехтин Екстра Върджин (~120 мл)
- Сол на вкус
Начин на приготвяне на майонезата:
- Във висок съд смесете дижонската горчица, яйцето и лимоновия сок.
- Пасирате съставките до гладкост.
- Докато уредът работи, започнете бавно да наливате зехтина. Сместа трябва да се емулгира и сгъсти до желаната консистенция.
- Добавете солта и разбъркайте.
Начин на приготвяне на кето кекса:
- Включете предварително фурната на 175°C. Намазнете формата за кекс и оставете настрани.
- Смесете сухите съставки в купа. Използвайте бъркалка, за да разбиете бучките, ако има такива.
- Добавете яйцата, майонезата и стевиолата с ванилия, разбийте добре. Бавно добавете водата, докато напълно се комбинират съставките.
- Изсипете във формата за кекс и печете около 30 минути. Проверявайте за изпичането с клечка за зъби. Ако е необходимо повече време, печете още 3 до 5 минути, докато клечката не излиза чиста от тестото.
- Когато вашият кето кекс е готов, оставете го да изстине, преди да го извадите.
- Разтопете на водна баня шоколада със стевиола и кокосовото масло, и залейте готовия кекс.
По желание можете да обогатите вашия кето кекс с любимите си ядки или бери плодове, но имайте предвид, че това би повлияло малко на хранителните стойности.
Заливки без захар за кето кекс
Ето няколко популярни вида кето заливки, подходящи за кето кекс, торти, мъфини и други десерти:
- Кето шоколадова заливка – направена с натурално какао прах и еритритол или стевия. Добавянето на кокосово масло или масло от какао придава на глазурата плътност и гладка текстура.
- Кето крем сирене глазура – перфектна за кето кекс, кексчета и торти, тя съчетава крем сирене с масло и натурален подсладител. Може да добавим ванилия или канела за допълнителен аромат.
- Кето кокосова сметана – разбита кокосова сметана (като алтернатива на обикновената) със стевия или друг кето подсладител. Лека, въздушна и перфектна за свежи десерти като кето кекс или мъфини.
- Лимонова или лаймова заливка – може да се приготви от кокосова сметана, сок от лимон/лайм и натурален подсладител за свежа и леко кисела нотка, която допълва по-сладки десерти.
Тези кето заливки са нисковъглехидратни, богати на мазнини и съчетават вкуса на класическите десерти с лекотата на кето диетата. А ако не желаете да отделяте допълнително време за приготвянето на заливката, може да намажете готовия кето кекс с кето течен шоколад. По-долу може да откриете различни негови варианти, подходящи за нисковъглехидратни режими.
Знаете ли, че…
Канелата, освен да придава приятен и мек аромат и вкус на ястията и напитките, се слави и с многобройни ползи за организма. Консумацията на канела може да благоприятства храносмилането, има антимикробни свойства и може да послужи за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
В Древен Египет канелата е била високо ценена съставка, в един момент е била дори по-ценна от златото, подобно на шафрана в днешно време. Използвана е в редица различни процеси, от храна и напитки до балсамиращо средство.
Освен това освежава дъха и е полезна за косата. Подробно за всички тези свойства можете да разберете от статията Канелата – 8 изненадващи ползи за здравето.
Още от здравословната ни кухня
В духа на есенните аромати, които се носят от кухнята, освен нашия кето кекс, можете да видите и тази лесна рецепта за мъфини с канела в нашата кулинарна секция „Кето рецепти“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук за още вдъхновение. Във Вайбър групата ни ще откриете ексклузивни, безплатни менюта и списъци за пазаруване. Интересна информация на тема здрав, хранене и пълноценен начин на живот ще намерите в YouTube канала ни.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Сочни кексчета и кекс с аромат на ванилия, богати на полезни антиоксиданти горски плодове и с почти
Кето кекс с горски плодове е неустоимо апетитно предложение за десерт, който ще спечели вкусовите ви рецептори. Днес
Днес приготвяме две рецепти за домашен кето кекс с кокосово брашно с ниско съдържание на въглехидрати. Поднесете за