Зеленчуковите кюфтета са примамливо основно ястие за хората, които искат да разредят месото в менюто си, както и за вегетарианци.
Сосът със синьо сирене също добавя своята специфична вкусова нотка към всяка хапка зеленчукови кюфтета, така че безпроблемно ще може да се потопим в океан от вкусове, които рецептата предлага.
Рецепта за зеленчукови кюфтета + сос от синьо сирене
Едно от предимствата на тези зеленчукови кюфтета е това, че в тях се усеща всеки един добавен компонент, така че да не трябва да се лишаваме от вкуса на някой зеленчук за сметка на друг.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 3 | 10 г нетни въглехидрати 577,7 калории |
Необходими продукти:
- 300 г тиквички
- 200 г червени чушки
- 200 г броколи
- 2 яйца
- 1 с.л. хуск (около 20 г)
- 50 г бадемово брашно за панировка
- 3 с.л. краве масло гхи за пържене
За соса:
- 150 г синьо сирене
- 150 мл течна сметана (нискомаслена)
- Черен пипер на вкус
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Първото нещо, което трябва да направим, е да измием зеленчуците, след което да ги настъргаме.
- По-специално внимание трябва да обърнем на тиквичките, тъй като се налага да ги изцедим добре преди да ги омешаме с останалите съставки.
- Когато са готови, слагаме в купа всички зеленчуци, подправки, хуска, яйцата и хубаво бъркаме сместа.
- Трябва да е с плътност, която позволява оформянето на зеленчукови кюфтета без те да се разпадат.
- Овалваме всяко кюфте в бадемово брашно и го запържваме от всички страни до златисто.
- Когато са готови, започваме соса. В тенджерка или тиган загряваме течната сметана, след което към нея добавяме натрошеното синьо сирене и бъркаме, докато не се разтопи.
- Оставяме соса на котлона на слаб огън, за да се сгъсти, след което го премахваме и оставяме да изстине.
Когато сосът се охлади, вече може да се поглезим със зеленчукови кюфтета със сос от синьо сирене. Други предложения за сосове сме споделили и в кулинарната ни поредица от две части „Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Хуск фибри 200 г - за готвене и пречистване | 11.50лв. |
Синьо сирене в кулинарията
Синьото сирене е отличителна и обичана съставка в кулинарния свят, известна със своя силен вкус и различен външен вид. Този сорт сирене дължи своя характер на въвеждането на специфични щамове на плесен по време на производството му, което е причината за характерните сини жилки и вид на сиренето, оприличаващ се на мрамор.
В салатите вкусовите му нотки балансират сладостта на плодове, като круши или смокини, създавайки хармонична комбинация от вкусове и текстури.
Сосовете със синьо сирене са обичани заради кремообразната си консистенция и силния вкус, които подсилват привлекателността както на салати, така и на меса.
При готвене синьото сирене може да издигне вкуса на сосовете, като придаде дълбочина на ястията. Когато се съчетае с червено вино или мед, създава изискан контраст, което го прави популярен избор за плата със сирена и дъски за колбаси.
Универсалността на синьото сирене се простира и до десерти, тъй като то хармонизира с мед, ядки и дори черен шоколад. Като кулинарно съкровище, синьото сирене приканва към експерименти, а неговият безпогрешен вкус продължава да пленява кулинарните ентусиасти по целия свят.
Зеленчукови кюфтета
С времето зеленчуковите кюфтета стават все по-популярна алтернатива на обичайните кюфтета, които сме свикнали да консумираме.
Подходящи са за вегетарианци и хора, които искат да увеличат приема си на зеленчуци. Ето и някои кето комбинации за зеленчукови кюфтета, които може да опитаме:
- Чушки, гъби, тиквички
- Карфиол, броколи, чушка
- Спанак, магданоз, тиквички
- И най-известните с един зеленчук – кюфтета от тиквички или спаначени кюфтета
Зеленчуковите кюфтета обикновено са с по-ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол в сравнение с традиционните кюфтета.
Те често са с високо съдържание на диетични фибри, витамини и минерали, което ги прави една страхотна вечеря.
Популярен избор е добавянето на кашкавал към различните зеленчукови кюфтета, тъй като той придава една допълнителна сочност, мекота и вкус на ястието.
До днес готвачите продължават да експериментирането с различни зеленчукови комбинации, за да могат да откриват все повече нови и нови, галещи сетивата, рецепти.
Още от здравословната ни кухня
За да завършим вечерята си подобаващо, няма как да пропуснем предложение за един вкусен и пухкав десерт, криещ зад името си една лесна рецепта и интересна история – Итън мес – сладка лятна бъркотия.
Ако нашето предложение за итън мес ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Оставете коментар