Зеленчукови кюфтета + сос от синьо сирене

Обновена: 26.02.2024|
Зеленчукови кюфтета със синьо сирене.

Зеленчуковите кюфтета са примамливо основно ястие за хората, които искат да разредят месото в менюто си, както и за вегетарианци.

Сосът със синьо сирене също добавя своята специфична вкусова нотка към всяка хапка зеленчукови кюфтета, така че безпроблемно ще може да се потопим в океан от вкусове, които рецептата предлага.

 

Рецепта за зеленчукови кюфтета + сос от синьо сирене

Едно от предимствата на тези зеленчукови кюфтета е това, че в тях се усеща всеки един добавен компонент, така че да не трябва да се лишаваме от вкуса на някой зеленчук за сметка на друг.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
45 минути 3 10 г нетни въглехидрати
577,7 калории

Необходими продукти:

keto baner 011
husk 600
keto baner 011
husk 600
  • 300 г тиквички
  • 200 г червени чушки
  • 200 г броколи
  • 2 яйца
  • 1 с.л. хуск (около 20 г)
  • 50 г бадемово брашно за панировка
  • 3 с.л. краве масло гхи за пържене

 

За соса:

  • 150 г синьо сирене
  • 150 мл течна сметана (нискомаслена)
  • Черен пипер на вкус
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Първото нещо, което трябва да направим, е да измием зеленчуците, след което да ги настъргаме.
  2. По-специално внимание трябва да обърнем на тиквичките, тъй като се налага да ги изцедим добре преди да ги омешаме с останалите съставки.
  3. Когато са готови, слагаме в купа всички зеленчуци, подправки, хуска, яйцата и хубаво бъркаме сместа.
  4. Трябва да е с плътност, която позволява оформянето на зеленчукови кюфтета без те да се разпадат.
  5. Овалваме всяко кюфте в бадемово брашно и го запържваме от всички страни до златисто.
  6. Когато са готови, започваме соса. В тенджерка или тиган загряваме течната сметана, след което към нея добавяме натрошеното синьо сирене и бъркаме, докато не се разтопи.
  7. Оставяме соса на котлона на слаб огън, за да се сгъсти, след което го премахваме и оставяме да изстине.

 

Когато сосът се охлади, вече може да се поглезим със зеленчукови кюфтета със сос от синьо сирене. Други предложения за сосове сме споделили и в кулинарната ни поредица от две части „Кето фантазии“.

 

Синьо сирене в кулинарията

 

Зеленчукови кюфтета и синьо сирене.

 

Синьото сирене е отличителна и обичана съставка в кулинарния свят, известна със своя силен вкус и различен външен вид. Този сорт сирене дължи своя характер на въвеждането на специфични щамове на плесен по време на производството му, което е причината за характерните сини жилки и вид на сиренето, оприличаващ се на мрамор.

В салатите вкусовите му нотки балансират сладостта на плодове, като круши или смокини, създавайки хармонична комбинация от вкусове и текстури.

Сосовете със синьо сирене са обичани заради кремообразната си консистенция и силния вкус, които подсилват привлекателността както на салати, така и на меса.

При готвене синьото сирене може да издигне вкуса на сосовете, като придаде дълбочина на ястията. Когато се съчетае с червено вино или мед, създава изискан контраст, което го прави популярен избор за плата със сирена и дъски за колбаси.

Универсалността на синьото сирене се простира и до десерти, тъй като то хармонизира с мед, ядки и дори черен шоколад. Като кулинарно съкровище, синьото сирене приканва към експерименти, а неговият безпогрешен вкус продължава да пленява кулинарните ентусиасти по целия свят.

 

Зеленчукови кюфтета

 

Зеленчукови кюфтета - видове.

 

С времето зеленчуковите кюфтета стават все по-популярна алтернатива на обичайните кюфтета, които сме свикнали да консумираме.

Подходящи са за вегетарианци и хора, които искат да увеличат приема си на зеленчуци. Ето и някои кето комбинации за зеленчукови кюфтета, които може да опитаме:

  • Чушки, гъби, тиквички
  • Карфиол, броколи, чушка
  • Спанак, магданоз, тиквички
  • И най-известните с един зеленчук – кюфтета от тиквички или спаначени кюфтета

 

Зеленчуковите кюфтета обикновено са с по-ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол в сравнение с традиционните кюфтета.

Те често са с високо съдържание на диетични фибри, витамини и минерали, което ги прави една страхотна вечеря.

Популярен избор е добавянето на кашкавал към различните зеленчукови кюфтета, тъй като той придава една допълнителна сочност, мекота и вкус на ястието.

До днес готвачите продължават да експериментирането с различни зеленчукови комбинации, за да могат да откриват все повече нови и нови, галещи сетивата, рецепти.

 

Още от здравословната ни кухня

 

итън мес, английски десерт

 

За да завършим вечерята си подобаващо, няма как да пропуснем предложение за един вкусен и пухкав десерт, криещ зад името си една лесна рецепта и интересна история – Итън мес – сладка лятна бъркотия.

Ако нашето предложение за итън мес ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 11:36 | Публикувана: 23 октомври 2023 в 16:05 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф