Филе миньон на фурна + няколко предложения за кето гарнитура
Когато е приготвено правилно, известното филе миньон на фурна се топи в устата. Не е никак трудно да си го приготвите у дома и да се насладите на вкуса му, особено когато сте на кето или друга нисковъглехидратна-високомазнинна диета.
Ястието съдържа само 3 г въглехидрати, които идват от подправките. Това ви дава свободата да добавите гарнитура по избор – нашите предложения можете да видите след рецептата.
Ето как майсторски да си приготвите филе миньон на фурна.
Рецепта за филе миньон на фурна
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в порция |
---|---|---|
30 минути | 1 | 3 г въглехидрати, 30 г протеин, 15 г фибри, 46 г мазнини, 543 г калории |
Необходими продукти:
- 5 с. л. краве масло Гхи
- 170 г филе миньон – най-често се използва разфасовка от говеждо
- сол на вкус
- 1 ч. л. черен пипер, смлян
- 1 с. л. розмарин, сушен или клонка
Начин на приготвяне на рецептата:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- В широк тиган на средна температура загрейте 1 с. л. от кравето масло Гхи. Измийте и подсушете филето, овкусете го със солта и черния пипер от двете страни.
- Когато се сгорещи маслото, запечатайте филето от едната страна, до покафеняване, около 5 минути. След това обърнете, добавете останалото масло и розмарина, гответе още 5 минути. Обливайте с една лъжица филето с разтопеното масло през това време.
- Върху тавичка с хартия за печене преместете месото и го сложете в предварително загрятата фурна.
- За средно изпечено филе миньон оставете най-много 10 минути.
- Когато е готово и го извадите, оставете го да почине 5 минути, преди да го разрежете, за да се запази максимално сочността на месото.
Съвет:
Ако имате време, овкусете филето със сол и черен пипер, и го охладете 1 час преди да го запечатате на тигана. Овкусяването с подправките извлича малко влага от пържолата, което помага да се постигне златиста коричка.
Други подобни рецепти ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Предложения за нисковъглехидратни гарнитури към вашето филе миньон на фурна
Сред тези рецепти ще откриете много алтернативни варианти на познати, но високовъглехидратни продукти (като ориз, картофи и табуле например).
- Кето пържени картофи от алабаш
- Салата табуле, с карфиол
- Кето салата с карфиол
- Кашкавален карфиолен ориз
Кулинарни препоръки при приготвяне на филе миньон на фурна
- При запечатване добавете в тигана черен и розов пипер на зърна. Не ги изхвърляйте, а ги заделете и използвайте за украса при сервиране.
- Пригответе си ароматно билково масло по рецепта от нашия кулинарен блог, и поставете 1 ч. л. от него върху готовото филе миньон при сервиране. Всяка хапка ще е още по-наситена с вкус и аромат.
- Използвайте останалата от месото мазнина при запечатване, за да сотирате зеленчуци по избор за гарнитура – гъби, спанак, бланширан предварително карфиол.
От френски Filet mignon се превежда, буквално, като „нежно, деликатно или фино филе“
Подобни лесни предложения за нисковъглехидратен обяд или вечеря
- Пуешко филе на фурна със сос от сирена – 5 г въглехидрати/порция
- Свински шишчета с пюре от карфиол – 6 г въглехидрати/порция
- Кюфтета с кашкавал, увити в бекон – 2 г въглехидрати/порция
- Печени пуешки бутчета на фурна – 1 г въглехидрати/порция
- Крехки свински пържоли на фурна с пармезан и броколи – 5 г въглехидрати/порция
- Крехко свинско на конци – 1 г въглехидрати/порция
- Пълнено печено пиле за кето режим – 4 г въглехидрати/порция
- Сочни свински пържоли на скара – 1 г въглехидрати/порция
- Пилешко филе в бекон – 6 г въглехидрати/порции
- Свински котлети с розмарин – 1 г въглехидрати/порция
Още от здравословната ни кухня
За десерт си спретнете вкусни шоколадови кето кексчета, само с 2 г въглехидрати във всяко.
Ако това предложение за филе миньон на фурна ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Гулаш е името на телешка яхния, която е характерна с гъстия си сос с много червен пипер. Питателно
Днес сме в кухнята, за да приготвим кето бургери, които не само са полезни, но и са много
Днес сме подбрали една нестандартна за нашите ширини рецепта, но пък широко разпространена в азиатските райони – рамен.