Сочни свински пържоли на скара

Обновена: 27.02.2024|

Сочните пържоли на скара са винаги подходящо бързо решение за сервиране на празничен обяд или вечеря за цялото семейство.

Днес приготвяме 2 нисковъглехидратни рецепти за свински пържоли на скара. Овкусяваме ги с ароматни билки и изпичаме, така че да станат толкова сочни и крехки и да събудят апетита ни.

Поднесете с гарнитура от пресни или гриловани зеленчуци и им се насладете на воля, тъй като са напълно подходящи за вашия кето режим.

 

keto baner 011
keto banner site 01

Съвети за изпичане на свински пържоли на скара

Ето какво е важно да знаете: 

keto baner 011
keto banner site 01
  • Печете от 3 до 5 минути за мидиъм реър (medium rear) и достигане на температура 57 градуса във вътрешността на месото.
  • Изпечете от 5 до 7 минути за мидиъм (medium) и температура 60 градуса във вътрешността на пържолата.
  • Печете от 8 до 10 минути за мидиъм уел (medium-well) и достигане на 65 градуса във вътрешността на свинските пържоли.

 

Пържоли на скара с чесново масло и гъби

 

Свински пържоли на скара с гъби.

 

Апетитни свински пържоли с богат вкус и сочна текстура. Поднесени с ароматни гъби, увити във фолио и изпечени на скара.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за 1 порция
25 минути 4 1,1 г въглехидрати, 21,7 г мазнини, 23,5 г протеин и 292 калории

Необходими продукти:

  • 450 г свински пържоли (стек от контрафиле)
  • 4 ч. л. краве масло Гхи, на стайна температура
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • сол и черен пипер на вкус

За гъбите:

Начин на приготвяне

Свинските пържоли:

  1. Загрейте предварително скарата на висока температура.
  2. Подсушете свинските пържоли с хартиена кърпа.
  3. В малка купа смесете разтопеното краве масло и чесъна на прах. Разбъркайте сместа и намажете пържолите от едната страна с чесновото масло, след което подправете със сол и черен пипер на вкус.
  4. Когато скарата е достатъчно загрята, поставете пържолите върху загрятата повърхност с овкусената част надолу . Гответе 4-5 минути или до желаната готовност.
  5. След това разпределете останалата чеснова смес от горната страна на пържолите, обърнете ги и печете до готовност.
  6. Когато пържолите са готови, свалете ги от грила, покрийте с фолио и оставете настрана, докато приготвите гъбите.

Гъбите:

  1. Смесете в купа нарязаните на филийки гъби печурки с разтопеното масло, чесъна на прах и щипка сол. Може да ги овкусите с подправки по ваш вкус.
  2. Поставете два слоя фолио един върху друг и сложете овкусените гъби в центъра. Увийте плътно фолиото нагоре, така че да ги затворите хубаво.
  3. Изпечете така увитите гъби върху загрятата скара за около 5 минути, след което обърнете и печете за още 4-5 минути или докато омекнат.

Поднесете сочните пържоли на скара с ароматните гъби. По желание гарнирайте с нисковъглехидратна салата.

 

Идеи за гарнитури

 

Пържоли на скара. Яхния с пилешки воденички. Кето фокача със зехтин и маслини.

 

Сервирайте ароматните пържоли на скара с гарнитура от:

 

Свински пържоли на скара с билково масло

 

Свински пържоли на скара.

 

Нисковъглехидратни свински пържоли на скара, ухаещи приятно на букет от ароматни подправки. Поднесени с гарнитура от свежа зелена салата. Воала! Имате готов обяд или вечеря за нула време.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност за 1 порция
20 минути 2 4 г въглехидрати, 48 г мазнини, 46 г протеин и 648 калории

Необходими продукти:

  • 2 свински пържоли
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 2 клончета прясна мащерка, наситнени
  • ½ ч. л. пресен розмарин, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Подсушете свинските пържоли с хартиена кърпа.
  2. Включете скарата да загрее.
  3. Междувременно разтопете кравето масло в тиган на умерен огън. Добавете чесъна на прах и пресните билки – мащерката и розмарина (или други по ваш вкус). Разбъркайте, докато си пуснат ароматите, след което премахнете тигана от котлона.
  4. Овкусете свинските пържоли с билковото масло, черен пипер и сол на вкус.
  5. Внимателно поставете овкусените пържоли върху загрятата скара (или в намазнен с масло тиган). Изпечете за около 3 до 10 минути на страна, според предпочитанията ви.
  6. След това обърнете пържолите и продължете да печете, докато станат сочни и от двете страни.
  7. Прехвърлете изпеченото месо върху дъска за рязане, покрийте с фолио и оставете да починат за 5 минути, преди да ги нарежите.
  8. Сервирайте сочните свински пържоли на скара с гарнитура от сотирани гъби или печени аспержи по желание.

В двете части на кулинарната ни поредица Кето фантазии ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

Бонус рецепта за марината за пържоли

Тази марината се състои от:

  • 2 с. л. соев сос
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 1 ч. л. 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. мед
  • 2 с. л. сок от лайм

Тя е идеална за свински вратни пържоли, но върви чудесно с всякакви крехки меса като пилешко, риба тон и риба меч, всички от които могат да се мариноват, преди да се сготвят на скара.

Просто смесете соевия сос с останалите съставки и разбъркайте добре. Накиснете пържолите в маринатата и оставете да престоят за няколко часа, преди да ги изпечете на скара.

Имайте предвид, че соев сос и мед не са режимни при кето диета, затова е необходимо да ги пропуснете, ако спазвате диетата. Но дори без тях маринованите свински пържоли на скара ще са чудесни.

 

Какви са съдържащите се в свинска пържола калории?

Свински пържоли на скара.

Хранителната стойност в 100 г свинска пържола е:

  • Калории: 242
  • Мазнини: 12,77 г
  • Въглехидрати: 0 г
  • Протеин: 29,76 г

Стойностите в калории, мазнини и протеин могат леко да варират спрямо това от коя част на животното е пържолата.

 

Какви са ползите от консумация на свинско месо?

Свинското месо не съдържа въглехидрати, но е богато на различни хранителни вещества.

Витамините B6 и B12, които също се намират в изобилие в него, са от съществено значение за образуването на кръвни клетки и за мозъчната функция.

Свинското месо също е отличен източник на желязо, и по-точно – хем-желязо. Този важен елемент, съдържащ се в червените меса, се усвоява много лесно от човешката храносмилателна система и е особено полезен за страдащи от анемия.

Селенът в свинското месо пък е от съществено значение за правилната функция на щитовидната жлеза.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пържоли на скара. Кето бадемова торта.

Подсладете се с кето бадемова торта с рикота, която не съдържа захар и глутен.

Ако предложенията ни за сочни свински пържоли на скара са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти в нашия блог“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Виделина 31.01.2023 at 17:17 - Отговор

    Рецептите са перфектни, лесно изпълними и крайният резултат са обещаните, сочни пържоли. Много благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 10:07 | Публикувана: 25 юни 2021 в 14:16 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф