Сочните пържоли на скара са винаги подходящо бързо решение за сервиране на празничен обяд или вечеря за цялото семейство.
Днес приготвяме 2 нисковъглехидратни рецепти за свински пържоли на скара. Овкусяваме ги с ароматни билки и изпичаме, така че да станат толкова сочни и крехки и да събудят апетита ни.
Поднесете с гарнитура от пресни или гриловани зеленчуци и им се насладете на воля, тъй като са напълно подходящи за вашия кето режим.
Съвети за изпичане на свински пържоли на скара
Ето какво е важно да знаете:
- Печете от 3 до 5 минути за мидиъм реър (medium rear) и достигане на температура 57 градуса във вътрешността на месото.
- Изпечете от 5 до 7 минути за мидиъм (medium) и температура 60 градуса във вътрешността на пържолата.
- Печете от 8 до 10 минути за мидиъм уел (medium-well) и достигане на 65 градуса във вътрешността на свинските пържоли.
Пържоли на скара с чесново масло и гъби
Апетитни свински пържоли с богат вкус и сочна текстура. Поднесени с ароматни гъби, увити във фолио и изпечени на скара.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 1,1 г въглехидрати, 21,7 г мазнини, 23,5 г протеин и 292 калории |
Необходими продукти:
- 450 г свински пържоли (стек от контрафиле)
- 4 ч. л. краве масло Гхи, на стайна температура
- 1 ч. л. чесън на прах
- сол и черен пипер на вкус
За гъбите:
- 250 г гъби печурки
- 2 ч. л. краве масло Гхи, разтопено
- 1 ч. л. чесън на прах
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Свинските пържоли:
- Загрейте предварително скарата на висока температура.
- Подсушете свинските пържоли с хартиена кърпа.
- В малка купа смесете разтопеното краве масло и чесъна на прах. Разбъркайте сместа и намажете пържолите от едната страна с чесновото масло, след което подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Когато скарата е достатъчно загрята, поставете пържолите върху загрятата повърхност с овкусената част надолу . Гответе 4-5 минути или до желаната готовност.
- След това разпределете останалата чеснова смес от горната страна на пържолите, обърнете ги и печете до готовност.
- Когато пържолите са готови, свалете ги от грила, покрийте с фолио и оставете настрана, докато приготвите гъбите.
Гъбите:
- Смесете в купа нарязаните на филийки гъби печурки с разтопеното масло, чесъна на прах и щипка сол. Може да ги овкусите с подправки по ваш вкус.
- Поставете два слоя фолио един върху друг и сложете овкусените гъби в центъра. Увийте плътно фолиото нагоре, така че да ги затворите хубаво.
- Изпечете така увитите гъби върху загрятата скара за около 5 минути, след което обърнете и печете за още 4-5 минути или докато омекнат.
Поднесете сочните пържоли на скара с ароматните гъби. По желание гарнирайте с нисковъглехидратна салата.
Идеи за гарнитури
Сервирайте ароматните пържоли на скара с гарнитура от:
- Салата с авокадо и кейл
- Овчарска, зелена, зелева и шопска салата
- Кето фокача със зехтин, розмарин и маслини
Свински пържоли на скара с билково масло
Нисковъглехидратни свински пържоли на скара, ухаещи приятно на букет от ароматни подправки. Поднесени с гарнитура от свежа зелена салата. Воала! Имате готов обяд или вечеря за нула време.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | 4 г въглехидрати, 48 г мазнини, 46 г протеин и 648 калории |
Необходими продукти:
- 2 свински пържоли
- 2 с. л. краве масло Гхи
- сол и черен пипер на вкус
- 2 ч. л. чесън на прах
- 2 клончета прясна мащерка, наситнени
- ½ ч. л. пресен розмарин, наситнен
Начин на приготвяне:
- Подсушете свинските пържоли с хартиена кърпа.
- Включете скарата да загрее.
- Междувременно разтопете кравето масло в тиган на умерен огън. Добавете чесъна на прах и пресните билки – мащерката и розмарина (или други по ваш вкус). Разбъркайте, докато си пуснат ароматите, след което премахнете тигана от котлона.
- Овкусете свинските пържоли с билковото масло, черен пипер и сол на вкус.
- Внимателно поставете овкусените пържоли върху загрятата скара (или в намазнен с масло тиган). Изпечете за около 3 до 10 минути на страна, според предпочитанията ви.
- След това обърнете пържолите и продължете да печете, докато станат сочни и от двете страни.
- Прехвърлете изпеченото месо върху дъска за рязане, покрийте с фолио и оставете да починат за 5 минути, преди да ги нарежите.
- Сервирайте сочните свински пържоли на скара с гарнитура от сотирани гъби или печени аспержи по желание.
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Бонус рецепта за марината за пържоли
Тази марината се състои от:
- 2 с. л. соев сос
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. джинджифил на прах
- 1 ч. л. 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. мед
- 2 с. л. сок от лайм
Тя е идеална за свински вратни пържоли, но върви чудесно с всякакви крехки меса като пилешко, риба тон и риба меч, всички от които могат да се мариноват, преди да се сготвят на скара.
Просто смесете соевия сос с останалите съставки и разбъркайте добре. Накиснете пържолите в маринатата и оставете да престоят за няколко часа, преди да ги изпечете на скара.
Имайте предвид, че соев сос и мед не са режимни при кето диета, затова е необходимо да ги пропуснете, ако спазвате диетата. Но дори без тях маринованите свински пържоли на скара ще са чудесни.
Какви са съдържащите се в свинска пържола калории?
Хранителната стойност в 100 г свинска пържола е:
- Калории: 242
- Мазнини: 12,77 г
- Въглехидрати: 0 г
- Протеин: 29,76 г
Стойностите в калории, мазнини и протеин могат леко да варират спрямо това от коя част на животното е пържолата.
Какви са ползите от консумация на свинско месо?
Свинското месо не съдържа въглехидрати, но е богато на различни хранителни вещества.
Витамините B6 и B12, които също се намират в изобилие в него, са от съществено значение за образуването на кръвни клетки и за мозъчната функция.
Свинското месо също е отличен източник на желязо, и по-точно – хем-желязо. Този важен елемент, съдържащ се в червените меса, се усвоява много лесно от човешката храносмилателна система и е особено полезен за страдащи от анемия.
Селенът в свинското месо пък е от съществено значение за правилната функция на щитовидната жлеза.
Още от здравословната ни кухня

Подсладете се с кето бадемова торта с рикота, която не съдържа захар и глутен.
Ако предложенията ни за сочни свински пържоли на скара са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти в нашия блог“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Рецептите са перфектни, лесно изпълними и крайният резултат са обещаните, сочни пържоли. Много благодаря!