Сочни свински пържоли на скара
Сочните пържоли на скара са винаги подходящо бързо решение за сервиране на празничен обяд или вечеря за цялото семейство.
Днес приготвяме 2 нисковъглехидратни рецепти за свински пържоли на скара. Овкусяваме ги с ароматни билки и изпичаме, така че да станат толкова сочни и крехки и да събудят апетита ни.
Поднесете с гарнитура от пресни или гриловани зеленчуци и им се насладете на воля, тъй като са напълно подходящи за вашия кето режим.
Съвети за изпичане на свински пържоли на скара
Ето какво е важно да знаете:
- Печете от 3 до 5 минути за мидиъм реър (medium rear) и достигане на температура 57 градуса във вътрешността на месото.
- Изпечете от 5 до 7 минути за мидиъм (medium) и температура 60 градуса във вътрешността на пържолата.
- Печете от 8 до 10 минути за мидиъм уел (medium-well) и достигане на 65 градуса във вътрешността на свинските пържоли.
Пържоли на скара с чесново масло и гъби
Апетитни свински пържоли с богат вкус и сочна текстура. Поднесени с ароматни гъби, увити във фолио и изпечени на скара.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 1,1 г въглехидрати, 21,7 г мазнини, 23,5 г протеин и 292 калории |
Необходими продукти:
- 450 г свински пържоли (стек от контрафиле)
- 4 ч. л. краве масло Гхи, на стайна температура
- 1 ч. л. чесън на прах
- сол и черен пипер на вкус
За гъбите:
- 250 г гъби печурки
- 2 ч. л. краве масло Гхи, разтопено
- 1 ч. л. чесън на прах
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Свинските пържоли:
- Загрейте предварително скарата на висока температура.
- Подсушете свинските пържоли с хартиена кърпа.
- В малка купа смесете разтопеното краве масло и чесъна на прах. Разбъркайте сместа и намажете пържолите от едната страна с чесновото масло, след което подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Когато скарата е достатъчно загрята, поставете пържолите върху загрятата повърхност с овкусената част надолу . Гответе 4-5 минути или до желаната готовност.
- След това разпределете останалата чеснова смес от горната страна на пържолите, обърнете ги и печете до готовност.
- Когато пържолите са готови, свалете ги от грила, покрийте с фолио и оставете настрана, докато приготвите гъбите.
Гъбите:
- Смесете в купа нарязаните на филийки гъби печурки с разтопеното масло, чесъна на прах и щипка сол. Може да ги овкусите с подправки по ваш вкус.
- Поставете два слоя фолио един върху друг и сложете овкусените гъби в центъра. Увийте плътно фолиото нагоре, така че да ги затворите хубаво.
- Изпечете така увитите гъби върху загрятата скара за около 5 минути, след което обърнете и печете за още 4-5 минути или докато омекнат.
Поднесете сочните пържоли на скара с ароматните гъби. По желание гарнирайте с нисковъглехидратна салата.
Идеи за гарнитури
Сервирайте ароматните пържоли на скара с гарнитура от:
- Салата с авокадо и кейл
- Овчарска, зелена, зелева и шопска салата
- Кето фокача със зехтин, розмарин и маслини
Свински пържоли на скара с билково масло
Нисковъглехидратни свински пържоли на скара, ухаещи приятно на букет от ароматни подправки. Поднесени с гарнитура от свежа зелена салата. Воала! Имате готов обяд или вечеря за нула време.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност за 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | 4 г въглехидрати, 48 г мазнини, 46 г протеин и 648 калории |
Необходими продукти:
- 2 свински пържоли
- 2 с. л. краве масло Гхи
- сол и черен пипер на вкус
- 2 ч. л. чесън на прах
- 2 клончета прясна мащерка, наситнени
- ½ ч. л. пресен розмарин, наситнен
Начин на приготвяне:
- Подсушете свинските пържоли с хартиена кърпа.
- Включете скарата да загрее.
- Междувременно разтопете кравето масло в тиган на умерен огън. Добавете чесъна на прах и пресните билки – мащерката и розмарина (или други по ваш вкус). Разбъркайте, докато си пуснат ароматите, след което премахнете тигана от котлона.
- Овкусете свинските пържоли с билковото масло, черен пипер и сол на вкус.
- Внимателно поставете овкусените пържоли върху загрятата скара (или в намазнен с масло тиган). Изпечете за около 3 до 10 минути на страна, според предпочитанията ви.
- След това обърнете пържолите и продължете да печете, докато станат сочни и от двете страни.
- Прехвърлете изпеченото месо върху дъска за рязане, покрийте с фолио и оставете да починат за 5 минути, преди да ги нарежите.
- Сервирайте сочните свински пържоли на скара с гарнитура от сотирани гъби или печени аспержи по желание.
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии„ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Бонус рецепта за марината за пържоли
Тази марината се състои от:
- 2 с. л. соев сос
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. джинджифил на прах
- 1 ч. л. 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. мед
- 2 с. л. сок от лайм
Тя е идеална за свински вратни пържоли, но върви чудесно с всякакви крехки меса като пилешко, риба тон и риба меч, всички от които могат да се мариноват, преди да се сготвят на скара.
Просто смесете соевия сос с останалите съставки и разбъркайте добре. Накиснете пържолите в маринатата и оставете да престоят за няколко часа, преди да ги изпечете на скара.
Имайте предвид, че соев сос и мед не са режимни при кето диета, затова е необходимо да ги пропуснете, ако спазвате диетата. Но дори без тях маринованите свински пържоли на скара ще са чудесни.
Какви са съдържащите се в свинска пържола калории?
Хранителната стойност в 100 г свинска пържола е:
- Калории: 242
- Мазнини: 12,77 г
- Въглехидрати: 0 г
- Протеин: 29,76 г
Стойностите в калории, мазнини и протеин могат леко да варират спрямо това от коя част на животното е пържолата.
Какви са ползите от консумация на свинско месо?
Свинското месо не съдържа въглехидрати, но е богато на различни хранителни вещества.
Витамините B6 и B12, които също се намират в изобилие в него, са от съществено значение за образуването на кръвни клетки и за мозъчната функция.
Свинското месо също е отличен източник на желязо, и по-точно – хем-желязо. Този важен елемент, съдържащ се в червените меса, се усвоява много лесно от човешката храносмилателна система и е особено полезен за страдащи от анемия.
Селенът в свинското месо пък е от съществено значение за правилната функция на щитовидната жлеза.
Още от здравословната ни кухня
Ако предложенията ни за сочни свински пържоли на скара са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти в нашия блог“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Свинското е сред най-обичаните и употребявани видове меса, затова днес сме ви подготвили бърза
Готвенето със свинско бонфиле е изключително бързо, затова ви предлагаме 3 рецепти, които да
Когато навън денят е сив и времето – студено, е идеалният момент да си
Един Коментар
Рецептите са перфектни, лесно изпълними и крайният резултат са обещаните, сочни пържоли. Много благодаря!