Шоколадови кексчета с глазура

Обновена: 27.02.2024|
Свински скалопини. Шоколадови кексчета.

Днес сме ви приготвили шоколадови кексчета, любим десерт, особено на децата. Поднесете с кето течен шоколад за още по-голямо удоволствие или разтопете шоколад с естествен подсладител и ги декорирайте с горски плодове.

 

Кето шоколадови кексчета с глазура

Вземете любимата си чаша и пригответе тези супер бързи и лесни кето шоколадови кексчета. Те не съдържат глутен и млечни продукти, а освен това са готови за по-малко от 10 минути.

Ако не разполагате с микровълнова или избягвате да я използвате, изпечете кексчетата във фурна.

Време за приговяне Порции Хранителен състав в 1 порция
7-20 минути 4 шоколадови кексчета 2 г нетни въглехидрати, 19 г мазнини, 5 г протеин и 202 калории

Необходими продукти:

  • 4 с. л. бадемово брашно
  • 2 с. л. какао на прах, неподсладено
  • 4 с. л. еритритол
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. екстракт от ванилия
  • 2 щипки сол
  • 2 яйца
  • 3 с. л. кокосово масло/краве масло Гхи, разтопено + още за намазняване
  • 14 г шоколад със стевия + още за глазура
  • кето течен шоколад, за поднасяне (по желание)
bademovo brashno 400
choko 01 600
bademovo brashno 400
choko 01 600

Начин на приготвяне:

В микровълнова (за 7 минути):

  1. Смесете в купа бадемовото брашно с какаото на прах, еритритола, бакпулвера, екстракта от ванилия и солта.
  2. Добавете яйцата, кокосовото или кравето масло Гхи и натрошения шоколад със стевия. Разбъркайте до хомогенност.
  3. Разпределете тестото по равно в четири намазнени чаши за кафе или подходящ за микровълнова фурна съд.
  4. Затоплете на висока температура (700 вата) за минута – минута и половина.
  5. Извадете и оставете кексчетата да изстинат за 1 минута.
  6. По желание може да ги декорирате с разтопен шоколад със стевия или да поднесете с кето течен шоколад.

Във фурна (за 20 минути):

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. Смесете в малка купа сухите съставки.
  3. Чукнете яйцата и добавете разтопеното кокосово или краве масло и натрошения шоколад със стевия.
  4. Разбъркайте сместа до гладкост.
  5. Напълнете наполовина формичка за кексчета с получената смес.
  6. Изпечете за около 12-14 минути или до готовност. Шоколадовите кексчета трябва да станат меки на допир при леко натискане в средата.

Съвети:

  • Ако имате достатъчно време, препоръчваме ви да изпечете шоколадови кексчета на фурна, вместо в микровълнова.
  • Имайте предвид, че когато печете шоколадови кексчета в микровълнова фурна, те ще удвоят размера си, след което ще се свият. Затова напълнете чашките или съда до максимум 2/3 от обема му.
  • Декорирайте мъфините с кето течен шоколад, горски плодове и/или натрошени бадеми, по желание.

 

Шоколадови кексчета – Лава кейк

Представете си топъл, топящ се шоколад, изтичащ от центъра на кексче, и то с ниско съдържание на въглехидрати. Изумително вкусен, бърз и лесен за приготвяне лава кейк.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
25 минути 6 шоколадови кексчета – лава кейк 5 г нетни

Необходими продукти:

  • 60 г шоколад със стевия
  • 80 г краве масло Гхи + 1 с. л. за намазняване
  • ¼ ч. л. екстракт от ванилия (по желание)
  • 3 яйца
  • заквасена сметана, по желание за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса и намажете с масло 6 малки формички за мъфини с диаметър 7 см.
  2. Нарежете шоколада на по-малки парчета.
  3. Сложете го в тенджера или разтопете на водна баня заедно с маслото.
  4. Изсипете екстракта от ванилия, ако използвате, и разбъркайте до гладкост.
  5. Изключете котлона и оставете разтопения шоколад настрана, за да изстине леко. Внимавайте да не се втвърди.
  6. През това време разбийте яйцата за около 2-3 минути в купа с помощта на електрически миксер, докато станат пухкави и утроят обема си.
  7. Изсипете ги след това в купата с леко изстиналия шоколад. Разбъркайте внимателно с гумена шпатула, за да получите гладко тесто.
  8. Изсипете тестото в намаслените формички и изпечете във фурна, като намалите температурата до 175 градуса.
  9. Печете за 7-9 минути. Лава кейк е готов точно тогава, когато повърхността му започне леко да се напуква.
  10. Извадете от фурната и сервирайте леко охладен по желание със заквасена сметана.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

Още идеи за кексчета:

Сладки:

Солени:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Шоколадови кексчета. Торта гараш.

Шоколадова торта Гараш с хрупкави орехи, приготвена с нисковъглехидратни продукти, за да е подходяща за спазващите кето режим на хранене.

 

Ако нашите предложения за шоколадови кексчета и лава кейк са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 11:34 | Публикувана: 23 февруари 2022 в 11:14 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти