Гулаш – нисковъглехидратна рецепта с телешко

Обновена: 09.05.2024|
Рецепта за кето гулаш.

Гулаш е името на телешка яхния, която е характерна с гъстия си сос с много червен пипер. Питателно ястие, което се приготвя много лесно. А, когато е приготвено като алтернативен вариант за кето режим – без картофи, лук и моркови, можете да го хапвате без угризения, тъй като съдържа около 3 г въглехидрати в порция.

С любимите  подправки и зеленчуци можете да направите страхотен сос, който е ключов за рецептата.

Ето и нашето предложение за нисковъглехидратен, кето гулаш.

 

Рецепта за кето гулаш

Пригответе си вкусно, ароматно и питателно ястие за обяд или вечеря с телешко месо – кето гулаш. Поднесете по желание с гарнитура от карфиолен ориз и се насладете на вкусовата комбинация, която ще погали небцето ви.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в порция
 60 минути 4 3 г нетни въглехидрати, 38 г мазнини, 20 г протеини, 3 г фибри, 450 калории

Необходими продукти:

  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 2-3 стръка зелен лук
  • 1 ч. л. самардала
  • 450 г телешко месо
  • 50 г гъби печурки (около 5 броя)
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 120 мл телешки бульон
  • 1-2 бр. дафинов лист
  • 1 с. л. пушен червен пипер
  • 60 мл доматено пюре (без захар) или белени доматени, нарязани на кубчета
  • 1-2 стръка магданоз, за гарниране
  • сол и черен пипер на вкус
  • карфиолен ориз за гарнитура, по желание

Изпълнение на рецептата за кето гулаш:

  1. В по-голяма тенджера загрейте маслото Гхи и сотирайте нарязания зелен лук, поръсен със самардала, до омекването му.
  2. Нарежете телешкото месо на кубчета с размера на хапки и запечатайте в сгорещеното масло.
  3. Нарежете чушките и гъбите, сложете ги при месото и гответе още 3-5 минути.
  4. Сложете дафиновия лист, пушения червен пипер, бульона и доматите. Разбъркайте и намалете температурата с около 3 степени.
  5. Частично покрийте тенджерата с капака и оставете да къкри около час, като междувременно разбърквате.
  6. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да не загори ястието на дъното.
  7. Гответе, докато телешкото месо стане крехко. Проверявайте за гъстотата на соса. Ако не е достатъчно сгъстен, премахнете малко от течността и увеличете температурата.
  8. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
  9. Отстранете дафиновия лист и сервирайте кето гулаш с гарнитура от карфиолен ориз и накълцан магданоз.

Гарнитурата от карфиолен ориз можете да опитате по рецепта от нашия сайт, както и да го приготвите по ваш вкус.

Необходимо е само да изчистите и нарежете една глава карфиол, да я блендирате до големината на ориз, и след това сотирате. Добавяте любимите подправки, сирене или кашкавал (може и кето сос) и сте готови.

Други подобни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2“.

 

Гулашът е едно от националните ястия на Унгария и символ на тяхната кухня. Произходът му води началото си от 9-ти век, когато ястието се приготвяло от унгарски овчари. Свареното и овкусено месо се сушало на слънце, увивало се в торби, направени от овчи стомаси, и се доливала вода, което правело ястието подобно на яхния и годно за консумация.

 

Подобни ястия за кето режим

  • Капустница – зелева супа със свинско и наденица, по-малко от 6 г въглехидрати на порция
  • Телешко задушено – с алабаш и целина, около 3 г въглехидрати на порция
  • Кето телешко варено – подобно на гулаш, това ястие зеленчуците са само гъби и 2 стръка целина, което намалява въглехидратната му стойност около 2 г на порция
  • Телешко къри – с гъст сос, богат на ароматни подправки като кориандър, куркумин, кимион, джинджифил

 

Лесни месни рецепти за начинаещи в кето диетата

 

Кето гулаш. Пуешко филе на фурна.

 

 

За постна кето трапеза

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето гулаш. Кето шоколадови барчета. Кето сладък салам.

Нисковъглехидратният десерт също влиза в менюто – опитайте рецептата за кето сладък салам.

 

Ако тази рецепта за кето гулаш с телешко ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни кухня във фейсбук– ще се радваме да споделяте и вашите рецепти с останалите членове на групата.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 май 2024 в 16:14 | Публикувана: 18 февруари 2022 в 15:40 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф