Гулаш – нисковъглехидратна рецепта с телешко
Гулаш е името на телешка яхния, която е характерна с гъстия си сос с много червен пипер. Питателно ястие, което се приготвя много лесно. А, когато е приготвено като алтернативен вариант за кето режим – без картофи, лук и моркови, можете да го хапвате без угризения, тъй като съдържа около 3 г въглехидрати в порция.
С любимите подправки и зеленчуци можете да направите страхотен сос, който е ключов за рецептата.
Ето и нашето предложение за нисковъглехидратен, кето гулаш.
Рецепта за кето гулаш
Пригответе си вкусно, ароматно и питателно ястие за обяд или вечеря с телешко месо – кето гулаш. Поднесете по желание с гарнитура от карфиолен ориз и се насладете на вкусовата комбинация, която ще погали небцето ви.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 3 г нетни въглехидрати, 38 г мазнини, 20 г протеини, 3 г фибри, 450 калории |
Необходими продукти:
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 2-3 стръка зелен лук
- 1 ч. л. самардала
- 450 г телешко месо
- 50 г гъби печурки (около 5 броя)
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 120 мл телешки бульон
- 1-2 бр. дафинов лист
- 1 с. л. пушен червен пипер
- 60 мл доматено пюре (без захар) или белени доматени, нарязани на кубчета
- 1-2 стръка магданоз, за гарниране
- сол и черен пипер на вкус
- карфиолен ориз за гарнитура, по желание
Изпълнение на рецептата за кето гулаш:
- В по-голяма тенджера загрейте маслото Гхи и сотирайте нарязания зелен лук, поръсен със самардала, до омекването му.
- Нарежете телешкото месо на кубчета с размера на хапки и запечатайте в сгорещеното масло.
- Нарежете чушките и гъбите, сложете ги при месото и гответе още 3-5 минути.
- Сложете дафиновия лист, пушения червен пипер, бульона и доматите. Разбъркайте и намалете температурата с около 3 степени.
- Частично покрийте тенджерата с капака и оставете да къкри около час, като междувременно разбърквате.
- Ако е необходимо, добавете малко вода, за да не загори ястието на дъното.
- Гответе, докато телешкото месо стане крехко. Проверявайте за гъстотата на соса. Ако не е достатъчно сгъстен, премахнете малко от течността и увеличете температурата.
- Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- Отстранете дафиновия лист и сервирайте кето гулаш с гарнитура от карфиолен ориз и накълцан магданоз.
Гарнитурата от карфиолен ориз можете да опитате по рецепта от нашия сайт, както и да го приготвите по ваш вкус.
Необходимо е само да изчистите и нарежете една глава карфиол, да я блендирате до големината на ориз, и след това сотирате. Добавяте любимите подправки, сирене или кашкавал (може и кето сос) и сте готови.
Други подобни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2“.
Гулашът е едно от националните ястия на Унгария и символ на тяхната кухня. Произходът му води началото си от 9-ти век, когато ястието се приготвяло от унгарски овчари. Свареното и овкусено месо се сушало на слънце, увивало се в торби, направени от овчи стомаси, и се доливала вода, което правело ястието подобно на яхния и годно за консумация.
Подобни ястия за кето режим
- Капустница – зелева супа със свинско и наденица, по-малко от 6 г въглехидрати на порция
- Телешко задушено – с алабаш и целина, около 3 г въглехидрати на порция
- Кето телешко варено – подобно на гулаш, това ястие зеленчуците са само гъби и 2 стръка целина, което намалява въглехидратната му стойност около 2 г на порция
- Телешко къри – с гъст сос, богат на ароматни подправки като кориандър, куркумин, кимион, джинджифил
Лесни месни рецепти за начинаещи в кето диетата
- Пуешко филе на фурна със сос от сирена
- Свински шишчета с пюре от карфиол
- Пилешки крилца на фурна по индийска рецепта
- Пилешки сърца в масло
- Кюфтета с кашкавал, увити в бекон
За постна кето трапеза
- Пълнени чушки с яйца и сирене
- Постно прясно зеле на фурна
- Зеле със сметана
- Зеленчуково къри
- Безглутенови равиоли, с пълнеж от сирена
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето гулаш с телешко ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни кухня във фейсбук– ще се радваме да споделяте и вашите рецепти с останалите членове на групата.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Капустница е ароматна словашка гозба, която представлява зелева супа със свинско и наденица. Киселото
Тези дни основният протеин на трапезата е агнешкото месо, което често приготвяме под формата
Навън температурите са ниски и няма как да не посягаме все по-често към топлите