Пълнено печено пиле за кето режим
Сигурно ще си помислите: „Не е ли всяко печено пиле нисковъглехидратно?“. Това е така, ако само го овкусим и изпечем, но когато си приготвяме пълнено печено пиле, плънката често включва ориз. А той не е позволен при кето режим.
Това не ни спира да си приготвим ароматно и сочно пиле с билково масло и плънка с гъби и ядки.
Рецепта за пълнено печено пиле с гъби и ядки
Вижте необходимите продукти и стъпките по изпълнението на рецептата за пълнено печено пиле.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 40 минути | 4 | 4 г нетни въглехидрати, 62 г мазнини, 40 г протеин, 740 калории |
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (около 1 кг и половина)
- 1 ч. л. сол и смлян черен пипер
За билковото масло:
- 4 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. сушен магданоз
- 1 ч. л. сушен розмарин
- 1 ч. л. мащерка
*Още рецепти за билково масло ще откриете в кулинарния ни блог.
За пълнежа:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 връзка зелен лук
- 80 г гъби печурки
- 80 г бекон
- 100 г пекани (или други ядки, по избор)
- 1 ч. л. салвия
- 1 ч. л. мащерка
- ½ ч. л. розмарин
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 2-3 с. л. бадемово брашно
- 1 яйце
Начин на приготвяне на рецептата за пълнено печено пиле:
Печено пиле:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Подгответе пилето, като изчистите излишната мазнина от кухината и го измиете отвътре и отвън. Подсушете с кухненска хартия и подправете със сол и черен пипер.
Билково масло:
- Комбинирайте съставките за билковото масло. Намазнете добре пилето с него, като започнете от кухината и разнесете добре маслото с ръка.
Плънката:
- В широк тиган загрейте маслото, добавете чесъна на прах и нарязания на ситно зелен лук, сотирайте до омекване.
- Добавете нарязаните на филийки гъби и гответе до редуциране на течността, която ще изпуснат. Когато са готови, с шпатула ги извадете и преместете в чиста купа.
- В маслото добавете нарязания на кубчета бекон и накълцаните пекани и гответе, докато беконът стане хрупкав, а ядките леко покафенеят.
- Сложете подправките в тигана и разбъркайте добре, гответе около 30 секунди.
- Добавете бекона и пеканите в купата с гъбите, заедно с бадемовото брашно и яйцето. Разбъркайте отново.
Пълнено печено пиле:
- Когато сместа се охлади, напълнете пилето с нея и завържете краката с кухненски канап, за да запазите плънката.
- Поставете пилето с гърдите нагоре върху хартия в тава за печене.
- Печете 1 час и 15 минути. Когато ароматното пълнено печено пиле е готово, оставете да се охлади около 5 минути, преди да сервирате.
Още кето рецепти ще откриете и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„, както и до нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Съвети:
- Не изхвърляйте костите, когато изядете пилешкото – можете да ги използвате, за да си направите домашен костен бульон.
- Към пълнежа за пълнено печено пиле може да добавите и карфиолен ориз.
- За да намалите въглехидратите в порция, направете си само печено пиле с билково масло.
С какво е полезно пилешкото месо?
Храна, богата на протеини, пилешкото месо може да помогне за регулиране на теглото и да намали риска от сърдечни заболявания.
Протеинът в пилето е отличен източник на аминокиселини. Телата ни използват аминокиселини за изграждане на мускулна тъкан – нещо, което е особено важно с напредването на възрастта. Проучванията показват също, че по-високият прием на протеини помага за поддържане на костната минерална плътност.
Консумирането на пилешко месо може да помогне за изграждането на по-силни мускули и насърчаване на по-здрави кости, намалявайки риска от наранявания и заболявания като остеопороза.
Пилешкото съдържа и аминокиселината триптофан, която е свързана с по-високи нива на серотонин (хормонът на щастието) в мозъка ни.
Ако предпочитате пилешкото месо пред останалите, вижте и другите ни предложения:
- Кесадия с пилешко
- Кето пиле с гъби и сметана
- Карфиолено ризото с пиле
- Нисковъглехидратен терин с пилешко и билки
- Пилешко филе в бекон с пълнеж от крема сирене
- Бутчета на фурна
- Пилешко къри
- Кето пиле Алфредо
Още от здравословната ни кухня
Ако нашата рецепта за пълнено печено пиле ви е харесала, можете да разгледате още здравословни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително апетитно, засищащо и богато.
Как ви звучи да зарадвате цялото семейство с топла и уханна запеканка с пилешко филе и шунка за
Карфиолено ризото с пиле е алтернативен вариант на любимата традиционна рецепта за пиле с ориз, но в нисковъглехидратен