Печени пуешки бутчета на фурна с хрупкава коричка
Ако искате да замените пилешкото месо, използвайте пуешко и пригответе тези вкусни рецепти за печени пуешки бутчета с ароматни подправки. За по-малко от час ще имате засищащ нисковъглехидратен обяд или вечеря.
Поднесете с гарнитура от запечени зеленчуци или гарнирайте с пресни билки.
Печени пуешки бутчета на фурна с ароматни подправки
Въглехидратите в пуйката са естествено ниски, така че може да се насладите на сочна порция пуешки бутчета, поднесени с лека зеленчукова гарнитура.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 1 г |
Необходими продукти:
- 4 пуешки бутчета
- 60 г краве масло Гхи
- 1 ч. л. морска сол
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Използвайте тава с грил-решетка. Покрийте дъното й с фолио, след което намажете решетките с краве масло Гхи.
- Подсушете пуешките бутчета с хартиени кърпи.
- Намажете месото с разтопено краве масло Гхи и натрийте с ароматните подправки.
- Поставете върху решетката и изпечете, без да покривате, за около 20 минути или докато кожата покафенее.
- Покрийте с фолио, за да избегнете изгарянето на месото, и продължете да печете до достигане на вътрешна температура 73-75 градуса, т.е. още около 30 минути.
- Извадете печените пуешки бутчета от фурната и оставете за 10 минути да си починат, преди да махнете фолиото. Не пропускайте тази стъпка – тя позволява на вътрешната температура на месото да се покачи още малко, а соковете да се преразпределят и утаят.
Пуешки бутчета с хрупкава билкова коричка
Пуешкото месо е типична празнична храна, но всъщност то е вкусен източник на протеин, който може да се консумира през цялата година. Пригответе си тази апетитна рецепта за печени на фурна пуешки бутчета с хрупкава билкова коричка.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 3 | 1,8 г нетни въглехидрати, 36,2 г мазнини, 38,4 г протеин и 483 калории |
Необходими продукти:
- 3 пуешки бутчета (около 750 г)
- Сол и черен пипер на вкус
- 60 г краве масло Гхи
- 1 с. л. дижонска горчица
- ½ ч. л. сушен розмарин
- ½ ч. л. сушена мащерка
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. лук на прах
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса с вентилатор или на 200 градуса конвенционална.
- Подсушете пуешките бутчета, след което ги овкусете със сол и черен пипер от всички страни.
- Сложете мекото краве масло Гхи в малка купа и добавете всички подправки, разбъркайте.
- Намажете с половината от маслото под кожата на пуешките бутчета, като я повдигнете леко. Останалото масло разпределете върху месото от всички страни.
- Поставете бутчетата върху тава с грил-решетка, за да осигурите въздушен поток около месото.
- Печете за 20 минути, след което намалете температурата на фурната до 155 градуса с вентилатор или до 175 градуса конвенционално.
- Продължете да готвите още 45 минути до 1 час в зависимост от размера на пуешките бутчета.
- Изваждайте месото от фурната и обливайте с разтопено краве масло и отделилите се сокове поне 2-3 пъти по време на готвене, за да получи месото приятна хрупкава коричка.
- Гответе пуешките бутчета до достигане на 75 градуса вътрешна температура или до готовност.
Може да съхраните вкусните пуешки бутчета в хладилник, покрити с фолио, до 5 дни.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Защо да включим пуешко месо в кето менюто си?
Пуйката е голяма птица, чийто месо е много богато на протеин, което го прави толкова хранително. Консумира се по цял свят, особено за Денят на благодарността или на Коледа.
Пуйката се отличава с впечатляващ хранителен профил. В порция от 85 грама пуешко месо се съдържат:
- калории– 117 kcal
- въглехидрати – 0 г
- протеин– 24 г
- мазнини – 2 г
- витамини: ниацин (B3), холин (B4), B6, B12
- минерали: селен, цинк, натрий, фосфор, магнезий, калий
Хранителните вещества в пуешкото месо зависят от частта, която използвате за готвене. Например тъмното месо, което се намира в активните мускули като краката или бедрата на пуйката, съдържа повече мазнини и калории от бялото месо, което пък е по-богато на протеин.
Ползи от консумацията на пуешко месо
1. Богат източник на протеини
Белтъчините са важни за растежа и поддържането на мускулите, помагат за транспортирането на хранителни вещества в тялото и насърчават чувството за ситост. По този начин помагат загубата на тегло.
2. Пуешкото е заредено с витамини от група B
Витамин B3 (ниацин) в пуешкото месо е важен за ефективното производство на енергия и комуникацията между клетките.
Витамин B6 (пиридоксин) подпомага образуването на аминокиселини и производството на невротрансмитери.
Витамин B12 е жизненоважен за производството на ДНК и образуването на червени кръвни клетки.
Освен това пуешкото месо е добър източник на фолиева киселина и витамини B1 (тиамин) и B2 (рибофлавин).
3. Съдържа важни минерали
Пуешкото месо е заредено със селен, цинк и фосфор. Освен това пуйката осигурява и малки количества магнезий и калий.
Селенът помага на тялото ни да произвежда хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма и скоростта на растеж.
Цинкът е основен минерал, нужен за много различни процеси в тялото, като например генна експресия, синтез на протеини и ензимни реакции.
И накрая, фосфорът – жизненоважен минерал за здравето на костите, също се намира в добри количества в пуешкото месо.
Още от здравословната ни кухня
Пригответе си ароматна коледна пуйка с кисело зеле и кето продукти за празничната трапеза, а и за всеки повод.
Ако тези рецепти за печени пуешки бутчета на фурна с ароматни подправки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето ецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Яденето на пуешко месо може да ни помогне да свалим излишните килограми и да оформим фигурата си.
Елегантността на тази кето вечеря от пуешко филе на фурна започва с нейната простота. Поднасяме крехкото месо с