Печени пуешки бутчета на фурна с хрупкава коричка

Обновена: 01.03.2024|
Печени пуешки бутчета.

Ако искате да замените пилешкото месо, използвайте пуешко и пригответе тези вкусни рецепти за печени пуешки бутчета с ароматни подправки. За по-малко от час ще имате засищащ нисковъглехидратен обяд или вечеря.

Поднесете с гарнитура от запечени зеленчуци или гарнирайте с пресни билки.

 

Печени пуешки бутчета на фурна с ароматни подправки

Въглехидратите в пуйката са естествено ниски, така че може да се насладите на сочна порция пуешки бутчета, поднесени с лека зеленчукова гарнитура.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
60 минути 4 1 г

Необходими продукти:

  • 4 пуешки бутчета
  • 60 г краве масло Гхи
  • 1 ч. л. морска сол
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. червен пипер
keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 220 градуса.
  2. Използвайте тава с грил-решетка. Покрийте дъното й с фолио, след което намажете решетките с краве масло Гхи.
  3. Подсушете пуешките бутчета с хартиени кърпи.
  4. Намажете месото с разтопено краве масло Гхи и натрийте с ароматните подправки.
  5. Поставете върху решетката и изпечете, без да покривате, за около 20 минути или докато кожата покафенее.
  6. Покрийте с фолио, за да избегнете изгарянето на месото, и продължете да печете до достигане на вътрешна температура 73-75 градуса, т.е. още около 30 минути.
  7. Извадете печените пуешки бутчета от фурната и оставете за 10 минути да си починат, преди да махнете фолиото. Не пропускайте тази стъпка – тя позволява на вътрешната температура на месото да се покачи още малко, а соковете да се преразпределят и утаят.

 

Пуешки бутчета с хрупкава билкова коричка

Пуешкото месо е типична празнична храна, но всъщност то е вкусен източник на протеин, който може да се консумира през цялата година. Пригответе си тази апетитна рецепта за печени на фурна пуешки бутчета с хрупкава билкова коричка.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
1 час и 30 минути 3 1,8 г нетни въглехидрати, 36,2 г мазнини, 38,4 г протеин и 483 калории

Необходими продукти:

  • 3 пуешки бутчета (около 750 г)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 60 г краве масло Гхи
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • ½ ч. л. сушен розмарин
  • ½ ч. л. сушена мащерка
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. лук на прах

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса с вентилатор или на 200 градуса конвенционална.
  2. Подсушете пуешките бутчета, след което ги овкусете със сол и черен пипер от всички страни.
  3. Сложете мекото краве масло Гхи в малка купа и добавете всички подправки, разбъркайте.
  4. Намажете с половината от маслото под кожата на пуешките бутчета, като я повдигнете леко. Останалото масло разпределете върху месото от всички страни.
  5. Поставете бутчетата върху тава с грил-решетка, за да осигурите въздушен поток около месото.
  6. Печете за 20 минути, след което намалете температурата на фурната до 155 градуса с вентилатор или до 175 градуса конвенционално.
  7. Продължете да готвите още 45 минути до 1 час в зависимост от размера на пуешките бутчета.
  8. Изваждайте месото от фурната и обливайте с разтопено краве масло и отделилите се сокове поне 2-3 пъти по време на готвене, за да получи месото приятна хрупкава коричка.
  9. Гответе пуешките бутчета до достигане на 75 градуса вътрешна температура или до готовност.

Може да съхраните вкусните пуешки бутчета в хладилник, покрити с фолио, до 5 дни.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Защо да включим пуешко месо в кето менюто си?

Пуйката е голяма птица, чийто месо е много богато на протеин, което го прави толкова хранително. Консумира се по цял свят, особено за Денят на благодарността или на Коледа.

Пуйката се отличава с впечатляващ хранителен профил. В порция от 85 грама пуешко месо се съдържат:

Хранителните вещества в пуешкото месо зависят от частта, която използвате за готвене. Например тъмното месо, което се намира в активните мускули като краката или бедрата на пуйката, съдържа повече мазнини и калории от бялото месо, което пък е по-богато на протеин.

Ползи от консумацията на пуешко месо

 

Печени пуешки бутчета на фурна с хрупкава коричка

 

1. Богат източник на протеини

Белтъчините са важни за растежа и поддържането на мускулите, помагат за транспортирането на хранителни вещества в тялото и насърчават чувството за ситост. По този начин помагат загубата на тегло.

2. Пуешкото е заредено с витамини от група B

Витамин B3 (ниацин) в пуешкото месо е важен за ефективното производство на енергия и комуникацията между клетките.

Витамин B6 (пиридоксин) подпомага образуването на аминокиселини и производството на невротрансмитери.

Витамин B12 е жизненоважен за производството на ДНК и образуването на червени кръвни клетки.

Освен това пуешкото месо е добър източник на фолиева киселина и витамини B1 (тиамин) и B2 (рибофлавин).

3. Съдържа важни минерали

Пуешкото месо е заредено със селен, цинк и фосфор. Освен това пуйката осигурява и малки количества магнезий и калий.

Селенът помага на тялото ни да произвежда хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма и скоростта на растеж.

Цинкът е основен минерал, нужен за много различни процеси в тялото, като например генна експресия, синтез на протеини и ензимни реакции.

И накрая, фосфорът – жизненоважен минерал за здравето на костите, също се намира в добри количества в пуешкото месо.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Печени пуешки бутчета на фурна. Коледна пуйка.

Пригответе си ароматна коледна пуйка с кисело зеле и кето продукти за празничната трапеза, а и за всеки повод.

 

Ако тези рецепти за печени пуешки бутчета на фурна с ароматни подправки са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето ецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 15:25 | Публикувана: 23 декември 2021 в 14:56 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф