Рецепта за крехко свинско на конци
Мазнините и протеините са важна част от кето диетата, затова днес си приготвяме едно ястие, богато именно на тези енергийни източници – крехко свинско на конци.
Рецептата може да се превърне не само в питателен обяд или вечеря, но и да се добави като съставка в кето бургер, например.
Вижте как майсторски да си приготвите дърпано свинско на конци в следващите редове.
Рецепта за крехко свинско на конци
Рецептата за крехко свинско на конци се превърна в абсолютен фаворит в нашата кето кухня, защото е толкова апетитно, сочно, ароматно и много вкусно. Опитайте и се убедете сами!
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
10 минути подготовка + 4 часа готвене | 4 | по-малко от 1 г въглехидрати, 56,43 г протеин, 22,86 г мазнини |
Необходими продукти:
- 1,2 кг свинска плешка
- 200 мл вода или бульон по избор
- ½ ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. кимион
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 с. л. краве масло Гхи
Начин на приготвяне на рецептата за свинско на конци:
- Загрейте фурната на 150 градуса.
- Измийте и подсушете добре свинската плешка.
- Направете микс от подправките и натрийте добре месото с тях.
- В тиган загрейте маслото Гхи и запечатайте плешката от всяка страна. При запечатването е много важно да обръщате месото на всяка минута, като общото време, в което можете да го държите в тигана, е, максимум, до 3 минути. Ако го правите на висока температура, можете да го намалите и до минута на страна.
Запечатването се прави с цел да се получи карамелена коричка, която да задържи соковете вътре в месото и да го направи по-сочно.
- Когато е готово, прехвърлете в тавичка, налейте водата или бульона, и покрийте с алуминиево фолио. Ако имате капак, с който да покриете съда, можете да го използвате също.
- Месото се пече в продължение на 3 часа, за да стане много крехко. След това махате фолиото (и капака) и печете още около 1 час. Към края на готвенето свинското само ще започне да се разпада на конци.
- Когато времето изтече, извадете месото и оставете да почине за 10-ина минути, след което го „раздърпайте“ с вилица, за да се получат „конците“.
- Поднесете крехкото свинко на конци с някои от нашите предложения за гарнитура, които ще откриете малко по-надолу, в следващите редове.
Ако притежавате уред за бавно готвене (slow-cooker или crock-pot), използвайте него за приготвяне на месото. Ще стане много по-лесно и ще се сготви, без да се налага да го наблюдавате постоянно и да се притеснявате дали ще е достатъчно крехко.
Други предложения, подходящи за кето и нисковъглехидратно хранене, ще откриете в кулинарната ни книгата „Кето фантазии„. Още рецепти ще откриете и в най-новата ни кулинарна книга – „Кето фантазии 2„, където имаме цял раздел посветен на месните ястия, наречен „Шефът в кухнята„.
Идеи за гарнитури към свинско на конци
По желание можете да добавите една от следните гарнитури към вашето свинско на конци:
Други предложения със свинско месо, които ще откриете при нас:
Защо свинското месо е подходящо за кето режим на хранене?
Както всяко месо, свинското е изключително подходящо за кето режим на хранене, тъй като се състои от много протеини, малко мазнини и никакви въглехидрати.
То съдържа и множество важни витамини и минерали. В 100 г свинско месо откриваме:
- витамин В3 (ниацин) – 3,55 мг
- витамин С – 23,30 мг
- витамин В12 (кобалкамин) – 1,41 мкг
- калий – 281 мг
- калций – 5 мг
- магнезий – 21 мг
- селен – 19,8 мкг
- цинк – 2,23 мкг
Освен това месото е сочно и с него лесно можете да си приготвите бърз обяд или вечеря – увито във фолио и изпечено на фурна, на скара или под формата на шишчета.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за крехко свинско на конци, подходящо за кето диета, ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Свински ролета в бял сос – вкусно ястие, предоставящо ни и разнообразни текстури.
Вижте как да си приготвите свински джолан с хрупкава коричка - гарантираме, че цялото семейство ще се влюби във вкуса му.
Готвенето със свинско бонфиле е изключително бързо, затова ви предлагаме 3 рецепти, които да имате подръка за бърз […]