Мазнините и протеините са важна част от кето диетата, затова днес си приготвяме едно ястие, богато именно на тези енергийни източници – крехко свинско на конци.
Рецептата може да се превърне не само в питателен обяд или вечеря, но и да се добави като съставка в кето бургер, например.
Вижте как майсторски да си приготвите дърпано свинско на конци в следващите редове.
Рецепта за крехко свинско на конци
Време за приготвяне: 10 минути подготовка + 4 часа готвене
Порции: 4
Хранителна стойност в 1 порция: по-малко от 1 г въглехидрати, 56.43 г протеин, 22.86 г мазнини
Необходими продукти:
- 1,2 кг свинска плешка
- 200 мл вода или бульон по избор
- ½ ч. л. червен пипер
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. кимион
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 с. л. краве масло Гхи
Изпълнение на рецептата:
- Загрейте фурната на 150°C.
- Измийте и подсушете добре свинската плешка.
- Направете микс от подправките и натрийте добре месото.
- В тиган загрейте маслото Гхи и запечатайте плешката от всяка страна. При запечатването е много важно да обръщате месото на всяка минута, като общото време, в което можете да го държите в тигана, е, максимум, до 3 минути. Ако го правите на висока температура, можете да го намалите и до минута на страна.
Запечатването се прави с цел да се получи карамелена коричка, която да задържи соковете вътре в месото и да го направи по-сочно.
- Когато е готово, прехвърлете в тавичка, налейте водата или бульона, и покрийте с алуминиево фолио. Ако имате капак, с който да покриете съда, можете да го използвате също.
- Месото се пече в продължение на 3 часа, за да стане наистина крехко. След това махате фолиото ( и капака) и печете още около 1 час. Свинското ще започне само да се разпада на конци към края.
- Когато времето изтече, извадете го и оставете да почине 10-ина минути, след което го „раздърпайте“ с вилица, за да се получат „конците“.
Ако притежавате уред за бавно готвене (slow-cooker или crock-pot), използвайте него за приготвяне на месото. Ще стане много по-лесно и ще се сготви, без да се налага да го наблюдавате постоянно и да се притеснявате дали ще е достатъчно крехко.
Други предложения, подходящи за кето и нисковъглехидратно хранене, ще откриете в кулинарната ни книгата „Кето фантазии„.
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 25.00лв. |
По желание можете да добавите една от следните гарнитури към вашето свинско на конци:
- Печен артишок
- Аранчини с 3 вида сирена
- Салата табуле с карфиол
- Кисели краставички, домашни, без захар
- Пърленка с карфиол и кашкавал
- Гъби в мазнина с орехова разядка
- Брюкселско зеле с маслини
- Карфиолен ориз
Други предложения със свинско месо, които ще откриете при нас:
Защо свинското месо е подходящо за кето режим на хранене?
Както всяко месо, свинското е изключително подходящо за кето режим на хранене, тъй като се състои от много протеини, малко мазнини и никакви въглехидрати.
То съдържа и множество важни витамини и минерали. В 100 г свинско месо откриваме:
- Витамин В3 (ниацин) – 3.55 мг
- Витамин С – 23.30 мг
- Витамин В12 (кобалкамин) – 1,41 мкг
- Калий – 281 мг
- Калций – 5 мг
- Магнезий – 21 мг
- Селен – 19.8 мкг
- Цинк – 2.23 мкг
Освен това месото е сочно и с него лесно можете да си приготвите бърз обяд или вечеря – увито във фолио на фурна, на скара или под формата на шишчета.
Още от здравословната ни кухня

В случай, че предпочитате пилешкото месо във вашето меню, пригответе си сочни пилешки бутчета на фурна.
Ако нашето предложение за крехко свинско на конци ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар