Мазнините и протеините са важна част от кето диетата, затова днес си приготвяме едно ястие, богато именно на тези енергийни източници – крехко свинско на конци.

Рецептата може да се превърне не само в питателен обяд или вечеря, но и да се добави като съставка в кето бургер, например.

Вижте как майсторски да си приготвите дърпано свинско на конци в следващите редове.

 

 

Рецепта за крехко свинско на конци

Време за приготвяне: 10 минути подготовка + 4 часа готвене

Порции: 4

Хранителна стойност в 1 порция: по-малко от 1 г въглехидрати, 56.43 г протеин, 22.86 г мазнини

Необходими продукти:

  • 1,2 кг свинска плешка
  • 200 мл вода или бульон по избор
  • ½ ч. л. червен пипер
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. кимион
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. краве масло Гхи

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 150°C.
  2. Измийте и подсушете добре свинската плешка.
  3. Направете микс от подправките и натрийте добре месото.
  4. В тиган загрейте маслото Гхи и запечатайте плешката от всяка страна. При запечатването е много важно да обръщате месото на всяка минута, като общото време, в което можете да го държите в тигана, е, максимум, до 3 минути. Ако го правите на висока температура, можете да го намалите и до минута на страна.

Запечатването се прави с цел да се получи карамелена коричка, която да задържи соковете вътре в месото и да го направи по-сочно.

  1. Когато е готово, прехвърлете в тавичка, налейте водата или бульона, и покрийте с алуминиево фолио. Ако имате капак, с който да покриете съда, можете да го използвате също.
  2. Месото се пече в продължение на 3 часа, за да стане наистина крехко. След това махате фолиото ( и капака) и печете още около 1 час. Свинското ще започне само да се разпада на конци към края.
  3. Когато времето изтече, извадете го и оставете да почине 10-ина минути, след което го „раздърпайте“ с вилица, за да се получат „конците“.

Ако притежавате уред за бавно готвене (slow-cooker или crock-pot), използвайте него за приготвяне на месото. Ще стане много по-лесно и ще се сготви, без да се налага да го наблюдавате постоянно и да се притеснявате дали ще е достатъчно крехко.

Други предложения, подходящи за кето и нисковъглехидратно хранене, ще откриете в кулинарната ни книгата „Кето фантазии„.

Кето фантазии29.00лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

По желание можете да добавите една от следните гарнитури към вашето свинско на конци:

Други предложения със свинско месо, които ще откриете при нас:

 

 

Защо свинското месо е подходящо за кето режим на хранене?

Както всяко месо, свинското е изключително подходящо за кето режим на хранене, тъй като се състои от много протеини, малко мазнини и никакви въглехидрати.

То съдържа и множество важни витамини и минерали. В 100 г свинско месо откриваме:

  • Витамин В3 (ниацин) – 3.55 мг
  • Витамин С – 23.30 мг
  • Витамин В12 (кобалкамин) – 1,41 мкг
  • Калий – 281 мг
  • Калций – 5 мг
  • Магнезий – 21 мг
  • Селен – 19.8 мкг
  • Цинк – 2.23 мкг

Освен това месото е сочно и с него лесно можете да си приготвите бърз обяд или вечеря – увито във фолио на фурна, на скара или под формата на шишчета.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето меню. Свинско на конци.

В случай, че предпочитате пилешкото месо във вашето меню, пригответе си сочни пилешки бутчета на фурна.

Ако нашето предложение за крехко свинско на конци ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!