Какви са ползите от приема на витамин В12?

Обновена: 29.02.2024|
/Смрадлика. Млада красива жена, със сияйна кожа, здрави и бели зъби и изглеждаща в разцвета на силите си.

Витамин В12 е известен още като кобаламин. Той е много ценен, тъй като поддържа основни функции в организма, но не може да се произведе в него. Намира се естествено в животински продукти, но също така може да се добави към определени храни. Предлага се и като орална добавка или инжекция.

Витамин В12 има много роли. Той поддържа нормалната функция на нервните клетки, необходим е за образуване на червени кръвни клетки и за синтез на ДНК. За повечето възрастни, препоръчителната дневна доза е около 2,4 mcg. Трябва да се има предвид, че при бременност или кърмене дозата трябва да бъде увеличена. Витамин В12 може да бъде от огромна полза за тялото. Той води до повишаване на енергията, подобряване на паметта и предотвратяване на сърдечни заболявания.

Ето някои основни ползи за здравето в резултат на приема на витамин В12:

Помага при образуването на червени кръвни клетки и предпазването от анемия.

Витамин В12 играе жизненоважна роля в подпомагането на организма да произвежда червени кръвни клетки (еритроцити). Ниските нива на витамин В12 причиняват намаляване на образуването на еритроцити и им пречат да се развиват правилно.

Здравите червени кръвни клетки представляват малки двойно вдлъбнати дискчета, докато в случай на недостиг те стават по-големи и обикновено овални. Тази по-голяма и неправилна форма пречи на еритроцитите да преминат от костния мозък в кръвния поток с подходяща скорост. Това води до мегалобластна анемия. Тя се характеризира освен с недостиг на червени кръвни клетки и с намален транспорт на кислород до жизненоважни органи. Заболяването може да предизвика симптоми като умора и слабост.

Може да предотврати появата на вродени дефекти.

Адекватните нива на витамин В12 са от решаващо значение за нормално протичаща бременност. Проучванията показват, че мозъкът и нервната система на плода се нуждаят от оптимални нива на В12, за да се развиват правилно. Недостигът на витамин В12 в началото на бременността може да увеличи риска от вродени дефекти, като тези на невралната тръба. Освен това, дефицитът може да допринесе за преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Подкрепя здравето на костите и предотвратява остеопорозата.

Поддържането на адекватни нива на витамин В12 поддържа здравето на костите. Проучване показва, че хората с дефицит на витамин В12 имат по-ниска от нормалната костна минерална плътност. Костите с намалена минерална плътност могат да станат много деликатни и крехки във времето, което води до повишен риск от остеопороза. Други проучвания показват връзка между ниските нива на витамин В12 и лошото здраве на костите и остеопорозата, особено при жените.

Може да намали риска от дегенерация на макулата.

Дегенерацията на макулата представлява очно заболяване, което засяга главно централното зрение. Поддържането на адекватни нива на витамин В12 може да помогне за предотвратяване на риска от свързана с възрастта макулна дегенерация. Учените смятат, че приема на витамин В12 може да понижи хомоцистеина. Това е вид аминокиселина, която се намира в кръвта. Повишените нива на хомоцистеин са свързани с повишен риск от свързана с възрастта макулна дегенерация. Проучване доказва, че допълването на дневния порцион с витамин В12, заедно с фолиева киселина и витамин В6, може да намали този риск.

Може да подобри настроението и симптомите на депресия

жена, изпаднала в безизходица. Натъжена и отчаяна мисли как да реши проблемите си.

Ефектът на витамин В12 върху настроението все още не е напълно изяснен. Въпреки това, този витамин играе жизненоважна роля в синтезирането и метаболизирането на серотонин, хормон, отговорен за регулиране на настроението. Следователно, недостигът на кобаламин може да доведе до намаляване на производството на серотонин, което може да причини депресивно настроение.

Проучване при хора с депресия и ниски нива на витамин В12 установи, че тези, които получават антидепресант и витамин В12, се повлияват по-добре от терапията и имат по-малко рецидиви, в сравнение с тези, лекувани само с антидепресанти.

Предотврятява загубата на неврони

Недостигът на витамин В12 се свързва със загуба на паметта, особено при възрастни хора. Витаминът играе роля в предотвратяването на мозъчната атрофия. Това представлява загуба на неврони в мозъка и често е свързана със загуба на паметта или деменция. Проучване при хора с ранна деменция показва, че комбинация от кобаламин и добавки омега-3 мастни киселини забавя умствения спад. Допълването на дневното меню с витамин В12 може да подобри паметта, дори и при липса на клинично диагностициран дефицит.

Води до прилив на енергия

Добавки с кобаламин отдавна се рекламират като продукт за повишаване на енергията. Всички витамини от група В играят важна роля в производството на енергия, въпреки че те не я осигуряват сами. Тъй като витамин В12 е водоразтворим, тялото не може да съхранява допълнителни количества. Всеки излишък преминава през тялото и се елиминира. Всъщност, един от най-често срещаните ранни признаци на дефицит на витамин В12 е умората или липсата на енергия.

Може да подобри здравето на сърцето чрез намаляване на хомоцистеина

Високите кръвни нива на обикновената аминокиселина хомоцистеин са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Ако имате дефицит на кобаламин, нивата на хомоцистеина се повишават. Проучванията показват, че витамин В12 спомага за намаляване нивата на хомоцистеин, което може да намали риска от сърдечни заболявания.

Помага за поддържане на здрава коса, кожа и нокти

b12

Като се има предвид ролята на витамина в производството на клетки, необходимите нива от този витамин са необходими за насърчаване на здрава коса, кожа и нокти. В действителност ниските нива на витамин В12 могат да причинят различни дерматологични симптоми, включително хиперпигментация, обезцветяване на ноктите, промени в косата, витилиго (бели петна по кожата) и ангуларен хейлит (възпалени и напукани ъгълчета на устата). Доказано е, че приема на кобаламина подобрява дерматологичните симптоми при хора с дефицит. Ако обаче нямате недостиг на този витамин, малко вероятно е приемането на  такава добавка да подобри кожата, силата на ноктите или здравето на косата.

Ние ви препоръчваме витамин B12 на спрей, тъй като той се усвоява директно от организма. Може да разгледате продукта и неговите свйства ТУК.

Автор: д-р Невена Миронова

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 02.04.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 14:35 | Публикувана: 2 април 2019 в 13:54 | Категория: Витамини и минерали, Здраве