Преяждане и други хранителни разстройства – кои са те?

Обновена: 28.02.2024|
Умора от ковид, прегаряне.

Хранителните разстройства засягат здравето ни на психично ниво. Те често изискват намесата на медицински експерти и психолози, за да променят хода си.

През последните години драстично се увеличава процентът на диагностицираните с хранително разстройство тийнейджъри. Особено засегнати са момичетата под и над 12-годишна възраст, млади жени на възраст между 15 и 40 години, както и мъже.

В следващите редове ще разгледаме кои са най-разпространените видове хранителни разстройства и кои са симптомите за разпознаването им.

 

 

Хранителни разстройства – същност

Хранителните разстройства представляват състояния, свързани с психологията на човек. Те причиняват нарушения в хранителното поведение и развитие на нездравословни навици.

Мислите и емоциите на хората, страдащи от хранително разстройство, често са обвързани с храната, теглото или формата на тялото.

Хранителните разстройства могат да достигнат до по-тежка фаза и да доведат до много сериозни здравни последици, дори до смърт.

Най-често срещаните симптоми на хранително разстройство включват строго ограничаване от храна, преяждане или прочистване (начин, чрез който се прочистват от приетите количества храна чрез повръщане). Друг често срещан симптом са прекомерните тренировки.

Всеки човек, без значение от пола, може да бъде засегнат от хранително разстройство на всеки етап от живота си. Въпреки това те са най-често срещани при юноши и момичета. До навършване на 20-годишна възраст приблизително 13% от младежите са изпитали поне едно хранително разстройство.

 

Какво може да причини хранително разстройство?

Факторите, водещи до развитието на хранителни разстройства, са:

 • Генетиката

Изследвания при близнаци, които са били разделени при раждането и осиновени от различни семейства, дават доказателства, че хранителните разстройства могат да бъдат наследствени. Такъв тип изследвания показват, че ако единият близнак развие хранително разстройство, шансовете вторият близнак също да развие се покачват на 50%.

 • Характеристиките на личността

Невротизмът, импулсивността и перфекционизмът са три черти на характера, които често са свързани с по-висок риск от развитие на хранително разстройство.

 • Възприеманият натиск да бъдем слаби

Културните предпочитания и медиите популяризират идеала да бъдем слаби. В някои култури, които не са засегнати пряко от западния идеал за външен вид, хранителни разстройства не се развиват. Въпреки това в много страни по света са възприети идеалите за слабо тяло.

И все пак в някои държави има случаи малък процент хора да развият хранително разстройство. Следователно хранителните разстройства вероятно са причинени от съвкупност от влияещи и взаимосвързани фактори.

 • Различията в мозъчната структура и биологията

Различията в биологията и структурата на мозъка на хората от различните държави също могат да имат роля за развитието на хранителни разстройства. По-специално, нивата на мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин могат да окажат ефект.

 

Видове хранителни разстройства

Най-известните и често срещани хранителни разстройства, познати в днешно време, са анорексия, булимия, орторексия, преяждане, пика и други.

В следващите редове ще разгледаме по-подробно някои от тях.

 

 1. Анорексия (анорексия нервоза)

 

Хранителни разстройства. Анорексия.

 

Анорексията е най-разпространеното хранително разстройство. Най-често от него страдат момичета в юношеска и тийнейджърска възраст и жени до и над 40-годишна възраст.

Момичетата, страдащи от анорексия, обикновено смятат, че изглеждат едри, но всъщност са с много ниско и дори опасно за живота поднормено тегло.

Специфичното за това разстройство е, че се следи ежедневно и по няколко пъти теглото. Не се консумират определени храни и много строго се ограничава приемът на калории. Целта е предотвратяване качване на килограми.

Симптоми на хранителното разстройство анорексия нервоза:

 • Поднормено тегло
 • Отричане на поднорменото тегло
 • Страх от напълняване
 • Ограничен начин на хранене
 • Безмилостен стремеж към отслабване
 • Теглото и възприеманата форма на тялото влияят силно върху самочувствието
 • Изкривен образ на тялото

Често са налице и обсесивно-компулсивни симтоми. Хората, страдащи от анорексия, много често мислят непрестанно за храна, а някои дори обсесивно събират рецепти или продукти. Също така могат да изпитват затруднения с храненето на публични места. Проявяват силно желание да контролират заобикалящата ги среда, като по този начин ограничават себе си.

Анорексията е официално категоризирана в 2 подтипа:

 • Ограничителен тип

При ограничителния тип анорексия хората отслабват чрез диета – прием на минимално количество храна, гладуване (лишаване от храна) или прекомерни физически дейности.

 • Пургативен тип

При пургативния тип анорексия може да се преяде с големи количества храна или да се яде много малко. След това, водени от чувство за вина, хората стигат отново до прочистване.

И при двата типа анорексия нервоза, след като се нахранят, хората се прочистват чрез повръщане, приемане на слабителни или диуретици, или с прекомерни тренировки.

Анорексията може да навреди много на тялото ни. С течение на времето хората, живеещи с това състояние, могат да изпитат нездравословни ефекти върху организма си.

Страничните ефекти на анорексията включват:

 • Изтънени кости
 • Липса на менструален цикъл
 • Безплодие
 • Накъсана коса
 • Чупливи нокти
 • Растеж на слой фина коса по цялото тяло

В тежките случаи на анорексия може да се стигне до мозъчна или сърдечна недостатъчност, дори и до смърт.

 

 1. Булимия (булимия нервоза)

Булимия нервоза е друго известно хранително разстройство. Подобно на анорексията, булимията също се развива предимно през юношеството и в началото на зрелостта, особено сред момичетата и жените. Рядко се среща при мъжете.

Хората, страдащи от булимия, често не могат да спрат да се хранят и да контролират количествата приета храна, следствието от което е преяждане.

Могат да преядат с всякакъв вид храна, но най-често се случва с такава, която обикновено биха избягвали. Следва желание за прочистване, за да се компенсират консумираните калории и да се облекчи чревният дискомфорт.

Прочистването включва принудително повръщане, гладуване, прием на слабителни или диуретици, клизма и прекомерни физически упражнения.

Симптомите на булимия изглеждат много подобни на тези при анорексия. Разликата е, че хората с булимия обикновено имат относително нормално тегло, а не поднормено.

Симптоми на булимия нервоза:

 • Повтарящи се случаи на преяждане с чувство на липса на контрол.
 • Повтарящи се епизоди на неподходящо поведение за предотвратяване на наддаването на тегло.
 • Самочувствие, прекалено повлияно от формата и теглото на тялото.
 • Страх от наддаване на тегло, въпреки нормалното телосложение.

Страничните ефекти на булимията могат да включват:

 • възпалено и болезнено гърло
 • подути слюнчени жлези
 • кариеси
 • увреден зъбен емайл
 • киселинен рефлукс
 • дразнене на червата
 • тежка дехидратация
 • хормонални нарушения

 

 1. Орторексия (орторексия нервоза)

 

Преяждане, хранителни разстройства.

 

Здравословното хранене като цяло е полезно, тъй като може да подобри здравето ни. За някои хора обаче прекаленият фокус върху това да се хранят „правилно“ може да стане обсесивен и да се превърне в хранително разстройство, известно като орторексия.

Орторексията се разпознава като хранително разстройство сред медицинската общност, въпреки че не е официално признато като такова. Подобно на други хранителни разстройства и то може да има тежки последици.

При орторексията качеството на храната е по-важно от количеството й. Различен е фокусът в сравнение с другите видове хранителни разстройства.

Например хората, страдащи от орторексия, могат да изключат от менюто си цели групи храни, опасявайки се, че те са нездравословни. Това може да доведе до недохранване, отслабване с много килограми и поднормено тегло. Причинява също емоционален стрес.

Хората с орторексия рядко си поставят за цел да отслабнат. Вместо това тяхната стойност, идентичност или удовлетворение зависи от това колко добре се съобразяват с наложените от тях правила на диетата. Те са крайно привързани към „полезността“ на храната, както и вманиачени в ползите от здравословното хранене.

 

 1. Преяждане

Много често хората преяждат, тъй като не могат да преценят от какво количество храна имат нужда. Всъщност преяждането се оказва най-разпространеното хранително разстройство в страната ни, а и в световен мащаб. Започва още през юношеството и зрелостта, но може да се развие и по-късно.

Симптомите на преяждане много приличат не тези, характеризиращи анорексията и булимията. Хората, които редовно преяждат, обикновено консумират огромни количества храна за относително кратко време. Често нямат контрол над себе си по време на хранене.

Симптомите, с които да разпознаем преяждането:

 • Консумират се много големи количества храна, което води до преяждане, въпреки че липсва чувство за глад. Често засегнатото лице се храни само и дори тайно.
 • Липсва контрол по време на хранене, откъдето следва и преяждане.
 • Чувство на срам, отвращение или вина след преяждане.
 • Приемът на калории не е ограничен, не се използва методът на прочистване чрез повръщане, прекомерни тренировки или прием на слабителни и диуретични средства.
 • Голям процент от хората, които често преяждат, са с наднормено тегло или затлъстяване. Тези две състояния са рискови фактори за развиване на сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.

 

 1. Пика – консумиране на нехранителни неща

Хранителното разстройство пика се характеризира с консумиране на неща и предмети, които не са храна и нямат хранителна стойност.

Хората, страдащи от това разстройство, ядат неща като лед, пръст, почва, хартия и други. Това състояние може да се развие при всички възрастови групи. Но най-често се наблюдава при лица с умствени увреждания, деца и бременни жени.

Повишен е рискът от натравяне, инфекции, чревни наранявания и хранителни дефицити. Освен това, в зависимост от нещата, които са погълнати, изходът може да бъде фатален.

Консумацията на вещества, които нямат хранителна стойност, не трябва да бъде нормална част от някоя култура или религия, за да се счита, че някой човек страда от пика.

Пика не е социално приемлива практика и не трябва да се счита за такава.

 

 1. Други хранителни разстройства

Съществуват по-рядко срещани и не чак толкова известни хранителни разстройства. Попадат в някоя от следните две категории:

 

Хранителни разстройства. Синдром на нощното хранене.

 

 • Синдром на нощното хранене – хората с този синдром често ядат прекомерно, особено в късните часове през нощта.
 • Други уточнени нарушения на храненето – включват всякакви други състояния, имащи симптоми, наподобяващи тези на хранително разстройство, но не се вписват в никоя от горните категории.

 

Заключение

Хранителните разстройства могат да навредят сериозно на здравето ни, ако не се лекуват. Прибягването към драстични мерки с цел постигане на желаното тегло никога не е било правилната стратегия. Вместо това хранете се балансирано, обичайте телата си, спортувайте често и не изпадайте в крайности.

Ако мислите, че може да страдате от някое от гореизброените хранителни разстройства или познавате някой, който може да има такова, потърсете помощ от лекар, който е специализиран в тази област.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 29.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 12:29 | Публикувана: 29 септември 2021 в 16:50 | Категория: Здраве, Любопитно