Остеопорозата при жените атакува красивите дами

Обновена: 08.03.2024|
Целина. Магнезий и менопауза, каква е връзката.

Забелязали ли сте, че съвременната жена се стреми към естествена красота по неестествени начини?

Например: ако не харесва лицето си, търси помощ от специалисти по естетична хирургия; ако няма тънка талия, настоява да й изрежат плаващите ребра; ако костната й структура е масивна, подлага се на липосукции и диети, само и само да придобие фини глезени.

В резултат от тези и други процедури остеопорозата при жените е често срещана – състояние, при което настъпва разреждане на костната тъкан и тя лесно се чупи.

Статистика на Международната фондация по остеопороза сочи, че заболяването засяга около 200 милиона жени по света. Според друго проучване, от всички пациенти, диагностицирани с този проблем, 80% са от нежния пол и сред тях костните фактури са два пъти повече на брой отколкото при мъжете.

 

zink 400
mgnezii 01 600
zink 400
mgnezii 01 600

Защо остеопорозата при жените е по-често срещана?

Те са генетично закодирани да имат по-къси и по-тънки кости от мъжете.

Максималната си костна маса жените достигат средно към 18-годишна възраст, докато при мъжете скелетните кости растат до към 20-тата година.

След като достигнат третото си десетилетие и жените, и мъжете започват да губят костна маса, но при нежната половина на човечеството това става по-бързо.

В периода между 30-тата и 40-тата година повечето дами се стремят към утвърждаване и израстване в професията си. Едновременно с това те искат да родят деца и да изградят семейство.

Изследване на международен екип от учени, публикувано в „Adaptive Human Behavior and Physiology“, доказва, че постоянните амбиции и тревоги, както и силният стрес, намаляват значително кръвните нива на женския хормон естроген. За него сега се знае, че участва в регулирането на костния обмен и има защитна функция за скелета. При стрес обаче тя отпада.

Сигнали за ниско ниво на естроген в кръвта са:

 • нередовен менструационен цикъл или неговото дълготрайно отсъствие
 • умора
 • повтарящи се инфекции на пикочните пътища
 • промени в настроението

Известно е, че минералната плътност на костите намалява в случаи на бременност. Но клинично значима костна загуба настъпва рядко. Опасност от остеопороза при жените може да възникне в третия триместър на бременността, ако се развият усложнения като повишено кръвно налягане и прееклампсия.

Периодът на кърмене се характеризира със значително увеличаване на потребностите от калций. Тогава нараства рискът от костни загуби, които зависят от продължителността на лактацията и индивидуалните особености на майчиния организъм.

Най-застрашени се оказват слабите жени, с тънки китки и глезени. Те имат красива фигура, но малко резервна костна маса, която се руши с напредване на годините.

Според някои проучвания половината от общата загуба на кост от женския организъм настъпва през първото десетилетие от началото на климактериума.

 

Костната система е динамична

 

Артрит. Остеопороза при жените.

 

Тя се намира в постоянен процес на обновяване. При нея старото костно вещество се разгражда и се замества от нова тъкан, която непрекъснато се образува.

Скоростта на обновяването се контролира от хормони, сред които важна роля изпълнява естрогенът. В активна възраст той е достатъчно и гарантира баланс между образуването и разграждането на костното вещество. Но през менопаузата, в условията на естрогенен дефицит, балансът се нарушава, като все повече нараства загубата на костна маса.

Най-чувствителни към спадащите хормонални нива са прешлените на гръбначния стълб.

Изчислено е, че с напредване на възрастта степента на костна загуба от прешлените може да достигне до 5% годишно, докато при останалите кости тя е 1-2%.

 

Ранна чупливост на костите

Нарича се още преждевременна остеопороза. Проблемът не се развива успоредно със стареенето, а го изпреварва. Може да настъпи при:

 • оперативни намеси (например, след отстраняване на матката и яйчниците)
 • захарен диабет
 • увреждания на щитовидната жлеза, бъбреците, надбъбречните жлези
 • стомашно-чревни заболявания и др.

Приложението на някои лекарства също носи риск от остеопороза. Такива са успокоителни и антиконвулсивни медикаменти, цитостатици, средства за разреждане на кръвта, кортикостероидни препарати и пр.

Напоследък се отбелязват случаи на ранна костна чупливост, причинени от недостатъчно усвояване на хранителни вещества в червата след коремни операции срещу затлъстяване.

При всички тези условия потърпевшите трябва да се самонаблюдават с повишено внимание, защото остепорозата е потайна. Тя не причинява болки и дискомфорт до първата фрактура.

Често се случва диагнозата да се постави едва след като се счупи кост и по този повод се направи рентгеново изследване.

 

Какво смущава дамите?

Скъсяването на ръста, прегърбването, умората при ходене и гръбначните болки обикновено се приемат от жените като белези на старостта, а не като симптоми на остеопороза.

Всъщност оплакванията се дължат на микроскопични пукнатини по телата на прешлените. Въпреки че всички кости са уязвими, остеопорозата при жените проявява предпочитание към гръбначния стълб, предмишничните кости и бедрената кост.

 

Диагностиката

 

Остеопорозата при жените. Болки в ставите и прием на глюкозамин сулфат.

 

Най-популярно е ултразвуковото измерване на костната плътност на петата или китката. Процедурата е безопасна и безболезнена, резултатът се отчита веднага, но се приема за ориентировъчен.

В момента с голяма диагностична стойност е двойноенергийната рентгенова абсорбциометрия. Измерването на костната плътност се извърша с апаратура, която излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни характеристики, и регистрира пропуснатите от костта лъчи. Процедурата продължава около 20 минути. Тя е безболезнена и с ниско лъчево натоварване.

Извършват се и лабораторни тестове за определяне количеството на калция в кръвта, на калция и фосфора в урината, също и на други вещества.

 

Съвременното лечение е биологично

Осъществява се чрез медикаменти, в чиято основа стоят моноклонални антитела, получени чрез специална рекомбинантната ДНК-технология. Тази терапия е продължителна и не бива да се прекъсва поради риск от усложнения.

Друга възможност предлагат бисфосфонатите. Сега се предпочитат техните интравенозни производни, за да се спестят нежелани реакции като поява на гадене и киселини в стомаха.

Естрогенната терапия е допустима, само за кратко, при жени с изключително висок риск от остеопороза, които не могат да приемат други лекарства. Това лечение увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци, рак на гърдата и на матката.

Може да се приложи и билкотерапия с куркума, хвощ, коприва и други лечебни растения.

 

Осигурете си достатъчно калций и витамин D3

 

Остеопорозата при жените. Здрави стави. Витамин D срещу COVID-19. Омега 3 по време на бременност. Рибено масло за отслабване. Триглицериди и рибено масло.

 

Отдавна е доказано, че калцият е отговорен за здравината на костите, а витамин D изпълнява ключова роля при усвояване на въпросния микроелемент.

Основни форми на витамин D, подпомагащи неговия синтез, са D2 и D3. Според последни проучвания по-ефективен е D3. Той се образува в кожата под действие на ултравиолетовите лъчи.

Но има условия, които могат да затруднят този синтез:

 • кожни дефекти, особено в напреднала възраст
 • невъзможност за престой на слънце
 • употреба на слънцезащитни кремове, необходими за предпазване от изгаряния и рак

Нерядко се комбинират недостатъчно усвояване на калций в червата с нарушения в хормоналното равновесие, свързани с възрастта.

 

Всичко това пречи да се поддържат в организма нормалните дневни количества калций: за възрастен, здрав човек – 1000 мг, а за дамите в периода на менопауза и след  нея – между 1200 и 1500 мг. Както и необходимото съдържание на витамин D3– между 30 и 74 мг/мл.

Освен пълноценно хранене, налага се допълнителен прием на калций и D3 за поддържане здравината на костите.

Вредните навици, които влияят отрицателно върху костния метаболизъм, като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, следва да бъдат изоставени.

Физическата активност и упражненията са друга важна стъпка против настъплението на остеопорозата при жените. Те допринасят за укрепване на мускулите и костната маса.

С много добър ефект върху гръбначния стълб е бързото ходене в продължение на 20-30 минути, три пъти седмично. Препоръчителни са и танците, които включват ритмични движения срещу гравитацията и така се оказват полезни за костите. Освен това влияят позитивно върху емоциите и качеството на живот.

Категории: Здраве|Публикувана: 06.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:50 | Публикувана: 6 юли 2021 в 15:18 | Категория: Здраве