Български сирена, за които сигурно не сте чували

Обновена: 01.01.2024|
Български сирена, крокмач, брънза.

Всички знаем за швейцарските и френските сини сирена, но знаехте ли, че в България също имаме традиционно плесенно сирене?

Изненадахме ли ви? Уникалното зелено сирене от Черни Вит е определено като едно от най-добрите в Европа и редовно присъства на световното изложение в град Бра, Италия.

Нека ви разкажем за невероятните български сирена, които имаме.

 

Автентичните български сирена с уникален вкус

България е известна с лечебното си кисело мляко по целия свят, но вниманието на чужденците се привлича и от автентичните български сирена, които са характерни за различните ни планински региони.

По нашите земи сирене се е правело още от праисторически времена. В малката ни държава има богатство от традиции, като правенето на сирене е една от тях.

Технологията за приготвяне на традиционните български сирена е толкава древна, че води началото си още от траките по данни на древногръцкия историк и пътешественик Страбон.

Освен бялото саламурено сирене обаче имаме и още поводи за гордост. Ще ви разкажем за някои не толкова известни български сирена, които се приготвят напълно автентично, чрез непастьоризирано мляко, и имат просто уникален вкус.

Сиренето, което се прави от мляко, което не е подложено на пастьоризация, е изключително полезно, защото то запазва най-много от ценната пробиотична съставка, характерна само за нашите земи – „лактобациликус булгарикус“.

 

Зеленото сирене от Черни Вит

 

Български сирена, биене на масло.

 

Сгушено в Тетевенския балкан, сред вековна зеленина и по поречието на река Черни Вит, се намира и едноименното българско село. То пази едно съкровище на България, на което светът се възхищава, и това е уникалното зелено плесенно сирене.

То е едно от трите сирена в Европа, при което се образува благородна плесен по естествен път и е единственото по рода си заради тази специфична зелена плесен.

Нашето плесенно сирене е попаднало в класация на британския вестник Телеграф като едно от най-забележителните и добри сирена в Европа.

Местните жители в село Черни Вит са се препитавали, като отглеждали многобройни стада овце, от чието мляко правели сирене и го съхранявали в дървени качета високо в планината, докато се върнат в селото до края на лятото.

Животните се извеждали само по високопланинските пасища, като това придавало на сиренето уханието на планински дъхави поляни.

Мекият климат, големите температурни амплитуди през деня и нощта, както и влажността заради минаващата река създават условията за приготвянето на това уникално сирене.

За специфичния вкус допринася и това, че там се отглежда специална порода тетевенска овца, която е най-добре приспособена към климатичните условия.

Стадата са смесени и с каракачанска порода, като това придава специфичен състав на млякото, който не се среща в никой друг район на България.

Тетевенската порода овце е аборигенен вид, от която към момента са запазени под 1000 представители на вида.

Тази зелена плесен всъщност е открита съвсем случайно. По време на съхранението, саламурата се отцеждала и сиренето оставало сухо. То започнало да се покрива със зелена плесен и местните го помислили за развалено. Малцина обаче се престрашили да го опитат и така открили невероятния му вкус.

Това сирене е преоткрито през 2007 година от международната организация „Slow food“ и от тогава редовно присъства на световните изложения, където получава високи оценки за своето качество и автентичност.

Италианецът Пиеро Сардо (потомствен експерт по сирена), след като опитва от него, казва, че този деликатес просто няма аналог на Балканите.

Без съмнение зеленото сирене е уникално кулинарно наследство и едно от най-интересните и специфични български сирена.

Съчетава се идеално с чаша леко червено вино и по нищо не отстъпва на френските и швейцарски сирена. За да опитате от това сирене обаче е нужно да посетите село Черни Вит, защото няма да го откриете в нито един магазин.

 

Сирене Крокмач

 

Български сирена, крокмач.

 

В района на Луковит пък се прави едно друго гастрономическо удоволствие – митичното сирене Крокмач.

В тази област е запазена старата рецепта за това специално сирене още от времето, като тогава мандрите са се правили високо в планината, не само защото там са пасищата на животните, но и защото там е най-чисто и закваската е най-полезна.

Това сирене прилича на катък, но има различна технология на приготвяне, която позволява да се съхрани голямо количество за дълго време.

За направата му се използва овче или биволско мляко, което е издоено само в периода от началото на август до септември, тъй като тогава то е най-гъсто.

Вари се за около два часа на водна баня или на слаб огън, докато се сгъсти и стане маслено. В миналото се е пресипвало в глинени съдове, като колкото повече е престоявало, толкова по-гъсто е ставало.

Пресният крокмач е с рядка консистенция, подобно на гъсто кисело мляко, но впоследствие узрява и започва да се стяга, като е готово за консумация след една седмица.

Лятото се комбинира прекрасно с филия хляб и пресен домат от градината, а есента с печени червени чушки, тъй като тогава по традиция започват да се пекат и чушките.

 

 

Мяхово сирене

Български сирена, биене на масло.

Сега се пренасяме  в Родопите, за да ви запознаем с рецепта на повече от 500 години за мяховото сирене.

Това е традиционно бито сирене, като млякото се бие в дървени каци, за да се отдели маслото и това му придава изключително лек вкус.

Млякото се бие с дървена бъркалка в каца, която е от хвойна или бук, докато се отдели маслото. От обезмасленото мляко се прави сиренето, като се запарва в казани на температура 38-40 градуса.

След това се слага да узрява в мяхове, тъй като преди не са разполагали с буркани и това е бил начинът да го консервират. Автентичната рецепта е позволявала на това сирене да издържа дълго време.

Мяховото сирене притежава много приятен вкус, като не оставя чувство за тежест и е подходящо при диетичен режим на хранене.

 

Сирене Брънза

 

Български сирена, крокмач.

 

Приготвянето на брънза е почти същото както при мяховото сирене, само че при него маслото се оставя.

Обикновено се използва овче или козе мляко, което първо се подсирва и след това се запарва на 40 градуса температура, като се бърка, при което се отделя суроватката.

След това се слага в тензух, за да се прецеди и зрее около три дена и накрая се посолява.

Рецептите за тези български сирена и напълно автентичният и естествен начин на приготвяне се е запазил през вековете, предавайки се от поколение на поколение. Несъмнено това е едно ценно кулинарно наследство, което трябва да бъде съхранено и за в бъдеще.

Кои са традиционните български сирена, които се правят по нашите земи?

Освен бялото саламурено сирене в България се правят още и зелено плесенно, крокмач, мяхово сирене и брънза.

Какво представлява зеленото плесенно сирене?

Това сирене се приготвя само в село Черни Вит, област Ловеч по автентична рецепта, като притежава естествена зелена плесен.

Какво представлява сиренето крокмач?

Сиренето крокмач наподобява катък, но се приготвя по специфична технология от овче или биволско мляко, което е издоено през периода август-септември.

Какво представлява мяховото сирене?

Това е бито сирене, при което се премахва маслото и се оставя да узрява в мяхове.

Какво представлява сиренето брънза?

То е подобно на мяховото сирене, но при него не е премахнато маслото.

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 06.02.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 6 февруари 2023 в 14:34 | Категория: Любопитно, Хранене и видове храни