Панир – рецепта за традиционно индийско сирене
Предлагаме ви да опитате едно от традиционните сирена на Индия – панир. То има изключително мек и кремообразен вкус с леко ронлива текстура. Но не се топи като много други сирена, което го прави подходящо за много различни индийски ястия.
Това сирене е добър източник на протеини и калций и често се използва като вегетарианска алтернатива в индийската кухня. Може да се пече на скара, да се пържи или да се използва както в солени, така и в сладки ястия.
Рецепта за панир
Панир сирене е незряло прясно сирене, което много наподобява на тофуто като текстура, но има по-свеж и сладникав млечен аромат. В Индия се добавя към зеленчукови ястия, супи, ориз, яхнии и сладкиши.
Много лесно се приготвя в домашни условия, като са ви необходими мляко и лимонена киселина. Важно е обаче да си набавите прясно мляко от домашни производители, тъй като повечето, които се продават в супермаркетите, са пастьоризирани и с допълнителни примеси.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 3 (300 г ) | 1, 2 г нетни въглехидрати, 300 калории |
Необходими продукти:
- 1 л пълномаслено прясно мляко, непастьоризирано
- 2 с. л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
- Изсипете млякото в голяма тенджера с дебело дъно и го загрейте на умерен огън, докато леко заври. Разбърквайте от време на време, за да предотвратите залепването на млякото по дъното на съда.
- След като млякото леко заври, намалете котлона до минимум и добавете лимонената киселина. Разбъркайте внимателно, за да го смесите. Киселината ще накара млякото да се подсири и да се раздели на извара и суроватка.
- Продължете да варите сместа на слаб огън още 2-3 минути, като разбърквате от време на време. Трябва да се образува изварата и суроватката да става по-бистра.
- Поставете тензух върху гевгир или в голяма купа, за да събере суроватката.
- Изсипете подсирената смес в тензуха и съберете ъглите му, като внимателно изстискате излишната суроватка.
- Изплакнете изварата под студена вода, за да премахнете всички останали следи от лимонова киселина.
- Завържете тензуха с изварата вътре на сноп и го окачете над мивката или голяма купа, за да продължи да се отцежда за около 30 минути до един час. Това ще помогне за премахване на излишната влага и ще стегне панира.
- След като се отцеди, поставете тежък предмет, като чиния, за да го натиснете за още 30 минути до един час. Това ще помогне за допълнително отстраняване на влагата и ще придаде на панира по-твърда текстура.
- Разопаковайте панира от тензуха и го нарежете на желаните форми или го натрошете.
Домашният панир вече е готов за използване в различни рецепти или за съхранение в хладилника за няколко дни.
Още от кулинарните ни кето изкушения може да нашата поредица „Кето фантазии“.
Интересни факти за индийската кухня
В Индия кравата е на висока почит. Тя се счита за свещено животно и за въплъщение на божествените женски и майчински качества. В индуизма, основната религия в Индия, тя се смята за символ на богатство, изобилие и чистота.
Кравите се свързват с няколко хиндуистки божества, сред които бог Кришна, Индра и Шива. В митологията се смята, че кравите са спътници на боговете и притежават божествен статут.
Господ Кришна често е изобразяван и като пастир и е известен като „Гопала“ или „Говинда“, което означава „този, който защитава кравите“. В някои части от Махабхарата, един от основните санскритски епоси в индуизма, е забранено убиването и изяждането на месото на кравите, произвеждащи мляко.
В индуизма, джайнизма и будизма е основен принципът на Ахимса – ненасилие и уважение към всички живи същества, като проява на божественото. Който го практикува, той не участва в ритуали на жертвоприношения на животни и се храни само с вегетарианска храна.
На кравите се гледа като на невинни и миролюбиви същества и нараняването или убиването им се счита за нарушение на този принцип. Защитата им се възприема като акт на състрадание и уважение към всички живи същества.
Още от малки индийците се възпитават да почитат кравата като майка, която осигурява на децата си храна, протекция и благоденствие.
Според Аюрведа млякото е полезна и пълноценна храна, която повишава концентрацията и подпомага по-лесното влизане в медитация.
Във ведическата кухня млякото и продуктите, които се правят от него, като макхан (масло), пречистено масло (гхи), дахи (кисело мляко) и сирене (панир, чена) са задължителни.
Въпреки че е продукт от животински произход, млякото се счита за сатвична храна, която подхранва всички телесни тъкани и поддържа цялостната жизненост и сила.
В аюрведичната философия консумацията на сатвични храни насърчава спокойно и балансирано състояние на ума и постигане на нирвана.
Смята се, че млякото има охлаждащ ефект върху тялото, което може да помогне за балансиране на излишната топлина и киселинност.
Препоръчва се за хора с висока питта доша (една от трите биоенергии в Аюрведа) или такива с храносмилателен дисбаланс.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за домашен панир ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес споделяме с вас няколко страхотни рецепти с халуми – сиренето, което е национален продукт на Кипър. То
Опитвали ли сте печено сирене на фурна с ароматна хрупкава билкова коричка? Ако не сте, определено тези рецепти,
Наскоро попаднахме на кето рецепта за лабне. Сигурно и вие се чудите какво е това? Оказва се, че