Панир – рецепта за традиционно индийско сирене

Обновена: 14.03.2024|
панир, индийска кухня

Предлагаме ви да опитате едно от традиционните сирена на Индия – панир. То има изключително мек и кремообразен вкус с леко ронлива текстура. Но не се топи като много други сирена, което го прави подходящо за много различни индийски ястия.

Това сирене е добър източник на протеини и калций и често се използва като вегетарианска алтернатива в индийската кухня. Може да се пече на скара, да се пържи или да се използва както в солени, така и в сладки ястия.

 

Рецепта за панир

Панир сирене е незряло прясно сирене, което много наподобява на тофуто като текстура, но има по-свеж и сладникав млечен аромат. В Индия се добавя към зеленчукови ястия, супи, ориз, яхнии и сладкиши.

Много лесно се приготвя в домашни условия, като са ви необходими мляко и лимонена киселина. Важно е обаче да си набавите прясно мляко от домашни производители, тъй като повечето, които се продават в супермаркетите, са пастьоризирани и с допълнителни примеси.

vit e 400
kolagen 02 600
vit e 400
kolagen 02 600

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
1 час и 30 минути 3 (300 г ) 1, 2 г нетни въглехидрати, 300 калории

 

Необходими продукти:

  • 1 л пълномаслено прясно мляко, непастьоризирано
  • 2 с. л. лимонена киселина

 

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете млякото в голяма тенджера с дебело дъно и го загрейте на умерен огън, докато леко заври. Разбърквайте от време на време, за да предотвратите залепването на млякото по дъното на съда.
  2. След като млякото леко заври, намалете котлона до минимум и добавете лимонената киселина. Разбъркайте внимателно, за да го смесите. Киселината ще накара млякото да се подсири и да се раздели на извара и суроватка.
  3. Продължете да варите сместа на слаб огън още 2-3 минути, като разбърквате от време на време. Трябва да се образува изварата и суроватката да става по-бистра.
  4. Поставете тензух върху гевгир или в голяма купа, за да събере суроватката.
  5. Изсипете подсирената смес в тензуха и съберете ъглите му, като внимателно изстискате излишната суроватка.
  6. Изплакнете изварата под студена вода, за да премахнете всички останали следи от лимонова киселина.
  7. Завържете тензуха с изварата вътре на сноп и го окачете над мивката или голяма купа, за да продължи да се отцежда за около 30 минути до един час. Това ще помогне за премахване на излишната влага и ще стегне панира.
  8. След като се отцеди, поставете тежък предмет, като чиния, за да го натиснете за още 30 минути до един час. Това ще помогне за допълнително отстраняване на влагата и ще придаде на панира по-твърда текстура.
  9. Разопаковайте панира от тензуха и го нарежете на желаните форми или го натрошете.

 

Домашният панир вече е готов за използване в различни рецепти или за съхранение в хладилника за няколко дни.

Още от кулинарните ни кето изкушения може да нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Интересни факти за индийската кухня

 

панир, индийска кухня

 

В Индия кравата е на висока почит. Тя се счита за свещено животно и за въплъщение на божествените женски и майчински качества. В индуизма, основната религия в Индия, тя се смята за символ на богатство, изобилие и чистота.

Кравите се свързват с няколко хиндуистки божества, сред които бог Кришна, Индра и Шива. В митологията се смята, че кравите са спътници на боговете и притежават божествен статут.

Господ Кришна често е изобразяван и като пастир и е известен като „Гопала“ или „Говинда“, което означава „този, който защитава кравите“. В някои части от Махабхарата, един от основните санскритски епоси в индуизма, е забранено убиването и изяждането на месото на кравите, произвеждащи мляко.

В индуизма, джайнизма и будизма е основен принципът на Ахимса – ненасилие и уважение към всички живи същества, като проява на божественото. Който го практикува, той не участва в ритуали на жертвоприношения на животни и се храни само с вегетарианска храна.

На кравите се гледа като на невинни и миролюбиви същества и нараняването или убиването им се счита за нарушение на този принцип. Защитата им се възприема като акт на състрадание и уважение към всички живи същества.

Още от малки индийците се възпитават да почитат кравата като майка, която осигурява на децата си храна, протекция и благоденствие.

Според Аюрведа млякото е полезна и пълноценна храна, която повишава концентрацията и подпомага по-лесното влизане в медитация.

Във ведическата кухня млякото и продуктите, които се правят от него, като макхан (масло), пречистено масло (гхи), дахи (кисело мляко) и сирене (панир, чена) са задължителни.

Въпреки че е продукт от животински произход, млякото се счита за сатвична храна, която подхранва всички телесни тъкани и поддържа цялостната жизненост и сила.

В аюрведичната философия консумацията на сатвични храни насърчава спокойно и балансирано състояние на ума и постигане на нирвана.

Смята се, че млякото има охлаждащ ефект върху тялото, което може да помогне за балансиране на излишната топлина и киселинност.

Препоръчва се за хора с висока питта доша (една от трите биоенергии в Аюрведа) или такива с храносмилателен дисбаланс.

 

Още от здравословната ни кухня

 

палак панир, индийска кухня

Може да опитате това сирене в нашето кето предложение за Палак панир – традиционно индийско ястие със спанак и пържен панир.

 

Ако нашето предложение за домашен панир ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 16:41 | Публикувана: 8 юни 2023 в 10:48 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф