Лактозна непоносимост или защо някои от нас не могат да пият прясно мляко

Обновена: 01.03.2024|

Лактозна непоносимост е състояние, при което човек не може да приема прясно мляко и други млечни продукти. Тази форма на алергия е много често срещана в наши дни. Всъщност се смята, че тя засяга около 75% от населението на света.

Хората, които страдат от непоносимост към лактоза, изпитват храносмилателни проблеми, когато приемат млечни продукти. Те не могат да усвоят напълно захарта (лактозата) в млякото. Това може да доведе до редица неприятни симптоми.

В тази статия ще ви разкажем всичко за лактозната непоносимост.

 

Какво е лактозна непоносимост?

Непоносимостта към лактоза е храносмилателно разстройство, при което не може да се усвоява лактоза (основният въглехидрат в млечните продукти). Причината е, че организмът не произвежда достатъчно от ензима лактаза, който е необходим за смилане на лактозата.

Лактозата е дизахарид, което означава, че се състои от два вида захари –  глюкоза и галактоза. Лактазният ензим е необходим за разграждането на лактозата до глюкоза и галактоза. Вследствие на този процес, те могат да се абсорбират в кръвния поток и да се използват за енергия.

Това състоянието се нарича още лактозна малабсорбция и обикновено е безвредно. За съжаление, ако страдаме от непоносимост към лактоза, то може да причини много сериозни странични ефекти.

Възможно е да имаме ниски нива на лактаза и пак да успяваме да преработваме млечни продукти. Ако нивата ни са твърде ниски обаче организмът не е способен да разгради и усвои лактоза изобщо. Това води до симптоми, които се проявяват почти веднага след като сме консумирали млечни продукти.

Повечето хора с лактозна непоносимост могат да контролират състоянието, без да се налага да се отказват от всички млечни храни.

 

Гените, свързани с непоносимост към лактоза

 

Лактозна непоносимост. Балансираният начин на живот. Есенциални аминокиселини.

 

Има хора с генетична предразположеност към лактозна непоносимост. Тя може да се отключи при всяка възраст. Видът лактозна непоносимост, от който страда човек, определя дали гените играят роля или има друга причина.

За първичната непоносимост към лактоза (най-разпространената форма) именно генетиката е от значение. Разположен в хромозома 2, генът MCM6 помага да се контролира активността или експресията на гена LCT.

МСМ6  е един от силно консервираните протеини за поддържане на мини-хромозоми, които са от съществено значение за започване на репликация на еукариотния геном (наследствения материал). Генът LCT предоставя инструкции за производството на ензима лактаза.

Способността на човек да понася лактоза зависи от вида на MCM6, който той притежава. Генът LCT следва инструкциите, предоставени от MCM6. Така той или произвежда адекватна лактаза за смилане на млечните продукти, или не.

За бебета, родени с вродена лактозна непоносимост, генът MCM6 е отговорен за ниското или никакво производство на лактаза.

 

Видове непоносимост към лактоза

Съществуват четири различни вида лактозна непоносимост. Два са генетично предразположени, третият често е временен, а четвъртият обикновено е причинен от заболяване.

Първичната – най-често срещаният тип

Повечето хора с първична лактозна непоносимост са генетично предразположени значително да намалят производството на лактаза на възраст между 2 и 5 години. С намаляването на нивата на ензимите, млечните продукти стават по-трудни за смилане и възникват симптоми. Възможно е те да не се проявят до зряла възраст.

Вторичната – причинява се от преболедуването на определени заболявания

Всяко отрицателно въздействие върху тънките черва може да доведе до по-ограничено производство на лактаза. Болести като целиакия (автоимунно заболяване), обикновено са свързани с този тип непоносимост към лактоза.

Операция, медикаменти или химиотерапия също могат да попречат на производството на лактаза. Този вид непоносимост към лактоза може да бъде временен или постоянен.

Третична лактозна непоносимост

Непоносимостта към развитие на лактоза се появява при бебета, които са родени преждевременно. Обикновено проблемът изчезва след пълното развитие на тънките черва на бебето.

Вродената непоносимост

Това се случва, когато се роди бебе с малко или никакво производство на лактаза в тънките черва. Това генетично заболяване може да бъде предадено на бебето само ако и двамата родители носят мутиралия ген.

 

Как да разберете дали сте с лактозна непоносимост?

 

Лактозна непоносимост. Възпалителни чревни заболявания, болки в стомаха.

 

Симптомите варират в зависимост от вида на непоносимост към лактоза и колко млечни продукти са били консумирани.

Обикновено следните признаци се появяват в рамките на няколко часа след прием на млечни продукти:

  • стомашни болки
  • подуване на корема
  • диария
  • газове
  • гадене
  • болки в корема
  • повръщане
  • неспокоен стомах

Ако изпитаме някои или повечето от тези симптоми след консумация на млечни продукти, трябва да посетим личния си лекар. Той вероятно ще назначи тест за дишане с водород.

Обикновено водородният газ едва се открива в дъха, но ако страдаме от непоносимост към лактоза, в дебелото черво ще ферментират неразградени млечни продукти, които отделят водород.

Тестът отнема около два до три часа и започва с пиене на тежка лактозна напитка. След това дишането на пациента се анализира на редовни интервали, за да се определи количеството водород. Той се открива при по-високи нива, ако пациентът има непоносимост към лактоза.

Налични са и генетични тестове за анализ на някои форми на лактозна непоносимост. Освен това гастроентеролог може да направи по-инвазивни процедури, като ендоскопия. Така ще има възможността да огледа вътрешността на червата с камера или да вземе тъканни проби от вътрешността им.

 

Изобщо ли не може да се консумира прясно мляко при лактозна непоносимост?

Въпреки че няма лечение за непоносимост към лактоза, има успешни начини за контролиране на състоянието. Най-лесният начин е да се избягват млечните продукти, които предизвикват пристъпи на дискомфорт. Въпреки това, както вече споменахме, някои хора с непоносимост към лактоза могат да приемат млечни продукти понякога.

Разбира се, трябва да се спазват няколко правила, за да се избегнат нежелани странични ефекти.

Едно от тях е да се консумират млечни продукти заедно с други нелактозни храни. Вероятно е в някои случаи този трик да помогне за предотвратяване на дискомфорта. Киселото мляко обикновено е по-лесно смилаемо от прясното.

Съществуват и добавки, които помагат за усвояването на лактозата, но те трябва да се приемат преди консумация на млечни продукти. Лактаидните хапчета съдържат ензима лактаза и помагат на хора да понасят млечните продукти. Разбира се, добре е първоначално да се консултирате с лекар, преди да добавите хранителни добавки към диетата си.

Хубаво е да се подбират консумираните млечни продукти. Процесът на узряване при някои продукти намалява лактозата, така че отлежалите сирена като чедър и пармезан е вероятно да са по-безопасни. Ферментиралите храни, като кисело мляко и кефир също са с естествено по-ниско съдържание на лактоза. Пречистеното масло Гхи също не съдържа лактоза.

Това не се отнася за по-пресните сирена, като фета и моцарела.

За щастие живеем и в ерата на храни и напитки без млечни продукти и без лактоза. Търсете надписите „Lactosefree“ на етикетите – лесно може да се намери алтернатива на млечните продукти.

 

Накратко за лактозната непоносимост

Непоносимостта към лактоза не е опасна. Най-често, ако приемете млечен продукт, при това състояние ще изпитате неприятни странични ефекти. Те ще започнат да изчезват след като всичко мине през храносмилателната система, което може да отнеме от 12 до 24 часа.

За съжаление някои хора страдат от трайно увреждане на микровилите на червата. При консумацията на храни с лактоза е много вероятно те да изпитат и по-сериозни последици.

Какво представляват микровилите и каква е тяхната функция?

Чревната мукоза е нагъната, което увеличава абсорбционната повърхност. Повърхността на гънките е покрита с микроскопични власинки, наречени чревни вили, а отделните епителни клетки на вилите също имат власинковидни образувания, наречени микровили. Функциите на гънките, вилите и микровилите е да увеличат до максимум контактната повърхност с хранителните вещества.

Поради тази причина е хубаво винаги да се консултирате с лекар, в случай че изпитате някои от симптомите на лактозна непоносимост.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 14.04.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Михаела Ахчиева

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 10:27 | Публикувана: 14 април 2021 в 11:34 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни