Защо е важно да следим нашия алкално-киселинен баланс?

Обновена: 13.03.2024|
Графика на алкално-киселинен баланс в тялото.

Алкално-киселинен баланс в тялото е балансът, който определя нивата на киселинност и алкалност в нашия организъм. Човешкото тяло е изградено от около 70 – 75% вода. Тази водна среда е изключително важна за нормалното протичане на биохимични процеси в нашия организъм – по нея се пренасят хранителни вещества и кислород в цялото тяло.

 

Алкални и киселинни свойства на водата

Както знаете, водата има алкални и киселинни свойства. Киселинните са положително заредените йони на водорода, а алкалните – отрицателно заредените, които още се наричат основи. Съотношението на киселинния и алкалния баланс в организма се нарича рH на организма, рH среда или още алкално-киселинен баланс.

Стойностите, по които се измерва, са от 0 до 14, като от 0-6.9 средата е киселинна, 7 – неутрална, а от 7.1-14 – алкална. При правилни пропорции рH-то на кръвта трябва да бъде леко алкално – 7,365. Всяко драстично отклонение от тази стойност предизвиква неблагоприятни симптоми и заболявания.

Симптомите на нарушения алкално-киселинен баланс може да се изявят като проблем с излишни килограми на тялото или заболявания като алергии, артрит, акне, гъбични инфекции. За съжаление, забързаното ежедневие, изпълнено със стрес, и вредните храни, които са неизменна част от менюто ни, силно завишават киселинните стойности в телата ни.

 

Завишена киселинност в организма

При твърде силно завишаване на киселинността в организма, клетките се лишават от кислород и други хранителни вещества. Тялото започва опити за компенсация на завишените киселинни стойности с помощта на алкални минерали. То прибягва до запасите от калций, магнезий и други такива минерали, които се съдържат в костите.

Колкото по-завишено е нивото на киселини в организма, толкова по-големи количества калций и магнезий се изсмукват от запасите на организма, за да се неутрализира повишената киселинност. Заедно с това, когато ежедневният прием на храни и напитки не съдържа достатъчно минерали за такава компенсация, се наблюдава натрупване на киселини в мастните и други тъкани на организма. Например – ако това натрупване е в коленете се развива артроза, а ако киселините се натрупват в черния дроб – това води до неговото затлъстяване.

Спазването на алкално-киселинно равновесие е от изключително значение за нашето тяло, тъй като промените в неговите граници се отразяват неблагоприятно на всички клетки и тъкани – засягат се над 4000 ензима, които отговарят за нормалното протичане на биохимичните процеси в клетките и тъканите на тялото, за метаболизма, обновяването и регенерацията на клетки, както и за силния имунитет на тялото ни. Киселинната среда в организма обърква детоксикацията на тежките метали, което от своя страна провокира растежа на туморните клетки.

 

Причини за нарушаване на алкално-киселинния баланс

 

Жена, която държи червено блокче с натъжено лице на нея.

 

Причини за нарушаването на нашия алкално-киселинен баланс в организма – ацидоза, могат да бъдат:

  • стрес
  • натрупване на токсини
  • имунни реакции и
  • най- често – неправилно хранене

Най-общо причините се разделят на вътрешни и външни.

 

 

 

Външни причини

Те се свеждат основно до храненето с киселинни храни като месо, риба, колбаси, тестени и сладки изделия. Липсата на достатъчно течности в организма, заменени от кафе и алкохол също силно допринасят за нарушаването на баланса на pH средата. Липсата на прясна храна в менюто ни, неправилното й приготвяне, малкото физически движения, отсъствието на чист въздух, стресът, с който се борим постоянно – това са все фактори, променящи балансираната среда в тялото.

Вътрешни причини

Вътрешни причини за дисбаланс са различни заболявания – диабет, хронична бъбречна недостатъчност, отравяния, дефицит на кислород при сърдечна недостатъчност и др.

 

Как да нормализираме рH средата в тялото си?

Много хора смятат, че най-добрият начин за възстановяване на нормалния алкално-киселинен баланс е придържането към правилна диета в съчетание със здравословен начин на живот. Но по мнение на много специалисти и тези усилия може да се окажат недостатъчни. Михаил Дутенгефнер, основател на компанията G-Care GmbH, казва:

„Организъм, в който стойностите на киселините са силно повишени, не би могъл да се повлияе положително от обикновена алкална диета. Тя не би помогнала много, тъй като единствено с нея е невъзможно киселинните отлагания да се изчистят. Нужно е пълно пречистване и регенерация на организма, което да доведе до нормалното рH на организма. Едва тогава би могла да се приложи алкална диета, която да създаде натрупвания от алкални запаси под формата на минерали. Но те биха „работили“ за организма, единствено ако преди това се изчистят киселинните натрупвания.“

Или казано по друг начин – нужно е пълно изчистване на тялото и едва след него – силно алкална диета, която да спомогне натрупването на витамини и минерали.

Алкална диета

 

Детоксикация и отслабване, напитки.

 

Въпреки това, провеждането на алкализираща диета (която включва голямо количество зеленчуци и зелени харни), в някои случаи, би могла да помогне за постепенното балансиране на нивото на рH в организма. Такава диета силно тонизира тялото, зареждайки го с енергия, подобрява състоянието на кожата, понижава появата на алергии и избистря ума.

Когато киселинно-алкалният баланс е налице, организмът инстинктивно започва да се стреми към идеалното за тялото тегло. След отстраняването на ненужните киселини в тялото отпада и необходимостта от образуването на нови мастни клетки. Натрупаните мастни депа в организма вече не са нужни за храненето на киселинните отпадъци и затова мастните слоеве бързо се изгарят от организма. Това води до естествено отслабване на тялото.

 

 

 

Кои продукти са киселинни и кои алкални?

Диетата на здравия човек е нужно да се състои от 80% алкалнообразуващи продукти и 20% – киселообразуващи. За да се възстанови нормалното рH, е нужно да се измени тази пропорция, като за период от 2-3 седмици се приемат единствено алкални продукти.

Към алкални продукти се отнасят повечето зеленчуци, билки и подправки.

Тук трябва да обърнем внимание на това, че киселият вкус на някои продукти (лимони, грейпфрути и др.) по никакъв начин не повишават киселините в организма. Напротив – цитрусовите плодове на вкус са кисели, но те засилват алкалния баланс в организма. За пример можем да дадем лимона – възможно най-киселия им представител. След преработката му в организма, той задоволява силно алкалните нужди на тялото. Точно обратното се наблюдава при месото, което съдържа много основи, но след процеса на храносмилане, в организма остават голямо количество киселинни остатъци. Това се наблюдава при всички продукти от животински произход.

Може да следите вашия pН статус с помощта на pH тест ленти.

 

Таблица с продукти, с които да следим за нашия алкално-киселинен баланс

В таблицата по-долу сме поместили различни видове храни, с цел да създадем обща представа за алкалните и киселинните стойности на храните, които употребяваме често. Колкото по-висока е положителната стойност в таблицата, толкова по-алкална е храната и колкото по-ниска е отрицателната стойност, толкова по-киселинно влияе на рН на организма.

Видове храни Стойности
Краставица +31
Цвекло +8
Авокадо +16
Броколи +16
Зеле +14
Сурови люти чушки +8
Коприва +12
Спанак +8
Лапад +12
Рукола +7
 Маруля +6
Карфиол +5
 Тиквички +5
Зелен фасул +11
Киселец +11
Лимон +10
Морков +9
Зелен лук +8
Цитруси +8
Патладжан +1
Пастьоризирано мляко -1
Сметана  -4
Масло  -4
Паста(спагети, макарони) -36
Оцет -40
Свинско -40
Алкохолни напитки -40
Подсладени плодови сокове –35
Говеждо -34
Черен чай -28
Кафе -26
Риба -20
Пилешко -20
Ядки -18
Сирене, извара – 17
Бял хляб  -11

Няколко допълнителни факта:

  • Пречистената и изворната води са с неутрално рН, а минералните са алкализиращи в зависимост от количеството минерали, които съдържат. Чешмяната вода клони към киселинна. За добър баланс е нужно да се редуват изворна и минерална вода.
  • За разлика от захарта, нейният естествен заместител – билката стевия – е с изключително високи стойности на алкалност.
  • Почти всички плодове и зеленчуци са алкални, с много малки изключения, но когато са узрели. Зелените плодове са киселинни и трудносмилаеми. Веднага даваме за пример банана – хубаво е да го купуваме узрял и мек. По този начин можем да поддържаме нашия алкално-киселинен баланс в тялото.
  • Зеленчуците намаляват алкалността си, като могат да преминат в киселинни, след термична обработка. При печене с обелката или задушаване картофите могат да бъдат алкализиращи, докато при пържене с олио стават много окисляващи.
  • Изключително силно окисляващи са фармацевтичните продукти, дори и най-безобидните като аналгин и аспирин, твърдия алкохол, бирата (2,4 рН), месото, рибата, яйцата, млечните продукти, цигарите, трансмазнините и енергийните напитки.
  • Сред застрашаващо окисляващите продукти са антибиотиците (с които се «захранват» животните), аспартама, пестицидите и всички видове наркотици.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 04.05.2018|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 17:29 | Публикувана: 4 май 2018 в 23:11 | Категория: Здраве