Болезнената менструация е много често срещано състояние – повече от половината жени в света страдат от нея. Въпреки че спазмите обикновено не са признак на сериозен здравословен проблем, те несъмнено могат да окажат влияние на качеството на живот в тези няколко дни от месеца.

Затова, специално за дамите, днес ще ви разкажем за няколко вещества за облекчаване на менструални болки, при това съвсем натурално.

 

Дисменорея – защо менструацията може да бъде болезнена?

Дисменореята, както е медицинското наименование на болезнената менструация, се причинява от съединения в организма, наречени простагландини.

Преди да започне менструацията всеки месец, нивото на простагландини в лигавицата на матката се увеличава. Това ниво е най-високо в първия ден от менструалния цикъл, поради което менструалната болка обикновено е по-силна в началото.

calc magn 400
vitd3 600

С напредването на менструацията, лигавицата на матката се отделя, нивото на простагландин намалява и болката изчезва. Разбира се, има късметлийки сред дамите, при които колебанията в нивата на простагландина не причиняват толкова болезнени крампи.

Болезненият цикъл обикновено не е сигнал за проблеми със здравето. В някои случаи обаче те могат да бъдат симптом на различни медицински състояния.

Ето и най-вероятните сред тях:

  • Ендометриоза – тя се появява, когато тъкан, подобна на тъканта, която обикновено облицова вътрешността на матката ви, расте извън нея, често прилепвайки към пикочния мехур, яйчниците или дори червата.
  • Миома на матката – представлява неракови образувания, които се появяват вътре в маточните стени. Те могат да варират по размер.
  • Аденомиоза – наблюдава се, когато тъканта, която облицова вътрешната страна на матката, започва да расте в мускулната стена на органа.

Болката от тези състояния може да наподобява болката при менструация, но обикновено трае по-дълго и може да бъде по-силна от обичайните спазми. Ако смятате, че изпитвате този тип болка, незабавно се консултирайте със специалист.

 

7 вещества за облекчаване на менструални болки

 

Облекчаване на менструални болки. Топъл и студен компес. Млада жена, която страда от цистит. Подложила е топла възглавница, за д аоблекчи болката.

 

След като разбрахте какви могат да бъдат причините за болезнена менструация, би било полезно да научите и дали можете да си помогнете с природни средства, нали? Отговорът е да, стига да не се нуждаете от специално лечение заради определен здравословен проблем.

Ето в кои вещества да търсите облекчение.

 

  1. Куркумин

Куркуминът е активното вещество в корена на куркумата. Смята се, че той може да помогне за облекчаване на менструални болки, ако се приема като добавка.

Следвайте схемата: 2 капсули куркумин на ден в продължение на 7 дни преди менструация и в продължение на 3 дни след началото на менструацията.

Според изследванията полезните съединения в куркумина се борят с възпалението и променят нивата на невротрансмитерите, отговорни за намаляването на симптомите на ПМС.

Жените, които използват редовно такава добавка, съобщават за подобряване на настроението и физическите симптоми на ПМС, включително на болезнените крампи.

 

  1. Вещества за облекчаване на менструални болки: Магнезий

Да се върнем на простагландините. Те са съединения на мастните киселини, намиращи се в клетките, и играят роля в причиняването на възпаление и контракции на матката. В зависимост от вида на рецептора, към който се свързват простагландините, те стимулират или отрицателен, или положителен ефект в организма.

Също така регулират хормоните, предизвикват раждане, влияят на храносмилането и здравето на стомаха чрез производството на киселини и, разбира се, са отговорни за болезнения цикъл.

Простагландините се освобождават по време на менструация, когато епителният слой на матката се отделя. Тъй като простагландините карат матката да се свива по време на раждането, освобождаването им по време на менструация причинява подобно усещане и болка.

Как помага магнезият? Той намалява простагландините. Приемът на допълнителен магнезий при каквато и да е остра болка също е ефективен. При болезнена менструация се препоръчва прием на 300 мг магнезий 1 до 2 пъти дневно.

 

  1. Пикногенол

Пикногенолът е растителен екстракт, получен от кората на морски бор. Той съдържа няколко мощни антиоксидантни съединения. Добавка от 60 мг пикногенол по време на цикъл значително намалява болезнените спазми и ще ви спести приема на болкоуспокояващи.

Интересно е да споменем, че той действа с натрупване и дори да спрете да го приемате, ще продължавате да се наслаждавате на полезните му ефекти.

Имайте предвид, че пикногенолът може да си взаимодейства с някои лекарства, затова непременно се консултирайте със специалист, ако смятате да използвате това вещество за облекчаване на болезнена менструация.

 

  1. Вещества, които облекчават менструалните болки: Омега-3

 

Облекчаване на менструални болки. Дефицит на омега-3. Холестерол и омега 3.

 

Омега-3, особено от рибено масло или масло от ленено семе, също помагат за инхибиране на възпалителните простагландини, които са отговорни за неприятните спазми при дисменорея.

Важно е да изберете добавка омега-3 с по-високо съотношение на EPA към DHA и за предпочитане – да я съхранявате в хладилник у дома.

Допълнително можете да увеличите приема на риба на седмична база, по възможност – прясна. Добавяйте и ленено масло към ястията си.

Ползите от приема на омега-3 при болезнен цикъл се отразяват най-вече върху продължителността на болезнените спазми.

Дамите, които редовно използват омега-3 по време на цикъл, съобщават, че болките продължават само ден-два.

 

  1. Калций

Калцият е хранително вещество, от което всеки има нужда, но повечето жени не получават достатъчно. Нуждаем се от калций не само за здрави кости, но и за правилната функция на сърцето, мускулите и нервната система. Адекватният прием на калций може също да помогне за облекчаване на менструалните спазми.

Според проучване сред млади жени, тези, които са приемали добавка, съдържаща 1000 мг калций на ден, започвайки на 15-ия ден от менструалния си цикъл, докато менструалната болка не спре, имат по-малко интензивни спазми от тези, които не приемат.

Допълнително можете да се заредите с нискомаслени млечни продукти, консервирани сардини, сьомга и други храни, богати на калций, за да си осигурите препоръчителния дневен прием на този важен минерал.

 

  1. Витамин D

Витамин D също намалява производството на простагландини. При млади жени с дисменорея и ниски нива на витамин D, високите седмични дози от “слънчевия” витамин намаляват интензивността на болката значително.

Жените, които приемат витамин D, се възползват и по-рядко от болкоуспокояващи по време на цикъл.

За да разберете, дали този дефицит повлиява на менструалните спазми, можете да измерите нивата на витамин D с обикновен кръвен тест. Mного е лесно (и евтино) да се коригира този недостиг, когато е необходимо. А плюсовете няма да са само за менструалния цикъл, а и за цялостното здраве.

 

  1. Вещества за облекчаване на менструални болки: Флавоноиди

 

Облекчаване на менструални болки.Косопад по време на кето. Балансираният начин на живот.Сваляне на килограми в менопауза. Кето диетата и депресията. Как да намалим апетита си. Храни за диабетици. Храна за офиса. Кето храни.

 

Това са голямо семейство от здравословни съединения, съдържащи се в цветни плодове и зеленчуци.

Според проучванията добавките с флавоноиди намаляват интензивността на дисменореята с 50%.

Можете също така да увеличите хранителния си прием на флавоноиди, като увеличите цветните плодове и зеленчуци в диетата си като: кейл, спанак, броколи, домати, червени чушки и бери плодове.

И така, ако ежемесечно се борите с болезнена менструация, тази статия е добро начало да направите нещо за себе си, за да се чувствате жизнени, енергични и в добро настроение, независимо кое време от месеца е.

Изпробвайте възможностите на тези вещества за облекчаване на менструални болки. Нищо няма да изгубите – дори ако не ви спасят от досадната дисменорея, то ще ви дадат други значителни ползи за организма.

Бъдете здрави!