Куркумин – всичко, което трябва да знаем за него

Обновена: 09.01.2024|

Куркумин е активното вещество, което се съдържа в куркумата. Често те се приемат като две отделни понятия, но всъщност именно благодарение на куркумина в куркумата, тази подправка е толкова известна от древни времена до днес.

Позната като част от индийската кухня, днес куркумата е широко използвана в почти всяка една кухня по света. Тя е изключително полезна за редици системи в тялото, като съчетана с определени агенти, се превръща в незаменим здравен помощник.

В тази страница ще ви разкажем защо е важно да си набавяме куркумин, какви са неговите ползи за организма и как влияе на нашето тяло. Ще обясним кои са допълнителните агенти, с които трябва да бъде приеман, за да бъде ефикасен за нас и как може да си го набавяме.

Какво е куркумин?

Куркуминът е жълт пигмент, който се намира в куркумата и се явява нейното активно вещество. Куркумата е цъфтящо растение от семейството на джинджифила, най-известно като подправка.

kurk 400
kurk 600

Куркуминът в куркумата е полифенол с противовъзпалителни свойства, който способства увеличаването на количеството антиоксиданти, които тялото произвежда.

kurk 400
kurk 600

Куркуминът и куркуминоидите, открити в куркумата, могат да бъдат извлечени за получаване на добавки, които имат много по-голяма потентност от куркумата. Въпреки това куркуминът се усвоява слабо по време на храносмилането, така че са създадени безброй различни състави за подобряване на неговата бионаличност.

Добавката с куркумин надеждно намалява маркерите на възпалението и повишава нивата на ендогенни антиоксиданти в организма. Доказаните ползи при употребата на добавки в куркумин са свързани с подобрение на симптомите на депресия и тревожност, болка и функция при остеоартрит.

Намаляване на LDL-холестерола, кръвната глюкоза и кръвното налягане е възможно.

Кратка история на куркумина

Откриването на куркумин датира от преди около 2 века, когато Фогел и Пелетие съобщават за изолирането на „жълто оцветяващо вещество“ от корените на куркумата. Те го наричат куркумин.

През 1842 г. Фогел младши извлича чист куркумин, но не съобщава неговата формула. През следващите десетилетия няколко химици споделят какви могат да са възможните структури на куркумина.

Едва през 1910 г. Милобедзка и Лампе идентифицират химичестката структура на куркумина. През 1913 г същите двама души успяват да синтезират съединението. Впоследствие Сринивасан Кр. отделя и определя количествено компонентите на куркумина чрез хроматография.

Куркумата, основният източник на куркумин, се консумира като диетична попдправка и лек при неразположения в продължение на хиляди години в азиатските страни.

В доклад, публикуван в Nature през 1949 г, Schraufstatter и колеги съобщават, че куркуминът е биологично съединение, което има антибактериални свойства.

Куркуминат в наши дни се счита за „ново лекарство“ с голям потенциал и се използва като хранителна добавка в няколко страни, включително и в България.

Употреба на куркумина в различните държави:

 • В Индия куркумата, съдържаща куркумин, се използва в подправката къри.
 • В Япония се сервира в чая.
 • В Тайланд се използва в козметиката.
 • В Китай – като оцветител.
 • В Корея се сервира в напитки.
 • В Малайзия се използва като антисептик.
 • В Пакистан хората го използват като противовъзпалително средство за облекчаване на стомашно-чревен дискомфорт.
 • В САЩ се използва в състава на горчицата, сиренето, кравето масло и чипса, като консервант и оцветител.

Куркуминът може да се закупи под формата на капсули, таблетки, на прах, в мехлеми, в енергийни напитки, сапуни и в козметиката.

Куркумин, турмерик и куркума  – каква е разликата

tumeric

Както споменахме и по-горе, куркуминът е активното вещество в куркумата. Турмерик е другото название на куркумата, което обаче се среща много по-рядко.

В превод от латинското название, турмерик означава жълт корен. Както добре знаем, куркумата представлява жълт корен в натуралния си вид, от който се произвежда подправката куркума на прах.

От тук идва и объркването в названията, които често се смятат за две отделни понятия. В извод може да отбележим, че независимо дали срещаме куркума и турмерик или куркумин и турмирин говорим винаги съответно за коренa куркума и неговото активно вещество куркумин, което притежава множество полезни свойства за здравето.

Подробно може да прочетете за тях в статията по темата Куркума и турмерик – има ли някаква разлика?

На пазара ще срещнете множество добавки с различни наименования – турмерик таблетки, турмерик капсули,  турмерик с джинджифил в комплекс и др., но най-важното, което трябва да знаете е, че за да се възползвате от полезните свойства на куркумина е важно да приемате куркумата с пиперин. За ползите – в следващите редове.

Защо е важно да приемаме куркума с черен пипер?

Черният пипер съдържа биоактивното съединение пиперин, който е алкалоид като капсаицин, активният компонент, намиращ се в чили на прах.

Доказано е, че пиперинът помага за облекчаване на гадене, главоболие и лошо храносмилане, а също така има противовъзпалителни свойства.

И все пак, когато говорим за комбинацията му с куркума, най-съществената му полза може да бъде способността му да засилва абсорбцията на куркумина.

tumeric3

От една страна, пиперинът улеснява преминаването на куркумина през чревната стена и в кръвообращението. От друга, може да забави разграждането на куркумина от черния дроб, повишавайки нивата му в кръвта. В резултат на това комбинирането на куркумин с пиперин увеличава ползите за здравето.

В корените на куркумата като съдържание куркуминът се намира в малки дози, затова дори да консумираме ежедневно продукта, добавяйки го в ястия, може да не се възползваме от всичките му ползи. Той се усвоява в много малки количества от тялото ни, но ако се комбинира с пиперин, ще се разгради по-лесно и ще изпитаме повече от ползите му.

Подробно сме писали по темата в Защо е полезно да комбинираме куркумата с пиперин?

Куркуминът като подправка

Подправките са неизменна част от кулинарната история и хранене на всяка една държава. Те придават вкус и аромат на ястията, правят ги вкусни и апетитни. Без тях кулинарията би била като картина без цвят, като телевизор без звук.

Сол, черен и червен пипер – трите основни подправки, които правят гозбите вкусни. Наред с тях ще добавим и куркуминът като подправка, която придава леко пикантен и загряващ вкус на ястията, маринатите за месо и зеленчуковите или месните супи.

Куркуминът се използва и за приготвяне на „златно мляко“, което има множество доказани ползи за здравето. За тази чудодейна напитка ще поговорим след малко.

Куркумин – цена и видове

Поради слабото усвояване на куркумина, при нормален прием на куркума, се препоръчва допълнителен прием на куркумин под формата на добавки. В повечето случаи в тях са включени различни добавки и агенти, които спомагат абсорбацията на куркумина.

Ние сме заложили на качество, като сме избрали Органичен куркумин с черен пипер в опаковка от 365 капсули. Те са достатъчни за една година, като ни осигуряват по 600 мг куркума в една капсула.

Комбинацията с органичен черен пипер спомага абсорбацията на така важния куркумин в тялото. По този начин сме сигурни, че тялото ни ще извлече полезните свойства на куркумина. А за тях ви разказваме в следващите редове.

Куркума – ползи

Както споменахме по-горе, куркумата е подправка, която идва от растението куркума (Curcuma). Често се добавя в рецепти от азиатската кухня.

Вероятно познавате куркумата като основна подправка в кърито. Тя има топъл, горчив вкус и често се употребява за овкусяване или оцветяване на къри на прах, горчица, масло и сирена.

Коренът на куркумата също се използва широко за направата на лекарства, а съдържащият се в нея химикал куркумин, който има жълт цвят – за оцветяване на храни и козметика.

Ползи от приема на куркумин

Куркуминът като противовъзпалителна съставка, съдържаща се в куркумата, има множество доказани ползи. Ето някои от тях.

Понижава оксидативния стрес

Куркуминът е антиоксидант, който се бори със свободните радикали, създаващи възпаление в тялото ни. Приемът му намалява оксидативния стрес и се бори с хроничното възпаление.

Помага при сенна хрема

Алергичният ринит е резултат от реакцията на имунната система на организма на определени хора при контакт с прашец или други „чужди“ частици, известни като алергени. Алергичният ринит е силен рисков фактор за развитие на астма.

По начин, подобен на задействането на астма, сенната хрема се развива чрез освобождаване на „цитокини“. Това са химикали, отделяни от някои бели кръвни клетки, за да сигнализират други бели клетки и да предизвикат локално освобождаване на течности и протеини.

Приемът на куркумин спомага намаляването на симптомите на сенна хрема като кихане, сърбеж, хрема и задръствания. Благодарение на това, че куркуминът потиска освобождаването на ключови цитокини, които имат пряка връзка с облекчаването на носните симптоми (кихане и хрема) и запушване на носа.

Понижава нивата на холестерола

Изглежда, че куркумата понижава високите нива на холестерол (общия и лошия „LDL“) и върху нивата на триглицеридите в кръвта (хиперлипидемия).

Предотвратява окисляването на лошия (LDL) холестерол. Доказано е, че окисленият LDL холестерол допринася за образуването на атеросклероза.

Намалява маркерите на увреждане на черния дроб

Изследвания показват, че приемането на екстракт от куркума намалява маркерите на увреждане на черния дроб при хора, които имат чернодробно заболяване, което не е причинено от алкохол.

Натрупването на мазнини в черния дроб при хора, които пият малко или никакъв алкохол може да доведе до неалкохолно мастно чернодробно заболяване (или NAFLD).

Изглежда също така, че приемът на куркумин помага да се предотврати натрупването на повече мазнини в органа при хора с това състояние и помага за пречистване на черния дроб.

Подобрява състоянието при хора с остеоартрит

Благодарение на мощните си противовъзпалителни свойства, куркуминът е безопасен и ефективен за дългосрочно лечение на хора с остеоартрит.

Приемането на екстракти от куркума, самостоятелно или в комбинация с други растителни съставки, може да намали болката и сковаността и да подобри функцията при хора с остеоартрит на коляното.

Освен това куркуминът помага за сърдечно-съдовото здраве, при артрит и множество други състояния.

Помага при сърбеж и екзема

Куркумата се използва от векове за лечение на кожни заболявания. Именно затова приемането и под формата на хранителна добавка 3 пъти на ден в продължение на 8 седмици помага при хора, страдащи от сърбеж и екзема.

Приемането на специфичен комбиниран продукт, съдържащ куркумин плюс черен пипер всеки ден в продължение на 4 седмици, намалява тежестта на сърбежа и подобрява качеството на живот при хора с хроничен сърбеж.

За тези и още ползи може да прочетете подробна информация на 10 причини за ежедневна консумация на куркума.

Куркуминът помага при диабет

Kуркуминът може да помогне за лечение и профилактика на диабет. Също така помага и при свързани с него заболявания като диабетна невропатия (наричана още диабетна бъбречна болест), която засяга хора с диабет тип 1 и диабет тип 2.

Междувременно куркуминът може да помогне за предотвратяване на диабета, тъй като има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Освен това, може да подобри много от факторите, които допринасят за развитие на диабет, включително инсулинова резистентност, висока кръвна захар и хиперлипидемия (повишени нива на мазнини – на LDL „лош“ холестерол в кръвта).

Намалява симптомите на депресия

Подобно на болестта на Алцхаймер, депресията също е свързана с по-ниски нива на BDNF. Благодарение на способността на куркумата да повишава нивата на BDNF, подправката действа като ефективен антидепресант.

Повечето налични изследвания също показват, че приемането на куркумин намалява симптомите на депресия при хора, които вече използват антидепресант.

За ползите на куркумина може да прочетете повече на Турмерик с 10 доказани ползи за здравето.

Употреба на куркума (турмерик) – противопоказания при различни болести

Ето какво включват противопоказанията при някои болести : 

 • Болест на Алцхаймер. Приемът на куркума или куркумин, изглежда не подобрява симптомите на болестта на Алцхаймер. Всъщност някои изследвания предполагат, че продуктът куркума може да влоши мисленето при хора с това състояние. Докато проучванията до този момент са непълни и неточни, настоящите данни не подкрепят използването на куркума за болестта на Алцхаймер.
 • Язви на стомаха. Някои изследвания сочат, че приемането на куркума три пъти дневно в продължение на 8 седмици не подобрява стомашните язви.
 • Увреждане на кожата, причинено от лъчева терапия (радиационен дерматит). Приемът на куркумин не предотвратява кожните проблеми по време на лъчелечението.

Комбинацията турмерик и джинджифил в борбата с вирусите

tumeric4

Куркумата и джинджифилът не са нови или непознати храни: и двете са консумирани в продължение на хиляди години.

Джинджифилът има произход в древен Китай, където е бил използван и като подправка, и като лекарство. Дълго се е смятал за билков лек срещу гадене, силна болка и храносмилателен дистрес. Оттам се разпространява през Азия и Европа, като и сега е основен домакински продукт за мнозина.

Куркумата също е била отглеждана исторически в Югоизточна Азия, като Индия все още е основен производител.

И двете храни идват от частта на растението, наречена коренище, стъбло, което расте под земята и произвежда издънки, подобно на коренова система. И двете растения всъщност отглеждат красиви цветя над земята.

Но, освен че си приличат толкова, те притежават и невероятни свойства за здравето, които в комбинация са абсолютно незаменими.

Обезболяващи

В традиционната китайска медицина, куркумата и джинджифилът могат да имат болкоуспокояващи ефекти при различни заболявания. Установено е, че куркуминът помага за облекчаване на симптомите на болезнени възпалителни заболявания, като артрит и колит.

Богати на антиоксиданти

Джинджифилът и куркумата са отлични източници на защитни съединения. Антиоксидантите, намерени в джинджифила, могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, особено в комбинация с куркумата. Проведено изследване от 2017 г. установи, че куркумата може да има близо седем пъти повече антиоксиданти от джинджифила.

Противовъзпалителни

Индивидуално джинджифилът и куркумата имат впечатляващи противовъзпалителни свойства. Съединението в джинджифил, наречено gingerol, е отговорно за неговия остър вкус и неговите защитни свойства. Установено е, че gingerol подобрява възпалителните състояния от обикновена настинка до възпалително заболяване на червата.

За куркумина може да се каже същото. Изследване в Международния журнал за ревматични заболявания тества ефектите на джинджифиловата куркума върху симптомите на ревматоиден артрит. В крайна сметка те откриват, че джинджифилът и куркумата заедно са ефективни за намаляване на тежестта и усложненията на артрита.

Тези противовъзпалителни ползи засягат и нашата ендокринна система, чиито хормони регулират много телесни функции. Едно проучване установи, че чрез тези хормонални ефекти джинджифилът и куркумата могат да повлияят на това как мазнините се разпределят в телата ни.

Златно мляко – какво представлява и какви са ползите му

Може би за първи път чувате за тази напитка, която се оказва изключително полезна и незаменима за всеки, който веднъж се е докоснал до нея. Тя няма нищо общо с метала злато, наречена е така зарази невероятните си качества и рабира се, цвета.

Оказва се, че златното мляко е традиционна индийска напитка, чиито основни съставки са куркума на гъста паста, мляко и черен пипер. Комбинирани по този начин, свойствата на куркумина се засилват и лесно абсорбират от тялото, а млякото спомага пренасянето на напитката по-бързо в организма.

Както споменахме по-рано, куркуминът се усвоява изключително трудно и е важно да се приема с допълнителни агенти, които да спомагат на организма неговата абсорбация.

Златно мляко – ползи

Сигурно се питате защо е толкова полезна тази напитка. Нейните ползи за здравето са свързани с влиянието на куркумина, джинджифила и черния пипер.

С тази напитка ефикасно може да подсилите имунитета си, но и не само. Пречистване на черния дроб, регулиране на кръвното налягане и много други. За тях сме писали подробно в Златно мляко – какво представлява и как се приготвя.

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 20.07.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

10 Коментара

 1. Иван Стоилов 04.05.2023 at 8:20 - Отговор

  Здравейте, може ли да се приема алкохол докато се употребява продуктът ?
  Колко време също така е добре да се приема без да се спира ?

 2. Грета Василева 03.03.2023 at 14:32 - Отговор

  Много бърза доставка.Пия го от две седмици и чакам резултат.

 3. Ася Бурова 02.01.2023 at 11:38 - Отговор

  Здравейте доволна съм от продукта, и от коректността на доставката, може да се възползвате!

 4. Мария Йорданова 15.08.2022 at 10:00 - Отговор

  Много добър продукт.Горещо препоръчвам.

 5. Зорница Христова 07.01.2022 at 16:29 - Отговор

  Мъжът ми има лека депреси и паник атаки,дали биха били подходящи за неговото състояние?

 6. Гергана 12.12.2021 at 18:53 - Отговор

  Може ли да го дам на деца 10г и 15г

  • For Life 13.12.2021 at 10:49 - Отговор

   Здравейте,

   Продуктът е органичен и не би трябвало да има странични ефекти, дори при деца, но можете да направите консултация с лекар преди това, за да сте спокойна. :)

   • Мария Йорданова 15.08.2022 at 9:50 - Отговор

    Много добър продукт.Горещо препоръчвам.

 7. Даниела Монова Тодорова 14.07.2021 at 14:59 - Отговор

  Много добър продукт. Препоръчвам го.

 8. Ева Станимирова 07.09.2020 at 13:13 - Отговор

  Страхотен продукт, чувствам се чудесно откакто го ползвам.Препоръчвам го с две ръце!

Оставете коментар

Обновена: 9 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 20 юли 2020 в 11:03 | Категория: Здраве, Витамини и минерали