Куркумин е активното вещество, което се съдържа в куркумата. Често те се приемат като две отделни понятия, но всъщност именно благодарение на куркумина в куркумата, тази подправка е толкова известна от древни времена до днес. Позната като част от индийската кухня, днес куркумата е широко използвана в почти всяка една кухня по света. Тя е изключително полезна за редици системи в тялото, като съчетана с определени агенти, се превръща в незаменим здравен помощник.

В тази страница ще ви разкажем защо е важно да си набавяме куркумин, какви са неговите ползи за организма и как влияе на нашето тяло. Ще обясним кои са допълнителните агенти, с които трябва да бъде приеман, за да бъде ефикасен за нас и как може да си го набавяме.

Какво е куркумин?

Куркуминът е жълт пигмент, който се намира в куркумата и се явява нейното активно вещество. Куркумата е цъфтящо растение от семейството на джинджифила, най-известно като подправка. Куркуминът е куркумата е полифенол с противовъзпалителни свойства, който способства увеличаването на количеството антиоксиданти, които тялото произвежда.

Куркуминът и куркуминоидите, открити в куркумата, могат да бъдат извлечени за получаване на добавки, които имат много по-голяма потентност от куркумата. Въпреки това, куркуминът се усвоява слабо по време на храносмилането, така че са създадени безброй различни състави за подобряване на неговата бионаличност.

Добавката с куркумин надеждно намалява маркерите на възпалението и повишава нивата на ендогенни антиоксиданти в организма. Доказаните ползи при употребата на добавки в куркумин са свързани с подобрение на симптомите на депресия и тревожност и болка и функция при остеоартрит. Намаляване на LDL-холестерола, кръвната глюкоза и кръвното налягане е възможно.

Куркумин, турмерик и куркума  – каква е разликата

Както споменахме и по-горе, куркуминът е активното вещество в куркумата. Турмерик е другото название на куркумата, което обаче се среща много по-рядко. В превод от латинското название, турмерик означава жълт корен. Както добре знаем, куркумата представлява жълт корен в натуралния си вид, от който се произвежда подправката куркума на прах. От тук идва и объркването в названията, които често се смятат за две отделни понятия. В извод може да отбележим, че независимо дали срещаме куркума и турмерик или куркумин и турмирин говорим винаги съответно за коренa куркума и неговото активно вещество куркумин, което притежава множество полезни свойства за здравето. Подробно може да прочетете за тях в статията по темата Куркума и турмерик – има ли някаква разлика?

На пазара може да срещнете множество добавки с различни наименования – турмерик таблетки, турмерик капсули,  турмерик с джинджифил в комплекс и др., но най-важното, което трябва да знаете е, че за да се възползвате от полезните свойства на куркумина е важно да приемате куркумата с пиперин. За ползите – в следващите редове.

Защо е важно да приемаме куркума с черен пипер?

Черният пипер съдържа биоактивното съединение пиперин, който е алкалоид като капсаицин, активният компонент, намиращ се в чили на прах. Доказано е, че пиперинът помага за облекчаване на гадене, главоболие и лошо храносмилане, а също така има противовъзпалителни свойства. И все пак, когато говорим за комбинацията му с куркума, най-съществената му полза може да бъде способността му да засилва абсорбцията на куркумина.

От една страна, пиперинът улеснява преминаването на куркумина през чревната стена и в кръвообращението. От друга, може да забави разграждането на куркумина от черния дроб, повишавайки нивата му в кръвта. В резултат на това комбинирането на куркумин с пиперин увеличава ползите за здравето. Подробно сме писали по темата в Защо е полезно да комбинираме куркумата с пиперин?

Куркумин – цена и видове

Поради слабото усвояване на куркумина, при нормален прием на куркума, се препоръчва допълнителен прием на куркумин под формата на добавки. В повечето случаи в тях са включени различни добавки и агенти, които спомагат абсорбацията на куркумина. Ние сме заложили на качество, като сме избрали Органичен куркумин с черен пипер в опаковка от 365 капсули. Те са достатъчни за една година, като ни осигуряват по 600мг куркума в една капсула. Комбинацията с органичен черен пипер спомага абсорбацията на така важния куркумин в тялото. По този начин сме сигурни, че тялото ни ще извлече полезните свойства на куркумина. А за тях ви разказваме в следващите редове.

Куркума – ползи

Както споменахме по-горе, куркумата е подправка, която идва от растението куркума . Често се използва в азиатската храна. Вероятно познавате куркумата като основна подправка в кърито. Има топъл, горчив вкус и често се използва за овкусяване или оцветяване на къри на прах, горчица, масло и сирена. Коренът на куркумата също се използва широко за направата на лекарства. Съдържащият се в нея химикал с жълт цвят, куркумин, често се използва за оцветяване на храни и козметика.

За какво е полезна куркумата?

 • Сенна хрема. Приемът на куркумин спомага намаляването на симптомите на сенна хрема като кихане, сърбеж, хрема и задръствания.
 • Депресия. Повечето налични изследвания показват, че приемането на куркумин, намалява симптомите на депресия при хора, които вече използват антидепресант. За нея може да прочетете повече на Турмерик с 10 доказани ползи за здравето.
 • Високи нива на холестерол или други мазнини (липиди) в кръвта (хиперлипидемия). Изглежда, че куркумата понижава нивата на мазнините в кръвта, наречени триглицериди.
 • Натрупване на мазнини в черния дроб при хора, които пият малко или никакъв алкохол (неалкохолно мастно чернодробно заболяване или NAFLD). Изследванията показват, че приемането на екстракт от куркума намалява маркерите на увреждане на черния дроб при хора, които имат чернодробно заболяване, което не е причинено от алкохол. Изглежда също така, че приемът на куркумин помага да се предотврати натрупването на повече мазнини в черния дроб при хора с това състояние.
 • Остеоартрит. Някои изследвания показват, че приемането на екстракти от куркума, самостоятелно или в комбинация с други растителни съставки, може да намали болката и да подобри функцията при хора с остеоартрит на коляното.
 • Сърбеж. Изследванията сочат, че приемането на куркумин като добавка 3 пъти дневно в продължение на 8 седмици намалява сърбежа при хора с дългосрочно бъбречно заболяване. Също така ранните изследвания предполагат, че приемането на специфичен комбиниран продукт, съдържащ куркумин плюс черен пипер всеки ден в продължение на 4 седмици, намалява тежестта на сърбежа и подобрява качеството на живот при хора с хроничен сърбеж. За тези и още ползи може да прочетете подробна информация на 10 причини за ежедневна консумация на куркума.

Употреба на куркума (турмерик) – противопоказания при различни болести

 • Болест на Алцхаймер. Приемът на куркума или куркумин, изглежда не подобрява симптомите на болестта на Алцхаймер. Всъщност някои изследвания предполагат, че куркумата може да влоши мисленето при хора с това състояние. Докато проучванията до този момент са непълни и неточни, настоящите данни не подкрепят използването на куркума за болестта на Алцхаймер.
 • Язви на стомаха. Някои изследвания сочат, че приемането на куркума три пъти дневно в продължение на 8 седмици не подобрява стомашните язви.
 • Увреждане на кожата, причинено от лъчева терапия (радиационен дерматит). Приемът на куркумин не предотвратява кожните проблеми по време на лъчелечението.

Куркумата и джинджифилът не са нови или непознати храни; и двете са консумирани в продължение на хиляди години. Джинджифилът има произход в древен Китай, където е бил използван и като подправка, и като лекарство. Дълго се е смятал за билков лек срещу гадене, силна болка и храносмилателен дистрес. Оттам се разпространява през Азия и Европа, като и сега е основен домакински продукт за мнозина. Куркумата също е била отглеждана исторически в Югоизточна Азия, като Индия все още е основен производител. И двете храни идват от частта на растението, наречена коренище, стъбло, което расте под земята и произвежда издънки, подобно на коренова система. И двете растения всъщност отглеждат красиви цветя над земята. Но освен че си приличат толкова, те притежават и невероятни свойства за здравето, които в комбинация са абсолютно незаменими.

  • обезболяващи. В традиционната китайска медицина, куркумата и джинджифилът могат да имат болкоуспокояващи ефекти при различни заболявания. Установено е, че куркуминът помага за облекчаване на симптомите на болезнени възпалителни заболявания, като артрит и колит.

  • богати на антиоксиданти. Джинджифилът и куркумата са отлични източници на защитни съединения. Антиоксидантите, намерени в джинджифила, могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания, особено в комбинация с куркумата. Проведено изследване от 2017 г. установи, че куркумата може да има близо седем пъти повече антиоксиданти от джинджифила.

  • противовъзпалителни. Индивидуално джинджифилът и куркумата имат впечатляващи противовъзпалителни свойства. Съединението в джинджифил, наречено gingerol, е отговорно за неговия остър вкус и неговите защитни свойства. Установено е, че Gingerol подобрява възпалителните състояния от обикновена настинка до възпалително заболяване на червата. За куркумина може да се каже същото. Изследване в Международния журнал за ревматични заболявания тества ефектите на джинджифиловата куркума върху симптомите на ревматоиден артрит. В крайна сметка те откриха, че джинджифилът и куркумата заедно са ефективни за намаляване на тежестта и усложненията на артрита. Тези противовъзпалителни ползи засягат и нашата ендокринна система, чиито хормони регулират много телесни функции. Едно проучване установи, че чрез тези хормонални ефекти джинджифилът и куркумата могат да повлияят на това как мазнините се разпределят в телата ни. За тези и други ползи от комбинацията на турмерик и джинджифил прочетете повече.

Златно мляко – какво представлява и какви са ползите му

Може би за първи път чувате за тази напитка, която се оказва изключително полезна и незаменима за всеки, който веднъж се е докоснал до нея. Тя няма нищо общо с метала злато, наречена е така зарази невероятните си качества и рабира се, цвета. Оказва се, че златното мляко е традиционна индийска напитка, чиито основни съставки са куркума на гъста паста, мляко и черен пипер. Комбинирани по този начин, свойствата на куркумина се засилват и лесно абсорбират от тялото, а млякото спомага пренасянето на напитката по-бързо в организма. Както споменахме по-рано, куркуминът се усвоява изключително трудно и е важно да се приема с допълнителни агенти, които да спомагат на организма неговата абсорбация.

Златно мляко – ползи

Сигурно се питате защо е толкова полезна тази напитка. Нейните ползи за здравето са свързани с влиянието на куркумина, джинджифила и черния пипер. С тази напитка ефикасно може да подсилите имунитета си, но и не само. Пречистване на черния дроб, регулиране на кръвното налягане и много други. За тях сме писали подробно в Златно мляко – какво представлява и как се приготвя.