10 причини за ежедневна консумация на куркума

Обновена: 29.02.2024|

Грудковите корени на растението куркума (Curcuma longa) отдавна се използват като подправка и лекарство. Най-важната съставка на растението е куркуминът, на който се дължат полезните свойства и е отговорен за богатия оранжев оттенък.

Куркумата е съставна част на кърито в продължение на хиляди години. Жълтеникаво-оранжевият прах е изключително ароматен, с топъл и пикантен вкус.

В тази статия ще разгледаме произлизащите от куркума ползи, в какви рецепти се включва, както и при лечение на какви проблеми може да се използва.

 

kurk pep 400
kurk pep 600

Куркумата в народната медицина

Подправката заема сериозно място в традиционната китайска и индийска медицина. В Азия се използва за лечение на порязвания, рани и циреи.

kurk pep 400
kurk pep 600

Паста от куркума и млечен крем често се нанася върху лицето като част от редовната грижа за кожата. Предполага се, че запазва младостта на кожата и предотвратява акне. Малки количества от подправката на прах се добавят в почти всички зеленчукови и месни ястия.

Чаена лъжичка от подправката, смесена с горещо мляко, може да се приема като обща тонизираща напитка или за лечение на специфични здравни проблеми.

 

10 свързани с прием на куркума ползи

Придаването на цвят и аромат на ястието може би изглежда като основна функция, но това не е така. Тази подправка има множество ползотворни ефекти върху здравето. Те са добре известни още от древността на медиците, които я използвали в много билкови препарати.

Предстои да разгледаме 10-те съществени причини, поради които да включите ежедневна консумация на куркума в диетата си.

 

1. Подпомага храносмилането

Това очевидно е една от нейните функции като кулинарна подправка. Тя обикновено действа чрез увеличаване на секрецията на храносмилателни сокове, особено на жлъчната секреция от жлъчния мехур. Нищо чудно, че тази подправка се използва широко в ястия с високо съдържание на мазнини.

Куркумата е безопасна за обща употреба, но не трябва да се използва едновременно с антиациди, предписани за понижаване на киселинната секреция.

 

2. Има отлично противовъзпалително действие

 

Куркума на корен, нарязан на тънки филийки. Вижда се оранжевият му цвят.

 

Способността на куркумата да намалява възпалението в ставите (и като цяло в тялото) е добре документирана и използвана в много билкови препарати.

Много хора страдащи от артрит откриват, че включването на подправката в храната намалява болката и подуването на ставите и им помага да имат по-голяма мобилност и по-добро качество на живот.

 

3. Има висока антиоксидантна активност

Нормалните метаболитни дейности в нашите клетки водят до образуването на силно реактивни свободни радикали, които могат да причинят увреждане на тъканите и органите. Те са често срещана причина за хронично възпаление.

Свободните радикали могат дори да причинят увреждане на ДНК, което предизвиква анормален клетъчен растеж. Замърсителите на околната среда, излагането на ултравиолетови лъчи и много токсини, които влизат в тялото ни чрез преработени храни, допринасят за проблема.

Редовното приемане на куркума като част от диетата осигурява редовно снабдяване с антиоксиданти.

 

4. Подпомага справянето с язвен колит

Хората с улцерозен колит или синдром на дразнимото черво а имат хронично-рецидивиращ ход на заболяването. Симптомите им се успокояват от време на време, след което се появяват внезапно без видима причина. Това е доста често срещан проблем, но относително по-ниската честота в азиатските популации се дължи на хранителните навици, включително използването на куркума в кърито.

Точният механизъм, чрез който подправката намалява честотата и тежестта на синдрома на раздразнените черва, не е ясен, но може би се дължи на антимикробните, противовъзпалителните и имунорегулиращите свойства на билката.

 

5. Подобрява чернодробната функция

Куркумата винаги е била считана за тоник на черния дроб. Тя подобрява функцията на черния дроб дори в ситуации, при които вече има значителна дегенерация.

Проучване показва, че при хора с умерено високи нива на аланин аминотрансфераза (ALT), която е маркер за нарушена чернодробна функция,  след 12-седмичен период на прилагане на куркума, тяхната чернодробна функция се подобрява и маркерите за увреждане на черния дроб се понижават.

Куркумата има защитно действие срещу рак на черния дроб и може дори да помогне при лечение на съществуващи тумори.

 

6. Помага при контрола на холестерола

 

Влияние на кето диетата върху холестерола.

 

Холестеролът е от съществено значение за нашето тяло, но всички знаем, че излишъкът му кръвта може да запуши артериите и да причини атеросклероза, един от главните рискови фактори за сърдечни заболявания и инсулт.

Куркумата има регулиращи холестерола свойства, които са изследвани широко. Тя действа на няколко различни пътя за намаляване на холестерола в кръвта, особено на лошия вид, наречен липопротеин с ниска плътност (LDL).

Той се окислява, когато циркулира в кръвта и има тенденция да образува атеросклеротични плаки, които водят до стесняване на артериите. Установено е, че куркумата намалява количеството на циркулиращия холестерол, както и предотвратява неговото окисление.

Контролът на холестерола при пациенти с диабет е предизвикателство поради понижената чернодробна функция. Но куркумата помага, като контролира кръвната захар и подобрява чернодробната функция.

 

7. Консумацията на подправката подобрява имунитета

Куркумата помага за борба с настинки и други сезонни инфекции. Една лъжица от нея, добавена в чаша мляко, може да се дава на децата по време на простуда и грип, за да се увеличи тяхната устойчивост към заболявания и повиши имунната система.

Антимикробните свойства на подправката срещу вируси, бактерии и гъбички могат да бъдат причина за предпазния ефект, но имунното й действие е също толкова силно.

 

8. Увеличава мозъчната функция

 

Куркума на прах, която е в цели човали, подредена в местен пазар.

 

Куркумата се използва от векове за подобряване на мозъчната функция, но сега има по-солидни доказателства.

Показано е, че куркуминът увеличава мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), отговорен за растежа и поддържането на нервните клетки. Високите нива на BDNF подобряват паметта, когнитивната функция и настроението.

 

9. Подобрява настроението и намалява риска от депресия

Психичният стрес, както и физическите заболявания, допринасят за депресията.

Куркуминът действа по много начини, за да ни предпази от депресия. В действителност, куркумата е основният компонент на антидепресивната формула в традиционната китайска медицина.

Метаболитната скорост е много висока в мозъка, което естествено води до образуването на свободни радикали, но много антиоксиданти имат ограничен достъп до мозъка поради кръвно-мозъчната бариера.

Куркуминът може да премине тази бариера и да намали оксидативния стрес в мозъка. Той повишава нивото на глутатион, който служи за почистване на свободните радикали.

Куркуминът регулира невротрансмитерите в мозъка, което спомага за подобряване на настроението. Увеличаването на мозъчния невротрофичен фактор може да бъде друг начин, по който куркумата се бори с депресията.

 

10. Куркумата противодейства на стареенето

Някои от видимите признаци на стареене могат да бъдат посивяване на косата, набръчкана кожа и загуба на мускулна маса, но много вътрешни промени се случват едновременно.

Освен намаляването на паметта и когнитивните функции, отслабването на сърцето, влошаването на здравето на ставите и постепенната загуба на слуха и зрението могат да намалят качеството на живот.

Въпреки че процесът на стареене е естествен и неизбежен, медицинският свят се фокусира върху забавянето му. Антиоксидантните и противовъзпалителни свойства на куркумата помагат за поддържането на здрави тъкани и органи в тялото.

Куркуминът е кардиопротективен и невропротективен. Той забавя и дори предотвратява дегенеративни състояния като макулна дегенерация, катаракта, болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Проучване доказва, че куркуминът помага на макрофагите да отстраняват бета-амилоидните плаки, откривани в мозъка на пациенти с Алцхаймер.

 

Полезни рецепти с куркума

 

Укрепване на имунната система.

 

Имайте предвид, че: 

 • е една от основните съставки при приготвяне на къри.
 • е перфектна за овкусяване на зеленчукови ястия.
 • отлично си подхожда с омлет или бъркани яйца.
 • може да я добавите в марината за месо и риба.
 • щипка куркума ще допълни вкуса на вашия шейк или мляко.

 

Използва се и за приготвяне на т.нар. златно мляко в комбинация с черен пипер. Тази напитка може да помогне за подобряване на имунната система, както и за още много неща. Нейният начин на приготвяне е много лесен, а за целта ви трябват само 3 продукта.

Вижте и нашата рецепта за детокс с куркума, която прочиства организма от отрови и излишни вещества.

Предлагаме ви да разгледате и нашия куркумин за ежедневен прием, който ще достави на тялото ви по органичен път активната съставка на подправката, така полезна за нашето тяло и мозък.

 

Под каква форма можем да я приемаме?

Дневният прием, както и формата, под която можем да приемаме куркума, са особено важни, когато искаме да извлечем максимална полза от добавката. Нека разберем как е най-добре да я приемаме и в какви количества.

Екстракът от куркума е най-добрата форма за приемане, тъй като в състава му се съдържа до 95% куркумин. В праховете и подправките количеството куркумин може да е едва 3%. Въпреки тази голяма разлика, подправката също носи своите ползи на организма, когато се използва като такава в ястия.

Може да се комбинира с черен пипер и дори е препоръчителна тази форма. Той съдържа съединението пиперин, за което е доказано, че увеличава усвояването на куркумин с 2000%.

 

Препоръчителен дневен прием на куркума

Дневна доза от 500 до 2000 мг куркума, често под формата на екстракт с концентрация на куркумин, може да има потенциални ползи за здравето. Точната доза може да зависи от медицинското състояние.

Препоръчителни дневни дози:

 • За остеоартрит: 500 мг екстракт от куркума по 2 пъти дневно в продължение на 2-3 месеца.
 • При висок холестерол: 700 мг екстракт по 2 пъти дневно в продължение на 3 месеца.
 • За сърбяща кожа: 500 мг екстракт по 3 пъти дневно за 2 месеца.

Високи дози куркума и куркумин не се препоръчват дългосрочно, тъй като няма изследвания, които да потвърдят тяхната безопасност.

СЗО определя доза до 3 мг/кг телесно тегло като приемлив дневен прием на куркума.

 

Какви са възможните странични ефекти при прием на куркума?

Рискът от странични ефекти при прием на куркума е минимален.

В редки случаи при някои хора може да доведе до нежелани реакции като стомашно разстройство, гадене, замайване или диария, като те са по-чести при по-високи дози.

Както при всяка хранителна добавка, използвайте я с повишено внимание и обсъдете с лекар преди започване на редовен прием.

Какво представлява куркумата?

Грудковите корени на растението куркума отдавна се използват като подправка и лекарство. Най-важната съставка е куркуминът, на който се дължат полезните свойства и е отговорен за богатия оранжев оттенък.

Ползи от прием на куркума – кои са те?

Подправката има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. В помощ е на храносмилането и черния дроб, а също и при висок холестерол. Подобрява и имунната система.

Какви рецепти с куркума има?

Подправката се вписва чудесно в зеленчукови и месни ястия, особено къри. Използва се и за приготвяне на т.нар. златно мляко в комбинация с черен пипер.

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 04.04.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Невена Миронова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Галина Янкова 10.02.2023 at 11:35 - Отговор

  Приемам го с превантивна цел. Отразява ми се благоприятно върху организма.

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 14:32 | Публикувана: 4 април 2019 в 12:01 | Категория: Здраве, Витамини и минерали