7 причини защо цинкът е жизненоважен за всяка жена

Обновена: 13.03.2024|
Жена, която се разтяга, практикувайки друг спорт.

Цинкът се явява важен микроелемент за човека и неговите жизнени функции. Той участва в регулацията на обмяната на веществата – белтъци, мазнини и въглехидрати. Микроелементът влиза в състава на всички клетки в организма, участва в образуването на клетъчни медиатори, ензими и хормони. Това съединение отговаря за регенерацията на кожните клетки, косата и ноктите. Освен това допринася за по-доброто усвояване на някои витамини, като А и Е, стимулира мозъчната дейност, нормализира предаването на нервните импулси, стабилизира имунните процеси на организма и насърчава производството на антитела.

С какво е полезен цинкът за жените?

Приемът на цинк е много важен за женското тяло. Ако изпитвате постоянна умора, всичко ви дразни, състоянието ви е близко до депресивно, зрението ви се влошава, периодично имате настинки, кожата ви е станала суха и груба на пипане – най-вероятно това са симптоми за недостиг на цинк. За него ще ви подскаже и косата ви – косопадът е първият признак, както и чупливостта на косъма и неговата изтощеност.

Кожа

Приемът на цинк за красива и здрава кожа е широко известен факт. Цинкът участва в регенерацията на клетките, в липидния метаболизъм и влияе върху производството на себум от мастните жлези, като по този начин предотвратява образуването на акне, развитието на кожни заболявания, различни екземи и драскотини, възпалителни процеси, както и суха кожа. Той насърчава обновяването на клетките и бързото зарастване на рани. А здравето на кожата е много важно за всеки от нас, тъй като тя е бариерен механизъм при защита срещу чужди агенти.

Коса

Млада жена държи в ръка четка с окапала коса от есенен косопад.

Не по-малка роля играе цинкът за здравето и доброто състояние на косата. Той придава силен блясък на косата, стабилизира структурата на всеки косъм и влияе положително на растежа й. При дефицит на цинк се забелязва косопад, изтъняване и чупливост на косъма. Видимото косата е по-суха, лесно се накъсва при разресване и става по-малко устойчиви на топлинни въздействия. През лятото, слънчевите лъчи силно изсушават и разрушават състоянието на косъма, но високите нива на цинк в тялото могат до голяма степен да предотвратят този неприятен ефект от морските бани.

Нокти

Ролята на цинка за ноктите определя участието на този минерал в синтеза на клетъчни протеини, както и способността му да повишава усвояването на витамин А и Е от клетките. С липсата си нокътните плочи придобиват нездрав вид, стават по-чупливи и тънки. Следователно по външния си вид човек може да заподозре липсата на този минерал в организма.

Синтез на хормона на щастието

Цинкът участва активно в регулирането на мозъчната дейност, укрепвайки нервните влакна. Този микроелемент заема главна роля в синтеза на определени хормони и невронови медиатори. Един от които е серотонинът – хормонът на щастието, който ни осигурява отлично настроение и положителни емоции. Това от своя страна определя психологическия ни статус, намалява депресивните настроения и повишава устойчивостта ни на стрес. Затова се използват хранителни добавки с цинк за жени, тъй като тяхната природа е по-податлива на промени в настроението, увереността и емоционалното състояние.

Зрение

Достатъчното съдържание на цинк в организма ни осигурява добро зрение. Това се дължи на участието на микроелемента в метаболизма на нервните влакна, синтеза на невротрансмитери и нормалното функциониране на макулата. Цинкът поддържа зрителната острота, като осигурява профилактика на късогледството.

Участвайки в биохимичните реакции на ретината, цинкът помага за усвояването на витамин А, който е важен за нормалната функция на очите. А с неговия дефицит може да се развие катаракта и блефарит.

Имунитет

Цинкът е естествен имуномодулатор. Той регулира защитните сили на организма, тъй като допринася за производството на антитела и левкоцити в кръвта, а те поддържат имунитета стабилен. При липса на цинк в кръвта нивото на кортизол се повишава – хормон, който потиска имунната система и разрушава мускулните влакна. Оказва се, че не само витамин С може да пребори началните позиви на грипната настинка. Ако пиете цинк в комбинация с витамин С в студения сезон, можете да се предпазите от грип и вирусни инфекции много по-успешно. Според последни проучвания, цинкът може да ни вдигне на крака за 24 часа, преди да ни прикове леглото за идните няколко дни. Освен, че той е пръв помощник на имунната система, цинкът се бори с общото физическо неразположение и спомага бързото възстановяване на тялото.

Репродуктивна система

pregnant woman in bathroom mirror

Pregnant woman in looking into bathroom mirror

При жените цинкът влияе на работата на репродуктивната система, което определя времето и пълноценността на половото съзряване и развитието на половите органи. При дефицит на този минерал в юношеска възраст периодът на пубертета закъснява, развива се дисфункция на яйчниците и матката. Особено важно е достатъчното му съдържание в тялото по време на бременност, най-вече през първото тримесечие, тъй като през този период се оформят половите органи на плода. Не на последно място, цинкът играе основна роля в хормоналния баланс на тялото.

Поради какви причини възниква недостигът на цинк?

– постоянни диети с ниско съдържание на протеини;

– употребата на витамин В6 в големи количества;

– нарушение на черния дроб и щитовидната жлеза;

– бременност и кърмене;

– прием на контрацептиви;

– стомашно-чревни заболявания;

– стрес.

Ние ви препоръчваме хранителната добавка Цинк на Nu U Nutrition – произведена във Великобритания със строг контрол. Една опаковка е достатъчна за едногодишен курс, който ще засили нивата на цинк в организма и ще попълни качествено депата на цинк в тялото.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 04.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 11:36 | Публикувана: 4 октомври 2019 в 17:31 | Категория: Здраве