Кето диета за дълголетие – още една потенциална ползва, която ни предоставя кетогенният режим. Без никакво усилие може да намалим и забавим признаците на стареене.

Разбира се, това не е магическо решение на проблема, но се явява като потенциален и ефективен помощник в борбата с това. По-долу ще разгледаме как.

 

Кето диетата

Кето е модерна диета, която комбинира кулинарен финес и метаболитно майсторство. С наблягането на здравословните мазнини и ограничаването на въглехидрати, тялото ни влиза в състояние на кетоза.

При него организмът ни не използва въглехидратите като гориво за енергия, а мазнините. Така изгарянето им става по-бързо, а съответно и отслабването. Освен тази полза, от кето диетата може да извлечем още куп позитиви за тялото ни както вътрешно, така и външно.

biotin 02 400
kolagen 02 600

 

Кето диета за дълголетие

Чрез подобряването на познанията си и предпазването от невродегенеративни заболявания без проблем ще може да живеем по-добре. Въпросът тук е може ли да използваме кето диета за дълголетие.

Отговорът за това се крие в резултатите от проучване на UC Davis, където изследователите хранели мишки според изискванията на кето диетата или подобна – отново нисковъглехидратна.

Резултатите били изненада за почти всички учени, тъй като продължителността на живот на мишките се повишила с 14% от контролната.

Смята се, че това се дължи на способността на кето диетата да забави когнитивния спад и да запази двигателната функция с напредването на възрастта. Все още са необходими изследвания, но ако приведем резултатите от тези при мишките на хора, потенциалното удължение на живота би било около 7 до 10 години.

Настоящите теории за това как може да използваме кето диета при дълголетие включват:

Най-силният аргумент за това как помага кето диета за дълголетие идва от mTOR – механизъм, който пряко отговаря за стимулацията на протеиновия синтез.

Когато стимулираме mTOR – казваме на тялото си да расте, а когато го инхибираме – да се възстанови.

Така че, ако искаме да живеем по-дълго, е необходимо да инхибираме mTOR, което се получава най-ефективно като ограничим въглехидратите, намалим протеините и наблегнем на мазнините.

 

Кето диета за дълголетие – как помага?

 

Кето за дълголетие - семейно събиране.

 

Има твърдения, които предполагат, че кето диетата може да има потенциални ползи за здравето, които косвено да допринесат за по-дълъг и по-здравословен живот.

 

Загуба на тегло и подобряване на метаболизма

Както споменахме, кетогенната диета е ефективна за загуба на тегло и може да помогне за подобряване на метаболитни маркери като инсулинова чувствителност и нива на кръвната захар. Поддържането на здравословно тегло и оптималното метаболитно здраве са основни фактори за намаляване на риска от хронични заболявания и насърчаване на дълголетието.

 

Намалява възпалението

Хроничните възпаления са в основата на различни заболявания, свързани с възрастта. Има проучвания, които обясняват как кето диетата би могла да намали въпросното възпаление и по този начин да увеличи продължителността на живота ни.

 

Подобрява мозъчното здраве

 

Кето диета за дълголетие - редене на пъзел.

 

Кето диетата е проучвана още поради потенциала си да подобрява здравето на мозъка и да предпазва от неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Поддържането на когнитивната функция и предотвратяването на невродегенерация може да допринесе за по-добро качество на живот в напреднала възраст.

 

Подобрява сърдечното здраве

Прието е, че намаляването на рафинираните въглехидрати и преработените храни може да има положителен ефект върху сърдечното здраве.

Има изследвания в областта, които показват потенциалните ползи на кето диетата върху липидните профили, но са необходими допълнителни проучвания.

 

Повишава енергията и жизнеността

 

Кето за дълголетие.

 

Има много хора, които споделят, че изпитват повишено чувство на енергия и умствена яснота. А това да се чувстваме будни и заредени може да повлияе положително на ежедневните ни занимания и цялостното ни благосъстояние, потенциално допринасяйки за по-активен и пълноценен живот.

Въпреки тези потенциални ползи, е важно да подходим внимателно към кето диетата и да се консултираме със здравен специалист или регистриран диетолог преди да започнем по-строга промяна в храненето си.

Кетогенната диета е предизвикателство за поддържане за някои хора и може да има странични ефекти. Именно поради тази причина не трябва да забравяме, че индивидуалните реакции към кето диета за дълголетие могат да варират.

Тоест – ако нещо работи при даден човек, това не означава, че задължително ще проработи и при нас.

Балансираната и разнообразна диета, заедно с редовната физическа активност остават от съществено значение за цялостното здраве и благополучие, независимо от специфичния диетичен избор.

 

Kето диета за дълголетие и по-млад външен вид

 

Кето за дълголетие - мъж и жена.

 

Кето диетата може да има някои потенциални ползи, които да допринесат за по-младежки вид. Но е важно да се отбележи, че основните фактори, влияещи върху това как изглеждаме с напредване на възрастта, са генетиката, цялостният начин на живот и колко добре се грижим за тялото си.

Въпреки това, ето няколко начина, по които може да помогне спазването на кето диета за дълголетие.

 

Загуба на тегло и намалени телесни мазнини

Кето диетата може да допринесе за значителна загуба на тегло, което, от своя страна, да доведе до по-фина и стегната физика. Загубата на излишни телесни мазнини може да подобри състава на тялото и да намали появата на проблеми, свързани със стареенето, като отпусната кожа и бръчки.

 

Подобрено здраве на кожата

Някои хора на кето диета докладват за подобрения на кожни заболявания като акне. Освен това противовъзпалителните ефекти на диетата могат да допринесат за цялостното здраве на кожата, като потенциално намаляват зачервяването, подпухналостта и други признаци на стареене на кожата.

 

Намален оксидативен стрес

Кетогенната диета има потенциала да намали оксидативния стрес в тялото поради производството на кетони, които могат да бъдат по-ефективен източник на гориво от глюкозата. Оксидативният стрес е основен фактор за клетъчното увреждане и стареенето, а намалявайки го, кето диетата може да помогне за забавяне на някои аспекти на стареенето.

Други фактори, с които трябва да се съобразим, ако използваме кето диета за дълголетие, са редовни упражнения, адекватна хидратация, достатъчно сън, осигуряване на определени добавки при дефицит, управление на стреса, рутинни грижи за кожата и др.

Освен това не трябва да забравяме – въпреки ползите, които може да ни предложи, използването на кето диета за дълголетие не е магическо решение, което ще ни накара да изглеждаме по-млади. Както и да замести основната грижа, необходима на кожата и хигиенните ни навици.

Колаген 600 гр64.00лв.
Витамин Д3 капсули - 365 капсули за 1 год.52.00лв.
Витамин Е - 180 капсули за 6 месеца 36.00лв.
Биотин таблетки - 365 таблетки за 1 година55.00лв.
Витамин К2 таблетки - 365 таблетки за 1 година58.00лв.

 

Заключение

Въпреки че не е заместител на добрата хигиена, гена и обичайната нужда от грижа за кожата, спазването на кето режим може да бъде от полза за намалянето на ефектите на по-бързото стареене по няколко начина.

Освен за външния вид, кетогенната диета има потенциала да ни направи да се чувстваме по-млади и отвътре, като предотвратява основните фактори, които биха могли да бъдат причина за по-бързото стареене.

Помага ли кето диета за длълголетие?

Има твърдения, които предполагат, че кето диетата може да има потенциални ползи за здравето, които косвено да допринесат за по-дълъг и по-здравословен живот

Как помага кето диета за дълголетие?

Кето диетата може потенциално да помогне за подобряване на мозъчното и сърдечното здраве, намаляне на възпалението, на стреса и повишаване на жизнеността и енергията. Вътрешни фактори, от които зависи продължителността на живота.

Как кето диетата ни влияе външно?

Кето диета за дълголетие може да се използва и за предотвратяване на някои външни фактори, от които зависи вида ни, като бръчки, акне, подпухналост, зачервяване и други.

Публикувана: 9 октомври 2023 в 11:42 | Категория: Кето диета