Интермитентно хранене или „гладуване“ (зависи от гледната точка) е практика, при която напълно се спира приемът на храна или се избягват определени храни за даден период от време. Всъщност можем да кажем, че това е един вид пост, който хората практикуват от векове, първоначално предимно по религиозни причини. Напоследък периодичното гладуване става все по-популярно, особено сред хората, които искат да отслабнат и/или да подобрят здравето си. Някои привърженици твърдят, че този начин на хранене е много по-ефективен от традиционните диети. Ние пък можем да ви гарантираме, че чудесно се комбинира с кето режима (достатъчно ли сте информирани за него, можете да проверите тук).

Разбира се, има различни методи, по които можете да практикувате интермитентното хранене. То обикновено включва прием на малко или никакви калории в продължение на 1 до 4 дни седмично, след което се похапва нормално. В тази статия ще ви дадем насоки и ще разгледаме техните възможни ползи и потенциални рискове.

Методи при прилагане на интермитентно хранене

Предвид популярността, която има напоследък интермитентното гладуване, са се обособили и няколко различни метода за прилагането му. Всеки един от тях може да бъде ефективен, но може да ви отнеме време да разберете кой от тях работи най-добре при вас. Затова ви съветваме да опитате поне няколко. Тук сме събрали 6 от най-популярните, с които успешно ще намалите теглото, ще подобрите метаболизма си, а според някои специалисти, дори ще се радвате на по-дълъг и пълноценен живот.

  • Метод 16/8 – ограничаване на калориите за 16 часа всеки ден

 

Интермитентно хранене.

 

Този метод е популяризиран от фитнес експерта Мартин Беркхан и включва ограничаване на храната всеки ден в продължение на 14 до 16 часа. С други думи с него ограничавате дневния си „прозорец на хранене“ до 8-10 часа. В неговите рамки можете спокойно да включите 2, 3 и дори повече хранения. Ако трябва да го обясним с прости думи – не трябва да хапвате нищо след вечеря и най-добре да пропускате закуската. Например, ако вечеряте в 20:00 ч. и не ядете нищо до обяд на следващия ден, вие технически ще „гладувате“ необходимите 16 часа. Обикновено се препоръчва на жените да се ограничат само до 14-15 часа, защото по-кратките „почивки“ им влияят по-добре.

Този метод може би не е подходящ за хората, които обичат да закусват, защото привикването към него ще им бъде по-трудно. От друга страна, тези, които редовно пропускат закуската най-вероятно несъзнателно спазват именно този метод. Точно този вариант на интермитентно хранене е и най-съвместим с кето режима. Хубавото е, че можете да пиете вода, кафе и други некалорични напитки по време на „гладния прозорец“. Това може да ви помогне за намаляване чувството на глад. Разбира се, много е важно да хапвате предимно здравословни храни по време на „хранителния“ прозорец. Ако залагате предимно на висококалорични храни, не очаквайте бърз и положителен ефект.

  • Метод 5:2 – ограничаване на калориите за 2 дни седмично

 

Интермитентно хранене.

 

Този метод на интермитентно хранене всъщност е изключително прост и лесен за изпълнение. Той включва нормално хранене 5 дни в седмицата, като калориите се ограничават до 500-600 за два дни през седмицата. Този вид интермитентно хранене е популяризиран от британският журналист Майкъл Мосли. В „гладните“ дни се препоръчва жените да приемат 500 калории, а мъжете – 600. Например, можете да се храните нормално всеки ден от седмицата, с изключение на понеделник и четвъртък. За тези два дни на интермитентно хранене се ограничете до две малки порции (250 калории на хранене за жените и 300 калории за мъжете).

  • Интермитентно хранене с ограничаване приема на калории за 24 часа 1-2 пъти седмично

Този метод е популяризиран от фитнес експерта Брад Пилон и е доста популярен в последните години. Препоръчва се прекратяване на приема на калории от вечерта на единия ден до вечерта на другия. Например, ако приключите вечерята в 19:00 ч. в понеделник, не хапвайте нищо до 19:00 ч. на следващия ден. Разбира се, за вас може да бъде по-лесно да „гладувате“ от закуска до закуска или от обяд до обяд. Всичко е индивидуално. Тук също са разрешени вода, кафе и други некалорични напитки, но не и твърди храни. Ако спазвате този режим, за да отслабнете, не забравяйте да се храните здравословно през останалите дни и да не прекалявате с количеството.

Потенциалният недостатък на този метод е, че пълен 24-часов пост може да бъде доста труден за изпълнение на много хора. Но не е нужно да се хвърляте в дълбокото веднага. Ако желаете да опитате този метод, започнете с ограничаване на калориите от 14-16 часа и след това постепенно увеличавайте времето, докато стигнете пълните 24 часа. Така няма да стресирате и организма си и по-лесно ще го накарате да привикне към интермитентния режим.

  • Метод с периодично ограничаване на калориите през ден

Има няколко различни версии на този метод. Някои от тях позволяват около 500 калории през „гладните“ дни. В по-тежкия вариант свободните дни се редуват с 24 часа гладуване. Това обаче не е подходящо за всеки, защото е доста екстремно за организма. Ако сте начинаещи в интермитентното хранене, не ви го препоръчваме. Първо ще стресирате организма, второ ще изпитвате непрекъснато чувство на глад и вероятно ще се обезкуражите и ще се откажете в един момент.

  • Методът на воините – ограничаване на калориите през деня и големи порции вечерта

Този начин на интермитентно хранене е популяризиран от фитнес експерта Ори Хофмеклер. Той включва приемане на малки количества сурови плодове и зеленчуци през деня и едно огромно огромно количество калории вечерта. Най-просто казано – ограничавате се цял ден и вечерта в рамките на 4 часа можете да похапвате, каквото искате. Всъщност това е и един от първите режими с ограничаване на приема на храна. Може да се каже, че той малко наподобява палео диетата по избора на храна в „гладния“ прозорец, а именно цели непреработени храни, взети директно от природата.

  • Метод на спонтанно пропускане на хранения

 

Интермитентно хранене.

 

Всъщност не е необходимо да следвате структуриран план за интермитентно гладуване, за да извлечете някои от предимствата му. Друг вариант е просто да пропускате хранения от време на време, например когато не се чувствате гладни или сте твърде заети да готвите и хапвате. Мит е, че хората задължително трябва да се хранят на всеки няколко часа. Човешкото тяло е добре тренирано да се справи с дълги периоди на глад и няма как да му се отрази лошо, ако пропускате едно или две хранения от време на време.

Така че, ако не сте гладни, пропуснете закуската и просто хапнете здравословен обяд и вечеря. Ако пък пътувате някъде и не можете да намерите нещо, което ви се хапва, просто не яжте. Пропускането на едно или две хранения, когато се почувствате склонни да го направите, всъщност е доста ефективно и не стресира организма. Просто не забравяйте да ядете здравословно през останалите хранения.

Изберете внимателно подходящото интермитентно хранене за себе си

Има много хора, които получават страхотни резултати с някои от тези методи. Но трябва да имате предвид, че интермитентното хранене не е за всеки. Не е препоръчителен избор за хора, които имат или са предразположени към хранителни разстройства, както и за такива, които не могат да спазват здравословен режим на хранене. Качеството на храната е изключително важно, не само броенето на калориите. Да не забравяме и за вредните навици, които могат да се окажат пречка – тук ще получите насоки как да се отървете от тях. Така, че имайте предвид всичко това преди да направите своя избор.