Пълнени чушки с яйца и сирене – 3 апетитни идеи

Обновена: 30.05.2024|
Пълнени чушки с яйца и сирене.

Обичате ли аромата на домашно приготвени пълнени чушки с яйца и сирене, защото ние – да! Сготвени с много любов от мама или баба, а защо не и от някой мъж от семейството?

Тези питателни чушки намират почетно място на традиционната трапеза на поколения българи. Подправяме ги със свежи подправки и поднасяме с пожелание за приятен апетит!

 

Традиционни пълнени чушки с яйца и сирене

Ароматни, засищащи, вкусни – традиционни пълнени чушки с яйца и сирене. Гарнирайте с пресен магданоз и по желание добавете чубрица в яйчената смес – една малка подробност, която може да направи ястието още по-вкусно.

 

astaks 400
stevio 600
astaks 400
stevio 600
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 6 5,9 г

 

Необходими продукти:

  • 6 бр. червени чушки
  • 200 г краве сирене
  • 2 бр. яйца
  • ½ домат
  • 6 стръка пресен магданоз (~30 г)
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Включете фурната да загрява на 180 градуса.
  2. Почистете чушките от семената.
  3. Чукнете в купа яйцата. Добавете към тях натрошеното краве сирене, нарязания на кубчета домат и наситнения пресен магданоз.
  4. Разбъркайте сместа и напълнете с нея чушките, след което ги подредете в намазнена тавичка.
  5. Полейте със зехтин и изпечете за около 30 минути или до готовност.
  6. Поднесете ароматните пълнени чушки с яйца и сирене като ги гарнирате с пресен магданоз.

 

Пикантни пълнени чушки с яйца и сирене фета

 

Пълнени чушки с яйца и сирене

 

Супер вкусна вегетарианска вечеря или обяд, която можете да приготвите за нула време. Пълнени чушки с яйца и сирене фета, нотка на свежа мента, средиземноморски вкус на маслини и фина пикантност се провират в ястието, благодарение на богатия избор от продукти.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
30 минути 2 11 г нетни

Необходими продукти:

  • 2 зелени чушки
  • 2 яйца
  • 300 г фета сирене/краве сирене
  • 10 зелени маслини, без костилка и нарязани
  • ½ с. л. сушена/свежа мента
  • 1 ч. л. лют сос без захар (по желание)

За поднасяне:

  • 30 г листни зеленчуци
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • щипка морска сол

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Нарежете чушките на две половинки по дължина и премахнете семената им.
  3. Чукнете яйцата в купа. Добавете натрошеното сирене фета, зелените маслини, ментата и лютия сос, ако използвате.
  4. Разбъркайте сместа и напълнете с нея всяка половина чушка.
  5. Подредете ги в тава и изпечете за 20 минути или до готовност и лек приятен златистокафяв загар.
  6. Сервирайте ароматните пълнени чушки с яйца и сирене с гарнитура от свежа зеленолистна салата. Подправете със зехтин и щипка сол.

Можем да претоплим много лесно и бързо засищащите пълнени чушки с яйце и сирене в микровълнова печка или фурна. Това ги прави чудесен и удобен избор за обяд на работното място.

 

Пълнени чушки с яйца и сирене на фурна

 

Пълнени чушки с яйца и сирене

 

Тази рецепта за печени пълнени чушки с яйца и сирене, запечени на фурна, е идеалното ястие с ниско съдържание на въглехидрати. Освен това е и супер засищащо.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
35 минути 4 1,9 г нетни

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 2 големи чушки
  • 60 г натрошено краве сирене
  • 4 ч. л. див лук
  • краве масло Гхи/зехтин за намазняване
  • морска сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Покрийте дъното на тавичка с фолио или с хартия за печене и намазнете с краве масло или със зехтин.
  3. Нарежете чушките на половинки и ги поставете с нарязаната страна нагоре в тавичката. Изпечете за 15-20 минути или докато омекнат.
  4. Поставете по 1 супена лъжица натрошено краве сирене на дъното на всяка половинка чушка.
  5. Отгоре чукнете яйце, след което поръсете с морска сол и черен пипер.
  6. Гарнирайте с още натрошено сирене около краищата, оставяйки част от жълтъка да се вижда в центъра.
  7. Поръсете с див лук и изпечете за 15-20 минути или до готовност в предварително загрятата фурна.
  8. Поднесете ароматните пълнени чушки с яйца и сирене на трапезата и им се насладете с цялото семейство.

 

Бонус рецепта: Пикантно предястие от пълнени чушки с крема сирене

Всяка хапка пълнени чушки със сирене и месо, овкусени с подправки, е толкова вкусна и засищаща, че ни се иска никога да не свършат.

То се комбинира перфектно с чушките, за да приготвим перфектното кето предястие, което е готово буквално за минути.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
15 минути 4 9 г нетни въглехидрати, 29 г мазнини, 7 г протеин и 334 калории

Необходими продукти:

  • 8 малки чушки
  • 230 г крема сирене (на стайна температура)
  • 30 г сготвено месо по избор, нарязано тънко или наситнено
  • ½ с. л. люта паста без захар
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 1 с. л. прясна мащерка или пресен кориандър, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете чушките наполовина по дължина. С помощта на малка лъжица отстранете семките.
  2. В малка купа смесете мекото крема сирене, месото, пастата от люти чушки, зехтина и пресните подправки.
  3. Разбъркайте сместа и напълнете с нея чушките.
  4. Поднесете като предястие или леко похапване.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в продължението й „Кето фантазии 2“.

Произход на чушките

Чушката е растение от вида Capsicum annuum, принадлежащо към семейство Картофови. Различните сортове дават плодове в различни цветове, включително червено, жълто, оранжево, зелено, бяло, шоколадово, лилаво и др.

Въпреки че ботанически са плодове, те обикновено се използват като зеленчукова съставка или гарнитура. Други разновидности от рода Capsicum се категоризират като люти чушки, когато се култивират заради тяхната пикантност.

Чушките са родом от Америка, а семената от пипер са внесени в Испания през 1493 г. и след това са се разпространили в Европа и Азия. Предпочитаните условия за отглеждане на чушки включват топла, влажна почва в температурен диапазон от 21 до 29°.

 

Какви са ползите от консумацията на чушки?

Наричани още и пиперки, те са сред най-богатите на витамин Ц храни. Освен това са чудесен източник на фолиева киселина и фибри.

В състава им се срещат и други витамини и минерали, между които:

  • тиамин (В1)
  • пиридоксин (В6)
  • магнезий
  • мед
  • витамин Е

Сред някои от най-ценните им свойства са за подобряване на имунитета и очното здраве.

Повече за здравословното влияние на чушките върху организма може да видите в статията ни Чушки – 7 полезни свойства, за които не знаем.

 

Какви други варианти на пълнени чушки има?

Пълнените чушки са сред най-обичаните ястия в българската кухня. Традиционно те се пълнят с ориз и кайма, а при пости – и без месото. Спазващите кето режим могат да се възползват от карфиолен ориз, който е с много по-малко въглехидрати.

В родната кулинарна традиция има много варианти за плънка на ястието, като най-разпространените варианти са:

  • пълнени чушки със сирене и яйца
  • пълнени чушки с боб (задължително ястие за Бъдни вечер)
  • пълнени чушки с булгур и кайма
  • пълнени чушки с картофи

Често към оризовата плънка се слагат още зеленчуци, като например гъби и моркови. Някои хора предпочитат да добавят и бял сос към ястието, а други заменят белия с ориз с кафяв.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнени чушки с яйца и сирене.

Пригответе си още една кето рецепта за пълнени чушки, но с карфиолен ориз и телешка кайма, или с пилешко месо.

 

Ако тези рецепти за кето пълнени чушки с яйца и сирене са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Бини 14.02.2023 at 11:02 - Отговор

    Страхотна свежа рецепта

Оставете коментар

Обновена: 30 май 2024 в 15:34 | Публикувана: 7 януари 2022 в 13:40 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф