Телешко къри – апетитна кето рецепта
Когато чуем „къри“ и апетитът ни моментално се събужда – затова споделяме с вас една рецепта за телешко къри с богата и наситена комбинация от подправки.
В съставките за рецептата основният ни продукт е само един – телешкото месо. Това, което я прави специална, е именно броят и разнообразието на подправките.
Ще ви споделим рецепта и за индийски таратор – райта, който е чудесна гарнитура към ястието, както и за един специален микс, често използван в индийската кухня.
Да започваме!
Рецепта за телешко къри
Ароматно, апетитно и изключително вкусно телешко къри с ниско съдържание на въглехидрати. Благодарение на богатото си съдържание на протеини, то засища апетита ни.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
120 минути | 4 | 4,5 г въглехидрати, 23,4 г мазнини, 67 г протеин, 554 калории |
Необходими продукти:
- 2 с. л. кориандър, смлян
- 1 с. л. кимион, смлян
- 1 ч. л. куркума на прах
- ½ черен пипер, смлян
- 1 ч. л. чили пипер, на люспи
- 1 с. л. чесън на прах
- 2 ч. л. джинджифил на прах
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 кг телешко месо, нарязано на кубчета
- 2 с. л. доматено пюре, без захар
- 250 мл телешки бульон
За сервиране:
- пресен кориандър
- прясна мента
- нарязана люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне:
- Комбинирайте кориандъра, кимиона, куркумина, пипера, чили пипера, чесъна, джинджифила и лимоновия сок. Разбъркайте до получаването на паста. Оставете настрана.
- Загрейте 1 с. л. зехтин в тенджера, добавете половината телешко. Гответе, разбърквайте, около 3 минути или докато месото покафенее. Преместете в купа. Повторете с останалия зехтин и месо.
- Намалете температурата и сложете пастата в мазнината. Бъркайте 1 минута и върнете обратно полусготвеното телешко. Гответе още минута, като разбърквате добре и месото се покрие с пастата.
- Добавете доматеното пюре и бульона. Когато кипне, намалете температурата, покрийте и гответе около 1 час и 40 минути. Месото трябва да е крехко.
- Махнете капака на тенджерата и гответе още 15 минути непокрито, докато сосът се редуцира и сгъсти.
- Сервирайте с карфиолен ориз, поръсете порцията телешко къри с прясна мента, кориандър и люта чушка.
Рецептата за телешко къри се допълва чудесно и с райта – таратор по индийски. Ето как да го приготвите.
Рецепта за райта – индийски таратор
След изкусителната рецепта за телешко къри, ви предлагаме нещо свежо.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 6-8 | 2 г въглехидрати, 3 г мазнини, 2 г протеин |
Необходими продукти:
- 250 г кисело мляко
- 1 с. л. чесън на прах
- ½ с. л. джинджифил на прах
- 1/2 връзка пресен кориандър, нарязан на ситно
- 1/2 връзка прясна мента, нарязана на ситно
- 1 с. л. сок от лимон
- ¼ краставица, настъргана
Начин на приготвяне:
- Смесете всички съставки и разбъркайте добре.
Разядката е доста подобна на дзадзики – гръцка салата, която се прави от кисело мляко (обикновено овче или козе), краставици, чесън, сол, зехтин, понякога и лимонов сок, мента, копър или магданоз.
Разликата е, че към рецептата за райта често се добавя гарам масала (garam masala) – обясняваме какво означава в следващите редове.
Какво е гарам масала и за какво се използва?
Garam masala означава „пикантна смес от подправки“ (от garam – горещ и masala – смес от подправки). Произхожда от Южна Азия, често срещана в индийската, пакистанската, непалската, бангладешката и афганистанската кухня.
Рецептата обикновено включва:
Всички подправки в прахообразен вариант се смесват и с добавянето на лимонов сок или зехтин се получава паста, с която се овкусяват различни ястия или месо, най-вече в къри. Сместа от подправки е подходяща и за зеленчукови ястия.
Понякога рецептата се обогатява със звезден анасон, асафетида, чили пипер и пипер кубеба.
Асафетида е многогодишно тревисто растение, от което се употребява изсушената смола от коренището на растението. Доказано е, че химичните вещества, които се съдържат в растението, помагат при синдром на раздразненото черво.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за телешко къри с райта ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашите кулинарни книги „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2„.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Гулаш е името на телешка яхния, която е характерна с гъстия си сос с много червен пипер. Питателно […]
Телешко варено е традиционно българско ястие, присъстващо на трапезата ни особено през студените зимни месеци. Апетитно и засищащо, […]
Днес сме в кухнята, за да приготвим кето бургери, които не само са полезни, но и са много […]