Телешко къри – апетитна кето рецепта

Обновена: 07.11.2024|
Телешко къри-рецепта.

Когато чуем „къри“ и апетитът ни моментално се събужда – затова споделяме с вас една рецепта за телешко къри с богата и наситена комбинация от подправки.

В съставките за рецептата основният ни продукт е само един – телешкото месо. Това, което я прави специална, е именно броят и разнообразието на подправките.

Ще ви споделим рецепта и за индийски таратор – райта, който е чудесна гарнитура към ястието, както и за един специален микс, често използван в индийската кухня.

Да започваме!

 

Рецепта за телешко къри

Ароматно, апетитно и изключително вкусно телешко къри с ниско съдържание на въглехидрати. Благодарение на богатото си съдържание на протеини, то засища апетита ни.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
120 минути 4 4,5 г въглехидрати, 23,4 г мазнини, 67 г протеин, 554 калории

Необходими продукти:

  • 2 с. л. кориандър, смлян
  • 1 с. л. кимион, смлян
  • 1 ч. л. куркума на прах
  • ½ черен пипер, смлян
  • 1 ч. л. чили пипер, на люспи
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 2 ч. л. джинджифил на прах
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 кг телешко месо, нарязано на кубчета
  • 2 с. л. доматено пюре, без захар
  • 250 мл телешки бульон

За сервиране:

  • пресен кориандър
  • прясна мента
  • нарязана люта чушка (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Комбинирайте кориандъра, кимиона, куркумина, пипера, чили пипера, чесъна, джинджифила и лимоновия сок. Разбъркайте до получаването на паста. Оставете настрана.
  2. Загрейте 1 с. л. зехтин в тенджера, добавете половината телешко. Гответе, разбърквайте, около 3 минути или докато месото покафенее. Преместете в купа. Повторете с останалия зехтин и месо.
  3. Намалете температурата и сложете пастата в мазнината. Бъркайте 1 минута и върнете обратно полусготвеното телешко. Гответе още минута, като разбърквате добре и месото се покрие с пастата.
  4. Добавете доматеното пюре и бульона. Когато кипне, намалете температурата, покрийте и гответе около 1 час и 40 минути. Месото трябва да е крехко.
  5. Махнете капака на тенджерата и гответе още 15 минути непокрито, докато сосът се редуцира и сгъсти.
  6. Сервирайте с карфиолен ориз, поръсете порцията телешко къри с прясна мента, кориандър и люта чушка.

Рецептата за телешко къри се допълва чудесно и с райта – таратор по индийски. Ето как да го приготвите.

 

Рецепта за райта – индийски таратор

 

Телешко къри, кето рецепта.

 

След изкусителната рецепта за телешко къри, ви предлагаме нещо свежо.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
10 минути 6-8 2 г въглехидрати, 3 г мазнини, 2 г протеин

Необходими продукти:

  • 250 г кисело мляко
  • 1 с. л. чесън на прах
  • ½ с. л. джинджифил на прах
  • 1/2 връзка пресен кориандър, нарязан на ситно
  • 1/2 връзка прясна мента, нарязана на ситно
  • 1 с. л. сок от лимон
  • ¼ краставица, настъргана

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки и разбъркайте добре.

Разядката е доста подобна на дзадзики –  гръцка салата, която се прави от кисело мляко (обикновено овче или козе), краставици, чесън, сол, зехтин, понякога и лимонов сок, мента, копър или магданоз.

Разликата е, че към рецептата за райта често се добавя гарам масала (garam masala) – обясняваме какво означава в следващите редове.

 

Какво е гарам масала и за какво се използва?

 

Гарам масала. Телешко къри.

 

Garam masala означава „пикантна смес от подправки“ (от garam – горещ и masala – смес от подправки). Произхожда от Южна Азия, често срещана в индийската, пакистанската, непалската, бангладешката и афганистанската кухня.

Рецептата обикновено включва:

  • кимион
  • кориандър
  • кардамон
  • черен пипер
  • канела
  • чесън
  • индийско орехче

Всички подправки в прахообразен вариант се смесват и с добавянето на лимонов сок или зехтин се получава паста, с която се овкусяват различни ястия или месо, най-вече в къри. Сместа от подправки е подходяща и за зеленчукови ястия.

Понякога рецептата се обогатява със звезден анасон, асафетида, чили пипер и пипер кубеба.

Асафетида е многогодишно тревисто растение, от което се употребява изсушената смола от коренището на растението. Доказано е, че химичните вещества, които се съдържат в растението, помагат при синдром на раздразненото черво.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Телешко къри. Пиле с гъби и сметана. Кето къри.

Ако предпочитате пилешко месо, опитайте тази рецепта за пилешко кето къри.

 

Ако нашето предложение за телешко къри с райта ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашите кулинарни книги „Кето фантазии и „Кето фантазии 2„.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар