Зеле със сметана – 2 кето рецепти

Обновена: 01.03.2024|
Кето рецепти със зеле.

Хрупкаво, апетитно и богато на вкусове зеле, приготвено по два начина с нисковъглехидратни съставки. Нашите предложения съдържат млечни продукти, но винаги може да замените сметаната с кокосово мляко или с кокосова сметана, за да ги адаптирате към вашия режим.

 

Кето зеле на фурна със сметана и чедър

Кремообразно зеле на фурна със сирене, с ниско съдържание на въглехидрати. Апетитно ястие, което ще спечели почетно място във вашата книга с изпитани кето рецепти.

Представяме ви различен вариант за приготвяне на кръстоцветни и хрупкави зеленчуци, който си струва не само да опитате, но и да повторите и потретите.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
45 минути 6 9 г

Необходими продукти:

  • 600 г зелено зеле
  • 1 връзка зелен лук
  • 110 г краве масло Гхи + още за намазняване
  • 350 мл готварска сметана
  • 120 г заквасена сметана
  • 170 г крема сирене
  • 15 г подправка ранч (около 2 с.л.)
  • ½ ч.л. смлян черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 170 г настъргано сирене чедър
  • бекон (по желание)
keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

За подправката ранч:

  • 1 ч.л. сушен магданоз
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. лук на прах
  • 1 ч.л. сушен копър
  • 1 ч.л. сушен лук
  • ½ с.л. смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Намазнете тавичка или касерола с размери 33 на 23 см.
  2. Нарежете зелето с помощта на остър нож, настържете го или пулсирайте в кухненски робот.
  3. Разтопете кравето масло Гхи в голяма тенджера на средно силен огън.
  4. Запържете зелето и зеления лук за 8-10 минути или докато зелето омекне.
  5. Добавете готварската сметана, заквасената сметана, крема сиренето и подправката ранч. Може да добавите бекон по желание (не е включен в хранителния състав).

За да приготвите подправката ранч, смесете всички съставки за нея, изсипете в буркан и съхранете.

  1. Намалете котлона до средно ниска температура, разбъркайте и оставете сместа да къкри без капак за 5-10 минути, докато придобие кремообразна консистенция.
  2. Изсипете и разпределете сместа в подготвената тава за печене и поръсете отгоре с настърганото сирене чедър.
  3. Изпечете на средната решетка, без да покривате с фолио, за 15-20 минути или докато сиренето се разтопи и леко покафенее.
  4. Извадете тавата от фурната, оставете да изстине за 5 минути, преди да сервирате.

Съвети

  • Използвайте подправката ранч за овкусяване на дресинги, дипове или маринати. Също така буркан с микс от подправки е прекрасен подарък за семейство и приятели.
  • Тези богати вкусове се съчетават прекрасно с печено на скара или на фурна месо или риба.
  • Пригответе двойна партида и замразете остатъка в малки контейнери, за да имате винаги готова бърза гарнитура за дните, когато нямате време за готвене.
  • Спестете още повече време, като използвате предварително настъргана зелева салата – просто избягвайте миксовете с моркови.

 

Кремообразно зеле със сметана и магданоз

Пригответе си още една вкусна рецепта – кремообразно и нежно топящо се в устата зеле със сметана, което може да поднесете като гарнитура към основно ястие. Това нисковъглехидратно предястие може да се приготви и съхрани в хладилник или фризер и поднесе по всяко време.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
25 минути 4 8 г нетни въглехидрати, 38 г мазнини, 4 г протеин и 397 калории

Необходими продукти:

  • 650 г зелено зеле
  • 55 г краве масло Гхи
  • 300 мл готварска сметана
  • сол и черен пипер на вкус
  • 8 г пресен магданоз, наситнен
  • 1 с. л. настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне:

  1. Настържете зелето в кухненски робот или го нарежете на тънко с помощта на остър нож.
  2. Разтопете кравето масло Гхи в голям тиган на средно висока температура. Добавете зелето и сотирайте, докато омекне и придобие приятен златистокафяв цвят, без да изгори.
  3. Изсипете готварската сметана и разбъркайте, за да се смесят.
  4. Намалете топлината до ниска и оставете сместа да къкри, без да покривате с капак, за около 3-5 минути или докато сметаната се сгъсти и текстурата стане кремообразна.
  5. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  6. Гарнирайте с магданоз и настъргана кора от лимон, точно преди да сервирате.

Съвети

  • Ако искате да намалите приемът на млечни продукти, можете да използвате вместо сметана кокосово мляко или кокосова сметана.
  • Гремолата е италианска подправка, която се приготвя с лимонова кора, магданоз и обикновено с наситнен пресен чесън. В случая сме пропуснали чесъна, тъй като основният продукт и сладостта на готварската сметана се комбинират достатъчно добре. Разбира се, ако желаете, добавете чаена лъжичка чесън на прах.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепти със зеле. Кето зелеви сарми.

Пригответе си още една вкусна рецепта за сочни зелеви сарми с кайма и карфиолен ориз.

 

Ако нашите предложения за кето рецепти със зеле са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Севдалина 12.08.2023 at 15:56 - Отговор

    Въглехидратен които показвате за порция ли са ?

    • Диляна Илиева 24.08.2023 at 12:25 - Отговор

      Здравейте. Да, показаните нетни въглехидрати в таблицата (9г) са количеството в една порция.

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 15:23 | Публикувана: 12 ноември 2021 в 13:52 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф