Хрупкаво, апетитно и богато на вкусове зеле, приготвено по два начина с нисковъглехидратни съставки. Нашите предложения съдържат млечни продукти, но винаги може да замените сметаната с кокосово мляко или с кокосова сметана, за да ги адаптирате към вашия режим.
Кето зеле на фурна със сметана и чедър
Кремообразно зеле на фурна със сирене, с ниско съдържание на въглехидрати. Апетитно ястие, което ще спечели почетно място във вашата книга с изпитани кето рецепти.
Представяме ви различен вариант за приготвяне на кръстоцветни и хрупкави зеленчуци, който си струва не само да опитате, но и да повторите и потретите.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 6 | 9 г |
Необходими продукти:
- 600 г зелено зеле
- 1 връзка зелен лук
- 110 г краве масло Гхи + още за намазняване
- 350 мл готварска сметана
- 120 г заквасена сметана
- 170 г крема сирене
- 1 с. л. подправка ранч
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. сол
- 170 г настъргано сирене чедър
- бекон (по желание)
За подправката ранч:
- 20 г сушен магданоз
- 50 г чесън на прах
- 40 г лук на прах
- 1 с. л. сушен копър
- 1 с. л. сушен лук
- ½ с. л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса. Намазнете тавичка или касерола с размери 33 на 23 см.
- Нарежете зелето с помощта на остър нож, настържете го или пулсирайте в кухненски робот.
- Разтопете кравето масло Гхи в голяма тенджера на средно силен огън.
- Запържете зелето и зеления лук за 8-10 минути или докато зелето омекне.
- Добавете готварската сметана, заквасената сметана, крема сиренето и подправката ранч. Може да добавите бекон по желание (не е включен в хранителния състав).
За да приготвите подправката ранч, смесете всички съставки за нея, изсипете в буркан и съхранете.
- Намалете котлона до средно ниска температура, разбъркайте и оставете сместа да къкри без капак за 5-10 минути, докато придобие кремообразна консистенция.
- Изсипете и разпределете сместа в подготвената тава за печене и поръсете отгоре с настърганото сирене чедър.
- Изпечете на средната решетка, без да покривате с фолио, за 15-20 минути или докато сиренето се разтопи и леко покафенее.
- Извадете тавата от фурната, оставете да изстине за 5 минути, преди да сервирате.
Съвети
- Използвайте подправката ранч за овкусяване на дресинги, дипове или маринати. Също така буркан с микс от подправки е прекрасен подарък за семейство и приятели.
- Тези богати вкусове се съчетават прекрасно с печено на скара или на фурна месо или риба.
- Пригответе двойна партида и замразете остатъка в малки контейнери, за да имате винаги готова бърза гарнитура за дните, когато нямате време за готвене.
- Спестете още повече време, като използвате предварително настъргана зелева салата – просто избягвайте миксовете с моркови.
Кремообразно зеле със сметана и магданоз
Пригответе си още една вкусна рецепта – кремообразно и нежно топящо се в устата зеле със сметана, което може да поднесете като гарнитура към основно ястие. Това нисковъглехидратно предястие може да се приготви и съхрани в хладилник или фризер и поднесе по всяко време.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 8 г нетни въглехидрати, 38 г мазнини, 4 г протеин и 397 калории |
Необходими продукти:
- 650 г зелено зеле
- 55 г краве масло Гхи
- 300 мл готварска сметана
- сол и черен пипер на вкус
- 8 г пресен магданоз, наситнен
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне:
- Настържете зелето в кухненски робот или го нарежете на тънко с помощта на остър нож.
- Разтопете кравето масло Гхи в голям тиган на средно висока температура. Добавете зелето и сотирайте, докато омекне и придобие приятен златистокафяв цвят, без да изгори.
- Изсипете готварската сметана и разбъркайте, за да се смесят.
- Намалете топлината до ниска и оставете сместа да къкри, без да покривате с капак, за около 3-5 минути или докато сметаната се сгъсти и текстурата стане кремообразна.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Гарнирайте с магданоз и настъргана кора от лимон, точно преди да сервирате.
Съвети
- Ако искате да намалите приемът на млечни продукти, можете да използвате вместо сметана кокосово мляко или кокосова сметана.
- Гремолата е италианска подправка, която се приготвя с лимонова кора, магданоз и обикновено с наситнен пресен чесън. В случая сме пропуснали чесъна, тъй като основният продукт и сладостта на готварската сметана се комбинират достатъчно добре. Разбира се, ако желаете, добавете чаена лъжичка чесън на прах.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение “Кето фантазии 2“.
Още от здравословната ни кухня

Пригответе си още една вкусна рецепта за сочни зелеви сарми с кайма и карфиолен ориз.
Ако нашите предложения за кето рецепти със зеле са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар