Телешко задушено с алабаш и целина
Пригответе си телешко задушено – крехко месо с ароматни зеленчуци, които се топят нежно в устата. Вкусно и засищащо кето ястие.
Ако сте на нисковъглехидратен или кето режим, тази рецепта е иделна за вашето меню. Буквално това е най-добрата рецепта за кето телешко задушено, което може да си направите у дома.
Телешко задушено с алабаш, целина и зелен лук
Пригответе си тази нисковъглехидратна гозба от телешко задушено в голяма тенджера на котлона, запечете в гювеч във фурната или я направете в уред за бавно готвене. Който и начин да изберете, ще имате ястие с богат аромат и наситен вкус.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
3 часа | 6 | 2,9 г |
Необходими продукти:
- 500 г телешко месо
- 1 връзка зелен лук
- 4 с. л. краве масло Гхи
- 500 мл телешки бульон
- 500 мл вода
- 3 стръка целина
- 1 глава алабаш
- 100 г зелен фасул (по желание)
- 1 ч. л. сушен розмарин (или пресен)
- сол и черен пипер на вкус
- пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
- Нарежете телешкото месо на малки хапки, а зеления лук наситнете.
- В по-голяма тенджера загрейте кравето масло и задушете телешкото месо и лука, докато месото покафенее.
- Добавете телешкия бульон и водата. Подправете със сол и черен пипер на вкус и по желание розмарин.
- Когато закипи, намалете температурата на котлона и оставете да къкри за около един час.
- След това добавете нарязаните на кубчета целина и алабаш. Добавете и зеления фасул, ако използвате.
- Опитайте на вкус и ако е необходимо овкусете с още сол и черен пипер.
- Оставете ястието да се готви със затворен капак за около един час.
- Сервирайте ароматното телешко задушено, като поръсите с нарязан пресен магданоз.
Предложение за сервиране на телешко задушено:
Поднесете ястието от телешко задушено в кето питка, за да придадете още по-изискан вид на тази вкусотия.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Защо е полезно телешкото месо?
Телешкото месо има висока хранителна стойност и е богато на полезни хранителни вещества. Без да се замислим можем да изброим минимум 5 ползи от консумирането му:
-
Богат източник е на витамини и минерали
Витамините, които присъстват в значителни количества в говеждото месо, са предимно от група B. Такива са B1, B2, ниацин, B5, B6 и витамин B12, който се набавя само от животинските храни. Тези витамини са жизненоважни за енергийния метаболизъм.
В състава на месото се съдържат също минералите калий, фосфор, магнезий, желязо, селен, цинк и мед. За хора с минерален дефицит, говеждото месо е отличен хранителен източник.
-
Консумацията му предотвратява анемия
Добавянето на телешко месо към хранителния режим може да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия, тъй като месото е отличен източник на минерала желязо.
-
В състава на телешкото месо има естествено креатин
В 100 г говеждо месо има около 350 мг креатин. Тази аминокиселина помага за растежа на мускулите, осигурява им по-голямо енергийно снабдяване и подобрява издръжливостта.
Също така си струва да отбележим, че черният дроб в човешкото тяло произвежда около 2 г креатин на ден, в зависимост от наличните прокурсори (аргинин, глицин и метионин). Всички те се съдържат в състава на говеждото месо.
Консумирайки го не само ще си набавим креатин, но и ще помогнем на тялото ни да го произвежда.
-
Има висока хранителна стойност и е богато на протеини
Човешкото тяло има нужда всеки ден да си набавя протеин в достатъчни количества. Този макронутриент доставя важни градивни елементи, наречени аминокиселини. Те помагат за възстановяването и изграждането на мускули, кости, хрущяли, кожа, коса и други.
Една порция от 170 г телешко месо съдържа около 46 г протеин.
-
Съдържа големи количества карнозин
Карнозинът е комбинация от аминокиселините аланин и хистидин. Той се намира в цялото тяло и е важен за баланса на мускулната маса и за изпълнението на упражненията. Намалява вредите от процеса гликиране, който е пряко свързан със стареенето на човек.
Полезен е за хомеостазата на скелетната мускулатура и подсилва имунната система.
Още от здравословната ни кухня
Ето още един вариант за вкусна гозба от говеждо месо – телешко варено с гъби.
Ако нашето предложение за телешко задушено с алабаш и целина ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Добавяме любимата бамя в рецепта за яхния с телешко - резултатът е питателно и сочно ястие.
Телешко варено е традиционно българско ястие, присъстващо на трапезата ни особено през студените зимни месеци. Апетитно и засищащо,
Когато чуем „къри“ и апетитът ни моментално се събужда – затова споделяме с вас една рецепта за телешко