Телешко задушено с алабаш и целина

Обновена: 15.03.2024|
Телешко задушено. Зелева супа със свинско.

Пригответе си телешко задушенокрехко месо с ароматни зеленчуци, които се топят нежно в устата. Вкусно и засищащо кето ястие.

Ако сте на нисковъглехидратен или кето режим, тази рецепта е иделна за вашето меню. Буквално това е най-добрата рецепта за кето телешко задушено, което може да си направите у дома.

 

Телешко задушено с алабаш, целина и зелен лук

Пригответе си тази нисковъглехидратна гозба от телешко задушено в голяма тенджера на котлона, запечете в гювеч във фурната или я направете в уред за бавно готвене. Който и начин да изберете, ще имате ястие с богат аромат и наситен вкус.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
3 часа 6 2,9 г

Необходими продукти:

  • 500 г телешко месо
  • 1 връзка зелен лук
  • 4 с. л. краве масло Гхи
  • 500 мл телешки бульон
  • 500 мл вода
  • 3 стръка целина
  • 1 глава алабаш
  • 100 г зелен фасул (по желание)
  • 1 ч. л. сушен розмарин (или пресен)
  • сол и черен пипер на вкус
  • пресен магданоз за поръсване
keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете телешкото месо на малки хапки, а зеления лук наситнете.
  2. В по-голяма тенджера загрейте кравето масло и задушете телешкото месо и лука, докато месото покафенее.
  3. Добавете телешкия бульон и водата. Подправете със сол и черен пипер на вкус и по желание розмарин.
  4. Когато закипи, намалете температурата на котлона и оставете да къкри за около един час.
  5. След това добавете нарязаните на кубчета целина и алабаш. Добавете и зеления фасул, ако използвате.
  6. Опитайте на вкус и ако е необходимо овкусете с още сол и черен пипер.
  7. Оставете ястието да се готви със затворен капак за около един час.
  8. Сервирайте ароматното телешко задушено, като поръсите с нарязан пресен магданоз.

 

Предложение за сервиране на телешко задушено:

Поднесете ястието от телешко задушено в кето питка, за да придадете още по-изискан вид на тази вкусотия.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Защо е полезно телешкото месо?

Телешкото месо има висока хранителна стойност и е богато на полезни хранителни вещества. Без да се замислим можем да изброим минимум 5 ползи от консумирането му:

  • Богат източник е на витамини и минерали

Витамините, които присъстват в значителни количества в говеждото месо, са предимно от група B. Такива са B1, B2, ниацин, B5, B6 и витамин B12, който се набавя само от животинските храни. Тези витамини са жизненоважни за енергийния метаболизъм.

В състава на месото се съдържат също минералите калий, фосфор, магнезий, желязо, селен, цинк и мед. За хора с минерален дефицит, говеждото месо е отличен хранителен източник.

Телешко задушено. Дефицити в тялото. Най-честите лабораторни изследвания. Витамини и минерали за здрави зъби. Функции на желязото в организма..

  • Консумацията му предотвратява анемия

Добавянето на телешко месо към хранителния режим може да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия, тъй като месото е отличен източник на минерала желязо.

  • В състава на телешкото месо има естествено креатин

В 100 г говеждо месо има около 350 мг креатин. Тази аминокиселина помага за растежа на мускулите, осигурява им по-голямо енергийно снабдяване и подобрява издръжливостта.

Също така си струва да отбележим, че черният дроб в човешкото тяло произвежда около 2 г креатин на ден, в зависимост от наличните прокурсори (аргинин, глицин и метионин). Всички те се съдържат в състава на говеждото месо.

Консумирайки го не само ще си набавим креатин, но и ще помогнем на тялото ни да го произвежда.

  • Има висока хранителна стойност и е богато на протеини

Човешкото тяло има нужда всеки ден да си набавя протеин в достатъчни количества. Този макронутриент доставя важни градивни елементи, наречени аминокиселини. Те помагат за възстановяването и изграждането на мускули, кости, хрущяли, кожа, коса и други.

Една порция от 170 г телешко месо съдържа около 46 г протеин.

  • Съдържа големи количества карнозин

Карнозинът е комбинация от аминокиселините аланин и хистидин. Той се намира в цялото тяло и е важен за баланса на мускулната маса и за изпълнението на упражненията. Намалява вредите от процеса гликиране, който е пряко свързан със стареенето на човек.

Полезен е за хомеостазата на скелетната мускулатура и подсилва имунната система.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето телешко задушено. Телешко варено.

Ето още един вариант за вкусна гозба от говеждо месо – телешко варено с гъби.

 

Ако нашето предложение за телешко задушено с алабаш и целина ви е харесало, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:17 | Публикувана: 11 февруари 2022 в 15:19 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф